17 July 2012

sterilizer dan warmer perlu ke?!


Warmer perlu!
sbb aku dh beli masa expo kat PWTC yg x best tu.
bila tny suami,perlu ke warmer? dye kata perlu,nanti nk
panaskan EBM yg beku tu senang sket.hehehe.

soalan : BOLEH KE EBM KITA PANASKAN PAKAI WARMER,
senior tolong bg jawapan.heee thanks!

sterilizer perlu ke?
suami kata x perlu.mcm membazir je,
plus aku pulak bukan nk rajin sgt nk steril steril neh.
basuh pakai air panas,dh siap!
tambah ag aku kan semangat nk BF anak masa pantang nt,
so mybe botol susu x diperlukan sgt!

tapi masa g Pureen Clearance Stock smlm,
kami terjumpa bekat utk steril ni and boleh masuk dlm microwave je.
okeh! sgt teruja sbb sebelum ni x tau pon ada benda ni!

aku trus ckp kat suami,
" syg ni tempat steril botol susu,tapi masuk microwave"
mcm best je kan kan.murah je pulak tu.

then suami kata.bli lah.ok lah mcm ni,
x mahal sgt,37rm je,kalau nk dibanding kan dgn
steriliser yg letrik tu 100 lebih kan.jimat banyak dh neh.
best!

so kami pon bli jelah bekas ni je.
lepas basuh basuh bekas leh je masuk microwave.
mudah! bekas ni boleh je masuk dlm microwave yg standart.

sape ada beli jugak! jom share! ok x pakai menda ni?

24 comments:

CikPuan Ira said...

rara, ira wish u bole bf bb..usaha selagi mampu ;)

Munnafendy said...

apa kebendanya ni rara...waduhhh mgkin hnya ibu2 yg phm..huhu =.=*

fifi tiez said...

murahnya!kalau camni, lagi senang kan dari nak panaskan benda tu dalam periuk.nak cari jugakla sterilizer camni.cik rara, breastpump kena sterile jugak tau tp bila fikir balik, takkan 10 kali pam,10 kali nak sterile? malasnya...

sy x beli dua2 ni sebab MIL cakap tak perlu.nanti dia rendam je kat air panas.kalau rara hantar nursery,memang wajib kot..

Suria bte Karim said...

Salam, sebelum nie sy ade sterilizer brand anakku. Tapi syg beli jer tp x guna pon wlupon da ader 2 org ank. Rendam air panas sbenarnya da okey da..:-)

Riana said...

Salam rara,dr hasil bacaan yana dr senior,,hehe..kita kena cairkan dulu susu beku kat chiller (peti ais yg bukan beku)..dah cair sepenuhnya baru bole masuk warmer..=)..yana pun tgh kaji2 ni perlu ke tak nak beli 2 benda ni..memang senang kan kl ada =)

mas saari said...

skrg semua ni perlu sbb senang sikit kan? kadang2 pengasuh malas nak panaskan susu.. nanti dia bagi susu sejuk pulak kat anak kita!

faraherda. razalan said...

Sy ikut stail lama. Takde strelizier ke mende ke ntah le...100% gune air panas mendidih je. Heee~

careno said...

warmer mmg sgt perlu... kalau strilizer tu mcm x perlu pun... tp ntah la... ikut keperluan masing2...

cha said...

ok kita lg tak tau pep psl benda ni sbb tak preggy lg huhu

erin said...

hai rara, for me lah, sterilizer tu perlu, sebab sy sterilize botol n breastpump hari2, so balik kerja, basuh semua, masuk dlm sterilizer, tak payah nak masak air bagai. yg rara beli ni pun ok gak, mcam senang nak sterilize kan.

mengikut ilmu sy yg cetek ni, frozen ebm seeloknya dicairkan dulu dekat fridge belah bawah tu, jangan terus cairkan dalam air panas, kurang khasiatnya. tetiap malam sy akan turunkan frozen ebm kat fridge bawah utk anak sy minum esoknya, dah cair, baru tuang dlm botol susu n panaskan, dan mengikut sy yg cetek ilmu ni lagi pakai warmer leceh, sebab cara dia operate sama macam kita jerang air, klu anak dh melalak2, kita baru nak on warmer, lambat air tu nak panas, rumah mak mertua sy ada pemanas air yg sentiasa panas tu, so, dia terus letak air panas dlm cawan n panaskan ebm, lagi cepat dari warmer, warmer sy sekarang tersadai atas almari je. sekian explanation pjg lebar..hehe :D

Sue-Rya Qistina said...

saya guna kedua2nya hingga ke hari ini. warmer tu wpun x guna lg utk panaskan EBM, saya still guna utk panaskan bubur si comel. sterilizer tu pulak saya guna hingga ke hari ini utk sterilize botol2, puting2 yg ade. setakat ni mmg guna kesemuanya wpun mahal. nk g mane2 mudah dan senang :)

KhaiRin : anies said...

alamak, x arif la ttg benda2 mcm ni hehehe

~ NANA ~ said...

i ada dua2...walaupon ada yg ckp x perlu, tapi i rasa sgt PERLU!

i tak suka rendam botol dlm air panas so i akan pakai sterilizer...

ebm seeloknya panaskn pada suhu 40'c supaya nutrien dlm tu tak rosak...so warmer pon perlu walaupon take time nk panas (pandai2 la bajet & panaskn awal2 bila time baby nk minum)...kalau air panas dh 100'c jadi mcm sia2 lak bagi ebm kalau nutrien tu rosak

~ NANA ~ said...

i ada dua2...walaupon ada yg ckp x perlu, tapi i rasa sgt PERLU!

i tak suka rendam botol dlm air panas so i akan pakai sterilizer...

ebm seeloknya panaskn pada suhu 40'c supaya nutrien dlm tu tak rosak...so warmer pon perlu walaupon take time nk panas (pandai2 la bajet & panaskn awal2 bila time baby nk minum)...kalau air panas dh 100'c jadi mcm sia2 lak bagi ebm kalau nutrien tu rosak

mommyNadia said...

Salam kenal CP Rara,
Akak vote for sterilizer =)
Based pengalaman akak lah,nanti once dah start keje,balik keje..nak cuci semua botol2 ebm kat nursery n nak steamkan semua lagik, mesti ada gadget memudahkan kita.Warmer tu plak,kalau boleh thaw in natural way,boleh preserve nutrition ebm tu lagik.Tapi at low temperature warmer shud not effect much, sb ramai bfeeding mommies yg accept this way to warm the ebm skrang.

I'm using MAM microwave strelizer.Ringkas n mudah =)

All d best dik!

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak basuh guna air panas jer.. lgpun lala dia half2.. susu formula & BF. BF dia byk waktu malam.. siang sbb dia dh makan bubur jd krg nk BF.Lgpun sibuk nk tgk tv & main je kalau kita nk bg susu. Tp still ada juga BF siang..

ieda said...

akk pakai air panas aje basuh botol anak2 .. ;)

izla said...

dua2 saya takde.sebab pakai air panas je untuk rendam n sterilize.
tapi kalau next pregnancy, saya akan beli 2 bende ni. macam memudahkan kerja

Wawa Yusoff said...

i ada 2,2. pada i 2,2 penting. specially warmer.

1.untuk mudahkan org taska
2.nak jaga nutrition dalam EBM.

Syima Syaz said...

i beli 2-2 sebab i yakin 2-2 akan membantu nanti bila penat blk kerja.

!k@ said...

mmg 2,2 sangat perlu...mmg penting..
2,2 pun ika ada..
nak panaskan pakai warmer frozen ebm kena thaw dulu..kalau yg chilled leh terus panaskan...
kalau ada microvawe, ok je sterile pakai bekas rara beli tu.. ;0

Miss Sunshine said...

rara, kite sebenarnya tengah fikir.. perlu atau tak warmer dan sterilizer ni...

mrs. wanie said...

BW here! Saya ibu menyusu juga :-)

ida said...

yup, saya guna sgt best n senang banyak !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...