09 July 2012

susu ibu ( EBM ) xboleh campur?!



td kan i check up 29weeks kan.
sebelum kena amik darah sume td kami kena panggil
for taklimat susu ibu kejap.misi je yg bg ceramah nya.
but its so interesting.sgt best!

dan masa tu lah rasa sgt x sbr nk susu kan anak.
heee.xpe,yg penting persediaan kita dan mind set kita.

misi pesan mcm mcm,
contoh nya pemakanan,susu yg bagus
adalah susu ibu,tu dh mmg kita maklum kan.
seboleh boleh nya kena susu kan anak 6 bulan tanpa campur
dan jgn beri air kosong.and mcm2 lg lah.tapi
ada satu yg misi pesan,susu ibu x boleh campur.

contohnya :
kalau kita nk buat stock susu,
kul 9am kita pam,tapi dpt 5oz je kan.
then kul 12 kita pam lg dpt lg 5oz,
susu yg kul 9am,dan kul 12 tu x boleh campur.
hmmm aku pon blur,aku baca blog blog ibu,
dorg kata boleh campur,tapi pastikan suhu susu tu sama,
hmm mana satu ni eh? sape leh tlg jwp kan?

actually bahaya ke kalau kita campur susu kita?
ada effect kat baby eh?

16 comments:

::EIDA:: said...

Alamak! Takleh nak jawab.. hehe~ Tapi senang je rara.. Ikut je cakap misi tu.. Dia lagi pakar.. =)

fifi tiez said...

errr..tapi kat blog susu ibu cakap boleh pulak?cuma kena ikut tarikh yg 1st kita pam tu..

takpe,next week sy jumpa doc,sy try tanya

mOoN said...

ikut cakap nurse tu arr yunk... :)

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin pon xleh nak jawab
sbb ekin cmpur je
asalkan ms x terlalu jauh....

Cik Saila said...

baca blog rara ni boleh dpt info awal sblm saila pregnant dan ada baby..tenkiu rara :))

aTy _faRed~ said...

so far ai campur jer...nurse kat tempat ai kate boleh...yang campur tu asalkan suhu susu sama..yang lame dan yang baru..yang baru tu kene sejukkan dulu sampai ar same sejuk ngan yang lame...tapi tak ar dalam jarak mase yang lame..tak ar sampai satu hari..n dari ape yg ai tengok..tak de perbezaan atau susu ley rosak..tapi kalau yang sejuk beku lepas tu dicairkan..memang tak ley campur ngan susu baru walaupon suhu sama..:) ape2 pon..carik info sebnyk boleh..since yang cakap tu adalah misi..n misi ai pon cakap bende yg berbeza..haaaa...acaner tu johan..?? heheh..;p

mia-ina said...

mia ada baca gak psl nie..byk yg kata leh cmpur if ms dekat...bab ni mia lum khatam lg...lps bersalin ni, kena ada consultant gak nk bertanya..hehe

msredcheesecake said...

akak dulu tak campur, lebih selamat...susu ni bahan mudah rosak disebabkan faktor suhu...rasanya tak menyusahkan kita pun kalau tak campur...

KhaiRin : anies said...

better ikut ckp yg pakar...

Yaya Azura aka Naz Azra said...

mmg takleh campur sebab susu yg pam kul 9 pagi tu dah tentu simpan dlm freezer.suhu pun dah lain..susu yang pam kul 12 tu still suam lg..mmg tak leh campur..tp bila dua2 dah duk dlm freeze.. suhu pun dah sama,hari yg sama, nak kasi baby bila nak warmerkan tu boleh jer campur..

ryy.han said...

boleh campur within 24 hours dan suhu susu tu sama..cth pam kul 10 pagi, pastu kul 2ptg...so dlm kul 3ptg++ dh leh campur susu tu sbb within 24 hours..tapi make sure label ikut timimg yg awal..dlm kes ni 10 pagila

Syima Syaz said...

i rasa takleh campur...erkk....skrg dah kompius...haha

Cik tikah said...

tikah sejak kb;kgn ni selalu tgok org pam susu. . mcm best je :)

mas saari said...

seelok2nya jangan campur..

Asz Miza said...

Alamak tak boleh campur eh? Rasa mcm pernah baca kat mana tah kata boleh campur. Nanti i try tanya my friend yg ebf anak dia.

I pun tak sabar2 nak bf bby i nnt. :D

!k@ said...

boleh campur kalau suhu dah sama..yg chilled la..yg frozen pastu cairkan xleh campur...sama ngan aty fared punya komen tu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...