Image and video hosting by TinyPic

30 August 2012

Noreen pil Minyak Ikan untuk ibu mengandung


i start amik pil minyak ikan ni sejak i 34w dulu.
masa tu i buat check up kat klinik Fauziah pasal air ketuban tu kan.
then Doc suggest kan i mkn minyak ikan ni.i tny xpe ke mkn
dh akhir akhir pregnancy ni.doc kata xpe.minyak ikan ni
bagus utk ibu and baby.

balik rumah i x terus mkn,
i google dulu kebaikan minyak ikan utk ibu preggy ni.
apa yg i jumpa just,minyak ikan ni bagus utk perkembangan otak
baby,dan boleh bg baby cerdik,yg lain lain punya kebaikan xjumpa lak.
di katakan ibu ibu di oberseaaa sana nun mmg mengamalkan makan
minyak ikan sejak awal preggy.so x salah lah i nk try kot kan.
now i dh mkn 10 biji.kadang kadang lupa nk mkn,
sbb banyak sgt pil i amik masa preggy ni.

i amik minyak kelapa dara Catalys tu.
( now dh jarang jarang amik )
then minyak ikan ni,
pas tu pg pg mkn obimin and iron
ptg minum HiGoat susu kamben,
mlm pulak i minum Anmum.

huh banyak kan benda i amik.
org kata amik pil banyak banyak ni risau baby besar.
but masa scan 33w ritu berat baby i baru 2.1kg.
normal berat for baby,so i teruskan jelah amik pil pil ni.
kang kalo stop risau lah baby x cukup zat.

dh lah ibunya asek amik makanan yg x berkhasiat je.
mkn pon megi,mcD,mee grg mamak! hehehe.
dh tu je yg selera mkn kan.nk buat cane!

mkn minyak ikan ni i tak rasa perubahan kat diri,
rasa ok je,tapi nk menelannya tu azab sket sbb besar!
pil ni panjang.n ada bau sket.yelah ikan kan.

then kalau korg terlebih mkn,
korg akan sendawa kan,bila sendawa tu korg akan
rasa hanyir kat tekak,i mula2 pk gak.knp bau cm ni.
then baru teringat bila lepas makan pil myk ikan ni dye akan
rasa bau cm tu.hanyir hanyir.weeekkkkk nk muntah bila ingat.
tapi xpelah.mcm biasa,ayat klise ( demi anak,apa saja ibu sanggup )
hehehe.tapi mmg betul pon.demi anak susu yg ibu xminum pon ibu minum syg!
susu kamben pon ibu minum.InsyaAllah dgn usaha yg ibu buat,
ibu harap anak ibuu akan lahir dgn keadaan yg sempurna,sihat,comels
dan bijak,yg penting sihat tubuh badan anak ibuu.Amin.

37 weeks uolllssssss~

Pregnancy%20ticker 

Alhamdulillah,
37weeks sudah usia kandungan i harini.
37w ramai yg kata dh boleh bersalin.baby dh matang untuk bersalin.
( tapi better 38w or 39w kan ) tapi kalau baby nk keluar tyme ni xpe,
keluar lah wahai anak,ibuu menanti mu dgn penuh sabar.

mcm xpercaya nk dekat 37w jugak
aku bawak perut ni.usung perut bersama kehulu kehilir.
sentiasa bersama baby,rasa bahagia sgt.even kdg kdg rasa sakit
dan tak mampu,tapi bahagia yg dirasakan semasa preggy ni
mmg sgt hepy,sgt bahagia.mst mommy kat luar sana pon
merasakan yg sama mcm i rasa kan! its ohhsemmm kan!
lepas dh bersalin nt mesti rindu balik rasa ada baby
dlm perut kannnssss!

dh masuk 37w ni,
banyak perbezaan yg i rasa kat badan ni.
baby aktif,setiap pergerakan baby i dpt rasa,
mybe dh xde space utk dye kan,kalau letak tangan kat perut,
mmg rasa ada benda benda bergerak gerak.mmg best!
tapiiiiiii tapiiiiiii skrg ni kerap rasa ngilu ngilu kat ari ari.
tambah ag bila papa nya ada kat sebelah,dye dgr suara papa dye,
lagi kuat dye bergerak n mengeras,bila papa xde baik je.
( saje nk tunjuk hebat kat depan papa dye lettew! hehe )
sampai kan bila baby terlampau mengeras,papa nya kena usap perut n
ckp kat baby jgn lasak lasak sgt,sian ibuu,baru lah dye ok balik.
haiiii lahhh anak! buat ibuu senyum sorg sorg.

condition bdn i pulak lain sgt skrg ni.
perut rasa kadang kadang ringan,kadang kadang lak berat.
masa nk baring saat paling siksa,masa nk baring tu pinggang
rasa mcm crack,bergerak gerak.kena baring slow slow.
and bila dh baring,baru nk lena,tup tup rasa nk kencing.
nk dekat 5 6 kali bangun kencing mlm skrg ni.

even agak siksa utk bangun,
tapi ku gagahkan jua,kalo x bangun ada yg kencing kat katil kang.

skrg ni jugak i kuat berpeluh,
bdn rasa panassss sgt,even tido dlm ekon pon,
leher i boleh berpeluh peluh,bayangkannn lahhhhhhhh!
kat opis yg biasanya sejuk pon i rasa panas.mmg cm tu ke eh.

then prut pon dh mula ada stretch mark!
ahhhhh mulanya i ingat xde sterch mark sbb dh masuk 8 bulan
ritu perut ok je,then bila dh lepas lepas 8 bulan tu,taip tiap mlm
rasa gatal je bawah perut ni.and aku pon gatal menggaru.sedap sgt.
then bangun2 pg tgk dh hitam hitam sket bawah perut tuh!
hah mmg mendapat lah kan!

so now tgh behave kan tgn supaya jgn garu perut.
kalau x nt dh lepas bersalin,malu je suami tgk perut hitam.hehehe
nk pakai oil pon rasa dh x guna dh skrg ni.lg 2 minggu je nk bersalin.
so lepas bersalin lah baru nk pakai bio oil ke apa eh.hehehe.
hope lepas bersalin perut leh kembali ke bentuk asal!
chaiyok chaiyok! hehe

29 August 2012

Permohonan Cuti Bersalin.DONE!


yeehuuuuu cuti bersalin selama 90hari.
baru di apply semalam.esok i last kerja.

gila kan,esok last keje,semalam baru apply cuti.
kalau dh mmg peel suka buat kerja last minit tu mmg last minit
jugak lah kan nk buat segala.sampai benda penting pon last mint.
sampai akk yg uruskan cuti pon ckp,knp xbuat b4 raya ritu.
hehehe,jawapannya aku senyum jelah.dh mmg aku cm tu.
adeeeehhhh mslh tol.and hope cuti 2 minggu awal aku ni approve.
dan selalu nya kalau gov mmg senang je approve.
mintak mintak lah approve.Amin.hehehe.
( kang kalo x approve xpasal pasal kena tolak gaji lak )

so start next week i akan mula bercuti.sampai lah bersalin.
dan naik keje balik 04/12/2012. dan mungkin akan sambung cuti 
menyusukan anak lagik 2 bulan.suami pon dh setuju dh.

kalau boleh i nk naik keja bila baby dh besar sket.
and dh kuat sket.skrg ni mcm mcm kes yg jd kalau kita
antar kat nursery kan.hope xde benda yg xelok jd kat baby
i nanti.Amin.

so kepada kawan kawan blogger yg belum apply cuti
bersalin,sila apply awal awal eh.syratnya senang je,

isi borang cuti bersalin mcm kat atas ni,
then isi borang cuti mcm biasa,
masukkan cuti dlm HRMIS,
then photostat muka depan buku pink tu.
then done!

kadang kadang bila org kata keje gov ni gaji sket,
and org tak nk,mmg betul pon,tapi bila bab bab bersalin,
or bab bab kebajikan pekerja,mmg mudah bila keje ngan gov.
senang je nk cuti ke hape.mana mana kerja pon
adalah pro n contra nya kan.

neway,kalau korg nmpk i jarang update tu pahampaham
jelah eh.sbb kalau dh kat rumah,mmg mls sgt nk update or BW,
selalu kena tunggu mood dtg.kalau kat opis mmg wajib bukak blog.
kalau kat umah ni xtau lah knp mls semacam,tambah ag bila dh bersalin.
ntah berkurun lah kot baru update blog.hehehe.

bye! jumpa lg esok!

ibuu boyot 2 dan 3 Syawal

raya ke 2 i mcm biasa je,berjalan kesana kemari wif mum n siblings,
suami pulak pg pg raya ke 2 tu dh balik kelantan sbb sepupu nya kawen.
so sorg sorg lah di hari raya ke 2,sedihhh,tapi apa kan daya,suami dh janji,
raya ke 3 dye akan balik secepat mungkin! heeee.

dlm perjalanan suami balik ke kelantan boleh pulak
belt dye putus,i risau sgt.hmm tu lah dugaan kan,bila tyme raya,
tyme tu lah kete nk rosak,itu nk putus,ini putus,but nasib suami x pape,
katanya lah,dye mmg suka nk bg i sedap hati je,jgn risau.
tapi i tau,suami i boleh take care diri sendiri.and suami selamat
sampai kelantan nk dekat mlm,pg bertolak,mlm baru sampai.
dh lah x mkn satu hapah pon masa bertolak tu.sian suami.


i pulak,raya ke dua tu beraya umah sedara mara je,
xlarat sgt nk kesana kemari,tu pon i suruh adik lelaki i yg drive.
perut dh mula sakit masa tu.jalan pon slow je,boleh pulak rumah
sedara yg kami g tu umah flat.huh mmg mendapat lah kan ibuu naik tangga.
tingkat 4 oke! fuhhhhh mencabar hati nurani btol lah kan.hehehe.

lepas g 2 3 rumah kami pon balik lah.tu pon dh nk mlm,
cepat sgt masa berlalu,rasa baru g 2 3 rumah je,then dh nk malam.


raya ke 3 pulak nenek sedara i buat open shop.hehehe
means,kedai dye punya open house,nenek i baru bukan kedai kat
simpang pulai,sape yg duk ipoh tu tau lah kot! heee.singgah lah nt yek!

masa kami sampai ptg tu makanan sume dh xde,
sadis,rupanya dorg dh mula pg pg lg.kami x tau pulak.
nk dekat kul 3pm baru smapi.dtg dtg mkn mee je.ok lah wat lapiklapik perut.

lepas mkn mkn,balik! hehehe,sbb i dh xlarat.so far raya tahun ni mmg
kurang sgt berjalan,sbb xberdaya.maybe tahun depan boleh berjalan sakan
lg bila Princess dh keluar.heee.




sekian! layan lah pic ibu di hari raya ni eh.
sok nk masuk 37week dh.heee yippieee suke!

Gangnam Style Fenomena!

mmg fenomena,seyes fenomena,sekelip mata je aku rasa.
aku tgk video ni masa otw balik KL jumaat lepas.tu pon suami yg
tunjukkan video ni.dye suka sgt sbb kawan dye suka.mula aku tgk,

" hmmm lagu apa ni,xminat pon.penyanyi pon gemuk,xhensem "

hahaha.mmg aku gelak je tyme mula tgk,tp lepas keesokkan hari,
aku tgk ramai pulak org post kat fb pasal Gangnam Style ni.
and makin hari makin banyak,dan sampai hari ni,jd topik pagi kat Hot Fm,

sampai kalau Hot Fm pon cover lagu ni mmg hebat ah.
smlm petang pon lagu ni dh kua kat radio.mmg fenomena.

dan pg td FBI kata sampai PM kita pon tanya,
apa yg hebat pasal video neh! hahahaha.

bg aku lagu ni xde yg hebat sgt,biasa biasa je.cuma org yg dh berumur,
kalau dgr mst dorg x suka sgt,mybe bukan taste dorg,tapi bg aku pulak,
bila dh banyak kali dgr,jd best and jd suka.hehehe.teruk kan.

tgk dgn cara tarian dye yg sgt bongok tu,aku jd nk gelak,
even rasa mcm ada unsur unsur lucah sket cara dorg joget tu kan.
tapi mmg best.

selalu bila kite tgk korea,kita akan impikan penyanyi yang macho
and hensem and pandai menari kan.tp bila tgk PSY ni,dye gemuk,
xpandai menari dan x stylo.hahahaha.tp besttttt!

kalau korg belum tgk lg,g lah tgk.bestttttt! tapi lain org lain pendapat kan.
terpulang kepada citarasa masing masing ye.hehehe.

yang parody gangnam style raya ni pon best.tgk lah =)





28 August 2012

Tegarnya pengguna INSTAGARAM!

kaler baju raya POPULAR tahun 2012

hahahaha boleh pular ada kaler tema popular n x popular eh?
ehhh tahun tahun lepas mybe xde,tapi tahun ni ada.hehehe.
korg nk tau kaler apa popular tahun ni? opcoz kaler merah!


mana mana g sume kaler merah,
aku tak tau lah aku rabun ke hape,tapi
sume mmg merah lah,dr pg ke sembahyang raya,
sampai ke studio nk tangkap gambar pg raya,
sampai ke kubur,sampai lah beraya raya ke rumah saudara,
mmg nmpk kaler merahhhhh je.hehehehe.

i mmg dh lama decide nk pakai tema merah tahun ni.
sebabnya adik laki i mmg dh excited sgt nk pakai merah.
so ikutkan jelah kan.merah pon ok gak.i xpenah ag pakai merah.
and x tau knp masa preggy ni minat pulak kaler merah.
sampai suami pon berbaju melayu merah bagai.heeee.

yg kelakar nya,sampai ke studio nk tangkap gambar raya pon,
cina kedai tu kata,

" masuk family u,dh 5 family pakai baju kaler merah wooo "

dan masa lepas kami keluar kedai nk balik pon,ada lg
family yg dtg pakai tema merah.hehehe.mmg kelakar sgt!

tapi tahun ni beraya mmg meriah sgt,sbbnya i beraya dgn suami,
lain sgt rasanya,pg pg bangun,gosok baju suami,
kejut suami,g sembahyang raya sama sama,and makan sama sama,
bersalam salaman,mmg best lah.dgn perut pulak memboyot nya.
heee.mmg sgt heaven.

suku dr family belah my mom! see,merah tu family i.hehee

27 August 2012

dh habes ke raya?


selamat hari raya kawan kawan.
heeee....fuhhh fuhhh nk tiup dashboard blog jap.
habes berhabuk.seminggu tinggal kan blog.
raya sakan lah katakan.

ni pic ibuu & papa pg raya lepas.
snap pic kat kedai gambar sbb nk tangkap pic
studio ngan family.heeee.

layan jelah pic ni dulu eh.mood nk update blog
belum ada ag.heeee.bye!

17 August 2012

Quick Update.Hilang 3hari!

- cirit birit selama 3 hari,
- semalam paling teruk dr kul 6am- ptg still CB
- MC selama 3 hari
- tinggal puasa selama 2 hari
- kerja mengemas utk raya hilang
- sume terbiar sbb 3 hari tido je sbb flat gila!
- tapi baby aktif cm biasa even CB. Alhamdulillah

today, dtg keje,collect all kueh raya,
kasut raya bli online,baju raya,heeee.

hope mood raya dtg balik!

Selamat Hari Raya kawan kawan Blogger.
Maaf Zahir Dan Batin ye!

p/s : masih lg xde mood nk update.kepala pusing lg.

13 August 2012

Trudy and Teddy for Princess


masa g shoppink barang raya sabtu lepas kat pavi,
i sempat singgah butik Trudy & Teddy tuh,mmg teringin nk g sana.
and bila dh sampai pavi,alang alang masuk lah kejap.
kedai nya sgt cantik,baju baju baby lggggggggg cantik,cantik sgt.

dress comels comels utk baby sgt cute n sweet!
tp selai 100++ lah kan,jgn harap lah nk jumpa yg belas belas.
mmg belas kasihan lah.hehehe.

untuk tidak menghampakan hati ni,
i sempat lah grab mintten n booties comels ni utk princess.
i suka sgt yg love love tu.sweet gila.metarial dye sgt sedap.
rasa nk pegang je selalu,berbaloi lah dgn harga,
tu lah kan,bila kita beli barang mahal ni,kualiti dye mmg lain,
mmg best! harga M&B yg love love tu rm 19,
yang coklat bear tu rm13,murah je actually,
dye 1 set ngan baju,tapi nk amik baju selai 50rm,
seluar pon sama rm50,i nk je amik utk baby,
tapi suami kata tak payah lah,baby xleh pakai lama nt,cepat besar,
kalau nk bli bialah lepas dye dh besar sket.boleh pakai lama.

so letak lah balik,hehehe.betul jugak kata suami,
tp xpe,dh puas hati sbb dh dpt mitten n booties yg comels ni.
nt hari cukur jambul ibuu bli dress T&T kat anak ibuu ni oke syg!

korg kalau singgah Pavi g lah masuk T&T,
boleh gilol wooooooo~

yeay dpt jugak Shawl Halfmoon like Radiusite!

Alhamdulillah,InsyaAllah lg 5 hari lg kita akan menyambut hari raya.
rasa nya mcm baru je lepas countdown bila nk puasa,
now dh nk raya,ibuu plak harap dpt dipermudahkan perjalanan
puasa lg 5 hari ni.heeee.

kisah raya,last weekend i and suami menjalan kan misi
mencari dan menyelamat baju raya.hehehe.

kebetulan jumaat tu suami MC,then dye trus gerak balik KL,
so sbtu ahad tu kami beroperasi lah.so sabtu next week just get
ready utk balik Ipoh je.yeay! excited nk raya as isteri and ibuu to be!

nk cite sket pasal shopink raya neh!
kita share share pengalaman lah eh,
sabtu kami decide utk cr brg i dulu,
handbag,baju and jam, ( kasut dh bli online,pakai fitflop je =(
no high heel this year oke! ) hehehe.
so sabtu tu kami g lah Pavilion utk cr barang i,
yang peliknya,jalan nk ke pavi x jem langsung.
bahagia nya rasa,pavi pon x pack sgt mcm hari hari lain.
punya lah syok jalan n cr barang,so dpt lah Jam raya
and handbag raya,yeay suka! baju nan hado!

balik rumah berbuka dulu and mlm kami ingat nk ke jalan Tar.
nk tgk tgk baju melayu suami,lepas buka kami keluar rumah,
lg pon suami kata,maybe keluar mlm org x ramai,and sejuk sket.
hmmm Yolah x ramai! korg tau kami stuck kat jammed almost 1hour ++,
xbergerak langsung! i dh lah letih berjalan kat pavi,
then duk dlm kete lama lama,Ya Allah,sabo jelah.
baby lak asek mengeras je,mmg rasa nk balik!
last last kami decide balik je lah.tanpa dpt apa apa.
sedih!!!!

so ahad nya pulak pg pg kami dh keluar ke jalan Tar,
and ingat nk ke sogo nk cr kemeja utk suami!
pg x pg sgt dlm kul 11am kami keluar rumah,
jalan ok lah jugak,but paham paham lah jalan tar,
parking mmg pening lah,last last kami parking kat KWSP!
heee,korg lepas ni,kalau time raya korg park kat KWSP taw,dorg
ada bukak bawah tu.tp 12rm lah harga parking,but ok lah dr nk berpusing
pusing dr parking kan!

sampai sampai kami pon jalan kat depan depan tu,belum masuk bahagian
dlm jalan Tar lg,org dh ramai berpusu pusu nih,belek punya belek baju melayu,
mmg xde yg pekenan,kain sume cm biasa je,jahitan pon ntah pape,
korg raham lah kan,baju melayu dh lah mahal,mst nk cr yg selesa kan.
last last suami kata,jom kite ke sogo dulu lah,so kami pon ke sogo,

masuk sogo pulakkk,fuhhhh mcm semut tgh hurung gula,punya lah berkerumun,
tapi kalau i x preggy,mmg i pon salah sorg dr mereka gak.hehehe.

so g cr kemeja suami,settel,saje naik tingkat atas skali,
nmpk ada jual baju melayu,tgk tgk kain,cantik.
kemas, baju melayu John Master,so suami trus test n grab,
senang! habes cerita,xyah nk cr lg kat jalan tar,siap dpt butang free lg.
hehehe,harga pon ok,189rm je,so settle sume.

tp baju ibuu gak x jumpa jumpa.
nk bli baju mengadung pon lg bape minggu je nk pakai,
so xpelah,pakai lah baju berulang ulang.hehehe.
tahun depan repeat!

lepas dh settle sume,ingat nk masuk jalan tar balik,
nk cr tudung,tapi kecewa,i x dpt tudung yg i nk kat sana,
jgn kata nk dpt,x perkenan lagsung! haisshhhh,
nasib ada ternampak tudung halfmoon yg fofular skrg ni tu,
so dpt lah grab 1,yg lainx de.sedih.

lip lap lip lap lah ibuu raya ni.hehe

buat penat je meredah jalan tar,yg dpt perut sakit adalah,
org main langgar je perut,xpaham tol!

so moral of the story,
i ckp kat suami i,tahun depan kita x payah g jalan tar,
bukan dpt apa pon,kalau nk cr kemeja or pape,baik
ke sogo ke or outlet yg jual baju melayu betul betul.
sbb mcm xdpt apa pun kalau ke jalan tar.kan kan!

lg satu sedih tgk dorg yg bawak anak kecik tu ke sana,
dgn stroller besar bapak,langgar langgar org,sia sia je kena marah.
kesian,bagi i kalau nk bawak anak,ke mall ok lah,
tapi kalau ke jalan tar x payah lah bawak.kesian kat baby!

suami yg raya habess tahun ni! neway thanks syg sbb keluar duet utk
keperluan raya kita,hepy sgt! tahun depan dgn baby pulak!

p/s : selalu kalau barang yg korg beli utk raya,
korg akan pakai terus sebelum raya ke or tgu sampai raya baru
pakai? mcm i,even i beli jam pon,i dh terbiasa kena tunggu sampai raya
betul betul baru pakai,sebelum raya takkan pakai.heeeee.cm budak budak kan.


10 August 2012

week 34,baby movement slow!

Assalammualaikum kawan kawan!
rini i xupdate pon.knp? hmm xde mood lah,
kes sentap semalam masih berbekas di hati.

malam td pulak x boleh tido,
golek golek golek xmau gak tido,
tgk tgk dh kul 5am,jam bunyi,sahur.
ingat nk tido balik,tapi xmau gak lelap mata ni.
last last bangun mandi g keje,
masa drive mula lah ngantok gila.
huh! smpai tertido kat traffic light.
nasib x kena hon lelaju.

baby movement lak sgt slow.
dye ada gerak,tp lemah lembut je.
mmg mcm tu ke? knp setengah blog ibu
aku baca dorg kata week 34 pon baby dorg move kuat.
tapi akk kat opis aku ni lak kata dye suruh aku bezakan,
bulan ke 7 ngan bulan ke 8 mmg banyak beza.
7 bulan baby aktif lg,masuk bulan ke 8 baby slow sbb
dh x banyak space dye nk gerak.

and baby lak skrg suke mengeras,
tapi tendang kurang.kadang2 je dpt rasa dye tendang.
lain asek mengeras je,kalo dye mengeras tyme aku tido,
boleh sesak nafas dibuatnya.korg rasa jugak x?

maybe aku stress 2 3 hari ni tu yg baby slow kot.
sok sok aku nk hepy hepy mst baby ok kot.hehehe
doa je banyak banyak.aku buat kesimpulan baby xde space
yg banyak mcm dulu,tu yg slow.nurse penah kata,as long as dye gerak
ok,kalau x gerak langsung baru g klinik trus.

( korg lak cane eh? baby gerak sejam sekali tu normal ke?

Tahniah Pandalela


CATAT SEJARAH. Pandelela Rinong mencipta rekod selaku wanita pertama negara berjaya merangkul pingat gangsa pada final acara 10 meter platform individu wanita di Sukan Olimpik London sebentar tadi dengan mata keseluruhan 359.20

09 August 2012

Buffet Ramadhan LEPAK SANTAI Ipoh

last week masa balik ipoh saje lah belanja family
i Iftar kat lua,sbb gov kan nk dpt bonus,so boleh lah belanja
family mkn buka kat lua,hehehe.sbb ada bajet lebih.
seronok actually bila dpt berbuka satu family neh.

ibuu and papa yg SIHAT! hehe
dlm 2 minggu gak i survey tempat berbuka kat Ipoh.
Ipoh mmg x banyak choice mcm KL,kalau kat Kl ni bersepah kan.
pilih je mana nak,kat Ipoh agak terhad,hotel yg ada pon bape je.
then mahal gila.i try tanya my Uncle yg keje kat Hotel Riverfront baru tu.
harga buffet dye rm55,fuhhhh berpeluh dengar.i x kisah dgn harga 55 tu.
tapi yg masalah nya nanti,my mom n adik adik bukan jenis mkn banyak.
i pon sama ( yeke ) hehehe, i skrg preggy ni mkn boleh tahan lah.
tu sbb badan naik.hehe.tp kalau buka kat lua i mmg kurangkan minum 
air sbb nk simpan space utk mkn banyak banyak.

kalau rm55 sorg,and mkn biasa biasa je rugi kan.
so i try tanya akk yg masak katering i masa i kawen dulu.
dye opcoz lah tau sbb org Ipoh kan.hehe.

then akk tu suggest kat i Restoren Lepak Santai.
i call and book,bila i tanya harga rm23 je untuk dewasa.
bila tanya menu,dye ada over than 50 menu.wahhhh siap ada kambing.
suami i suka lah kambing.mmg fav dye tu.tapi malangnya kami sume
xmkn kambing,so rugi kan?

tu sbb i rasa kalau nk buffet yg family x banyak sgt mkn,
better amik yg biasa biasa je,sbb kita nk berbuka satu family
nk hepy hepy,nk borak borak kan,bukan nk mkn banyak sgt pon.

tapi mmg best makanan kat Lepak Santai tu sbb makanan dye sume sedap.
SEYES x tipu,bg orang orang Ipoh yg masih mencari buffet ramadhan,
g lah ke Lepak Santai eh.murah n sedap sgt!

sampai skrg i masih teringat ingat lagi makanan dye.hehehe.

menu : 
nasi and lauk kampung.lauk over than 30jenis rasanya.
kuih muih
laksa,mee kari,mee/bihun sup
mee goreng kuetiow goreng
air 4 jenis
buah buahan
kambing

suasana kat situ.hmm xbanyak yg i amik pic,sbb ingat makan jee.hehe

Hati SENTAP!

salam korg semua! sihat?

aku? sihat,tp hati ada sikit sakit.rasa nk nanges pon hade.
tapi aku sbr,nanges banyak kang batal puasa pulak.

apa perasaan korg eh kalau ada org yg mcm xpuas hati ngan korg.
walaupon dye tak tunjuk,tp dr reaksi dan perbuatan kita boleh nmpk
sikit sikit kan.padahal aku rasa aku x buat salah pun dgn dia.
aku buat hal aku je, tapi aku x tau apa yg dye xpuas hati lg.
aku xkacau dye,usik pon barang dye,padahal tu barang aku.

aku xtau sama ada aku terlebih touching or apa,
but tu lah yg aku rasa,rasa x selesa.rasa mcm dye xsuka aku.
tapi apa salah aku,apa yg aku buat kat dye,aku xbuat pape pon kat dye.
ntah lah,sedih rasa hati ni.pg td rasa nk nanges sgt.tapi aku tahan.
aku sabar.selagi boleh sabar aku sabar.mybe tu benda kecik je.
( pujuk hati )

masuk kete lah dgr lagu raya yg mendayu dayu tu.
lagik lah sedih,rasa dh bergenang lak air mata.
tapi boleh tahan lagi.moga Allah fahami hati aku.
Allah tahu segalanya yg terbuku dan apa yg berlaku.
sabar lah hati.sabar lah Safura!

08 August 2012

ww : jom exercise ibu ibuuuu

beg Princess ke hospital siap!

besok dh masuk 34weeks,kalau nk diikutkan baby matang,
37weeks dh boleh bersalin org kata,lebih kurang lg 3 minggu dh
boleh bersalin gamaknya aku ni.hope baby turun lah.
kalau boleh nk jugak bersalin normal.tapi kalau dh takdir
aku di c-zer,aku redha.asalkan anak and ibuu selamat.

beg aku dh ready kan 3 minggu lepas,
last week baru siap siap masukkan beg aku n baby
dlm kete,hehehe.punya lah malas nk siapkan beg,
knp ntah.beg baby asalnya aku suruh suami yg tolong.
aku bg list apa yg kena bawak,then dye pilih pilihkan 
baju n barang barang baby yg nk kena bawak,
bila aku bukak bukak beg tu,dye g nya bawak baju
superman,baju yg kaler kaler yg mcm nk bawak bejalan.


nk tergelak aku,org baby yg baru lahir kena lah bg dye pakai
baju putih kan,baju yg dye selesa,ni papa dia g bawak baju
yg tebal tebal,and yg besar tu.hadooiii papa papa.sabo jelah.

then aku punggah balik baju tu,masukkan baju lain.
mak aku pesan jgn bawak baju cantik cantik,
takut hilang,misi amik.hehehe.yeke mak?! ada ke misi
nk amik baju baby kite? pelik.

then bila aku bukak beg kecik pulak,
papa nya siap bawak bedak,mandian baby,nappy rash
cream,botol susu,hehehe,papa oooiiiittt kat hospital xde nya rajin
org nk berbedakkan baby kita.hehehe.tak yah bawak kot
bedak tu sume kan.heee~

ni lah barang yg papa nk bawak g hospital.hehehe.

baby losen pon papa nk bawak.hehehe

barang ibu lak,ibu bawak kain batik,sweater,
t-shirt,towel,towel kecik,underwear pakai buang,
maternity pad,n lain lain lg lah.sume ikut list yg Kina bg dulu.
i 1st tyme bukak n tgk maternity pad tu.terkejot berok aku,
panjang gila kan.hehehe.cano nk pakai tu!
( kalau bersalin czer,darah bawah kua jugak eh )


so far sume dh ok lah.
dh siap.tinggal nk cr lg sket sket je
barang baby.kalau org tanya aku dh sedia ke 
nk bersalin?! hmm jawapan aku sedia KOT! nk kata x,
aku dh ready,nk kata ready,debaran masih ada.
nk takut sgt pon x boleh sbb aku mmg kena lalui saat tu.
yg penting sgt x sbr nk jumpa baby! yeay!


ww : sape yg mengandung ni?


kalau org tgk i n suami,
mst org akan tanya,sape yg mengandung ni.
hehehe.sbb suami i badan dye naik kaw kaw lepas kawen.
hehehe.yelah,org senang hati lepas kawen,cm ni lah kan.
kadang kadang bengang gak bila org kata,
gemok nya gemok nya suami ko,
i mcm bengang pon hade.hehe

tapi gemok gemok tu pon aku syg taw,
bia gemok,asalkan hati baik,

kalau stakat badan 6pax,tapi
asek menyakitkan hati org buat apa kan?
apahhh pon x guna,kan kan!

neway dh 19 ramadhan dh kita kan.
moga kita berjaya mengakhiri ramadhan ni
dgn jayanya yeee! yeay! xsbr nk raya.

07 August 2012

checkup 33weeks and baby xturun lagik!

sambungan dr entry air ketuban td,heee.td sakit kepala,
xboleh nk teruskan menaip.seyes x tipu taw!

rini i check up 33weeks,
appointment kul 9am,tapi kul 11 baru kena panggil.
hebat kan?! rini mmg penuh sgt org.tension aku!
jumpa nurse kejap je,menunggu tu yg lama nk gila!
biasalah KK kan,so xyah nk merungut,diam je sudah.
aku msg suami ckp kat dia lama sgt tgu,aku rasa nk pitam.
suami kata balik lah.cek kat klinik Fauziah je,tapi bila tgk
num dh nk dekat 1080,so aku tgu jelah.

masa mula mula sampai num aku 1085,
num yg tgh jalan baru 1028 cm tu lah.
ko bayangkan lah bape lama aku tgu.huaaaa
nanges!

check up kali ni ok je,berat aku naik sekilo.
1st tyme kena puji dgn nurse sbb berat naik even puasa.
hahaha.selalu kalo berat naik aku asek kena bebel je.
kali ni nurse x bebel,dye kata if berat naik sekilo even puasa,
means baby berkembang sihat even puasa.Alhamdulillah.

tinggi perut pon meninggakan gak,now dh 33cm,
jantung baby 150,ok jugak.Alhamdulillah.
darah kali ni nurse x cek,fuhhhh selamat! kalau x mst kena
amik darah ag,xsuke,sakit tau! tp semalam masa berbuka
aku dh mkn kerang banyak banyak.hehehe.langkah keselamatan.

pasal baby x turun lg tu,aku try tanya nurse.

" nurse,org kata kalo 33weeks sepatutnya baby dh turun,tapi baby saya
xturun lagi.mcm mana ni? "

" ehhh x lah,baby boleh turun naik turun naik lg masa skrg ni,
masa scan maybe baby tgk kat atas,so ada masa dye akan turun.
sampai lah baby x leh turun adalah waktu week 36.waktu tu mmg dh sepatutnya
baby kena berada di laluan dye,kalo x baru kena c-zer.skrg ni mmg baby tgk pusing
pusing lg "

" so x payah lah saya g berurut ke apa eh? "

" eh xpayah,jgn berurut or buat pape sbb kita x tau keadaan baby kat dalam tu,
mana tau kalau tali pusat baby panjang,boleh terbelit leher dia,bahaya,
elok elok boleh normal,lain yg jd "

" so sy xpayah lah nk strees stress pasal baby x turun lg eh? "

" ya,awak x payah strees ok,tiba masa nya nanti baby akan turun.
skrg mmg baby akan turun naik lagi "

huh! aku senyum,tu je yg aku leh gambar kan.doc kat klinik Fauziah tu mmg
saje nk takutkan aku kan! so,pape pon aku x nk stress stress,skrg ni
doa banyak banyak kat Allah moga aku dpt bersalin Normal and gosok gosok
baby n pujuk baby supaya dye turun nt.baby ada masa lg 3 minggu untuk turun.
3 minggu x lama lg sayang! nt baby turun k syg!

ibuu 33weeks wif granny.heee.




Result air Ketuban

hai koranggggg rindu nya nk update belog neh!
lama i tinggal kan?! sabtu lepas i balik ipoh,
cuti cuti iftar ngan family,so blog pon cuti lah dr update.

lepas entry pasal air ketuban leaking last week,
ramai yg marah i,ramai yg kata kenapa i sempat lg
update blog,padahal kena cepat cepat g spital,
ni x,g update blog dulu.hehehe,suami i pon marah gila
actually.benda cm ni boleh buat main.

i bukan x nk g klinik trus,tapi i takut,hmmmm dh lah sorg
sorg,so i need tyme tu be strong.eccceehhhh,i decide g lepas
balik kerja hari jumaat haritu.i nekad je g sbb suami dh marah marah
suh g klinik cepat,dye siap merepek repek lg kata i x syg anak lah,
xrisau apa apa jd lah haisshhhhh sabo jelah.

i bukan x risau,bukan x sayang anak,tapi i sendiri pon takut,
balik kerja terus g klinik Fauziah,klinik yg i buat scan 3D/4D dulu.
best rupanya g klinik tu.doc dye baik sgt.klinik nya pon cantik n
moden sgt! x de dh pakai buku buku masa daftar,sume pakai ic je.

masuk masuk bilik doc,doc tanya tanya n i cite apa yg jd.
then doc suruh scan,scan scan doc pon cite,
air ketuban sepatutnya kena berada pada tahap 8-18 untuk normal.
and i punya air ketuban hanya 11,dan doc kata cukup.
Alhamdulillah,terjawap segala persoalan.syukur sgtt,
rasa nk nanges,baby pon sihat,jantung baby ok.

berat baby pulak dh 2.1kg.syukurrrr anak ibuu membesar dgn baik.
rasa nk nanges,tapi bila doc scan scan ag,dye kata anak aku x turun ag.
breech katanya.sedih!

doc kata kata now baby x turun lg mmg aku kena operate.
i tanya doc,mmg x de chance ke utk dye turun lg? doc kata TIADA!
rasa nk menanges kat situ,tp aku tahan,bila cite kat suami,
akhirnya aku tewas,menanges jugak.risau sgt.

mmg baby aku melintang lg,xturun bawah pon lagik.
rasa mcm nk g urut,tapi lepas checkup kat KKAI td,
nurse kataaaaaaa...... hmmmm nt lah i cite eh.sakit pala lak.

03 August 2012

tanda tanda Air Ketuban Bocor

dlm this week i merasakan benda ni.

= panties basah,mcm kite terkencing,nk kata ada bau hancing or
bau lain xde,nk kata keputihan pon bukan sbb kaler cm jernih je.
mengikut bacaan kat google,air ketuban putih dan x de bau.

= bila pakai pantyliner mmg akan basah. + keputihan sekali lah.

= mlm td masa tidur pon x selesa sbb terasa je air mcm mengalir je.

now apa yg i risau,takut air ketuban i leaking.dorg kata kalau air ketuban leaking tu
bahaya,kena g hospital cepat cepat sbb risau baby lemas or terkena bakteria.
takut mmg takut,i tak tau nk ckp mcm mana skrg ni,sbb i pon x tau tu air ketuban ke
or hape,sbb baru je terjadi.

hasil google dorg ada kata,air ketuban ni kalau leaking dye akan kua sikit sikit,
kita akan rasa panties kita basah.mcm mana yg i rasa,sama je.semalam i dh masuk
33 weeks,risau nya,rasanya sok mcm nk ke klinik dulu sebelum balik ipoh.
risau lak pape jadi.

ada yg kata,sbb x sedar air ketuban leaking,tgk tgk air ketuban dh tinggal separuh.
and terus kena bersalin,sbb risaukan baby.ahhhh takutnya,hopefully air yg keluar 
kat panties i tu bukan air ketuban.

baby bergerak mcm biasa je,kalau air ketuban kurang baby akan kurang gerak ke
org gerak cm biasa eh.alahaiiiii dugaan dugaan.

Betulkah ketuban saya telah pecah?

Kadang-kadang wanita agak ragu  samada air yang keluar dari faraj betul betul air ketuban atau cuma air kencing atau lendir yang berlebihan. Air ketuban tidak hancing dan keluar secara tiba-tiba dan selalunya meleleh membasahi paha atau kain yang dipakai. Sekiranya anda tidak begitu pasti, merujuklah kepada doktor untuk kepastian.
Pemeriksaan termasuklah menggunakan ultrasound untuk mengetahui samada terdapat kekurangan air ketuban atau tidak dan pemeriksaan faraj untuk melihat samada terdapat takungan air atau tidak. Anda mungkin akan disuruh untuk batuk dan sekiranya terdapat air keluar dari lubang pintu rahim, adalah disahkan anda mengalami PROM.
Kadang-kadang doktor juga akan mengambil ‘swab’ untuk dihantar ke makmal bagi ujian jangkitan kuman

01 August 2012

semua nak masuk FB!


sape terasa bila tgk pic kat atas ni?
aku??? terasa sikit sikit je sbb kdg kdg je buat cm ni.
sbb nya kalau nk snap selalu nya mst lepas habes licin pinggan.
lepas habes licin pinggan sume baru teringat,Alamak nk snap pic
makanan td,lupa lak.hehehe.sabo jelah kan.

tp aku selalu jumpa org yg tegar snap pic makanan
b4 mkn ni.dasyat kan dorg,leh snap snap pic lg,
kalau aku mmg xleh nk tgu dh.tergugat!

lepas ni nk jd cm org dlm gambar ni jugak lah.
hahahaha,boleh buat kenangan.hehehe.

Dr Halina Preggy lagi?

wahhhhh rasa teruja nk share benda ni,
td i terbukak entry baru Dr.Halina,
dye kata dye nk bgtau surprise,
rupanya dye preggy,dh 3 bulan.
wahhhhh nmpk nya Bella akan ada adik lg.

i mmg x pernah terlepas baca setiap
entry Dr.Halina,mmg best sgt! even ringkas,
tapi FUN!

korg g lah jenguk blog dye,heee.


Hello August! im glad to see u.


ececceehhhh pagi pagi dh nk speaking  london kan.
hehehe.xpelah,pg ni bulan baru,bulan ogos,bulan kemerdekaan.
kena lah ada semangat kemerdekaan kan.

i suka bulan ogos,hee xtau knp maybe sbb lepas bulan ogos
masuk bulan september,bulan september lak baby nk kua.hehehe.
so tu yg i suka bulan ogos.and ogos,please be nice to me ok.
hope kita boleh coop dgn baik ya!

harini masuk ramadhan ke 12,
Alhamdulillah belum tinggal puasa lg.
syukur sgt! nk sgt puasa penuh tahun ni.

nk masuk 33weeks ni sape ada rasa cm i rasa.
badan rasa lemah je,sendi sendi cm lemah.
suami kata kalau x larat jgn puasa,tp i rasa lemah lemah ni
bukan sbb puasa,sbb nk masuk 9 bulan dh kot.

i penah baca kat mana ntah,
bila dh nk dekat dekat bersalin,alah mcm masa mula mula
preggy akan dtg balik.sama mcm apa yg i lalui skrg ni.
masa i mula2 preggy dulu badan lemah je,asek nk baring 
tido je,now pon mcm tu lah.kena tido lebih sket.
hehehe.tp bila dh puas tido ok lah.

mcm mcm peel kan!
tp nk buat cane,sbb tu lah org preggy ni manja.
hehehe,tapi x manja mana pon bila kena jugak berdikari
bila suami jauh.tapi x pe,setiap yg berlaku ada hikmahnya.


Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com