30 August 2012

37 weeks uolllssssss~

Pregnancy%20ticker 

Alhamdulillah,
37weeks sudah usia kandungan i harini.
37w ramai yg kata dh boleh bersalin.baby dh matang untuk bersalin.
( tapi better 38w or 39w kan ) tapi kalau baby nk keluar tyme ni xpe,
keluar lah wahai anak,ibuu menanti mu dgn penuh sabar.

mcm xpercaya nk dekat 37w jugak
aku bawak perut ni.usung perut bersama kehulu kehilir.
sentiasa bersama baby,rasa bahagia sgt.even kdg kdg rasa sakit
dan tak mampu,tapi bahagia yg dirasakan semasa preggy ni
mmg sgt hepy,sgt bahagia.mst mommy kat luar sana pon
merasakan yg sama mcm i rasa kan! its ohhsemmm kan!
lepas dh bersalin nt mesti rindu balik rasa ada baby
dlm perut kannnssss!

dh masuk 37w ni,
banyak perbezaan yg i rasa kat badan ni.
baby aktif,setiap pergerakan baby i dpt rasa,
mybe dh xde space utk dye kan,kalau letak tangan kat perut,
mmg rasa ada benda benda bergerak gerak.mmg best!
tapiiiiiii tapiiiiiii skrg ni kerap rasa ngilu ngilu kat ari ari.
tambah ag bila papa nya ada kat sebelah,dye dgr suara papa dye,
lagi kuat dye bergerak n mengeras,bila papa xde baik je.
( saje nk tunjuk hebat kat depan papa dye lettew! hehe )
sampai kan bila baby terlampau mengeras,papa nya kena usap perut n
ckp kat baby jgn lasak lasak sgt,sian ibuu,baru lah dye ok balik.
haiiii lahhh anak! buat ibuu senyum sorg sorg.

condition bdn i pulak lain sgt skrg ni.
perut rasa kadang kadang ringan,kadang kadang lak berat.
masa nk baring saat paling siksa,masa nk baring tu pinggang
rasa mcm crack,bergerak gerak.kena baring slow slow.
and bila dh baring,baru nk lena,tup tup rasa nk kencing.
nk dekat 5 6 kali bangun kencing mlm skrg ni.

even agak siksa utk bangun,
tapi ku gagahkan jua,kalo x bangun ada yg kencing kat katil kang.

skrg ni jugak i kuat berpeluh,
bdn rasa panassss sgt,even tido dlm ekon pon,
leher i boleh berpeluh peluh,bayangkannn lahhhhhhhh!
kat opis yg biasanya sejuk pon i rasa panas.mmg cm tu ke eh.

then prut pon dh mula ada stretch mark!
ahhhhh mulanya i ingat xde sterch mark sbb dh masuk 8 bulan
ritu perut ok je,then bila dh lepas lepas 8 bulan tu,taip tiap mlm
rasa gatal je bawah perut ni.and aku pon gatal menggaru.sedap sgt.
then bangun2 pg tgk dh hitam hitam sket bawah perut tuh!
hah mmg mendapat lah kan!

so now tgh behave kan tgn supaya jgn garu perut.
kalau x nt dh lepas bersalin,malu je suami tgk perut hitam.hehehe
nk pakai oil pon rasa dh x guna dh skrg ni.lg 2 minggu je nk bersalin.
so lepas bersalin lah baru nk pakai bio oil ke apa eh.hehehe.
hope lepas bersalin perut leh kembali ke bentuk asal!
chaiyok chaiyok! hehe

34 comments:

Siti Nursyamimi said...

memang xsbr kan nk peluk2 n pegang2 baby kita..hehe..
nnt dah bersalin leh r upload pic baby plak byk2..:)

S.n.Fariza said...

:) seronok kan baby aktif dlm perut. i skrg pun perut merenyam.. arghhh. take care

Nieyl said...

wah!dah 37 week dah..bler la nieyl berpeluang rasa nikmat mcm akak dpt..:) Semoga Allah murahkan rezeki nieyl..:) semoga baby ngan akak selamat..Amin...:)

Aeen said...

strech mark aeen xnmpk sgt....jarang rasa gatal..gatal kt tmpt lain ade lah...hehehe....sumtimes aeen pun rasa panas gak..padahal dah beraircond..tp still berpeluh..mmg cam tu kot...

Golden Rose said...

gatal2 bawah perut tu mmg normal...yg tu cos perubahan hormon...sha dulu lagi teruk..seluruh perut, bahu & paha naik ruam gatal2....mmg jenuh garu je...xp garu tak pakai kuku takut ada tanda...garu pakai sikat or sapu tangan...smp sapu tangan pun dah lunyai dikerjakan sha...dah cube pakai bedak sejuk, oil, krim, lotion & ubat klinik but still tak hilang....time ni la rase dugaan tu hebat sgt smp hr2 berdoa minta bb kuar cepat..but pas bersalin Alhamdulillah gatal2 tu mmg dah lesap....fasa pertama & terakhir ialah fasa dugaan...fasa terakhir ni mmg susah nak tidur, kdg tak tidur langsung, kerap kencing, jalan dua tiga tapak dah semput & letih, panas badan smp berpeluh-peluh (if bleh mmg nak nude terus ...hehehe), perut mengeras but best bila dpt tgk or rasa bb bergerak...suami & istri amalkanla surah yasin, surah mariam, solat taubat, solat hajat, jgn tinggal solat(solat adalah rahsia memudahkan bersalin), minum air zam2, sentiasa berwudhuk/bersuci, baca Quran, slalula mohon maaf dgn husband/parents/family, jaga tutur kata, berniat baik selalu utk memudahkan segalanya....sentiasa sediakan beg yg lengkap dgn medical report, brg bb & ibu dlm kreta....bersediala mental & fizikal...suami&istri mohonla pd ALLAH permudahkan segalanya & berikan kita kekuatan....time ni tak perlula nak pantang makan...makan je apa yg safura rasa nak makan....sha doakan moga safura selamat melahirkan bb yg comel, sempurna & sihat...

MizzTina said...

amboi, princess papa la ye ni..

Innanie | Ariffin said...

cepat2 baby. kakak kat sini nak tengok awak! hehehehe

Tawakal dan banyakkan selawat ye Kakak. Moga segala urusan kelahiran dipermudahkan. Amin!

Asz Miza said...

Esok i da masuk 38w..erkkk..cuakk..da boleh bersalin betul2 ni..harap bby keluar esok plak. :P

Stretch mark mmg start gatal2 kan? I awal preggy dah start naik kot..tp starting kt muntut..pastu naik kat peha..last skali baru naik kat bawah perut..rasa give up nk pakai stretch mark cream..skg ni try pakai bio oil plak..harap2 berkesan lahh..

Part nk bgun tdo mlm2 mmg seksaaaa...T-T

ieda said...

alhamdulillahh
dah dekat dah tuu
bersiap sedia sahaja
semua kena letak dlm bonet ..
senang ape2 tgh mlm terus drive sahaja

insyaallah dipermudahkan dik
bab strech mark tuu toksah diheranlan .. tu kena bangga , x semua wanita ada benda tuu tau .. ;)
itu menandakan rara pernah melahirkan zuriat ! .. ;)

fifi tiez said...

i kan..walaupun kat ofis ada ekon,depan meja i siap ada kipas lagi sbb panas jer memanjang..hehe

ros_reeza said...

tahniah, dah 37 weeks.. Seronok dengar :)

Ros Anis Rusli said...

xlama je lg baby rara nak kua....mesti xsbr kan?... smoga sumanya dipermudahkan ALLAH...

('',)pzAEdy~ said...

yeahhhh chayok2 !!! semoga ALLAH permudahkan jalan kite...

Ryn said...

tk care rara...lg 2 minggu je lg..:)

:: Mrs.Eady :: said...

semoga dipermudahkan semuanya ~

♥ dak pink said...

Saya bersalin 37 weeks.
=)

Time macam ni rajin-rajin kan diri berjalan tau. Pi pasar malam, pi shopping complex tok mudahkan laluan.

Semoga semuanya selamat dan baik-baik sahaja ya. Gud luck!

aTy _faRed~ said...

alhamdulillah..shat..harap terus sihat sampai masenyer nanti..aminnn...:) aty rindu moment mase mengandung...eerrr..tapi mase sakit nak beranak tu tak rindu...serik..!! hahaha

Lynda Che Lah said...

semoga selamat melahirkan nti dan selamat berpantang :)

::EIDA:: said...

Chaiyokk rara!

izla said...

sebelum terlambat. selamat hari raya, maaf zahir batin.
dah 37 weeks?? woweee...
it could be anytime from now.
take care k.

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..tak lama je g..yui doakan akk n bby sihat walafiat ea..xsbr nak tgk bby comel sis rara...

Sally Yatiey said...

Wahh.. dah 37 weeks. Take care ye. :D

aimi adilah said...

semoga akak selamat =)

adnil linda said...

beby mmg suke tunjuk lasak bila ad ayh dia..bosan agaknye asek ibu je yg usap2 perut...hehehe

izyan al-za'im said...

hai! sama la i pon da 37 weeks. each symptoms yg u rasa tu, semua sama dgn ape yg i rasa skang ni. huhu. anyway smg slmt melahirkan baby :)

Nor Suhaiza said...

hik3...sama la kita.dah 37 weeks + 4 days.isau gak tkot bsalin awl ni.en.husband dah balik sabah.10.09 ni bru balik smjung balik.adehhh...strech mark ! ! !msa mula2 dulu mmg xda.tau je pregnant tiap2 mlm dok sapu losyen. pagi pulak sapu bio oil..tapi x jln jgk.msuk 8month, mkin mjdi2.start dr celah betis, naik sampai pinggang n now kat perut pulak..xpe la.terima je semua.jnji baby sihat n selamat...

Niza Romli said...

cepat je rasa masa tu berlalu kan..
semoga Allah permudahkan urusan bersalin nanti :)

Munnafendy said...

wahhh dh tak lama dh tu rara.... :)

Syima Syaz said...

goodluck yee... positive saja n bykkan berjalan k

CikNaa said...

ciknaa bersalin 39w 5d..2hari lg nk edd.tp amik cuti awal 2 mggu.rugi je sbb kene naik keje awal..hehe.

Pn. Sheila@CC said...

smg semua selamat... berdebarkan tgu kelahiran... :-)

Miss Sunshine said...

samelah kita rara...
cuma baby kita kalau ayah die ade, pandai pulak behave...
kalau ayah die takde, aktif jugak die...
die takut dgn ayah die kot.. padahal ummi die lagi garang kott... hihi.
Rara, kalau dah bersalin nanti, update lah ye.. =)

Anonymous said...

Hi Dear, are you in fact visiting this site regularly, if so afterward you will definitely obtain pleasant knowledge.


Take a look at my site :: mederma stretch mark therapy

Anonymous said...

Simply want to say your article is as surprising.
The clarity in your post is simply nice and i could assume you are an expert on this
subject. Well with your permission let me to grab
your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
Thanks a million and please continue the enjoyable work.


Also visit my web site - fat loss factor reviews

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...