07 August 2012

checkup 33weeks and baby xturun lagik!

sambungan dr entry air ketuban td,heee.td sakit kepala,
xboleh nk teruskan menaip.seyes x tipu taw!

rini i check up 33weeks,
appointment kul 9am,tapi kul 11 baru kena panggil.
hebat kan?! rini mmg penuh sgt org.tension aku!
jumpa nurse kejap je,menunggu tu yg lama nk gila!
biasalah KK kan,so xyah nk merungut,diam je sudah.
aku msg suami ckp kat dia lama sgt tgu,aku rasa nk pitam.
suami kata balik lah.cek kat klinik Fauziah je,tapi bila tgk
num dh nk dekat 1080,so aku tgu jelah.

masa mula mula sampai num aku 1085,
num yg tgh jalan baru 1028 cm tu lah.
ko bayangkan lah bape lama aku tgu.huaaaa
nanges!

check up kali ni ok je,berat aku naik sekilo.
1st tyme kena puji dgn nurse sbb berat naik even puasa.
hahaha.selalu kalo berat naik aku asek kena bebel je.
kali ni nurse x bebel,dye kata if berat naik sekilo even puasa,
means baby berkembang sihat even puasa.Alhamdulillah.

tinggi perut pon meninggakan gak,now dh 33cm,
jantung baby 150,ok jugak.Alhamdulillah.
darah kali ni nurse x cek,fuhhhh selamat! kalau x mst kena
amik darah ag,xsuke,sakit tau! tp semalam masa berbuka
aku dh mkn kerang banyak banyak.hehehe.langkah keselamatan.

pasal baby x turun lg tu,aku try tanya nurse.

" nurse,org kata kalo 33weeks sepatutnya baby dh turun,tapi baby saya
xturun lagi.mcm mana ni? "

" ehhh x lah,baby boleh turun naik turun naik lg masa skrg ni,
masa scan maybe baby tgk kat atas,so ada masa dye akan turun.
sampai lah baby x leh turun adalah waktu week 36.waktu tu mmg dh sepatutnya
baby kena berada di laluan dye,kalo x baru kena c-zer.skrg ni mmg baby tgk pusing
pusing lg "

" so x payah lah saya g berurut ke apa eh? "

" eh xpayah,jgn berurut or buat pape sbb kita x tau keadaan baby kat dalam tu,
mana tau kalau tali pusat baby panjang,boleh terbelit leher dia,bahaya,
elok elok boleh normal,lain yg jd "

" so sy xpayah lah nk strees stress pasal baby x turun lg eh? "

" ya,awak x payah strees ok,tiba masa nya nanti baby akan turun.
skrg mmg baby akan turun naik lagi "

huh! aku senyum,tu je yg aku leh gambar kan.doc kat klinik Fauziah tu mmg
saje nk takutkan aku kan! so,pape pon aku x nk stress stress,skrg ni
doa banyak banyak kat Allah moga aku dpt bersalin Normal and gosok gosok
baby n pujuk baby supaya dye turun nt.baby ada masa lg 3 minggu untuk turun.
3 minggu x lama lg sayang! nt baby turun k syg!

ibuu 33weeks wif granny.heee.




22 comments:

cha said...

Takpe ada masa lg tu. chaiyok baby :D

Lynda Che Lah said...

ye..x perlu stress klu baby tak turun..lynda dulu sampai 37weeks baru baby turun..baby tetap akan turun juga..sbb dia boleh dgn senangnya berpusing terbalik-balik dlm perut tu..urut tu mmg jgn buat..org melayu ni..bila dgr songsang or melintang je terus nak g urut..bahaya sbb tukang urut ikut firasat je sbb dia pun tak nampak keadaan baby kat dalam tu kan..xmo k..jgn stress menjelang minggu akhir ni..elax..makan apa mau (hehe)..dan byk baca surah maryam dan makan kurma..insya Allah semua dipermudahkan..Lynda dulu lagi kes uri terbalik atau placenta previa stage 4..sampai masa bersalin, doctor check dah ok wlupun sebelum tu doc takutkan dgn bleeding serta czer..jgn risau k

LiNda said...

Alhamdulillah,lega plak dgr nurse ckp mcm tu. Pape pun,linda doakn bby rara akn trun..
Muke rara n mom hmpir same la..cantk..;-)

Munnafendy said...

fuhh...ada masa lg... :)

fifi tiez said...

eh,baju awak sebijik macam baju sy..tp sy punya warna purple..hehe

-meeSUPERGIRL- said...

3mggu lagi la nih ? wah . tak sabar ! hehe . jgn risau kalau beby tak turun . nnti dy akn turun n tak naik2 dah . hehe

Mooniqueen said...

Teringat MQ time preggy dulu...33w Dah deliver... Last 2 years... Baby tak sabar nak keluar agaknya..

Syima Syaz said...

baby still ada space lagi sbb tak turun lagi... i punya baby kejap atas, kejap bwh... tp skrg dah engaged dah pun.anytime...
jgn pikir negative sgt k, byk2 baca info kat babycenter.com

Ros Anis Rusli said...

aaa rara..33w ok lg...smpai 36w kalo xtrn naty kk akan soh refer pakar kt spital..mcm anis ritu..airiell kan xtrn smpai 36w...tyme dlm labourroom airiell dh trn...tp xleh msk abis..sbb die dongak..las2 czer gak..rara jgn g ngurut ke hape kalo 36w baby stil xtrn..bia j..kalo xley normal, czer pun xpe...asalkan bby slamat...lps bsalin, mak anis kata tali pusat airiell yg dkt uri pendek je..mknanye tali pusat baby anis pendek..kalo anis g ngurut mybe ssuatu yg xelok boleh tjadi...so biakan je..ikut j rawatan moden...bsalin cara apa pun xpe..asalkan baby n kita slamat.. :)

MizzTina said...

lega... moga selamat..

ros_reeza said...

yeay, dapat tgok granny! hihi

blogtilldrop said...

good luck yea

ieda said...

aah 33 weeks nie bila2 masa dia akn turun dan naik .. its normal
banyak2 kan berdoa ye dik
insyaallahh di permudahkan ;)

memang mummy nie chubby sgt2 dahh , kalau tgk dah ranum utk deliver !! ekeke ;))

miss she said...

kecik je perut sis.. hehhe...

najihahfara said...

mintak2 akak bersalin normal

Miss Sunshine said...

hmm. sebenarnya masa kita pergi checkup 34 weeks tu pun, nurse kate baby still gerak2 lagi...
masa check up tu nurse kate kepala dah kat bawah.. tapi baby masih berpusing2 lagi..
rara jgn stress sangat ok..

erna said...

ibu hot..haruslah cool. Insyaallah tak ada apa2. just taking care of your self :)

With Julia said...

rara..alhamdulilah...semuanya selamat kan..itulah setiap ibu2 pregnant mmg berlainan..xleh samakan yg lain...insyaAllah baby rara nanti akan turun nanti..lagi pun awal lagi bru 33 weeks...moga dipermudahkan...:)

p/s rara comel yer pewottt tuh ehehhe ngan ibu pun sama2 sweet :)

Cik tikah said...

Kak rara nmpk sihat!

diana said...

akak lebih selesa checkup kat kk tempat akak ni pasal bila kita tanya dia akan jawab dengan jelas.kita bebas nak tanya apa pun.sebab tu la kadang2 tunggu turn kat kk lama sebab pemeriksaan depa lebih terperinci.akak pernah checkup kat klinik swasta memang geram sebab bila akak tanya,jawapan dia,"orang mengandung memang macam tu.."
tak jelas jawapan nya.tapi tu la..'bukan semua kk bagi perkhidmatan terbaik dan bukan semua klinik swasta bagi perkhidmatan buruk.mungkin nasib akak la pegi kk yang bagus.

Sue-Rya Qistina said...

hihihi..syukur alhamdulillah. benarlah spt yg saya ckp semlm. awk jgn risau dan stress sgt2 tau. bila stress, baby jd stress, lg dia tamo turun. msh ade mase lg utk baby turun dan pusing2. kdg2 doc swasta mmg akan ckp mcmtu sbb kena bayar kan, czer lg la bnyk duit yg dorg dpt. pttnya dia sbgi sorg doc, dia kena tenangkan patient dia. huhuhu. semoga dipermudahkan segalanya ye..

Anonymous said...

Subhanallah..Chantiknya kamu tapi lebih chantik lagi jika pakai jubah bukan yang jenis melekap hingga nampak permukaan isi dalam..sian suami awak kena tanggung dosa

Pesanan dari insan yang caring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...