Image and video hosting by TinyPic

30 August 2012

Noreen pil Minyak Ikan untuk ibu mengandung


i start amik pil minyak ikan ni sejak i 34w dulu.
masa tu i buat check up kat klinik Fauziah pasal air ketuban tu kan.
then Doc suggest kan i mkn minyak ikan ni.i tny xpe ke mkn
dh akhir akhir pregnancy ni.doc kata xpe.minyak ikan ni
bagus utk ibu and baby.

balik rumah i x terus mkn,
i google dulu kebaikan minyak ikan utk ibu preggy ni.
apa yg i jumpa just,minyak ikan ni bagus utk perkembangan otak
baby,dan boleh bg baby cerdik,yg lain lain punya kebaikan xjumpa lak.
di katakan ibu ibu di oberseaaa sana nun mmg mengamalkan makan
minyak ikan sejak awal preggy.so x salah lah i nk try kot kan.
now i dh mkn 10 biji.kadang kadang lupa nk mkn,
sbb banyak sgt pil i amik masa preggy ni.

i amik minyak kelapa dara Catalys tu.
( now dh jarang jarang amik )
then minyak ikan ni,
pas tu pg pg mkn obimin and iron
ptg minum HiGoat susu kamben,
mlm pulak i minum Anmum.

huh banyak kan benda i amik.
org kata amik pil banyak banyak ni risau baby besar.
but masa scan 33w ritu berat baby i baru 2.1kg.
normal berat for baby,so i teruskan jelah amik pil pil ni.
kang kalo stop risau lah baby x cukup zat.

dh lah ibunya asek amik makanan yg x berkhasiat je.
mkn pon megi,mcD,mee grg mamak! hehehe.
dh tu je yg selera mkn kan.nk buat cane!

mkn minyak ikan ni i tak rasa perubahan kat diri,
rasa ok je,tapi nk menelannya tu azab sket sbb besar!
pil ni panjang.n ada bau sket.yelah ikan kan.

then kalau korg terlebih mkn,
korg akan sendawa kan,bila sendawa tu korg akan
rasa hanyir kat tekak,i mula2 pk gak.knp bau cm ni.
then baru teringat bila lepas makan pil myk ikan ni dye akan
rasa bau cm tu.hanyir hanyir.weeekkkkk nk muntah bila ingat.
tapi xpelah.mcm biasa,ayat klise ( demi anak,apa saja ibu sanggup )
hehehe.tapi mmg betul pon.demi anak susu yg ibu xminum pon ibu minum syg!
susu kamben pon ibu minum.InsyaAllah dgn usaha yg ibu buat,
ibu harap anak ibuu akan lahir dgn keadaan yg sempurna,sihat,comels
dan bijak,yg penting sihat tubuh badan anak ibuu.Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 comments:

  1. yg penting baby n ibunya sehat.....baby pun msti comey la cm ibu dia...hehe

    ReplyDelete
  2. i pun asik makan mcd jer memanjang..pastu ubat asyik lupa makan.isk..tp i rajin minum susu.so bila terlupa makan ubat, i terus fikir..oh,dah minum susu.takpelah tu..hehe..

    tak sabar nak tengok baby u.mesti u bersalin lagi awal dari i kan..kalau ikut due la..

    ReplyDelete
  3. moga2 semuanya dipermudahkan ya rara :)

    ReplyDelete
  4. i pon amek minyak ikan 'neuro gain'. mmg doc bg since early pregnancy lg. mmg mkn hari2. tp ade gak terskip. huhu. smua org kata minyak ikan ni elok, so mmg keep mkn je as doc yg bagi kn. smg anak rara bijak jgk nnt ;)

    ReplyDelete
  5. same macam aty dulu..mase pegnan kemain macam2 ubat dan susu aty minum..sampai tak termakan2...huhu...tapi betul ar..minyak ikan memang elok tuk otak..hurrmm...aty dulu tak terpikir pon..

    ReplyDelete
  6. memang bagus makan minyak ikan ni.. dulu kawan akak pun makan tp brand lain.. anak dia gebu..

    ReplyDelete
  7. ramai yang kata minyak ikan bagus untuk perkembangan otak bayi.. =)

    ReplyDelete
  8. yana makan neurogain je..tak pernah try minyak ikan lain..tapi da masuk 7 bulan ni stop jap minyak ikan..try minum royalmix susu soya..nak mkn dua2 kang takut cam byk sgt..hehehe..xsabar nak tgok baby rara..mesti sihat mcm2 mkn..=)

    ReplyDelete
  9. moga selamat bersalin =)

    salam merdeka :)

    ReplyDelete
  10. xpe mkn apa2 pun asal baby sihat... ibu mmg akan bt y terbaik tuk bbynya kan... :-)

    ReplyDelete
  11. rara, i nk tnye la.. bleh ye mkn myk kelapa dara catalyst tu mse awl2 preggy?

    ReplyDelete
  12. Salam .. Saya pun ambil minyak ikan masa preggy malah anak2 saya yang dah besar pun amik juga minyak ikan tapi saya pilih minya ikan omegaguard .. Sebab saya dah compare dgn jenama2 lain jumlah DHA dan EPA nya lebih tinggi .. =) .. Tapi obimin saya tak berapa suka nak mkn sbb mcm perwarna nya kuat sgt .. Biasa benda yg ada perwarna ni tak elok .. Huhu .. Wallaualam ..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com