07 August 2012

Result air Ketuban

hai koranggggg rindu nya nk update belog neh!
lama i tinggal kan?! sabtu lepas i balik ipoh,
cuti cuti iftar ngan family,so blog pon cuti lah dr update.

lepas entry pasal air ketuban leaking last week,
ramai yg marah i,ramai yg kata kenapa i sempat lg
update blog,padahal kena cepat cepat g spital,
ni x,g update blog dulu.hehehe,suami i pon marah gila
actually.benda cm ni boleh buat main.

i bukan x nk g klinik trus,tapi i takut,hmmmm dh lah sorg
sorg,so i need tyme tu be strong.eccceehhhh,i decide g lepas
balik kerja hari jumaat haritu.i nekad je g sbb suami dh marah marah
suh g klinik cepat,dye siap merepek repek lg kata i x syg anak lah,
xrisau apa apa jd lah haisshhhhh sabo jelah.

i bukan x risau,bukan x sayang anak,tapi i sendiri pon takut,
balik kerja terus g klinik Fauziah,klinik yg i buat scan 3D/4D dulu.
best rupanya g klinik tu.doc dye baik sgt.klinik nya pon cantik n
moden sgt! x de dh pakai buku buku masa daftar,sume pakai ic je.

masuk masuk bilik doc,doc tanya tanya n i cite apa yg jd.
then doc suruh scan,scan scan doc pon cite,
air ketuban sepatutnya kena berada pada tahap 8-18 untuk normal.
and i punya air ketuban hanya 11,dan doc kata cukup.
Alhamdulillah,terjawap segala persoalan.syukur sgtt,
rasa nk nanges,baby pon sihat,jantung baby ok.

berat baby pulak dh 2.1kg.syukurrrr anak ibuu membesar dgn baik.
rasa nk nanges,tapi bila doc scan scan ag,dye kata anak aku x turun ag.
breech katanya.sedih!

doc kata kata now baby x turun lg mmg aku kena operate.
i tanya doc,mmg x de chance ke utk dye turun lg? doc kata TIADA!
rasa nk menanges kat situ,tp aku tahan,bila cite kat suami,
akhirnya aku tewas,menanges jugak.risau sgt.

mmg baby aku melintang lg,xturun bawah pon lagik.
rasa mcm nk g urut,tapi lepas checkup kat KKAI td,
nurse kataaaaaaa...... hmmmm nt lah i cite eh.sakit pala lak.

32 comments:

Gadis said...

Alhamdullillah semuanyer ok...

banyakkan berdoa n pujuk baby lagi..
mane tau time nak beranak baby ikut laluannyer...=)

Munnafendy said...

xkisah la rara oi...operate ke normal ke yg pnting baby tu keluar dgn selamat!

Hana Soffelia said...

hope everything was fine Rara..

.:shura shushi:. said...

Pujuk baby supaya turun,cakap elok elok InsyaALLAH :))

msredcheesecake said...

doa rara, biar kasi bby turun... boleh lagi doa....insyaAllah.... DIA je tau apa terbaik... byk2 doa...

Siti Nursyamimi said...

rara, jgn urut lg..tkt lg teruk nnt..bese baby akan pusing2 agi..Insyaallah..bykkn berdoa.. coz baby mimi pn kjap bwh kjap atas..doc mmg mrh klu kte urut2 ngan bidan ni..

Sue-Rya Qistina said...

sabar ye dear. insyaAllah semua akan selamat. dulu mase bersalin no 2, ade sorg adik ni pun anak dia melintang. tp alhamdulillah dia dpt bersalin normal sbb baby dia dh pusing2. awk jgn stress sgt k. nnt baby pun turut stress sama. sabar, doa dan tawakal pdNya. insyaAllah, semoga dipermudahkan segalanya..

:: Mrs.Eady :: said...

dik..jgn urut...takpe if c-zer pun tetap beranak jugak..lagip un skrg ni c-zer pun boleh beranak sampai 5 org dik..

*pelik la kenapa org paling tak suka perkataan bila diberitahu 'beranak c-zer'...

cha said...

takpela u operate pun asalkan dua2 selamat ok :)

MizzTina said...

sabar rara...

Aeen said...

nurse kata ape rara???huhuh....
Alhamdulilah la kalo air ketuban ok, baby pun sihat...

::EIDA:: said...

Aiyakk.... Take care ye rara! Even operate pun ,janji kedua duanya selamat oklah tu... =)

Syima Syaz said...

eh jgn risau...u kena byk berjalan n naik tangga turun tangga...insyaallah baby akan turun.ramai kawan i last minit baby turun.
air ketuban u tu mmg agak paras crucial.so kena alert.next time kalau still ada kena gi hospital. baca entry i pasal warded sbb waterbag leaking...
skrg air ketuban i dah 12 tp nasib baby dah engaged

Asz Miza said...

Alamak..ada sambungan plak..nebes lak nk baca. Alhamdulillah baby takde pape..janji baby sihat. Doa2 baby pusing..mana kita nak tau kan,.

fifi tiez said...

errr...kalau 33w tak turun lagi,memang takde peluang nak bersalin normal ke?takpelah,janji awak berdua sihat.. :)

najihahfara said...

jage diri & baby baik2 ye kak

mas saari said...

sujud lama2 masa solat, insyallah dia akan turun..

LiNda said...

Alhamdulillah nsib baik ok kn air ketuban tu. Takpela rara,yg pnting rara n baby selamat. Linda doakn semua ok..;-)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

cik rara tak tanya ke dengan doktor pasal leaking tu?? tapi alhamdulillah, semua nya ok

KhaiRin : anies said...

doa2 byk2 rara agr x operate..

p/s jemput empunya blog ni utk join GA sy! ;-)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak ni x tau rasa mcm mana dugaan mengandung.. yg tau mengandung smpai masa bersalin je. Apapun kuasa Allah rara.. Kalau Allah dah tentukan rara blh bersalin normal apa Dr kata pun jd terbalik. mcm akak.. masa check up 4 bulan Dr dh siap bgtau kemungkinan akak x dpt bersalin normal sbb ketinggian akak x cukup & tulang pinggul katanya kecil takut laluan x muat baby nak keluar. Tp Kuasa Allah.. smpai masa akak bersalin normal jugak. Ada nurse yg ckp memang ajaib sbb x byk org mcm akak dpt bersalin normal.. mak akak pun kecik boleh jer bersalin normal. takde yg mustahil. so jgn risau sgt just kumpul kekuatan jer

aimi said...

sabar lah kak... smeoga baby memudah kan ibu dia nanti =)

aTy _faRed~ said...

alhamdulillah semua ok..pasal sonsang tu..hurrmm..doa jer ar banyak2...kot2 ley normal...tapi kalau dah tau awal2 tak per..ley sedia..macam aty...sampai hujung tak tau..last2 kene operate..jadi memang tak bersedia langsung..lagi sedih..

Alin Marlini said...

2 kali bersalin tak penah air ketuban pecah sendiri..smua doktor pecahkan

izla said...

member saya dulu pon macam ni jugak.
pastu ada orang pesan, kalau sembahyang, sujud lama2.
insyaAllah baby akan turun

Liyana said...

xpe rara operate lg x rse sakit.. hehe
pujuk bby hari2 k..

cik fadh said...

akkkk..cter xabis..bt saspen je tau..

xpe jnji akan n baby selamat ;)

azizah :) said...

mane2 pon ok kak.. c-zer o svd janji baby n mak selamat.. ape2 pon tetapkan berdoa semoga di permudahkan.. ala kalau czer pon banyak peluang nak mengandung/bersalin lagi..heeee

take care yer.

~ yus ~ said...

moga rara dan baby sihat dan baby dapat keluar selamat. Tak kisahlah walau kena operate pun, banyakkan doa ya Rara

Miss Sunshine said...

sabar ye rara.. kita doakan yang terbaik semuanya..

Nor Suhaiza said...

doa bnyk2 yer...smbil2 tu bcakp n pjuk2 baby mintak die trun ke bawah..tu makcik org la yg ajar..

diana said...

baby akak dah turun dah..
doktor kata lepas ni scan lagi sebab nak tengok dia pusing balik tak??kalau pusing balik memang kena operate la.tapi selalunya sekarang kalau dah turun dia tak kan pusing dah..seronok!!hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...