Image and video hosting by TinyPic

20 September 2012

akhirnya bertemu dgn tuan Puteri ( kronologi part 3 )

part 1 & part 2

sampai je ke pintu masuk LR,suami aku kena tahan,xboleh ikut sekali.masa tu aku tinggal lah sorg sorg kat tepi dinding LR tu.aku xtau apa perasaan aku masa tu.mmg xtau,aku rasa kosong.kosong sgt sgt.pasal anak aku dlm perut pon aku x pk.before masuk LR,dorg transfer aku naik katil lain.again aku kena angkat bdn aku sendiri,and plastik kencing aku yg tersangkut tu,sgt lah x selesa rasa kat bawah tu bila bergerak.aku risau tercabut je plastik kencing tu.aku tanya misi, " plastik ni x tercabut ke? " hehehe misi kata x tercabut.jgn risau!

lepas transfer katil,aku masuk dlm LR,pengalaman yg paling aku tak boleh lupa.dpt masuk LR,yeay! hahaha gila! LR tu x besar mana pon.muat muat utk satu katil,kiri kanan tempat letak barang barang dorg utk operate,atas ada lampu bulat bulat yg mcm kite selalu tgk kat tv tu.aku sempat pandang keliling.jakun lah katakan sbb x penah masuk LR kan.lepas je pintu LR tu aku sempat kerling jam kat dinding tu.aku masuk LR tepat kul 12am.satu pengalaman yg jarang utk org lain dpt.

masa masuk LR tu misi misi yg kat LR pulak mmg dh get ready barang barang aku sume,mata aku mmg xlepas pandang jam kat dinding.setiap apa yg dorg buat kat aku mst aku akan pandang jam.

07092012 jam 12.05am : doktor bius masuk,doktor bius tu terkejut tgk aku yg jd patient dye sbb dye baru je interbiu aku ptg tu,and masa tu dye tgk aku tgk makan pizza nasi grg and macam macam ag.hehehehe.segan rasanya. ( ptg tu my mom blanja pizza,last lah konon mkn sedap before pantang.hehehe ). doc bius tu siap perli aku " eh u know,i baru nampak this patient mkn sakan ptg td,siap mkn pizza lg.rupanya mau operation ya " hehehe aku pon tersipu sipu malu.hehehe.wekkkkkkk!

aku rasa doc bius tu saja nk bg aku hepy sbb dye tgk aku mcm stress. ( doc bius tu pompuan singh,sgt cantik dan baik,suka sgt tgk dye )

lepas dye borak borak ngan aku,rupanya dye dh nk start cucuk ubat bius kat aku.dorg suh aku duduk and dorg kata i nk start cucuk belakang u ni,u lembut kan badan ye.aku dh cuak dh masa tu.again rasa nk nanges sbb aku takut sakit.dorg tekan tekan tulang belakang aku.dorg suh aku lembut kan badan.aku rasa aku dh cukup lembut kan badan.tp dorg kata badan aku still keras ag.aku xtau nk lembut kan badan sbnrnya.sbb aku nebes sgt kot.last last aku nekad utk kosong kan fikiran aku,mls pk pape,aku lembik kan badan aku.lembik selembik selembiknya.aku mmg belajar dr kesilapan buat VE and masukkan tiub kencing tu.aku mmg lembutkan badan aku tol tol.Alhamdulillah masa masuk ubt bius tu mmg xrasa pape,sgt x rasa.tau tau dorg dh siap suntik aku and suruh aku baring balik.dorg tny aku,eh x sakit ke? aku ckp x,xsedar pon.

slow slow aku dh tak rasa sakit kat bawah tempat masukkan tiub kencing tu.and langsung x rasa apa lepas tu.dorg pegang pegang kaki aku,dorg tanya ada rasa x? dorg tanya boleh angkat kaki x? then aku geleng,mmg xrasa pape.masa tu baru aku tau,mcm ni lah rasa bius separuh badan.

07092012 jam 12.15am : dorg dh siap tutup muka aku sume ( buat penghadang mcm yg kite tgk kat tv tu ) kan mmg nk operate kena tutup separuh kan.korg tau kan? aku dgr dorg kata ok kita dh nk start operate.masa aku dgr ke dorg ckp cm tu,aku rasa lost lg skali.aku xtau apa yg aku pk.aku ingat kan suami aku kat luar,apa lah yg dye buat,aku teringat mak,papa aku,and dlm masa yg sama aku x sbr nk jumpa anak aku.and doc bius bisik kat aku,ok kita dh start operation ok.u pejam mata,u doa banyak banyak ya. ( bagus sgt doc singh tu! ) lepas tu aku mengucap,baca segala doa yg terlintas dlm hati.aku x pejam kan mata sbb takut nanti x celik dh.hehehe.teruk kan aku ni.

sikit demi sikit aku rasa perut aku kena toreh,selapis selapis aku dpt rasa perut aku kena toreh,aku rasa perut aku di goncang goncang,last sebelum baby keluar dorg tekan bahagian atas perut aku,lepas je dorg tekan tu,aku terus rasa nk muntah,aku panggil dorg,aku kata nk muntah nk muntah.tp sume mcm kelam kabut,aku pon muntah je.mls pk,dh x leh nk tahan sgt.sume mknan yg aku mkn ptg tu kua semua. ( rugi mkn pizza )

rupanya dlm sibuk aku nk muntah tu,anak aku dh keluar,aku x tau pon sbnrnya,aku dgr dorg ckp 12.30am,12.31am,12.35am,aku x tau apa benda yg dorg ckp kn tu.last last dorg decide kul 12.31am.aku masih blur.apa benda yg 12.31am,lepas tu aku tgk doc bius tu kelam kabut ke depan ke blakang,ke depan ke blakang.nk amik sarung tangan,tak lama lepas tu aku dgr suara baby nanges.Ya Allah,suara anak aku.Ya Allah,suara yg dh lama aku nanti nanti kan.akhirnya keluar jugak princess aku.rupanya dorg kelam kabut td sbb anak aku x nanges.dh lama sket baru nanges.tu yg dorg sume cuak tu.

lepas aku dgr suara anak aku,aku nmpk misi bawak bayi ke sebelah aku.mula dye tanya awak punya anak,anak apa? aku kata girl.confirm girl? aah! aku jawap.then misi bg aku tgk ke"girl"an baby aku.mmg sah girl! hehehe.then dorg bg aku tgk muka anak.sebijik mcm yg ktorg buat 3d/4d tu.meyerlah nmpk hidung dye.hehehe.yg aku perasan satu je,dagu lekuk anak aku,xsangka dye mewarisi dagu lekuk aku.hehehe.

lepas tu dorg bawak anak aku pergi,tinggal aku je,doc bius dtg kat aku lg.dye kata sume dh settle,dh nk start menjahit je.aku x ingat duration dorg jahit aku bape lama sbb yg aku tau masa dorg nk jahit tu aku dh rasa mamai,aku nk tidur,aku ngantok sgt.tapi aku tahan mata,tapi x boleh.kepala aku dh naik pusing.aku ingat mcm aku nk mati.aku takut sgt.aku tak nk pejam mata,tapi last last aku terlelap,dan aku terjaga balik.Alhamdulillah aku masih bernafas and dorg dh siap jahit aku.dorg bukak penghadang yg hadang aku tgk dorg operate aku,then aku rasa dorg cuci badan aku.aku mmg x berdaya,yg aku tau dorg tolak aku,dorg tarik aku,kesana kemari dorg buat aku.sian sgt kat diri aku masa tu.huaaaaaaa~

lepas siap semua,dorg angkat aku lg ke katil ke wad.aku mmg x boleh tolong diri aku.dorg angkat aku.aku cuma boleh angkat kepala je.dorg tolak aku keluar,aku nampak suami aku tgh dukung anak.rupanya dorg bg baby kat suami suh qamat kan anak.suami aku pon sbnr nya terkejut lg masa tu.hehehe.xsempat aku nk tgk dye qamatkan anak =(

papa baca yassin kat princess

lepas tu aku dgr suara mak aku panggil panggil aku,ye mak aku dtg,papa aku and adik aku ada,papa aku usap pipi aku,rasa sedih,nk nanges,tapi aku xberdaya buat apa pon selain senyum.badan aku lemah,sejuk sgt,mengigil gigil.sampai je kat wad,aku tgk anak aku,tapi aku x leh nk tatap lama anak aku sbb doc suh aku tido sampai ubat bius hilang. ( kesejukkan kat dlm LR adalah sgtttttttttttttttttttttttt sejuk,seyes! )

lepas tu sampai keesokkan hari nya baru aku dpt jumpa lg anak aku.so tu jelah pengalaman bersalin aku.semua perasaan bercampur menjadi satu,dr saat saat genting nk melahirkan,sampai lah sesudah melahirkan.walaupun aku x merasa nikmat bersalin normal,tapi pengalaman di czer sudah cukup mengajar aku erti pengorbanan seorang ibu,aku sgt insaf,betul!

ok lah,sampai 3 part kronologi aku.hahahah hamek kau,hari ke 12 baru siap cite.maaf lah lambat update.anak aku kena kuning teruk.nanti update ag eh.heee.thanks to yg wish congrats!

p/s : total hospital bils aku sebenarnya 800rm,sbb aku duduk 1st class wad,masuk je aku kena bayar deposit 800rm,tapi sbb aku ada GL ( staff gov ) dpt half je,so suami byr rm400 je,then lepas 3 hari duk spital,aku dpt refund balik rm160. so total bils aku kat spital rm240 je for 1st class wad.even wad 1st class pon x bape mcm nk 1st class sgt,tp adalah selesa untuk aku,suami boleh teman,and bilik air kat belah dlm.ada aicond,cuma tv je tak de.hehehe.

p/s : sbb aku kena buat VE,cek bukaan bawah sbb mlm tu baby aku dh start mengeras,consistent. doc takut bukaan aku bukak lg banyak and nt nk bersalin normal x boleh,nk operate x boleh.sbb bawah dh bukak jugak.hope korg faham lah eh.hehehe.

boleh pulak dh nk kuar kuar hospital,baby kena kuning pulak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 comments:

  1. bazi yg membaca ni pon rasa cm ntah. mcm2 perasaan ade hehe. tahniah sekali lag rara :)

    ReplyDelete
  2. wah tahniah..bestnyer dah dapat baby,akak baru sempat singgah sini,bizi sikit skang nih

    ReplyDelete
  3. part yg kena toreh tu,akak dh start ngeri.. sebelum ni pun dh dgr pengalaman kakak akak.. dua² anak dia operate.. tang kena cucuk tu, efek dia sampai skang.. tulang belakang dia sakit..

    ReplyDelete
  4. alamak boleh sedar dan citer detail lg.. akak pun alami detik sama tp confirm x leh nak citer pun..
    baby akak pun lambat nangis so dr 'simpan'kat icu.. 4hr brbleh jumpa baby.. sedey...

    ReplyDelete
  5. ish..mmg rs cmtu ek czer?kwn anis pun cite die czer rs nk muntah ms doc gncg2 prt nk kuakan baby...tp anis xrasa pape...sdr2 baby dh kua...sdr pun sbb doc kjt nk cucuk kcut rahim n nk tunjuk baby je...anis lps j doc bius cucuk utk bius, lps try2 angkat kaki...rs mcm org hiris ckit2
    je..pastu trus pengsan smpai baby kua....

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah semua selamat..tahniah!

    tarik nafas pjg part rara kate sedar dorang tgh toreh² perut..huhu rase je kan tp x sakit..heeeeee

    ReplyDelete
  7. senak perut pulak rasanya baca last entri ni.isk..pasni cita pasal baby kuning plak ye

    ReplyDelete
  8. akak dah merasa dua2 rara.. operate ngan bersalin normal!

    ReplyDelete
  9. anak akak nt mesti chomel mcm akk sb ade lekuk kat dagu =)

    sedih bace entry ni...sedih sgt2.....

    ReplyDelete
  10. takut la ra...rasa mcm nk nangis pun ade nih...nasib semua dh ok

    ReplyDelete
  11. seram plk bace psl operate2 nih.. hehe
    bestnye princess mewarisi dagu lekuk rara..

    ReplyDelete
  12. pengalaman pertama saya baca kisah bersalin dari rakan blogger yg kena czer.sbb both my kids, saya bersalin normal. tu pun dekat 18 jam kt hosp. huhuhu

    ReplyDelete
  13. rara..lepas je habis ubat bius tu sakit x dekat perut tu..huhu..tanya soalan x cerdik plak..juz curious..wah warisi dagu lekuk ibu die..mesti cantik nnt! =)

    ReplyDelete
  14. rasa cam nak nangis je baca.. huhu.. rindunya detik2 tu.. rasa cam nak peknen lagi..hehehe..

    ReplyDelete
  15. Bestnyer..suka jer baca. Tahniah lagi sekali :)

    Tak sabar gak nk tunggu hujung tahun ni..nk jumpa bby akk. Doakan akk k.

    ReplyDelete
  16. again, touching gila baca ni..huhuhuuuhu..terus teringat mak kat kampung, betapa la susahnya dia nak lahirkan kita dulu..

    lagi plak, zaman 80-an tu tak canggih mcm skrng kan...hukk hukk..cian mak..tentu sakit.. :(

    terima kasih mak..berjuang untuk keluarkan saya...

    tp bab ni akak tangkap gelak...

    "..aku x pejam kan mata sbb takut nanti x celik dh.hehehe.."

    boleh plak pikir camtu ekkk...?hehehe...


    .

    ReplyDelete
  17. tekun bace sampai abes ni...hehehe....abes pon akhirnya.....tk care dear..:)

    ReplyDelete
  18. wah bestnye pengalaman mengandung...sha plak bius satu badan...mmg tak sedar langsung...but if bius separuh badan pun blum tentu sha bleh setenang safura...mesti otak dok play proses pembedahan tu....

    ReplyDelete
  19. seram jugak membayangkan saat2 rara nak bersalin.. apapun tahniah sebab dah bergelar ibu. welcome 2 da club.. mak2 club gitu

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah semua selamat..semoga princess cpt sembuh dr kuning ;)

    tahniah sekali lg kak rara ;)

    ReplyDelete
  21. boleh menangis plak baca entry nie....teringat kat mak. hu hu

    ReplyDelete
  22. dramatik sungguh citer rara..ngeri plak..apepun alhamdulillah selamat semuanya..tahniah rara..lebatnye rambut baby =)

    ReplyDelete
  23. murahnyer cost bersalin kat GH kan... akak dl dr 7 bulan baby breech mmg dh set nak czer, so tak pk apa blk kg 37 week set appointment kt swasta, 38 week bersalin... tp cost ler mahal rm4600.. hadui, pasal takut sakit sama sbb tu pilih swasta... doktor dh ckp awal bila bby breech baik czer saja, klu tak lg sakit klu bersalin biasa, baik bersalin terus cukup masa jgn tgu sakit...

    kali ni akak nk bersalin normal n hospital biasa... nk rasa macamana, doakan akak selamat... doktor pun belum sahkan lg samaaada akak blh normal ke x... hope blh normal... sikit risau...

    hope ur princess cpt sembuh dr kuning tu... try bg minum kt bby air sengkuang cina...

    ReplyDelete
  24. alhamdulilah rara pon dh sihat..
    azie bc nie pon takut pon ade mcmana lh nnt kan time azie lak...

    baby chomeyyyy

    ReplyDelete
  25. pengalaman masing2 kan..bahagian masing2..tapi apa2 pun normal or czer sakit tetap sakit..cuma bila czer ni tak boleh nak anak sorang setaun taww..bahaya..btw,myra pon ada pengalaman yg lebih kurang sama mcm rara..:)

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com