25 September 2012

anak Jaundis sgt memilukan aku!

hari ke 3 lepas bersalin aku dh boleh keluar wad,prosedur lepas operate,patient kena tahan
48jam baru boleh balik rumah,tu pon kalo xde masalah pape,Alhamdulillah aku xde masalah pape lepas operate,anak aku pon Alhamdulillah ok.tapi dlm kul 5am hari ke 3 tu misi suspect anak aku kuning,
kena lah amik darah pg pg tu,then kena letak bawah lampu biru tu.

masa kena letak bawah lampu biru tu,anak kena bogel kan,xboleh pakai apa pun kecuali pampers je.
apa perasaan aku masa anak kena letak bawah tu??? menanges lah apa lg!

tp mula mula aku tahan je bila tgk anak aku kena bogel,tp bila dye asek nanges je sbb sejuk,mula lah aku pon nanges sama,tp aku sedih x lama sbb doc dtg bg tau yg kuning anak aku x tinggi lg masa tu.then kami boleh balik.Alhamdulillah.sonok nya rasa hati ni.

tp keesokkan hari nya misi KK dtg cek kami berdua kat rumah,kata misi tu anak aku kuning ni,sok kena dtg KK amik darah.ye kuning anak aku naik lg, 15 tak silap aku masa tu,tapi x kena tahan wad,doc suh dtg lg esok nya,then naik lg kuning anak aku,16. aku diam ag,doc kata x pelah,sok dtg lagi.

mlm tu kami iktiar mcm mcm,bg sengkuang cina,then ada org kata bg air serbuk mutiara,then mandi air kucai,tapi semua x menjadi,kuning anak naik lg tinggi,18 x silap aku,then kena tahan wad.

so berkampung lah aku 3 hari 2 mlm kat wad,siksanya rasa diri ni kena duk wad dgn anak yg kuning dlm keadaan aku czer and payah bergerak.tangan anak aku jgn ckp lah,kiri kanan kena cucuk,kaki pon kiri kanan dh kena cucuk,menanges jgn cite lah,air mata ni menjurai jurai dh sbb sedih sgt tgk anak kena cucuk je.

bukan takat tu je,bila dye bogel duk bawah lampu tu lg lah aku nanges sbb dye sejuk,dlm wad tu dh lah mmg sejuk.sedangkan aku pon menggigil,apa lah lagik baby yg bogel tu.mst korg ckp,lampu tu panas lah.tapi seyes,lampu biru tu xpanas langsung.seyes,xpanas pon.aku letak tgn aku bawah tu x panas.

kaki anak aku dh biru,sejuk gila masa tu.hari pertama duk wad kuning dye turun sket je " 270 " so aku x boleh balik,kena tahan lg 1 hari, mlm ke 2 tu aku nekad,xpelah anak aku sejuk sket duk bawah tu,asalkan kuning dye turun.

mlm ke dua tu aku bg anak aku susu banyak banyak sampai kenyang,then letak dye bawah lampu,bila dye nanges lg aku bg lg susu,then letak balik bawah lampu.tp dye still nanges nanges gak,aku pujuk dye,aku usap usap badan dye,aku genggam tapak kaki dye bg dye rasa panas tangan aku,dye senyap jap,then nanges balik,menanges balik aku dibuatnya bila tgk anak aku nanges cm tu.

suami aku pulak jgn ckp lah,2 hari tu dye ulang alik dr umah ke spital.hantar barang kat aku,mlm mmg aku x tido.aku mmg lemau sgt.mmg lemah sgt,xcukup tidur,mkn pon aku x selera.mmg aku risaukan anak aku je.

hari ke 8,masa kat wad.sedih gila rasa.
hari ke 3,doc amik darah anak aku lg.Alhamdulillah kuning dye dh turun sampai " 230 ", dan kami boleh balik.aku rasa nk meloncat.sementara nk menunggu result darah anak aku tu.hati aku berdebar debar sgt.mcm rasa nk amik result spm masa tu.aku nk sgt balik.aku dh tak nk duk spital,aku x nk anak aku kena amik darah ag.

balik je rumah,aku mandi,anak mandi,then kami tidur marathon.lena sgt tidur,lain sgt rasanya dpt balik rumah ngan duk spital.huh x suke duk spital.tapi malangnya kuning anak aku masih ada,tak turun habes,kami bagi susu kambing pon sama je,bg mandi air kuning pon sama je,xturun.

kami kena ulang alik kk balik utk amik darah anak,sampai lah hari ke 14.doc kata dh xpayah amik darah dh sbb baby dh keluar dr tahap bahaya kuning dye,tahap bahaya kuning baby dr hari ke 6 - hari ke 10.lepas tu kalau kuning di kira ok sbb mungkin anak aku jenis kuning yg panjang and nanti akan baik sendiri.

tapi sebelum nk happy,kami kena g hospital balik sbb kena jumpa pakar pulak,jumpa pakar kena amik darah lg sbb dorg nk tahu punca knp kuning anak aku lama,pulakkkk dahhhh.kena amik darah ag,esokkan hari nya kami g spital.jumpa doc,doc suruh amik air kencing anak n amik darah lg.

nk menunggu air kencing anak punya lah payah,baby bukan mcm kita senang nk di suruh suruh kencing,hahaha.kami terpaksa tunggu dye kencing.kena tadah ke bekas tu sambil tepuk tepuk bahagian bawah perut dye.masa anak aku kencing tu kami kelam kabut tadah.hahaha sgt kelakar masa tu.

nk amik darah pon sgt memilu kan aku.bayangkan tangan yg kecik comels tu kena amik darah.3 tabung kena amik. ( tabung yg kecik tu ) korg tau x misi tu x jumpa urat anak aku,boleh dye buat anak aku mcm anak patung.dye keluar masuk keluar masukkan jarum tu kat tangan anak aku.x sanggup aku tgk.kesian sgt.ntah lah.aku mls nk ingat dh.rasa nk nanges.tp anak ibuu kuat.cuma ek sket je.then diam je.huh! kesian anak aku!

so jumaat ni kami kena g lg spital.nk tau result air kencing and darah tu pulak.hopefully x de pape lah kat anak aku.Aminnnn.

kalau anak kuning ni mmg sedih kan,bukan sedih apa,sedih sbb dorg kena amik darah je,habes kaki tangan sume,ada yg kata sbb kuning ni sbb ibuu masa preggy mkn mcm mcm supplement.ada yg kata sbb mkn makanan x berkhasiat.aku pon tak tau mana satu lah.tapi yg aku tau mmg kebanyakkan baby skrg mmg kuning.xde yg kata x kena kuning.cuma kuat and panjang ke tidak je kuning nya.

tapi xpelah.mungkin tu dugaan buat kami.moga kami diberi kekuatan utk menempuhnya.moga anak aku sihat sihat selalu.Amin.

princess day 18,dh pandai menari Oppa gangnam Style.haha

19 comments:

Pn. Sheila@CC said...

baby 1st akak dl pun kuning gak... sekali jer mak akak bw ke KK ambik darah, lepas tu x bawa lag... esok tu mak akak bw kat private kena tahan dua hari semalam... bw blk rumah still ada kuning, tp mmg dh x bw ke KK or private lg... ubat sdiri cara kg...

mmg takut bila bby kuning nie... risau sgt kan...


comeynyer princess... hehe

MizzTina said...

comel la dia.. xpe rara, alhamdulillah princess dh sht kan.. jgn nanges² lg..

najihahfara said...

comel sangat2 princess..

ros_reeza said...

ALhamdulillah.. dah selamat melahirkan.. Agak lama jugak ROs tak singgah sini... Jaga kesihatan ye :)

adnil linda said...

ank linda pn kuning gak smpai hr ke-14..g klinik pkar knak2..amek darah..tyme tu ank nanges je..rase cm nk nanges same je..hrp2 ank kite xd pape la kn rara...amin..

fifi tiez said...

siannya baby.i ni kna ambik darah pun pitam2.apa lg budak2 ni kan..

Ryn said...

aah kan..kalau mkn supplement pon bby kene kuning cmne nak wat....tp kite mkn je la....nk cega pon jadila...kalau kene gak..redha je la...nanges gak nnt kot...hehehe...comel je dy tdo..:)

lienda said...

memang sedih,anak saya sebulan kena kuning sebelum tu kena tahan wad dok bawah lampu 3hari...air mata ibu nie memang tak leh tahan tahan lah...hampir sebulan jugaklah saya ulang alaik pi spital amek darah...alhamdulillah sekarang nie dah besaq dah...dah tahun satu,tu lah hero saya sorang....!

Mila Ahmad said...

alolo cute-mute sangatlah nie

THE LEKAT LEKIT STORY said...

masa lala kena kuning dulu 3 hr gak kt spital.. memang akak sendiri pn doa cpt kuar wad sbb x sggup tgk lala dok kena amik darah. x kira masa lak tu.. tido bogel tu memula2 dia nangis jugak tp nurse ajar tidokan dia cara mcm bersujud tu.. cara tu buat dia tido lena. memang dia x kerap bgn la masa kt wad kecuali dr amik dia utk amik darah

::puan ungu:: said...

anak saya pun dulu jaundis gak rara..tp x kena letak bwh lampu biru tu la...cuma hari2 berulang amik darah...tapi amik darah kat kaki...xpernah tgk..sebab tahu xsmpai hati...so tiap kali kena amik darah hubby n mak @ parents in law yang akan bawa...

Bazilah (^0^) said...

bazi baca pon sedey rara. Alhamdulillah dah lepas tahap bahaya tuh. Comey jer princess pkai baju tuh :)

Syima Syaz said...

1 thing malas nak check up kt gomen, amik darah sakit. kalau private tak sakit n biasa doc yg buat...

AnneRaini said...

masa anak akak kuning pun lagilah tinggi 23 tau. kena thn 4 hari kat wad. Dahla tu anak akak kena masuk ICU sbb kuning die tinggi sgt. Sedih akak sbb tak dpt dok dgn baby.

lady scooter said...

anak akak pon macam tu gak dulu... tapi kitorang mandikan ngan air rebusan pokok dukung anak... al-hamdulillah... tapi sebelum tu sempat gak kena tahan wad macam anak Rara.. memula tu memang menitik gak air mata... tapi lagi sedih bile tengok anak sorang akak tu... lagi teruk kuning dia.. tapi mak dia nampak tenang je... akak plak yg nangis!

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

sian princess, harap2 takde apa2 masalah berpanjangan.. wah, OPG yek !

aimi adilah said...

dulu mse kami kecik2 mak ayah aimi sellau jemur aimi mse pgi2 matahari naik.. kami pna juga kne kuning dulu

semoga ank akk cepat sembuh ye =)

chomeeelllll

mas saari said...

bersalin operate ni mmg anak biasa kena jaundis..

MyraQhairel said...

memang memilukan bila anak kene jaundis nih..nangess of course la kita mak mak nih...sgt sedey...pengalaman kita sama...sama2 czer..then bila anak kene tahan kat wad rasa mcm tension sgt..sbb kita amat memerlukan family membantu....bila time melawat sgt tak sabar tunggu hubs dtg...sbb baby jaundis ni kene tahan kat wad NICU je dmana mak pak baby je boleh masuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...