Image and video hosting by TinyPic

05 September 2012

kenapa takut baby BREECH?

haiiii saya x bersalin ag,tu lah ayat yg saya ingin nyatakan kat sini.hehehe.
yelah,due pon 20/9 kan,now baru 5hb,so opcoz lah belum bersalin.
but bila dh rasa sakit sket sket tu hati ni mula gelabah,but be cool.
tunggu lagik,lepas tu hilang sakit,huh! mmg false alarm tol!

semua tau kan,i dh balik ipoh untuk bercuti lama,
i amik cuti awal 2 minggu,sbb lg pon mmg dh xlarat nk keje,
dr rumah i nk ke rtm tu boleh tahan jauh,perut ni dh x sampai nk pgg stereng,
kalau kedepan sket perut mesti sangkut.tu blum ag kalau jem.
haissshhh,so i amik lah cuti awal.lg pun suami mmg suruh rehat b4 bersalin.
so saya yg menurut perintah jelah.heeee.

so cerita pasal baby breech ni.meh nk cite sket lah.
hari isnin ritu i continue check up kat kk sini.
mula mula g set appointment lain,so dorg suh dtg hari rabu.
means harini.tu nanti lah kite cite lain eh.kite cite pasal baby dulu.
lepas u buat appointment lain kat KK,i trus g klinik utk scan baby.

i nk tau pasal air ketuban,uri baby and berat baby,
and paling penting nk tau baby i dh turun ke belum.

so result nya,baby i still BREECH lagik!
jenis songsang nya songsang B,mcm dlm pic kat bawah ni.
FRANK BREECH. dlm BM sonsang pandan.ntah!
aku pon x penah dgr,but hasil google n apa yg doc cite.
mcm gambar B kat bawah ni lah.


mengikut kata doc yg scan aku,
frank breech ni banyak yg terjadi.dan yg best nya
songsang jenis ni boleh bersalin NORMAL,
dgn syarat baby kecik dan x terlalu besar.

doc kata dye dh sambut banyak baby cm ni.
aku pon lega dgr,doc kata senang sambut baby cm ni,sbb dye kuar
punggung dulu.cuma bila sampai tang kepala tu ibuu kena push kuat sket.
and mengikut pengalaman makcik i pulak,dye pernah sonsang jenis ni.
senang je bersalin,and kena kuat sket.makcik i suh i banyak mkn bendi,
supaya licin baby nk keluar nanti.i pon apa lg,start rini mkn bendi
jelah.hehehehe.

mula nya aku naik strees jugak bila pk kan pasal
baby x turun lg.tp lepas google2,ramai yg kata ada yg sampai 39w
baby baru turun,so now x yah risau lg baby belum turun ke hape.
just chill.and aku pon skrg mmg berdoa banyak banyak hope baby turun,
and andai kata ditakdirkan aku czer,aku redha.redha sgt sgt.
mungkin tu ujian bg aku!

rasanya ramai lg ibu lain yg czer,
bukannya aku je sorg yg penah kena czer,
ramai lg yg lain penah kena czer kan.so just chill.
suami pon x bg i stress2.sian kat anak katanya.
so same goes to me,i pon x nk anak stress,
cuma skrg mmg banyak berdoa and sembang dgn baby.
dr pg td baby asek mengeras je,tapi xrasa sakit pape lak.
risau pon ada,ada yg kata baby mengeras pon tanda tanda contraction.
but i xsakit lg.cane eh? hmmmmm.....

banyak benda yg i tak tau.
sedihhhh! 

berat baby now dh 2.9kg.
uri kat atas,ok je uri,
air ketuban pon cukup for baby.
so xde benda dh yg nk dirisaukan.
tunggu masa je neh.heeeee.

ni ada sket info pasal baby sonsang.
layannnnn~

Extended breeches bila kedua-dua kaki lurus dengan pergelangan kaki berada sebelah kepala mereka. Jadi jika kita periksa dari bawah,kita dapat merasakan punggung mereka. Fesyen ini paling ramai (70%). Jenis ini juga bayi bolih dibersalin secara normal.
Flexed breeches bila kedua-dua kaki berlipat di sendi lutut dan bila diperiksa dari bawah kita dapat merasakan kedua-dua pergelangan kaki dan punggung,Jenis ini cuma 15 %  sahaja.
Footling breeches bila satu kaki berlipat di sendi lutut dan satu kaki lagi lurus atau kedua-dua kaki lurus kebawah, Pemeriksaan dari bawah terdapatnya pergelangan kaki di pintu rahim. Jens ini Cuma 15 % sahala. Jenis ini memerlukan pembedahan caesarean kerana kuatir tali pusat akan turun kebawah bersama air ketuban. Ini dipanggil ‘cord prolapse” dan risiko kekurangan oksigen pada otak bayi amat tinggi.



kredit to : kelinik wanita


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 comments:

  1. dulu pn Dr ckp akak maybe x blh brsalin normal.. akak ckp kt mak.. mak akak selalu ckp.. operate ke normal ke sama je. takde bersalin yg x rasa sakit.. tu dia mak cheq.. slambe sgt kan?? Yelah mak akak dua2 dia pernah rasa.. apapun smga di permudahkan rara semasa bersalin nanti, amin

    ReplyDelete
  2. chill...LIKE your words! jangan stress nanti sian baby. baby pun turut stress sama. jangan risau..anytime baby boleh pusing kalau baby nak.erna dulu pun awal-awal iman songsang. atlast iman turun dengan baik.rajin-rajin cakap dengan baby..erna ada buat entry tentang baby songsang..mybe boleh membantu..semoga di permudahkan segalanya..chill :)

    ReplyDelete
  3. rara..ini entry menyongsang tu :)

    http://ummierna.blogspot.com/2011/12/bayi-dalam-kedudukan-menyongsang.html

    ReplyDelete
  4. i dulu pon baby breech tp bila hari2 pujuk baby dlm perut, pandai je dia pusing bila dah dkt due..hehe

    ReplyDelete
  5. Takpe lah Rara..janji dapat bersalin dengan mudah n selamat and both mummy and bby sihat. :) Jangan risau okey. Moga semua dipermudahkan utk u n bby nnt. Amin. :)

    ReplyDelete
  6. yui doakan semuanya selamat ea kak.. risau gak..

    ReplyDelete
  7. semoga dipermudahkan segala urusan..sakit bersalin tu lain2 bg setiap org,akak anak 1st mmg sakit sgt2 yg kedua dah bole tahan,siap tunggu sampai betul2 sakit baru pg spital,sampai2 dah 8cm buka,tunggu doktor pecah ketuban terus push.. normal ke bedah sama je sakitnya kot,tp adik akak lbh suka czer..hehe akak lak nak normal..

    ReplyDelete
  8. kalau baby turun awal pun,x semestinya bersalin normal..harap semuanya selamat..itu yg penting.dah bersalin jangan lupa upload gambar baby tau

    ReplyDelete
  9. semoga rara dipermudahkan utk bersalin..doa byk²..

    ReplyDelete
  10. Bertenang ye rara.. enjoy ur holiday before dpt anak. nanti dah ada anak ur life change totally. Hana pun ambik cuti awal mcm rara aritu. memang seksa duk menunggu baby nk keluar, tkt dan xsbr pun ada. lagi gelabah bla dh lepas due date. But dont worry, as long as baby selamat dalam perut, kita just tunggu je bla baby nak keluar. Hope selamat ye semuanya. ^_^

    ReplyDelete
  11. x pelah rara klu bersalin tak normal..janji anak dan mak sihat dan selamat..bykkn berdoa k..insyallah semua senang dan mudah..

    ReplyDelete
  12. xkisahlah lah kan normal ke czer ke asalkn ibu n baby sht dan selamat..xsbr btul nk pelukk baby ni kan..hehe..
    nywy, same2 kita brdoa agr dpermudahkan segalanya ;)

    ReplyDelete
  13. semoga semuanya dipermudahkanNYA.. good luck rara :))

    ReplyDelete
  14. sama je normal ke czer... normal sakit sebelum bersalin, czer selepas bersalin...

    kalau mengeras mcm tu mmg tak sakit.kang kalau dah sakit contraction, mengeras pun tk rasa..hehe

    ReplyDelete
  15. akak doakan rara selamat bersalin..

    ReplyDelete
  16. akak yang pernah besalin ni pun berdebar2 je rasa bila baby mengeras sekarang ni..maklum la..dulu masa ngandung maisara tak de langsung sakit apa2 sebelum turun tanda.dah keluar darah baru rasa sakit itu ini.sekarang dah rasa macam mengandung anak sulung pulak.macam tak de pengalaman beranak pun.jadi bila baby mengeras sampai sakit2 pinggang mula la risau entah2 dah nak beranak.rupanya false alarm je..

    Rara jangan risau la.kalau dah doktor kata baby songsang macam tu bukan masalah besar,apa nak risau..kan??semua ibu2 ada bahagian2 dia dalam sakit besalin ni.kita banyak kan berdoa semoga selamat je..
    sakit tu memang tak boleh elak la.

    ReplyDelete
  17. akak yang pernah besalin ni pun berdebar2 je rasa bila baby mengeras sekarang ni..maklum la..dulu masa ngandung maisara tak de langsung sakit apa2 sebelum turun tanda.dah keluar darah baru rasa sakit itu ini.sekarang dah rasa macam mengandung anak sulung pulak.macam tak de pengalaman beranak pun.jadi bila baby mengeras sampai sakit2 pinggang mula la risau entah2 dah nak beranak.rupanya false alarm je..

    Rara jangan risau la.kalau dah doktor kata baby songsang macam tu bukan masalah besar,apa nak risau..kan??semua ibu2 ada bahagian2 dia dalam sakit besalin ni.kita banyak kan berdoa semoga selamat je..
    sakit tu memang tak boleh elak la.

    ReplyDelete
  18. Oiii mak susahnye time pregnant.. Nape la ade org ckp time pregnant n bersalin best? Gegege.. Takuttt-

    ReplyDelete
  19. sy doakan akak selamat bersalin. x kirelah ape pun caranya

    ReplyDelete
  20. eh2 macam2 songsang baby ada eh..takut lak dgr..nway semoga semuanya selamat tuk awk ye..selamat bersalin..moga dipermudahkanNya..:)

    ReplyDelete
  21. insyallah di permudahkan dikk
    banyakkan berdoa
    akk x merasa semua nie
    sbb operate.. janji selamat ;)

    ReplyDelete
  22. smg dipermudahkan :)
    nt sblm masuk LR, minum kopi + marjerin. berkesan kot. licin je bby kuar mase besalin hr tuh.. hihi

    ReplyDelete
  23. akak anak sulung dulu pun breech jugak.. tapi full breechlah!

    masa nak bersalin baru tau baby breech, so terpaksa operate lah..

    mcm rara dah tau awal2 lagi bagus takdelah panik sgt!

    ReplyDelete
  24. akak pun breech 1st baby dr 7 bulan lg... msk 37 mgu x pusing, akak dh set appointment terus dgn doktor 38 weeks akk czer... mmg dr awal akak prepare czer... tak sakit dan menyakitkan... may be ubat tahan sakit tu kuat kot.. tp ms lps czer akak cuma mkan sebiji sj ubat thn sakit tu.. blk umh dah tak makan.. jg pun ok, tp mmg effect akak sakit urat sampai skang... tp budget tinggi la... this time Allhamdulillah bby nampak ok dh pusing, dah tak mahu czer lg.. budget kurang sikit... nk bersalin normal jg, blh beza mcmana kan...

    ReplyDelete
  25. InsyaAllah, baby akan pusing sampai masa nak bersalin... akak dl, p check kat kk then sambil tu check kat swasta sama, maybe terpengaruh dgn doktor kt swsta need to czer dr sakit bersalin baby breech tp dh 2nd pregnant ni, akak baca bby breech mmg blh pusing sampai masanya... akak dl x sabar nak bersalin jg xmau rasa sakit nak czer jg... then satu hal akak, ms 7 bln akak jumpa bidan kampung pusingkan bby, skang akak ada baca klu pusingkan bby, bby tak mo pusing ke bawah lg...

    byk sabar n doa k... InsyaAllah semua selamat...

    ReplyDelete
  26. insyaAllah takde pepe... byk2 doa kat Allah....

    ReplyDelete
  27. tahniah rara...dpt tau dari Yui rara dah bersalin.

    ReplyDelete
  28. Bila baca pengalaman bersalin ceazer ni, sy pun nk kongsi jg. Mcm sy xda pilihan terpaksa ceaser sbb anak xnak pusing dr perut 7 bln. Luka jhitan sy jaga elok2 tp msh merah lg. Sapa yg xrasa skt kan, tp pengubat ht juga rupanya anak sy yg sonsang ni IQ sgt bgs, cerdas dan antibodi kuat. Betul la org kata anak sonsang ni bijak wlupun baru 1 thn 8 bln. Bg ibu2 kt sana, jgn risau klhiran anak sonsang, sbb sbg ibu kita turut terasa sejuk je mengandungkan mrk.

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com