Image and video hosting by TinyPic

17 September 2012

Kronologi Lahirnya tuan PUTERI

haiiiii sambung lg update blog sementara Princess tgh tido.sejak bape hari lepas anak ibuu ni dh pandai marathon menyusu dr kul 2am sampai kul 6am,fuhhhh siang mmg ternga nga lah ibu tidoo kan!

meh lah nk cite sket mcm mana i bersalin,mmg aku ni jenis buat sume benda kelam kabut,sampai nk bersalin pon kelam kabut.mmg kelakar sgt.


ni lah msg last i kat fb sebelum kena EMERGENCY OPERATE jam 12am
7/09/2012 haritu.

khamis,060912012 - pg tu kk call i suruh i refer hospital besar ipoh sbb dorg scan baby i songsang (38w)
aku tgh sedap sedap tido,kul 8.30am dorg call, aku dgn terkejut nya bangun and buat buat suara dh lama bangun,padahal lepas subuh tu tido balik.hehehe. bangun and siap siap,kul 9am trus g kk amik surat refer ke hospital ipoh.

sampai hospital ipoh,dlm jam 10am,cari parking punya lah payah,akhirnya park je tepi jalan n trus g ke DAY CARE kat hospital raja permaisuri bainun,utk scan perut.i tot g cek perut je,rupanya ada sesatu lain yg lagik terkejut akan diberitau lepas tu.

masuk Day Care,dorg suruh kencing sume cm biasa,and duk kejap.nanti dorg panggil ( mcm biasa lah kan,kena tunggu,tapi xlama sgt.sbb aku dtg pon dh tgh hari,sume org lain dh settle )

lepas nama aku kena panggil,masuk dlm,aku pon cite lah pompang pompang,dorg tanya xtau ke baby songsang,aku kata xtau sbb kk cheras baru mmg x scan aku,dh scan 33w kat swasta baru tau,but ingat baby akan turun,but cek kat kk tak jugak turun turun,doc kat sana sume terkejut.sbb dh 38w aku masih x tau kedudukan baby.

lama jugak dorg nk solve kes aku,lepas cek jantung baby,g scan lagik skali,kali ni nk sahkan betul betul kedudukan baby aku,lepas scan mmg confirm baby breech, ( songsang lipat pandan ) songsang yg atas nya kepala,punggung bawah kaki pon dua dua kat atas, ( hope korg paham lah ) hehehe.

so masa dgr doc kata confim baby aku songsang n x boleh normal tu aku rasa agak sedih,but xsedih sgt sbb aku dh sedia fizikal and mental aku dh,mmg aku dh solat,dh berdoa kat Allah bahawa nya kalau ditakdirkan aku czer,aku redha,aku bersedia,and masa aku dgr doc explain tu aku mmg sedih sket je,and ak dh bersedia dh.

lepas scan tu doc bagi aku 2 pilihan,sama ada aku nk pusingkan baby or nk czer.kalau pusingkan baby aku ada peluang utk bersalin normal.tapi kawan aku dh pesan,kalau kata dorg suh nk pusingkan baby sila berkata TIDAK sbb sakit sangat!

doc cerita lah apa risk nk pusingkan baby ni,risk nya : if pusingkan bukan 100% boleh baby keluar normal,semasa nk pusingkan baby tu,rasa nya agak sakit.tapi dorg kata bukan agak sakit,tapi sakit sgt! lagik satu bila tgh pusing kan tu,jantung baby boleh drop. ahhh tu yg aku tak nk dgr tu,kalau boleh aku x nk langsung ada apa apa jd kat baby aku! tu je.

and doc kata kalau xnk pusing kan kita czer je,czer lak xde pape,mcm biasa, 3 tahun x boleh mengandung sbb nk jaga luka dlm,kalau anak kedua ada peluang normal boleh normal,kalau x kena czer gak,and kalau czer max anak aku leh 3 org je. and aku bersedia utk czer,xsanggup nk pusingkan baby,sbb baby aku pon dh mengeras ngeras masa tu.

settle penerangan sume,jumpa lg doc kat bilik dye,and yg aku lagik terkejut dye kata,kalau x de pape esok or isnin kita operate,ptg ni masuk wad.aku punya lah terkejut.terkejut berukkkkkk! so fast! aku ckp kat doc " huh? esok? isnin? " and doc kata, " yup, Y? esok u dh boleh pgg ur baby "

aku terkejut sampai nanges,trus call suami,aku ckp kat suami yg ptg ni dh kena tahan wad and sok kena operate dh.Ya Allah,aku tau aku bersedia,but aku ingat minggu minggu depan ke baru operate,ni esok jugak kena operate.mmg terkejut! dlm masa yg sama mmg teruja nk jumpa baby.heee.

suami terus amik half day masa tu,sbb doc suruh aku masuk wad kul 3pm ptg tu jugak,sbb dye kata kalau masuk pg sok aku kena g amik darah sendiri,jumpa doc bius sendiri,drpd penat baik masuk wad ptg tu jugak,doc akan dtg wad je amik darah aku n cek aku.so suami sampai ipoh dlm kul 3.30pm and kul 4pm aku masuk wad.

Alhamdulillah sampai sampai spital ada 1 bilik 1st class wad kosong,and aku dpt duk 1st class.heee.best duk 1st class sbb suami leh teman kita.rm800 untuk deposit 1st class,sbb aku ada GL,dpt rm 400 je.masuk je wad apa lg,tukar unipom lah.hehehe.kena pakai unipom pink,hee aku mcm xcaye kena pakai unipom tu.dulu tgk org pakai,now aku lak.heee.aku tgk diri aku kat cermin,aku senyum sorg sorg,heee.

start je duk wad tu,mula lah kena cucuk cucuk dh tangan,mula dorg dtg amik darah aku,banyak jugak amik darah,yg bengang nya dorg amik darah aku sampai tertumpah tumpah darah aku ke lantai.huh! nasib aku baik,kalau x dh lama aku complain. 

lepas kena amik darah,mula lah mcm mcm doc,misi dtg wad aku.interbiu itu ini.mcm mcm dorg tanya,aku pon dgn senyuman yg paling manis menjawap semua soalan.lepas tu every 2hour xsilap aku misi akan dtg monitor jantung baby and cek tekanan darah aku.

ni dh saat saat klimax taw!

6/09/2012 jam 11.00pm aku tgh sonok berfb, ( mcm dlm pic kat atas ) bg tau kawan kawan aku dh masuk wad.mintak maaf sume! and masa tu aku dh rasa baby keras keras,and agak consisten,but aku buat tak tau je sbb aku tau aku czer,takkan nk beranak kot bawah kot kan.

11.30pm suami suh tido,dye kata rehat sket sbb nk operate sok.bia aku bertenaga sket.dye rampas Galaxy Note kat tangan aku,hp aku sume simpan.aku pon ok lah,rest lah.dh nk bersalin pon takkan nk degil gak kan.hehehe.tgh tgh borak,gelak gelak ngan suami aku,misi pon masuk,mcm biasa cek jantung baby sume,and misi tanya ada perut keras keras x,aku kata ada,then dye pon pgg perut and monitor,lepas cek dye kata baby keras every 10 minit.aku pon diam je.sambung balik borak ngan suami,gelak gelak,tiba tiba doc masuk,nk buat VE,aku pon terkejut gilaaaaaaaaaaaaaaaaa.seyes,nk czer pon kena VE ke.

apa rasa bila buat VE?sok sambung ag eh....heee~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 comments:

  1. Rara, masuk hospital gomen pun ada 1st class ye? Baru tau.. heee~ VE tu apa ? =)

    ReplyDelete
  2. alaaaa...ada next story plak.xpe2.tunggu esk.. :)

    ReplyDelete
  3. rara staff gomen kan?? akak dulu pun bila pakai baju pink tu rasa kelakar tgk diri sendiri.. dh la baju terlebih size.. tp pengalaman bersalin & kat spital akak x byk. sbb masuk spital terus bersalin je.

    ReplyDelete
  4. eh akak dah bersalin eh?
    baru tau laa.. hehe.. tahniah tau.. :D

    ReplyDelete
  5. As salam Rara,

    Tahniah dik! Seronok... terus rasa nak preggy lagi! weeeeeeeee~~

    Take care pantang bebaik ye! :))

    ReplyDelete
  6. VE tu apa? yg seluk tu ke? ehhhh

    ReplyDelete
  7. huhu cpt sambung. VE? hmm..time tgh sakit, mmg hlg rase malu kan.. hehe

    ReplyDelete
  8. mmg letih kalau buat VE tu..
    asyik kene seluk je..huhuh

    ReplyDelete
  9. uuii. baca pengalaman akak ni, wat Yana rasa berdebar debar..huhuhu. ta sabar tunggu nex entri ! cepat tau :)

    ReplyDelete
  10. hihi eksaited bace, xsabar tggu next entry !

    ReplyDelete
  11. VE tu vagina examnination..hehehe wah sakit oo VE..macam nak buat pap smear! adoi..nak buat pap smear pon takut ni..doktor suruh..huhuhu

    ReplyDelete
  12. saspen akak bace tetiba sambung..ciss..hehe

    ReplyDelete
  13. OOoo..dh bersalin dh rara yer..
    Tahniah dik. Selamat menjalani kehidupan bersama si kecik tersayang..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com