22 September 2012

" mak takut kamu BENTAN "

harini,hari ke 16 aku berpantang,aku dh mula rasa bosan,mula nya aku rasa pantang tu best.
xpayah buat keje umah,xyah buat pape,just menyusukan anak,mkn,tido.hahahaha.aku suka tu,
tapi bila dh masuk seminggu,dah masuk 2 minggu,aku mula rasa semacam.
aku dh mula rasa bosan.aku bosan dgn makanan,aku bosan ngan diri aku yg rasa x kemas,
aku bosan sbb xleh mandi lama lama,xleh sabun banyak banyak,xleh nk pakai seluar 
( kena pakai kain batik ) and x boleh mcm mcm lah.

bila berpantang dgn mak aku,lagik lah mcm mcm pantang larang nya,masa baring nk angkat kaki
x boleh,kaki ke straight je,kena pakai baju lengan panjang ( tp aku ignore je sbb panas gila,mana leh pakai baju lengan panjang ) lepas mandi lak kena pakai bedak sejuk ( yang khas utk org pantang,makcik aku buat kan,baunya agak busuk lah,tapi best sbb rasa tegang je muka ) mandi pon kena mandi air suam,tp aku bantai je mandi air sejuk.hahaha ( mmg dasar org degil kan ) kalau bab mkn pulak,jgn harap lah kau nk mkn mcm mcm.menu kau just nasi putih panas,ikan bilis,ikan merah potong goreng,air kopi,air suam,and ptg ptg boleh cicah kopi and biskut lemak.dan waktu ni lah aku rasa lain lain makanan tu sgt sedap.

kdg kdg aku rasa nak nanges,tapi apa kan daya,takkan pasal x leh nk buat mcm mcm pon nk nanges kan.tapi aku seyes bosan.aku nk mengemas rumah,aku nk basuh baju anak aku,aku nk menyapu.tapi pgg penyapu pon pantang mak aku kata.hasiiihhhh.

aku bukan merungut,aku paham apa yg mak aku buat tu utk kebaikan diri aku jugak.yg mak aku selalu ulang, " mak takut kamu BENTAN " tu je mak aku ulang,takut dye,and selalu dye kata " ibu jari kaki tu jaga elok elok " and mak aku siap pesan kat adik aku, jgn bg kakak mkn pape kalo mak xde,kalo kakak mintak jgn bagi.ahhhhhhhhhhh sabo jelah kan.hahaha.

korg tau x bentan tu apa? mak aku kata bentan tu kalau mcm ibu jari kita ni,terlanggar sesuatu yg keras,nanti kita akan turun darah,darah tu banyak sgt,then nanti kita boleh hilang darah banyak,and boleh mati.tu lah yg mak aku pesan and yg dye takut sgt.

tapi xpelah.demi kebaikan aku jugak,aku sabar jelah.lg bape hari je lagik dh nk habes pantang,tapi habes pantang pon banyak jugak benda yg x boleh mkn,and suami lak suh tambah ag pantang sampai 100 hari.sooooo kena tambah ag hari berpantang.hope dgn kesabaran aku ni,boleh lah aku kurus balik.hehehe.

semoga aku berjaya habes kan pantang dgn jayanya! yeay! hehe

my princess day 2.adik aku kata muka aku kecik kecik cm ni lah.

18 comments:

::EIDA:: said...

Boleh kurus macam ni rara! heeee~

shizansyafik said...

comelnye princess..

najihahfara said...

x pela kak..untuk kebaikan akak..
hehe panggil jiha pun ok je kak :)
lagi best

Laila Majid said...

Selamat berpantang rara!jaga diri elok2!
Baby sangat comel :)

fifi tiez said...

Lebatnya rambut baby...baca part bpantang ni buat i rasa macam tak sanggup pulak.adeh..

Wawa said...

hehehe...same lah kte dlu....tp dah 2 mnggu, sbb degil punye pasal, selamba naik turun tangga kat umah parent tu...pastu msuk 30 hari, wat muke tak bersalah g tgk wayang...hahaha~ dah keluar tu takde sape2 pantau selamba jugak mkn aiskrim mcd, malam tu sakit gler badan...padan muka...hihi...

sabar ye...tak lame tu...pejam celik, 'eh da abes pantang...' heee...:)

Shakina Farhan said...

kalau org tua2 tandanye depa syg kite..tp kdg2 tahap xle tahan byk sgt pantang larangnye..hihi..sbr ye rara..

Pn. Sheila@CC said...

hehe... comeynye princess tu... akak makan jer gamogen tu masa 2 mgu pantang... bby akak dl pun kuning gak... tp last dia hilang sdiri... ms dlm semgu jer mak akak bw klinik ambil darah, then bw kat private duk hospital sehari, lepas tu kami usaha mandikan dia, bg mcm2 last hilang sdiri kuning tu...

aTy _faRed~ said...

ty pon mase pantang tak pantang sangat..eerr..jage makan jer...tapi 30 hari dah siap gi tasik..sebab..macam rara ar..bosan giler kot..!! huhu...pasal bentan tu..aty sendiri tak tau..alhamdulillah..tak de pulak aty kene..[atau kalau kene pon aty tak tau]

Riana said...

ee..geram nyer tgok baby..xsabar xsabar..hehe..xpe rara..ikut je ckp mak utk kebaikan diri sendiri..kena sabau jekla =))

Cik Saila said...

comelnya princes diaaaaa.. nak kish boleh? hehe.. xpe la rara, bosan skrg, nnt dh settle pantang mesti sihat,cantik semula :))

mas saari said...

sabar rara, jgn ikutkan hati!
pantang betul2 utk kebaikan diri kita jugak, badan nak pakai lama..

akak dua2 anak ikut pantang org tua dulu2.. memang siksa tapi kesannya sangat memuaskan hati!

Ryn said...

macam tu lah cara berpantang family ryn..x ada beza nye..kne tggu 44 hr baru leh kuar umah...sume x boleh buat...yg boleh mkn tdo...sume ken jage..kene pakai bedak busuk tu...hi3...x lame lg riny akan rase gak tu...hehehe...x pe...bosan2 pon kene turut gak...ape nk buat..he3

Cik Tqah said...

Slmt brpntg rara..bosan2 tulis la blog..hihi

MizzTina said...

jgn degil..sabar.. hehe..


princess sgt comel

✿ pink velvet ✿ said...

comeinyer baby ko time bukak mata, geram sgt tgk, huhu! selamat berpantang, hehe~~

Mila Ahmad said...

cumelnyer kamu nie :)

SURIA AMANDA said...

congrats RARA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...