24 September 2012

my breastfeeding journey yang menyentap!

disbbkan aku czer,kaki aku xleh gerak terus,kesan ubat bius separuh badan tu sgt kuat,lepas czer aku kena rest selama 6 jam utk bg ubat bius tu hilang.lepas 6jam baru lah aku rasa ubat bius tu hilang n aku dpt rasa kaki aku balik.dlm pukul 8am cm tu aku dh boleh angkat kaki,dan dlm kepala hotak aku,aku asek ingat anak aku je,anak aku nanges ke,anak aku dh minum ke,anak aku lapar ke.dlm hati aku mst anak aku akan nanges dan lapar,dan andai kata misi bg anak aku minum susu formula dulu pon xpelah,aku redha je,sbb aku mmg xberdaya nk dgr anak aku nanges dan dlm keadaan aku yg xde susu lg tu,cane aku nk susukan anak aku.

mlm sebelum bersalin tu,aku ada test guna manual breast pump yg suami aku belikan kat anakku,tp susu aku still xde,aku sedih,tapi aku dh baca kat blog blog ibuu,dorg kata utk anak 1st,susu mmg xde,tp hari ke 3 susu akan mula keluar,so jgn stress.

dlm kul 9am lepas bersalin tu,misi dtg hantar anak aku ke bilik.teruja nya aku bila tgk anak aku,sonok rasanya tgk anak sendiri,seronok tgk budak yg menendang nendang aku dlm perut dulu,dh ada depan mata,anak yg sempurna sifat nya,Alhamdulillah,aku sgt kagum dgn ciptaan Allah SWT yg tiada tandingan nya.sempurna dr segala sudut.aku bersyukur di dlm hati.aku belek tgn,kaki,muka segala sudut bdn anak aku,tgk muka,Ya Allah,sejibik muka papa dye.hehehe.

masa anak aku dtg kat aku,aku still xleh bangun,aku baring je,sakit bahagian jahit dh mulai terasa,sbb ubat bius semua dh hilang.demi rasa hati yg kuat nk dukung anak aku,aku berusaha bangun,aku suruh mak aku naikkan kepala katil bg aku duduk,sbb aku nk sgt dukung anak aku.sakit! tp aku lawan.aku lawan sakit tu demi anak.Alhamdulillah aku dpt dukung anak aku,dan perasaan tamak mulai menonjol.lepas dukung,aku teringin nk susu kan anak aku pulak.aku xnk tau yg misi dh bg anak aku susu formula,aku x nk tau! yg aku tau aku nk susu kan anak aku.

tapi masa tu anak aku tidur,dye x nk menyusu,so aku diam je.dlm masa yg sama,aku picit picit nipple aku.aku nk bg anak aku minum kolestrum aku.aku nk sgt bg anak aku merasa kolestrum yg sgt berharga tu.aku picit picit keluar cecair warna kuning.mulanya cair,then keluar yg pekat.Alhamdulillah,seronok sgt aku rasa.

mlm pon menjelma,anak aku dh mula merengek rengek,lapar agaknya,nk menyusu,aku mintak anak aku kat mak aku,aku kata aku nk susukan dye, ( ptg tu aku dh gagahkan diri aku bangun,aku nk kencing,sbb misi pesan,kalau nk bukak tiub kencing tu,awak kena duduk,baru saya bukak,so lepas aku duduk tu misi bukak tiub kencing.aku x suka pakai tiub kencing tu.sakit! masa mula mula aku bangun nk ke toilet tu.aku mengucap panjang! sakitnya Allah yg tahu,rasa perut ni nak jatuh ke bawah.bayangkan lah,rasa nk jatuh,aku smpai terpaksa ampu perut aku guna tangan utk kurangkan rasa sakit tu )

aku cuba bg anak aku susu,tapi aku xtau cara yg betul nk pegang baby masa tu.mcm mana posisi yg betul.aku rasa nk nanges,masa tu aku dh mula rasa stress.aku rasa nk nanges dh.anak dh nanges nanges dh masa tu.susu pulak xde,xkuar pon.aku cuba bg belak kiri lak,same! xmau gak,anak still nanges and susu x kuar pon.

last aku mintak mak aku panggil misi,suh misi ajar aku cara nk susu kan anak dgn betul.misi pon dtg ke bilik aku,sblm nk ajar tu standart lah kan.mst kena dulu sedas! misi ckp " anak sulung ke? xpegi kelas ke? knp masa mengandung x belajar sume sume,kalau saya dulu anak sulung,excited nk belajar mcm mcm pasal anak.ni awak cara nk menyusu pon tak tau " korg nk tau aku buat apa? aku buat BOHHHHHHHH layan jeeee.aku mls nk menjawap.kalau aku mejawap lain pulak jd nya nanti kan.so baik aku diam n tunggu je dye ajar aku cara menyusu yg betul.

bila dye tgk cara aku pgg baby,dye dh kata salah.celah ketiak tu x boleh ada lubang dye kata,then perut baby kena rapat dgn perut kita,so aku dh tau teknik yg betul.sukanya aku,tapi aku ada masalah lain pulak.susu aku pulak tak nk keluar.huh! aku dh mula mengeluh bila baby makin nanges.aku sedih. misi picit nipple aku.ada susu,tp sikit sgt! lepas misi keluar,aku bg jugak anak aku isap,tapi nmpk sgt xde susu bila anak aku still menanges.

mlm makin lewat,anak aku tidur jap,then nanges,tidur then nanges.mak aku g tanya misi nk buat mcm mana,last last misi bg susu formula dlm bekas,and kena suap pakai sudu. aku pasrah! aku pasrah sgt sgt bila tgk anak aku disuap susu formula.aku mmg xnk ada setitis pon susu formula dlm bdn anak aku,tapi mampu pulak ke nk tgk anak aku menanges kelaparan? aku x sanggup.aku bukan ibu yg kejam.aku tgk je mak aku suapkan anak aku susu formula.dlm hati aku,hanya Allah yg tau sedih nya.

sok pg nya hari kedua,aku try pump pulak susu aku,tapi xkeluar jugak susu,cuma keluar cecair yg pekat warna kuning.aku rasa tu kolestrum.tp mcm mana aku nk bg anak aku.aku blur.aku lap kan je cecair tu.lepas tu lain yg jd,lepas pam pam,nipple aku pulak luka.Ya Allah azab nya bila puting luka.sakit yg hamat korg tau x.aku sgt x tahan.bila baby isap lagik lah sakit,pedih,rasa nk nanges,aku bg gak baby isap sbb nk ransang susu.

nipple belah kiri lak anak aku langsung xnk isap sbb tenggelam sket,dye xnk pulak.plus dye pon baru belajar nk hisap kan,bila dh xde and susu pon xde,lg lah dye mengamuk,yg belah kanan pulak,boleh isap,tapi luka pulak,susu pon aku x pasti ada ke x masa tu.aku rasa xde,kesian anak aku isap puting kosong je.mlm kedua still lg bagi susu formula.aku menanges,aku dh tak tahan sgt masa tu,aku menanges sepuas puasnya bila tgk anak aku minum formula,aku usap usap badan anak aku,aku mintak maaf kat dye sbb aku xdpt bg dye susu aku,aku mintak maaf sbb biarkan dye berlapar.aku xsanggup.aku menanges sampai mak n suami aku marah.mak aku risau aku nanges banyak takut bentan n meroyan lak.tapi mmg aku xleh nk bedung perasaan sedih aku tu.kalau lah korg berada di tempat aku.mst korg paham.

hari ke 3,aku dh boleh keluar wad! yeay! sgt x sbr nk balik umah.3 hari kat hospital cukup buat aku mendap! bosan ! pg pg hari ketiga tu aku dh rasa miss B aku membengkak,aku rasa besar gila.dh berat mcm lesung batu! xlarat aku nk bawak.hahaha.dlm hati aku melonjak suka sbb aku tau tu bengkak susu,mst banyak susu aku lepas ni.tp di sbbkan bengkak,aku rasa sakit jugak dlm masa yg sama,sampai je rumah,aku trus suruh mak aku panggil bidan utk urut miss B aku,aku xnk mlm kang aku demam sbb bengkak susu.ahhhh aku dh cukup baca pengalaman blogger lain yg bengkak susu,dorg kata sakit sgt.tu yg aku tak nk.

ptg tu dlm kul 6pm aku dh start mengurut.Alhamdulillah berkat kesabaran aku,lepas megurut miss B aku mengalirkan susu mcm air hujan,menitik nitik susu aku,aku dpt rasa panas nya susu tu.aku rasa nk nanges.terima kasih atas kurniaan susu tu Ya Allah.and sejak dr hari tu,aku tolak sekeras kerasnya susu formula.aku xnk susu formula lagik.hehehe.

so pada ibuu ibuu baru,jgn stress bila xde susu.jgn nanges2 mcm haku ni.korg kena sbr je,
hari ke 3 mesti akan ada susu gak.kalo xde korg try lah urut taw.mst akan ada,yg penting mindset korg.
if korg mmg nk breastfeed baby korg.InsyaAllah akan ada susu.

ok lah.bye!

nanti aku cite cane nk baikkan nipple yg luka dgn cpt oke!

princess day 15,naik penimbang dgn penuh gaya!

25 comments:

Mrs. Norrie said...

Alhamdulillah, demi anak kita akan berusha yg terbaik...

Sue-Rya Qistina said...

yes sis. kalau anak 1st, mmg susu xde dlm mase 3 hari. tp tgk org jugak. mcm my friend, blm bersalin lg, tp susu dh kuar. saya pulak mase 1st baby, 2-3 jam after direct bf (wpun xde susu ttp kena bagi jugak), susu dh kuar. yg plg penting, kena bagi susu yg mula2 kuar tu, yg pekat warna kuning. sgt bnyk khasiatnya. then 2nd baby, hari ke 2 baru ade susu. saya x jemu2 urut, picit n pump supaya kilang susu berjln. after that, mmg meriah giler la susu. sampai demam bengkak susu. :)

Wawa Yusoff said...

moga breastfeeding journey rara dipermudahkan ye. insyallah :)

aTy _faRed~ said...

Alhamdulillah..berkat kesabaran dan tak putus asa.. jgn risau rara yg pasal minum fm tu..skit jer dir mnm tu kan..jgn pikir lg..insyaallah lepas ni boleh terus bg susu bdn jer yer...:-)

aTy _faRed~ said...

Alhamdulillah..berkat kesabaran dan tak putus asa.. jgn risau rara yg pasal minum fm tu..skit jer dir mnm tu kan..jgn pikir lg..insyaallah lepas ni boleh terus bg susu bdn jer yer...:-)

Syazlina Khairuddin said...

Alhamdulillah..akhirnya keluar jugak susu kan..kesian rara sedih2 & sampai luka nipple..take care taw..

p/s: nk komen lebih kte nie kawen pon idak lg..nnt2 la agaknya baru rasa semua nie kan..

fifi tiez said...

spjg 3 ari tu, u bagi FM dengan sudu jelah ye dear?

miszatie said...

terkejut bc title...hik3.

ieda said...

alamakkkk
memang seyesss sentap dik !
adehhh kejam jee misi tuu jawab macam tuu .. sib baik koo relax je dik .. adehhhhhhhh entah haper2 misi nie .. leh jawab gitu ke ..

hurmmm sabar ye dik ..

Syima Syaz said...

i lgsg tak pikir cukup ke tak...even picit pn tak...sua je...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

panjang lebar penceritaan Rara, seronok baca walaupun rasa takutjuga macam mana turn yana nanti. ewah2, princess..posing ke ape tu? mata still pejam

mama aryan said...

alhamdulillah..ada jugak rezeki utk anak.

StuntWomanWho :) said...

comel anak :)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak dulu xde la nurse bising pasal x reti nk susukan baby.. dia tanya tahu ke tak?? bila akak ckp x tau xde nak bebel.. dia minta izin je nk tnjuk mcm mana nk susukan baby. bebel org tgh sakit tu bodoh namanya.. Alhamdulillah.. susu akak memang x putus sejak lala lahir smpai sekrang even lala dh campur. sekarang ni dia dh ada gigi kalau siang2 BF kan dia confirm kena gigit sbb dia x nk minum susu ibu.. mlm2 je dia nak

Cik Saila said...

entry yg bgs utk sy sblm jd ibu :)) tenkiu rara!

cik fadh said...

alhamdulillah berkat kesabaran..BF ni mmg bergantung pade mindset si ibu kan..hopefully sis rara dpt full bf smpai princess cukup umur 2 tahun..insyaAllah..

MizzTina said...

tgk, berkat kesabaran rara, ada hasilnya..


amboi, bergaya sungguh dia ye..

Puan Ira said...

congrat dear...

Munnafendy said...

lg skali rasa nk nangis baca entry rara nih. mesti SEDIH GILA bila tak dapat susukan anak sndri kan... :(

Riana said...

pengalaman berharga..bole yana jadikan panduan..tq rara..
Comelnyer puteri =)

Wawa said...

misi tu tak patut ckp cenggitu...
dlu sy bersalin, nurse tu siap ajar cara pegang n nyusu anak dgn betul...bile sy ckp, 'ade ke susu?mcm takde je.' urse tu terus ckp jgn ckp cenggitu, bile baby isap, insyaAllah susu keluar...time tu layan kan aje lah..dan alhamdulillah susu mencurah2 keluar mse pantang...:)

Hana Soffelia said...

Sama mcm hana, nk bf baby langsung xdpt masa tu, sbb susu xkuar. memang sdh. nsb baik berurut cpt2, miss produce susu dgn bnyk. Alhamdulillah. Semoga our bf journey dipermudahkan ye ra.

Ros Anis Rusli said...

sama la kisah kita rara..awal2 susu xde...tp ble lama2 susu kita akan btambah...byk gak kwn2 blog komen n bg tips..anis cuba tips2 yg drg bg alhamdulillah..msh ada susu anis untuk airiell...

~ NANA ~ said...

takpe dear...apa2 pon jgn cpt give up k :)

εïз mummyHaza εïз said...

Setengah misi lain caranye...memang xpatut misi tu cakap mcm tu... xpela pengalaman pertama, moga bf journey mama tempohi yg baik2 jek..


Hehehehe misi yg ini xmacam tu tau.. =) ngengengd

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...