19 September 2012

sakit ke kena seluk? ( kronologi bersalin part2 )


lepas je misi kata baby mengeras every 10 minit,aku diam je,misi keluar,suami duk balik depan aku,and kami borak borak ag.gelak gelak,sembang sembang. actually kami masih x percaya yg aku dh nk bersalin. i will miss saat2 aku mengandung dulu.Alhamdulillah sepanjang mengandung kan princess,sgt senang and x banyak masalah.tp rasa kalau nk bersalin ag hmmmmm lambat ag kot.fobiaaaa.hehe

my hero,my love,my everything

before misi masuk nk monitor jantung baby td,suami dh mcm xkeruan,i tak tau knp,mula nya dye nk tido pakai kain pelikat,tp dye mcm xselesa,di tukarnya pakai suar pendek,pas tu x jd,tukar lg pakai sua panjang.siap pakai belt.aku pon pelik,aku tanya " takkan nk pakai mcm ni tidur? smart gila! "
then dye kata xpelah,rasa mcm xselesa pakai kain pelikat.aku pon ok lah,xpelah dh dye selesa mcm tu.punya lah kuat instinct dye,rupa nya aku nk bersalin mlm tu jugak,ptt suami aku mcm xsedap hati je,buat apa sume x kena.

aku pulak,lepas misi keluar tu,dh nk terlelap dh.tiba dr.wong masuk,doc yg sambut aku masuk wad petang td,dye kata " suami boleh keluar x? saya nk buat VE " aku terkejut sgt? hah VE? nk buat apa buat VE? then dye kata sbb baby dh mengeras consisten.nk kena cek ada bukaan ke x.Ya Allah,malu nya aku hanya Allah yg tau.mengangkang depan org lain.dr cina,and sorg lg misi.

misi tanya " seluar dalam pakai ke? " aah " aku jawap.then misi kata " lepas ni jgn pakai seluar dalam dh,bukak je " aku pon ikut lah.huh pelik nya rasa x pakai seluar dalam.

lepas tu doc pulak kata, " kankang ye puan,maaf ye puan " hah? kangkang,aduhhhhhh malunyaaaaaa.nk tak nk kena kangkang gak.lepas tu doc sapukan air apa ntah,sejukkkk je,then dye seluk satu benda keras,ahhhhh sakitttttttttttttttttttt! sebabnya aku keraskan kaki aku,aku keraskan sbb rasa malu yg amat n xbiasa.yelah,1st time nk bersalin kan,mana nk biasa kan.hehehe.but seyes rasa sakit.lepas seluk doc keluar,xbgtau aku pon ada bukaan ke x.

then suami aku masuk balik,dye tanya doc buat apa.aku pon cite,dlm masa yg sama sakit lg bawah aku tu.terngiang2 rasanya.then aku gelak gelak kat suami cite aku kangkang depan org.hahaha.suami aku pon senyum je.nk buat cane kan.bukan boleh nk request2 nk doc pompuan.

11.45pm ( 06/09/2012 ) : aku baru nk lelap balik,tiba tiba doc pompuan lak masuk,kelam kabut.sume misi masuk bilik aku,aku pun cuak,ingat knp,rupanya doc pompuan tu nk buat VE lagik.hah VE again dlm hati aku.tp kali ni aku dh belajar dr yg sebelum,aku kena lembut kan kaki aku,then buat VE kali ni aku lembutkan kaki,Alhamdulillah VE kali ni mmg xsakit.rasa smooth je.

moral : korg kalau nk buat VE lembutkan kaki taw.jgn keraskan kaki.kalau keraskan kaki,akan rasa sakit sangat.

then result VE nya ada bukaan 2cm,and doc decide Emergency Operation.huh! aku seyes terkejut.nk nanges sume ada,tp aku tahan.aku bersedia utk operation sok pg.bukan mlm ni jugak.

misi dtg salinkan baju aku.pakai kan baju putih kat aku.korg tau x punya lah aku takut sampai nk terkencing taw.and aku ckp kat misi, " boleh x saya nk kencing jap " korg tau x dorg  x bg aku kencing? dorg kata " eh eh xpayah nk g kencing,baring sini,saya nk masukkan tiub kencing,nt awak kencing dlm tu je "
huh again? nk masukkan benda bawah tu? seumur hidup aku x penah masukkan tiub kencing dlm kemaluan,kali ni aku merasa,aku pon baring balik kat katil.dorg masukkan tiub kencing tu.again aku keraskan kaki,sakitnya yang hamat.aku rasa nk nanges.misi kata, JANGAN keraskan kaki,nanti tiub x masuk.aku cuba lembutkan,tp sakit sgt.aku mengucap panjang.last last boleh gak masuk.tp rasa kat bawah tu sgt x selesa,xsuka gila!

lepas masukkan tiub kencing,suami aku masuk dlm bilik balik,tgk aku dh masuk tiub kencing and salin baju.aku ckp akt suami,aku x ready,aku nk nangis,and mmg aku menanges.bila tgk muka suami mmg aku nanges terus.tp dia tenang kan aku,dye kata xde pape lah.dye ada tunggu aku.aku tgk dye pon mcm nk nanges n terkejut.dye pon mcm xtau nk buat apa dh.mcm blur,nasib borang operate sume dh sain ptg td.

saat genting bila aku nk ditolak ke labour room.aku naik atas katil tu,kena pakai topi.kena tolak.dorg sume kelam kabut sgt sbb takut bukaan aku bukak lg.aku tgk je muka suami aku masa kena tolak tu.ada lah perjalanan nk ke labur room dlm 10 minit.aku x lepas tgk muka dye,dlm hati aku,aku nk tgk muka dye puas puas,andai kata aku x dpt tgk dye lagik lepas ni.sampai ke situ aku pk. ( sgt drama ) tp seyes weeehhhh,kalau korg pon,mst korg pk 2 benda je,korg selamat or ada masalah and korg mati.seyes!

tapi aku dh serahkan segalanya kepada Allah.apa pon jd aku redha,suami aku sempat call mak aku n aku sempat ckp ngan mak aku,mak aku pon dh nanges nanges kat umah.aku lg lah nanges.aku x nk ckp lama lama ngan mak aku.nt lg teruk aku nanges.

masa dh nk sampai ke LR,aku nk mintak maaf kat suami aku,aku nk bercakap ngan dye,tapi x boleh,x boleh sgt.mulut aku mcm terkunci,aku x tau lah knp.aku x tau knp aku xleh nk berckp.aku nk mintak maaf ngan dye,aku nk ckp kat dye yg aku sygkan dye sgt sgt.tapi x boleh.ntah lah.aku pon xtau nk describe cane.tp aku tau,andai kata aku x mintak maaf pon,aku tau suami aku dh mmg selalu maafkan kesalahan aku.Alhamdulillah aku dpt suami yg mcm dia.sanggup berkorban apa saja demi kami.

aku rasa dh panjang sgt aku taip ni.sambung ag nanti eh.air mata pon dh berderu keluar neh!

29 comments:

Ryn said...

x sabar nk tggu cite sambungan ni....berdrama yg membace ni haaa....

MizzTina said...

sedih lak bc part yg nk mnta maaf tu..

cik fadh said...

seramnyer VE !

ieda said...

ahahah lawak lah dik ko citer pasal seluk2 nie .. akk lak naik nyiluuu koo

alhamdulillah puteri dah selamat dilahirkan .. memang pengalaman x leh dilupakan kan .. simpan baik2 .. nanti dia besar , dia leh baca , bukan mudah nak jadi ibu dan mengandung ..

hurmm serik ?? haaa jgn lupe pantang kuat2 .. makan ikut peraturan pantang ye dik .. insyallahhh ;))

:: Mrs.Eady :: said...

pengalaman kannn :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

seorang suami yg betul2 menjadi suami akan turut merasa sakit dan pilu nya isteri saat melahirkan.. Alhamdulillah, Rara dikurniakan suami macam ni.

shaFazie said...

kita bc nie pon menitis airmata...apatah lagi rara time tue kan..

anyway TAHNIAH rara dpt princess...
tk sbr nk tgk pic anak rara...

lienda said...

salam perkenalan...
rasa sayu jeh baca entry nie,alhamdulillah princess dan ibu dah selamat....pengalaman nie mengingatkan kita akan mak kita kan...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

seluk2 tu smpai skrg akak x paham seluk camna & seluk apa.. yelah akak smpai hosp je misi check bukaan dlm keadaan akak memang dh sakit nak bersalin.. jd sakit2 lain tu dh x terasa.. lepas nurse check tu trs masuk LR jer.. apapun kalau tuan puteri kecik tu besar & baca.. mesti dia terharu dgn pengorbanan ibu dia..

::EIDA:: said...

Ida baca dengan mata yang berkaca.. nak nanges jugakkkkkk

Mila Ahmad said...

tetiba jadi sedih lah bila teringat mintak maaf kat suami tu.

Sue-Rya Qistina said...

mase 2nd preggy dulu pun, doc ade masukkan 'buih sabun' utk mudahkan buang air besar n kecil. mmg on the spot terus rase nk terkucil sume. tapi mcm non stop je pulak pastu. at last, nurse mskkn tiub cam awk gak. tp kena relax je, klau kita keraskan badan tu yg rase sakit.

mase wat VE tu pun, doc soh tarik nafas bila dia nk seluk. bila tangan dia dh msk ke dlm, baru hembus nafas. mcm tu lg xde rase sakit.

pengalaman setiap ibu yg melahirkan anak tu berbeza2. seronok bila dh jadi ibu ni kan. hehehe

CAHAYA MATA said...

alaaa...sambung lagi ke...? tak sabar nak tahu tang klimaks ni...hahahaha.. :)

btw, you are strong mummy..akak baca ni sambil imagine, kalau akak la kat tempat kamu..ntah mcm mana la haru-birunya..huhuhuu..

maybe, semua wanita yg menjadi ibu ni Allah kurniakan hati yg kuat dan jiwa yg berani..kan..kan..hehehehe..

*tetiba sebak jugak..nak nangis sama2 boleh...?huhuhuuu...

dah cepat sambung part 3 plak.. :)

fifi tiez said...

sedihlah dear..uwaaaa..ni lah part yg i paling x sanggup nak lalui ni.mesti sebak giler2

mOon EyEzS said...

...bukan rasa nk nanges tapi dah nanges baca entri rara ni ...huhuhuhu ... januari nti mOon turn mOon pulak .. huhuhuhu

aimaniman said...

alahai.. terkenanf 3 kali kena potong.. seluk x terkira dah.. tayang dan rela je ler..

Asz Miza said...

Rara..i baca pun da mcm nk meleleh mata..adoii..bby i xmo kua lagi..overdue da bape hari da..:(

aTy _faRed~ said...

aty pon tak suke kene seluk2 cek bukaan tu...masih teringat ade sorang dokter india lelaki..!! cek aty nyer bukaan siap godek2..!!! katenyer nak cepatkan bukaan...sakit giler hokeh..sampai aty tendang tangan die...hahaha..lepas tu terus tolak ke LR...oohh tak mo ingat...

najihahfara said...

sy rasa ngilu sangat kak..
alhamdulillah semua selamat

Yaya Azura aka Naz Azra said...

tahniah lg sekali rara..
akak yang baca nie rasa dah lain dah..munasabah la kalau empunya diri berderu air mata...

cepat2 sambung story ye..hihi

Veelara said...

i hate kene godek2 kt bwh tu....arghhh.
Xsabar tgu citer seterusnye nih...
Cser gak eh? Sama lah kite.huhu

mOoN said...

teringat pula masa kena seluk tu.. huhu.. banyak kali wooo kena seluk.. tarik nafas and rilex.. tapi tem kena seluk tu ok then pas tu baru ada rasa ngilu sikit.. huhu.. sib baik dapat doc pmpn.. masa tu dah xde rasa malu dah.. huhu..

mas saari said...

akak masa operation anak sulung dulu camnilah rara.. tapi takpe semua dah selamat kan?

aimi adilah said...

seyes rse sedih sgt2.... =(

faraherda. razalan said...

Rara, bukan senang sy nak baca entry org panjang berjela mcm nie. Sy terpaku baca entry Rara! Bercampur-baur perasaan. Sedih n ketawa. Seronok sgt! Sila smbg secepat yg mgkn. Heee~

Rara citelah skali amt keseluruhan fees spital gomen tu...

=D

Rai Ourkizuna said...

alhamdulillah setakat skang tak penah lagi rasa ngilu atau sakit masa kena seluk..harap2 tak kena yg sakit..huuu..ngerii..

mama aryan said...

hehe..akak dulu siap buat drama dlm LR dgn suami,minta2 maaf mcm nak hari raya,mmg takut..nasib baik dia bole teman masa nk bersalin tu..

sailaaf said...

seyes bergenang air mata masa part last..masa part 1 yg nk kena VE siap tutup mata. over kan i. hahaa.

Unknown said...

leleh plk air mata ni....huhuhu sbb sy pernah alami mcm sis alami...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...