Image and video hosting by TinyPic

22 October 2012

pengalaman dan pengajaran hangout bertiga

smlm i dh habes pantang,yeay! clap clap to my self.
berjaya habes kan pantang dgn jayanya.bangun pg dgn penuh semangat,
aku tak tau knp sbb aku rasa lain bila dh habes pantang.padahal sama je kan,
bukan boleh mkn cm dulu pon.tp aku suka sbb dh boleh jalan jalan
and xlah menu aku nasi kosong n sup ayam je.heee.

di sbb kan rini habis pantang.aku ajak suami g Jaya Jusco.konon konon nk cr dress utk
princess for raya haji lah konon.kul 12pm kami pon siap siap lah.dh siapkan anak,aku pulak siap.
aku tanya mak, " mak boleh makeup x? " mak aku kata make up lah ra oiiii.hehehe.
rasa kekok lak nk pakai makeup,sbb dh lama gila x makeup.ngeh3.poyosss!

lepas settle makeup sume,kena siapkan beg anak,bawak pampers,baby wipes,
losen,minyak yuyi cap limau tu,and sapu tangan.skrg ni xleh lupa bawak tu semua,
nanti anak berak kang,baru naye,penah dulu i g KK nk cek anak,
x bawak pampers dye pon.selamber je kan,skali anak poopoo kat KK tu.satu KK bau.huh.
dh lah masa tu kami berlenggangkankung g KK,xbawak pape,
terpaksa lah pulak call adik aku suh hantar pampers,nasib umah dekat.
sejak tu,g memana kami mmg kena bawak sume tu.heee.

sampai je JJ,bawak turun stroller,letak anak dlm tu,sbb xlarat nk dukung.rasa lain kan bila
tolak stroller,dulu boleh pegang pegang tangan dgn suami,tp skrg 2 2 kena tolak stroller je.hehe.
pas tu jumpa escalator lak.aku cuak, " syg,cm ne ni,ada escalator cane ngan stroller? "
tapi suami aku lagi pakar,dye jongket kn stroller tu.fuhhh selamat.then jumpa tangga pulak,
kena lah ikut jauh,jalan yg rata tu.hehe.mmg lain tol.jalan pon aku xleh laju laju lg sbb
baru 45hari lepas beranak kan.jgn nk laju sgt jln,nt sakit jahit tu baru tau!

tgk jam dh kul 3pm,ptt lah perut krok krek.decide nk mkn dulu.mkn skrg kena asing asing.
aku mkn dulu sbb aku lapa.heee,tgk burger kfc yg baru tu mcm sedap je.aku hentam burger
kfc tu.boleh lah tahan,biasa je,xsedap sgt.lepas mkn cpt cpt,kami g sushi king pulak,
teman suami lepas gian mkn sushi lak.



sebelum kejadian poopoo
masa kat sushi lah yg ada peristiwa kelakar tu.tgh tgh suami mkn,princess terjaga,
aku pon angkat lah anak,skali angkat angkat " prooootttttttt " aku tgk suami,suami tgk aku.
" syg anak berak! " hahaha, then tetiba suami aku teringat, " eb,beg syg! "
ahhh sudah, beg yg suami aku letak pampers,baju princess sume tertinggal kat KFC,
dh lah beg tu dye baru beli.then apa lg,berkejar lah ke kfc,aku dh cuak,kalo hilang
lah beg tu sian suami aku,dh lah baru beli,pas tu pulak anak pulak berak.habes lah bau.

sementara tgu suami aku dtg,aku pgg dulu anak,hope poo poo dye x bau,selalu bau
busuk sgt.hehe.then suami sampai,fuhhh selamat ada beg.nasib pekerja kfc tu tolong
simpan.baik jugak pekerja kfc tu.suami aku kata kalo nk amik,amik beg jelah,
bukan dpt apa pun.ada pampers anak je.mmg kelakar gila lah sampai tertinggal
beg,yelah kan,org keluar x penah bawak beg anak,mcm tu lah jadinya.hehe.

lepas suami aku settle mkn,kami pon teruskan misi mencari baju anak,
baju newborn xbanyak lah yg canti cantik.nk cr dress xjumpa.maybe kat KL
lg banyak kot.JJ ipoh xde apa sgt.last last beli jelah baju pape,asalkan ada baju
cantik sket utk raya.

tgh tgh cari baju pulak,princess dh mula nanges,tp bukan nangis kuat lah.
ek ek ek je,aku dh tau knp.mst sbb poopoo dye dh kena bontot dye.dye 
kalo dh kena bontot mmg akan nanges.suami aku dukung princess jap.
bila dukung mula lah bau poopoo dye.lalu kat sblh je bau.alahaiiiiii cm ner ni.
nk x nk kena lah cr baju cpt cpt,then trus g cr toilet utk cuci poopoo 
anak.aku dh lah xleh nk jalan laju,tp sbb anak kena jln laju sket.
risau jugak kalau bahagian jahit tu sakit balik,tp nasib x sakit.cuma
dh lama x jalan lama,bila skali jalan rasa penat sket.

so summary nya keluar dgn anak for da 1st tyme ni mmg
aku rasa pengalaman yg kelakar gila.yelah,myb benda tu perkara yg
baru sgt sgt lg bagi kami berdua.selalu berlenggang kankung berdua je.
skrg dh aada anak mst lah lain sket kan.rasa kelakar pon ada.best pon ada.
rasa kelam kabut pon ada,malu pon ada bila anak berak ada bau
taik kat dye.hahaha.

pengajaran yg kami kena perbaiki lepas ni,
beg diapers anak kena lah selalu ingat,jgn tertinggal merata rata lg.
better g shoppink complex xyah bawak stroller.maybe lg senang pakai
carrier kot.tapi sian pulak kalau anak nk tido,ketiga,bila anak dh start poopoo
better g basuh dulu siap siap.kalau x mst kelam kabut dibuatnya.
seyes,lepas je cuci poopoo anak,aku trus mcm rasa penat nk jalan.
trus balik je rumah.hehehe.and mlm td kami ber3 tido dgn lena sekali.
hehehe.sekian pengalam terbaru! mmg terbaek!

haiiiiiiii~ hehe

17 October 2012

sejuk BENTAN!

hai! assalammualaikum.lama i x update kan? xde mood lah.penat.org kata x baik mengeluh kan.
tapi i x mengeluh pon,cuma kadang kadang tekanan sket.hehe.but now ok dh.cuma ada
a bit masalah je,yelah,hamba Allah mana yg x diuji kan.rini rasa nk update cite pasal aku n
princess 2 3 hari lepas.banyak yg aku nk cite sebenarnya,tp yelah.time anak tido lah kite kena tido,
kalo x memalam masak lah kan.ni pon menaip sambil anak digoyangkan dlm rocker.ehehe.

aku baru sihat sebenarnya ni,kelmarin aku sejuk,aku x tau nk dikatakan sejuk cm ne,
mak aku kata Bentan dh.sejuk dye Ya Allah,aku rasa nak nanges, lepas tu nk tido xleh,
rasa nk muntah sume ada,perut jd x sedap.aku xtau aku silap makan ke apa,tapi aku rasa aku
xmkn apa apa yg salah pon.CUMA! mlm tu aku membuang kul 10pm,dlm keadaan baru lepas
hujan,air yg sejuk.aku duk dlm bilik air lama gila sambil main air.

mula mula keluar bilik air tu aku rasa ok je.xrasa sejuk pon.then lepas beberapa jam
bontot aku terasa sakit.yelah,poo poo pon keras je,mana x nya kan.aku rasa sakit sangat,
nk duduk lama menyusu kan anak pon x boleh.nasib ada puting.aku bagi princess isap puting
dulu.then dlm kul 4am aku gerak mak aku sbb x tahan sgt dh.dr peha sampai ke jari kaki aku
rasa sejuk sgt,aku x tau nk describe rasa tu cm ne.tapi seyes aku x suka rasa tu.sakit!

mak aku pon kelam kabut amikkan aku sweater,sapu minyak panas dr peha sampai ke
jari kaki,then selimut kan aku pakai selimut tebal,tangan aku kebas sume,lepas tu baru lah
aku berpeluh sket,tp masa tu still ag sejuk,aku pgg tangan adik aku,dye kata tangan aku
panas,tapi aku plak rasa tgn aku sejuk.mmg xdaya nk bangun,aku terpaksa bg anak aku
puting,then lepas subuh aku dh rasa ok sket baru bangun bagi susu kat anak.tapi
xboleh lelama,lemah rasa nya.sakit.

hmm darah pulah tetiba keluar banyak balik.padahal masa tu dh nk kering dh darah.
tu mak aku kata bentan tu.huh takut nya aku.siang tu bantai pulak mak aku bg aku
mandi air panas,panas gila korg tau! aku mmg x suka sgt mandi air panas ni.
tapi mak aku paksa jugak.so ikut lah ckp mak,kalo murka,hah siap lah sejuk lg nanti.
tapi tobat x nk dh rasa sejuk cm tu.siksa nya aku rasa.mmg x sanggup.

korg yg dlm pantang tu ingat lah.jgn lah main air banyak banyak
masa dlm pantang.jgn jd cm aku.sejuk dye mmg tak terkata.
kalo boleh mandi air panas,mandi lah air panas,jgn jd cm aku
yg degil ni.walaupun mkn aku jaga,tp benda benda lain knp diambil
kira gak.air sejuk jgn minum,jgn duk dlm bilik air lama lama,kalo
sejuk hujan,pakai stokin n buh minyak panas.mmg pengajaran sgt sgt.
mmg betul lah apa yg my mom kata,kalau lg dekat nk habis pantang,
lg kuat kena jaga.sabar lah wahai rara! 3 hari je lg.heee

cite pasal princess aku pulak.
akai dh banyak,dh pandai berjaga lama lama ajak sembang.
jaganya pulak kul 2am sampai subuh,ada jugak masa dye tido mlm,
tp ek ek ek,kena tgk jugak,skrg ni aku dpt lah jugak baca rentak dye sikit sikit.
kalo nanges tu knp knp knp.puting pon dh boleh membantu aku di kala mlm,
kalo merengek,sumbat puting,dye boleh isap sampai lena.legaaaaa.
so aku boleh rest sikit.tp sikit jelah.xbanyak.hehehe.


ni pic princess smlm.heee dh bambam bombom anak ibuu ni.

12 October 2012

tipu anak sendiri,maafkan ibuu

lepas post semalam kan,aku dh bincangkan dgn suami aku nk belikan
princess puting.and suami aku pon belikan puting tommi tippe tu.yg NB punya.
mula mula princess mcm xnk,aku sumbat kan.dye tolak tolak puting tu dgn lidah dye.
nk tergelak aku tgk.then aku bia jelah.bila dh sampai masanya baru aku bg.

nk tau x masa nya bila? bila dye nanges nk nyusu,then dh kenyang,tp mulut
ternganga nganga lg,time tu lah aku sumbat puting kat dye,akhirnya berjaya,
dlm tolak tolak tu dye isap jugak,last last dye mcm ok,then yg aku sayu melihatnya
bila tgk dye terlena sendiri lepas isap puting tu.aku rasa bersalah ngn dye sbb tipu dye
dgn puting kosong tu.ahhh rasa bersalah.tapi apa kan daya,aku x nk dye mengempeng je
utk tido,sbb bila mcm tu,susu akan ttp keluar,bila dye terlebih kenyang,dye akan muntah.
aku x sanggup nk tgk dye muntah susu banyak sgt.xsampai hati.

tp kelakar masa mula mula bg puting,dye isap puting,tp dye tgkkkkk je muka aku,
aku rasa mst dye pelik,knp dlm mulut aku ada puting,tp ibuu aku ada kat depan aku.
hahaha,pas tu buat muka berkerut kerut.

mlm td lg skali anak aku berjaga mlm,aku sampai pening pening kepala,
kepala aku sampai jd sakit sebelah.xlarat sgt,dan nasib gak dh beli puting,
aku sumbat puting,dye lena sendiri,aku pon leh rest sket.Ya Allah.mmg dugaan kan.
mcm ibuu ibuu lain ckp lah,sblm nk dpt rentak anak ni,agak sakit lah kan.

tp aku x nk bg dye selalu,dan aku tgk anak aku pon mcm xnk je puting tu,
dye isap bila terpaksa n nk lalikan dye je.tp if aku larat nk bg dye mengempeng aku bia
je dye terlelap kat pangkuan aku.sape xnk bia anak lena dlm pangkuan sendiri kan? 
tp apa kan daya,bila kita dh sakit kepala,xckp tido,mmg x terdaya.

maafkan ibuu sayang sbb terpaksa bg awak puting =(

tapi bila sesekali tgk dye nyot nyot puting.comels gak.hehehe

11 October 2012

rasa anak aku nk kena bg puting!

mcm mak aku selalu kata,budak bila dh nk beralih bulan,mcm mcm peel yg dye buat.
ritu x nk tido mlm,pas tu nk tido dlm pangku,kena tepuk,then now tau x peel terbaru dye apa?

 nk nyot nyot ( bergantung ) sampai lena!

huhuhuhuhu apa yg boleh aku katakan,hanya tersenyum melihat anak aku.
contoh mcm mlm td,kul 12am dye bangun,salin pampers sbb basah,aku bg susu,
dye lelap,aku ngat dh lena sgt lah dye tido,tp bila angkat letak kat tilam,
dye boleh bukak mata besar besar,bayangkan lah korg! dye boleh pulak berjaga sampai subuh.
letak kejap diam,pantang kiri kanan ajak org sembang.kalo org layan dye diam,
nganga nganga mulut,tp bila org xlayan dye jerit.ah sudah,2 3 jam boleh lah aku layan dye
sambil tgk channel AFC or TLC,tp bila sume cite dh habes,kepala aku pon dh ting tong,
hmm rasa nk ngamuk pon hade.hahaha.seyes lah,bukan nk marah anak pon,tp bila bdn penat,
kepala pening,aku mmg rasa nk marah.

last last aku bg dye nyusu, ( padahal dye dh kenyang sgt aku rasa sbb dh muntah muntah susu dh )
tapi sbb dye nganga nganga jugak,aku sumbat tek,pas tu dye nyot nyot,dye diam,nyot nyot sket diam,
aku rasa dye bukan nk nyusu sgt,tp dye nk benda yg di isap untuk lena kan dye.btol x mommy sume?
lepas nk dekat 20-30minit cm tu,baru dye lena.mulut tu mcm ngah nyot nyot.

aku risau lah bila dye dh kenyang sgt,tp bila aku sumbat tek sbb nk lena,susu akan kua,
nt dye kenyang sgt dye muntah,aku x sanggup nk tgk.so aku ada ckp kat suami aku,rasa mcm
nk bg dye puting.now ada banyak puting yg ok,yg x jonggang kan gg baby nanti.
suami aku pon ckp ok,nt baru nk g try cari.

mmg lah pada mulanya aku mmg x nk bg puting,tp apa kan daya,setiap anak lain kan.
InsyaAllah aku gunakan puting tyme dye nk tido je,kalo tyme tyme biasa x bg kot.
hmm apa pendapat yg lain? ok ke cm tu eh?


10 October 2012

menjelang 10 hari habesnya pantang

lets count down alllll.lg 10 hari aku nk habes pantang dh.alangkah best nya!
tp habes pantang bukan lah bermakna aku boleh bedal sume makanan,no no no!
my mom dh pesan dh,lepas pantang jgn sonok sgt,pantang jugak, atleast 100 hari.
lagi pon aku menyusu kan anak,so lg lah kena pantau mkn sbb takut anak kembung.
lg pon aku kan nk KURUSSSS so lagi lah kena pantau mkn kan.

selalu nya kite dgr org yg dh nk habes habes pantang ni
boleh dh mkn yg mcm org biasa mkn kan,tp tak bg aku.aku still lg
kena pantang kaw kaw,cuma kelonggaran nya kau boleh mkn sup ayam
and ayam goreng.hmm muak sgt,xtau dh nk describe cane,tp terpaksa.
stokin pon still kena pakai lg,dan rasa mmg aku akan pakai stokin dlm
jangka masa yg lama,suami aku sgt strict. 

smlm aku nk rasa lah sket daging masak merah,
leh pulak dye marah aku,sedih sgt rasa,so mkn jelah nasi
putih n sup ayam tu.xpelah aku redha,demi anak aku jugak,
kalau dye melalak tgh malam,aku jugak yg pitam kan.

mak aku pon selalu ckp,
sabar ra,sabar ra,lg 10 hari je,skit je lg nk habes,jaga lah.
mak aku selalu ckp jugak,hari hari terakhir ni lah yg banyak kena jaga.
aku pon xpasti apa yg kena jaga sgt tu.tp ikut jelah.aku xnk menyesal dikemudian hari.
dh nk habes pantang ni pon aku tgh sebok nk bodek suami aku deep freezer.
hehe.kalo x dye nk belikan aku mini bar je,tp aku rasa alang alang beli
mini bar baik beli deep freezer kan.susu boleh tahan lama sket.

aku dh mula nk buat stock susu utk anak aku.
xnk lah nanti dh nk keje baru terhegeh hegeh nk buat stock kan.
tp yg aku sedih nya,td try bagi princess botol.mula dulu dye nk isap,
tp now dye boleh wek wek kan botol tu,nmpk sgt dye x nk botol.
huaaaa jenuh lah cm ni.

Princess 33 hari today.


09 October 2012

Atkins Diet!

pernah dgr kan? Atkins? rasanya dh popular dh cara diet neh!
cerita asalnya mcm ni, aku kan ada adik bongsu kembar,adik nya dh kurus,
skrg ni yg kakak pulak badan tgh naik,n now tgh mencuba nk diet.and aku pulak
suggest kan Atkins Diet sbb aku penah bace entry beberapa blogger.
aku pun mula search search pasal atkins ni.best sgt rupanya diet style atkins ni.
just x payah mkn nasi je,and kurangkan gula,banyyak kan minum air suam.
ye! disiplin jugak penting.aku pon actually teruja gak nk diet dgn adik aku,
tapi kalo aku diet skali kang anak aku x dpt khasiat lah,yelah aku kan DF dye.

xpelah,org kata bila kite BF anak pon kite akan cpt turun,so xyah lah aku
diet diet sgt kan.semalam Princess cucuk sebulan.berat dh naik 4kg,huh ptt lah
ibuu x larat nk dukung awak lelama dh skrg.hehehe.aku pulak 1st tyme naik timbang smlm
lepas bersalin,dr 81kg aku dh turun hingga 69kg dh.tp x nk lah 9kg tu.kalau boleh nk sampai 60kg je.
banyak ag lemak lemak yg dibuang neh.tp xpe,slow slow lah.

berbalik kepada adik aku td,
aku skrg tgh try consult dye diet utk 2 minggu.
nk tgk result dlm 2 minggu bape kg dye turun,dia pon
aku tgk boleh tahan tekad nya,mmg nk kurus sgt sgt tuh.hee.
chaiyok chaiyok adikku! moga berjaya!

ni adik kembar aku.tp ni masa darjah 6.gemoks kan.skrg dorg dh 18tahun dh.


07 October 2012

25tahun Ibuu and 1bulan Princess


Princess Imann Sophea 1st month Journey

Day 1 - 12.30am ( 07/09/2012 ) lahirlah Princess secara emergency operation.
Day 2 - masih lepak kat spital sbb operation kena tahan 48jam.princess mula poopoo.
Day 3 - Ahad,1pm. discharge dr hospital.lemau sgt duk hospital.
Day 4 - misi dtg rumah kata Princess ada kuning.
Day 5 - kena g KK cek kuning.
Day 6 - repeat lg cek kuning sbb tinggi. tali pusat luruh.Yeay!
Day 8 - kena tahan wad trus sbb kuning tinggi 18,sedihhhhh!
Day 10 - dh boleh balik lepas 2hari duk bawah lampu.kuning turun 12.
Day 13 - kena pantau kuning lg.kena g KK,kuning sama je 12.
Day 14 - g lagi KK,sama gak kuning 12,tp misi kata diluar tahap bahaya,so xyah amik darah lg.Alhamdulillah.
Day 22 - marathon menyusu mlm mlm,2 jam sekali.adoooiiii.
Day 26 - dah pandai berjaga,ajak sembang.mata celik besor besor!
Day 30 - Princess already a month! yeay! 

Ibuu 25 year journey!

Day 1 - 11.45pm ( 7/10/1987 ) Ibuu lahir ( sama kan )

aku rasa x payah lah sambung day 2,3,4,5 kot,sbb xlalu pulak nk cite rasanya.hahaha.
cukup lah aku nk bgtahu yg umur aku dh masuk 25 tahun dh harini,dan aku berkongsi tarikh yg sama dgn my GF Princess,Alhamdulillah di usia 25tahun aku dikurnia kan seorg baby girl yg menjadi penyeri dlm rumah tangga aku dan aku dikurnia kan seorg suami yg
sgt penyanyang,dan sanggup melayan kerenah isteri nya yg sangattttttt.... hehehe.

tak ada apa yg aku impikan dlm hidup aku lepas ni,cuma aku impikan hidup yg sempurna dan berserdahana dgn insan insan yg aku sayang.moga Allah panjangkan umur ku untuk melihat dan menjaga insan insan yg aku syg,dan moga Allah memberi kekuatan untuk menempuhi dugaan dlm hidup.dan moga Allah melindungi aku dan insan insan yg aku
sayang di sekeliling aku! Amin.

my princess 30 hari!


05 October 2012

xpantang ke? boleh lg update blog?!

dalam pantang x leh ke update blog? pelik aku,ni pantang zaman 2012,
pantang zaman ni,ibuu ibuu update status kat FB n update blog.dh lain sgt dgn cara pantang
zaman dulu.bila org tgk aku online or update blog,mst org akan kata,

" eh boleh lg online? boleh ag update blog? x pantang ke? "

aku nk jawap apa eh bila org tanya cm tu,rasa terdiam kaku sambil buat bunyi katak kat blakang.
hahahaha.selain bunyik katak boleh buat bunyi apa eh? hehe.

rutin aku sepanjang pantang ni,
kul 6am - 7am princess akan kejut kan aku sbb nk nyusu,
then kami tido balik sesama sampai kul 10am,aku ngantok sgt bila dye berjaga
mlm,dye ada tyme berjaga,dye akan sedar kul 3am,or kul 5am,tu pon sbb nk nyusu or
pampers dye basah,kalo x lena je tidur nya,tp stakat ni memalam mmg 2 3 kali princess akn 
bangun.lepas terjaga kul 10am,aku mandikan dye,nyusu kan dye lg,then bg tidur,
kalau dye x nk tidur,dye akan main sorg sorg or main ngan maksu dye.

lepas aku mandi n breakfast,mula lah aku menjalan kan tanggungjawap aku.
online,update FB or update blog.masa ni lah aku nk bersosial pon.tapi kejap kejap
jeling jeling jugak kat anak sbb dye suka " ek ek ek " lepas tu diam,tido balik,saje
nk main main kan aku.hahaha.dye mcm tau je aku ngah khusyuk menaip kan,
nk hilangkan fokus aku lettew!

lepas dh bosan ngan FB and dh siap update blog.
aku off lappy and baring rehat.tido skali kalo mengantuk.sbb jap g
anak aku jaga mst nk nyusu,aku kena bersedia,kalo x mst mengantuk.tgh hari dlm kul 
1 lebih,mkn tgh hari,bg anak nyusu and baring balik.sampai my mom balik keje kul 5pm,
dye bg princess mandi,and aku mandi skali,rest lg,minum petang pulak.

mlm pulak lepas dinner,blog walking pulak kalau sempat.
lepas tu nyusu kan anak,lepas tu tgk tv,kul 12am tido.sbb nya aku kena bersedia
untuk bangun kul 2am,or kul 3 am pulak lepas tu.kalau tido lambat mst ngantok gila
tyme menyusu,mst tersengguk sengguk.

and aku online pon pakai lappy and broadband,so senang lah aku
nk online mengikut keselesaan,nk baring ke,nk duduk ke,nk telentang ke,
so no point org nk tanya, " eh boleh online ag? " hehehe.
kite just make it easy lah kan.buat apa kita nk susah kan diri pada benda yg senang.
pandai pandai lah nk bahagi kan masa,tapi lepas beberapa hari beranak baru
aku ada hati nk update blog.kalau x asek risau je sbb anak aku kuning.then suhu bdn
dye x menentu,turun naik turun naik.skrg baru leh lega sket lah.

isnin ni aku dh sebulan.heee dh nk habes pantang.yeay!

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com