09 October 2012

Atkins Diet!

pernah dgr kan? Atkins? rasanya dh popular dh cara diet neh!
cerita asalnya mcm ni, aku kan ada adik bongsu kembar,adik nya dh kurus,
skrg ni yg kakak pulak badan tgh naik,n now tgh mencuba nk diet.and aku pulak
suggest kan Atkins Diet sbb aku penah bace entry beberapa blogger.
aku pun mula search search pasal atkins ni.best sgt rupanya diet style atkins ni.
just x payah mkn nasi je,and kurangkan gula,banyyak kan minum air suam.
ye! disiplin jugak penting.aku pon actually teruja gak nk diet dgn adik aku,
tapi kalo aku diet skali kang anak aku x dpt khasiat lah,yelah aku kan DF dye.

xpelah,org kata bila kite BF anak pon kite akan cpt turun,so xyah lah aku
diet diet sgt kan.semalam Princess cucuk sebulan.berat dh naik 4kg,huh ptt lah
ibuu x larat nk dukung awak lelama dh skrg.hehehe.aku pulak 1st tyme naik timbang smlm
lepas bersalin,dr 81kg aku dh turun hingga 69kg dh.tp x nk lah 9kg tu.kalau boleh nk sampai 60kg je.
banyak ag lemak lemak yg dibuang neh.tp xpe,slow slow lah.

berbalik kepada adik aku td,
aku skrg tgh try consult dye diet utk 2 minggu.
nk tgk result dlm 2 minggu bape kg dye turun,dia pon
aku tgk boleh tahan tekad nya,mmg nk kurus sgt sgt tuh.hee.
chaiyok chaiyok adikku! moga berjaya!

ni adik kembar aku.tp ni masa darjah 6.gemoks kan.skrg dorg dh 18tahun dh.


22 comments:

Hana Soffelia said...

Ra, jgn diet, nanti susu kurang lak. Kalo kita terus fully bf baby, insyaallah cpt kurus. today hari pertama hana msuk keje, rmai yg tegur hana kurus. hehe penangan fully bf and tdo xmenentu.

Nailah Azman said...

Assalamualaikum Rara. Akak dah pernah cuba diet ni. Banyak kali dah. Asal berat naik, terus amalkan diet atkins ni.

Baru2 ni, akak buat, dalam 3 minggu, turun 7kg. Tapi itupun ngelat2. Kalau disiplin, dalam sebulan boleh turun 10kg - 12kg. ;)

KhaiRin : anies said...

adik rara tu mcm pelanduk 2 serupa dgn ank sedara sy la

S.A. said...

Hi, your berat mcm I masa pregnant, me 82 from 62kg. And after 3 months reduced to 69kg. Sekarang 67kg. i tak tau pasal Atkins diet nih, tapi itulah diet yang kita amalkan, bnykkan minum air, kurangkan manis2, no junk food, nasi makan juga sehari sekali sbb bila makan nasi susu banyak. 1 bulan kurang 1kg. Not bad dari tak turun langsung kan. Good luck!

ct kektus said...

mmg ramai orang dah try diet ni. tapi ada pihak lain cakap, diet ni merbahaya sebenarnya. huhuu

aimi adilah said...

nk try juga lah =)

najihahfara said...

x tau pulak akak ade adik kembar. suka nya..
hihi

Wawa said...

mane pic umo 18tahun. comel gilak ade kembar. next rara bersalin kembar plak ye. hihi

LiNda said...

rara..diet atkins tu memang sgt berkesan, tp mental kene kuat sebab pantang larang dia terlampau bnyk. Bukan setakat nasik je xleh mkn, tp semua yg berasaskn tpung, roti, sos, kicap, air bergula, semua x leh makan..linda pernah try buat 2 mggu. turun 4 kg.

ieda said...

akak x berapa setuju dgn diet atkins .. hurmm anak akak amanina tuu pun tgh berdiet .. kurangkan ambil karbohidrat sbb karbohidrat penyumbang berat yg tinggi ...

mOoN said...

hurm,, sebab nasi ni dah jadi makanan ruji so x boleh kut langsung x makan.. huhu.. tapi skang ni makan nasi pun sekali sehari je.. :D

faraherda.razalan said...

Atkins diet tu ade keburukan gak. Metabolisme jdk menurun sbb takde benda nak bakar. Carbo kan tenaga. Huhuhuhu.....high risk utk dpt batu hempedu.

=(

Asz Miza said...

Rara..sama la kita da 9kg lagi nk turun..hehehe..insyaallah kalau kita gigih BF bby kita berat akan turun dgn sdrinyee.. :) Lagi2 kita ni czer kan..nk bertungku barut bengkung bagai mmg xboleh la kan..

suriani azwan said...

HYE Rara...sila turunkan berat badan anda okies...hihihi...

pasal diet atkins ni..memang betol mujarab..sue penah try..tapi nafsu serakah terhadap makanan mengatasi segala-galanya..mmg selalu kantoi...

actually zaman anak dara dlu berat sue lbh kurang 44 kg je..after dapat second bby berat dah naik jadi 50-51kg...penah ada satu hari tu naik smpi 54 kg..makan tak ingat dunia...

nyesal pastu diet la setakat hangat2 taik ayam...atleast berat 51kg..xnak lebih...

sebab sue ni kalo berat naik nmpk sgt..cepat naik kt muka..pipi jadi dua ketol bun...haiyak..sangat xsuka..mcm kena cucuk botox pn ada...

msredcheesecake said...

Congrats rara on ur newborn bby girl... Comel sesangat, alhamdulillah .... Lama da tak jejalan sini.... Rara sihat?

Munnafendy said...

ops! hati2 dgn diet atkins nih. bru je baca pasal ni td..not safe la rara.

Yana Libra said...

tahniah dah bersalin..lama tak jenguk blog ni :)

Anonymous said...

Hello, I log on to your blog regularly. Your humoristic style is witty, keep it up!



my site diet that works

Anonymous said...

In fact when someone doesn't understand after that its up to other viewers that they will help, so here it takes place.

Also visit my blog post :: phen375 fat burner

Anonymous said...

I think this is one of the most significant information for
me. And i'm glad reading your article. But should remark on few general things, The site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

My page: finance advisor

Anonymous said...

It's amazing to visit this website and reading the views of all friends concerning this post, while I am also zealous of getting experience.

Here is my web page :: career In nursing *www.rantime.com*

Anonymous said...

I used to be able to find good advice from your content.



Review my page: dietitian Vs nutrition

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...