10 October 2012

menjelang 10 hari habesnya pantang

lets count down alllll.lg 10 hari aku nk habes pantang dh.alangkah best nya!
tp habes pantang bukan lah bermakna aku boleh bedal sume makanan,no no no!
my mom dh pesan dh,lepas pantang jgn sonok sgt,pantang jugak, atleast 100 hari.
lagi pon aku menyusu kan anak,so lg lah kena pantau mkn sbb takut anak kembung.
lg pon aku kan nk KURUSSSS so lagi lah kena pantau mkn kan.

selalu nya kite dgr org yg dh nk habes habes pantang ni
boleh dh mkn yg mcm org biasa mkn kan,tp tak bg aku.aku still lg
kena pantang kaw kaw,cuma kelonggaran nya kau boleh mkn sup ayam
and ayam goreng.hmm muak sgt,xtau dh nk describe cane,tp terpaksa.
stokin pon still kena pakai lg,dan rasa mmg aku akan pakai stokin dlm
jangka masa yg lama,suami aku sgt strict. 

smlm aku nk rasa lah sket daging masak merah,
leh pulak dye marah aku,sedih sgt rasa,so mkn jelah nasi
putih n sup ayam tu.xpelah aku redha,demi anak aku jugak,
kalau dye melalak tgh malam,aku jugak yg pitam kan.

mak aku pon selalu ckp,
sabar ra,sabar ra,lg 10 hari je,skit je lg nk habes,jaga lah.
mak aku selalu ckp jugak,hari hari terakhir ni lah yg banyak kena jaga.
aku pon xpasti apa yg kena jaga sgt tu.tp ikut jelah.aku xnk menyesal dikemudian hari.
dh nk habes pantang ni pon aku tgh sebok nk bodek suami aku deep freezer.
hehe.kalo x dye nk belikan aku mini bar je,tp aku rasa alang alang beli
mini bar baik beli deep freezer kan.susu boleh tahan lama sket.

aku dh mula nk buat stock susu utk anak aku.
xnk lah nanti dh nk keje baru terhegeh hegeh nk buat stock kan.
tp yg aku sedih nya,td try bagi princess botol.mula dulu dye nk isap,
tp now dye boleh wek wek kan botol tu,nmpk sgt dye x nk botol.
huaaaa jenuh lah cm ni.

Princess 33 hari today.


20 comments:

aimi adilah said...

nak peluk cium ank akk blh tak... hihih geram tgk baby =)

ct kektus said...

betul cakap mak akak tu. sikit je lagi. kata nak kurusss. hehee :D

aTy _faRed~ said...

alolo..comelnyer kiut miut..:) aty pantang jage makan sampai sekarang...huhu

ieda said...

memang kejap je masa berlalu kann .. dah nak habis pantang dahh ... seyess kejap .. rasa macam rara baru je bersalin ..

bb pun dah semakin besar .. 33 hari .. lepas nie semkin laju bila dia dah 44 hari ;)

Syima Syaz said...

eh ayam dgn daging blh la yang... sbb itu utk tenaga.masa i pantang hari tu i ada google menu berpantang, yg blh n tak.ikut je piramid makanan...tukang urut pun ckp blh...sup ayam, amat digalakkan. 1st day i pantang, my mum masak ayam masak halia...ok skrg rindu...

botol tu... kalau bkn mama dia yg bagi, insyaallah dia mau.cuba u try suh ur mum bg

LiNda said...

yeay..da nk abis pntang. betul rara, even da abis pntang pun rara kene jge makan...sabar ye :)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak dulu x tau la.. masa pantang stokin pn x pakai. smpai kena tegur dgn nurse. pantang makan minum je lebih.. abis pantang.. pantang tgk je. takde org nak jaga dah.. Tp ttp akak jaga makan lbh2 lg kalau berkaitan dgn ubat @ jamu bagai ni. sbb lala BF. lala dulu pn x nk botol tau..ntah umur dia berapa bulan ntah baru blh minum dgn botol. rasanya umur dia dkt 6 bln jugak la br terima botol.

Yaya Azura said...

sekejap je kan..dah nak habis pantang pun
princess xnak botol?kena ajar jugak tu..nanti mmg payah nk gi kerja..

::EIDA:: said...

Chaiyokk rara! U can do it for the last 10 days!! heeeee~

Riana said...

Alhamdulillah tgl 10 hr jer..takpe2..slow2 practice botle tu yer..=)

faraherda.razalan said...

Apa yg sy makan seme atas nasihat bidan yg jaga sy. Awal2 dia dah warning, nak sihat n remain pretty - makan makanan yg fresh, makan sayur byk, makan buah byk n minum air byk. Ikan kering, ikan bilis n makanan yg kering2 dilarang sama sekali. Dia kata, cara pantang zaman dulu2 sbnrnya tak elok. Bt badan lemah n ikan kering tu bt kemaluan kite berbau. Huuuu!

najihahfara said...

saba ye kak :)

Mila Ahmad said...

Lena tido ye.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

mesti debar2 kan nk abis pantang? habis pantang leh kluar umah dah...akak dulu asik timbang je tiap hari sbb bimbang nk kluar umah org tgk kita tak kecik2.huhu

bab mkn kena jg, cuka, pedas takmo ngelat eii.jgn mkn!

mama aryan said...

aloh..comelnyer baby tgh tido

cha said...

Sabar u. Tak lama je lg tu. chaiyok rara

Alin Marlini said...

mak selalu pesan...lagi dah nak habis lagi kena pantang

Asz Miza said...

adoii...czer ni pantangnya lama betul kan Rara? macik urut kata telur takleh makan 3 bulan..pastu air kelapa, jambu batu takleh makan setahun..waaaa..nk coconut shake! hehehe..i stokin on off je pakai..agak2 mcm nk sngal sendi pakai la..hahaha..my mum kasi je makan sup ayam, ayam goreng sume..daging pn bg mkn tp xde yg sos2 kicap sume la..

lienda said...

bestnya dah nak habis berpantang,tak bestnya dah nak start balik kereje hi hi......

Bazilah (^0^) said...

dah besar dah princess rara :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...