11 October 2012

rasa anak aku nk kena bg puting!

mcm mak aku selalu kata,budak bila dh nk beralih bulan,mcm mcm peel yg dye buat.
ritu x nk tido mlm,pas tu nk tido dlm pangku,kena tepuk,then now tau x peel terbaru dye apa?

 nk nyot nyot ( bergantung ) sampai lena!

huhuhuhuhu apa yg boleh aku katakan,hanya tersenyum melihat anak aku.
contoh mcm mlm td,kul 12am dye bangun,salin pampers sbb basah,aku bg susu,
dye lelap,aku ngat dh lena sgt lah dye tido,tp bila angkat letak kat tilam,
dye boleh bukak mata besar besar,bayangkan lah korg! dye boleh pulak berjaga sampai subuh.
letak kejap diam,pantang kiri kanan ajak org sembang.kalo org layan dye diam,
nganga nganga mulut,tp bila org xlayan dye jerit.ah sudah,2 3 jam boleh lah aku layan dye
sambil tgk channel AFC or TLC,tp bila sume cite dh habes,kepala aku pon dh ting tong,
hmm rasa nk ngamuk pon hade.hahaha.seyes lah,bukan nk marah anak pon,tp bila bdn penat,
kepala pening,aku mmg rasa nk marah.

last last aku bg dye nyusu, ( padahal dye dh kenyang sgt aku rasa sbb dh muntah muntah susu dh )
tapi sbb dye nganga nganga jugak,aku sumbat tek,pas tu dye nyot nyot,dye diam,nyot nyot sket diam,
aku rasa dye bukan nk nyusu sgt,tp dye nk benda yg di isap untuk lena kan dye.btol x mommy sume?
lepas nk dekat 20-30minit cm tu,baru dye lena.mulut tu mcm ngah nyot nyot.

aku risau lah bila dye dh kenyang sgt,tp bila aku sumbat tek sbb nk lena,susu akan kua,
nt dye kenyang sgt dye muntah,aku x sanggup nk tgk.so aku ada ckp kat suami aku,rasa mcm
nk bg dye puting.now ada banyak puting yg ok,yg x jonggang kan gg baby nanti.
suami aku pon ckp ok,nt baru nk g try cari.

mmg lah pada mulanya aku mmg x nk bg puting,tp apa kan daya,setiap anak lain kan.
InsyaAllah aku gunakan puting tyme dye nk tido je,kalo tyme tyme biasa x bg kot.
hmm apa pendapat yg lain? ok ke cm tu eh?


14 comments:

Syima Syaz said...

dah pernah alami....tu sume masa awal2 je rara, lepas tu nanti dia akan pandai lepaskan n biasa dengan keliling dia. i beli 4 puting k, tp malangnya 1 pun dia tanak...

skrg dah ok dah.u kena sabarrr je skit.nak suggest nyusu sambil baring pun rasa mcm still awal... try la kalau berani tp jgn tido sb takut baby muak2 u tak sedar

Sue-Rya Qistina said...

hmmmm...saya x galakkan pemberian puting pd bayi. 1st akan menaikkan lelangit diorg lbh tinggi. 2nd nnt akan merosakkan gigi menjadi ke depan. once dah bagi, mmg dia xnak lepas nnt. based on my experience mase membesarkan c kakak. itupun bkn saya yg nak bagi, bekas mertua yg beria nak bagi. dia hisap sampai umo setahun je. pastu kitorg letak nescafe kt puting tu bagi ade rase pahit. since dari tu, dia x nak dah hisap. hehehehe

Munnafendy said...

erk..xde pengalaman la rara...tp based on my mom, die xgalakkan cucu2 dia hisap puting...ank2 buah sy pun xde yg nyonyot...rasanya mula2 je kot tebiat dia cmtu..

Asz Miza said...

Hahaha..sama la anak i pun sama cmtu Rara..ingatkan dah tdo skali letak atas tilam bulat mata dia..memang bby awal2 mcm ni kot Rara..sabar je lah..

Aeen said...

bby ain pun skg dah nyot nyot isap puting...tp dy isap bkn jenis yg lekat 24 jam je kat mulot...bile dy rase xnk dy buang sndri....kalo dy senyap xyh la bg....bile dy da start bunyik ek uk ek uk..baru ain bg puting...

hanizan said...

setiap anak lain peelnya...cam anak hani, sumbat puting skjap je dia nak..pastu dia tolak sndiri ngan lidah..smpai 4 puting dah beli, mcm2 jenis...dia xnak sgt, bgus jugak kan..hehe..tp peel yg xleh tahan tu, time nak tido, nak kena dokong dulu..klu x, menangis2 cam kena dera jer...adoiii, dah le semakin berat, lenguh tgn huhuhu...

Gadis said...

sama la macam Darwisy hari tu...
susu minum dah terlebih dah rasenyer..

skali rupenyer bila sumbat puting dier elok je...

tapi jangan risau ,maybe dier nak puting utk lena jek..

mcm darwisy,puting utk dier lena je..pastu bila dier dh tido,dier keluarkan puting tu sendiri dri mulut nyer...=)

mOoN said...

moon ari tu pun memula xnak bgi gak but bila aisya selalu tido x lena,, MIL suh bagi.. berat hati pun, bagi gak.. huhu.. mula2 memang dia nak but bila dia dah pandai hisap jari langsung diludahnya puting tu keluar.. hehehe.. dah pandai memilih dah aisya ni.. skang ni dia cam dah xnak ngan puting lagi but still bawa kemana-mana.. maybe jari dia lagi sedap kut.. hehehe..

fifi tiez said...

Ank i pun gitu.asal mlm jer dia nak nyonyot sampai 4 pg.. +.+

siang dia bantai tdo puas2

aTy _faRed~ said...

2 bulan pertama memang macam ni rara..sabar jer lah ek..aty dulu pon mase pantang..memang stress...mungkin sebab belum jumpe rentak..tapi lepas 3 bulan semuanyer ok..tido ok..nyusu ok..main ok..so far semua dah berentak yang kite boleh ikut..insyaallah..:) aty dulu pon pernah ajar anak puting sebab tak tahan die ngempeng jer..tapi anak yang tak nak...ggrrr...

Puan Ira said...

buat yg terbaik utk anak u dear ...

mas saari said...

akak tak penah bagi puting kat anak2, so tak tahu pengalamannya camne..hu3

Shybie Hasliza :) said...

comeyyy nye puting mcm tuuuu :D

leeza said...

samelah!! bg puting die xmo.. die rase kosong die kluarkan balik :( last2 nyusu sambil baring tp hati2 gak takut tersedak je :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...