Image and video hosting by TinyPic

17 October 2012

sejuk BENTAN!

hai! assalammualaikum.lama i x update kan? xde mood lah.penat.org kata x baik mengeluh kan.
tapi i x mengeluh pon,cuma kadang kadang tekanan sket.hehe.but now ok dh.cuma ada
a bit masalah je,yelah,hamba Allah mana yg x diuji kan.rini rasa nk update cite pasal aku n
princess 2 3 hari lepas.banyak yg aku nk cite sebenarnya,tp yelah.time anak tido lah kite kena tido,
kalo x memalam masak lah kan.ni pon menaip sambil anak digoyangkan dlm rocker.ehehe.

aku baru sihat sebenarnya ni,kelmarin aku sejuk,aku x tau nk dikatakan sejuk cm ne,
mak aku kata Bentan dh.sejuk dye Ya Allah,aku rasa nak nanges, lepas tu nk tido xleh,
rasa nk muntah sume ada,perut jd x sedap.aku xtau aku silap makan ke apa,tapi aku rasa aku
xmkn apa apa yg salah pon.CUMA! mlm tu aku membuang kul 10pm,dlm keadaan baru lepas
hujan,air yg sejuk.aku duk dlm bilik air lama gila sambil main air.

mula mula keluar bilik air tu aku rasa ok je.xrasa sejuk pon.then lepas beberapa jam
bontot aku terasa sakit.yelah,poo poo pon keras je,mana x nya kan.aku rasa sakit sangat,
nk duduk lama menyusu kan anak pon x boleh.nasib ada puting.aku bagi princess isap puting
dulu.then dlm kul 4am aku gerak mak aku sbb x tahan sgt dh.dr peha sampai ke jari kaki aku
rasa sejuk sgt,aku x tau nk describe rasa tu cm ne.tapi seyes aku x suka rasa tu.sakit!

mak aku pon kelam kabut amikkan aku sweater,sapu minyak panas dr peha sampai ke
jari kaki,then selimut kan aku pakai selimut tebal,tangan aku kebas sume,lepas tu baru lah
aku berpeluh sket,tp masa tu still ag sejuk,aku pgg tangan adik aku,dye kata tangan aku
panas,tapi aku plak rasa tgn aku sejuk.mmg xdaya nk bangun,aku terpaksa bg anak aku
puting,then lepas subuh aku dh rasa ok sket baru bangun bagi susu kat anak.tapi
xboleh lelama,lemah rasa nya.sakit.

hmm darah pulah tetiba keluar banyak balik.padahal masa tu dh nk kering dh darah.
tu mak aku kata bentan tu.huh takut nya aku.siang tu bantai pulak mak aku bg aku
mandi air panas,panas gila korg tau! aku mmg x suka sgt mandi air panas ni.
tapi mak aku paksa jugak.so ikut lah ckp mak,kalo murka,hah siap lah sejuk lg nanti.
tapi tobat x nk dh rasa sejuk cm tu.siksa nya aku rasa.mmg x sanggup.

korg yg dlm pantang tu ingat lah.jgn lah main air banyak banyak
masa dlm pantang.jgn jd cm aku.sejuk dye mmg tak terkata.
kalo boleh mandi air panas,mandi lah air panas,jgn jd cm aku
yg degil ni.walaupun mkn aku jaga,tp benda benda lain knp diambil
kira gak.air sejuk jgn minum,jgn duk dlm bilik air lama lama,kalo
sejuk hujan,pakai stokin n buh minyak panas.mmg pengajaran sgt sgt.
mmg betul lah apa yg my mom kata,kalau lg dekat nk habis pantang,
lg kuat kena jaga.sabar lah wahai rara! 3 hari je lg.heee

cite pasal princess aku pulak.
akai dh banyak,dh pandai berjaga lama lama ajak sembang.
jaganya pulak kul 2am sampai subuh,ada jugak masa dye tido mlm,
tp ek ek ek,kena tgk jugak,skrg ni aku dpt lah jugak baca rentak dye sikit sikit.
kalo nanges tu knp knp knp.puting pon dh boleh membantu aku di kala mlm,
kalo merengek,sumbat puting,dye boleh isap sampai lena.legaaaaa.
so aku boleh rest sikit.tp sikit jelah.xbanyak.hehehe.


ni pic princess smlm.heee dh bambam bombom anak ibuu ni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comments:

  1. rasa dia seram sejuk kan..yana masa miscarriage aritu pun ada rasa sikit..masa tu konon miscarriage awal so konon mcm org sihat,dok drive ngan keter beraircon sendiri..seju giler!!kbtulan masa tu kerumah akak,ada tilam panas..terus selimut tebal2 duk atas tilam panas..huhu..wah..puteri da bambam....

    ReplyDelete
  2. bentan sejuk camtu eh? Aritu i sejuk sampai mengigil pastu panas pastu mengigil sejuk panas balik ulang sampai 3 4 kali..risau jugak..i ni da la malas pakai stokin..

    ReplyDelete
  3. akak mandi air panas smpai abis pantang. apa mak buat, akak ikut je. Bab puting tu kalau blh jgn ajar sgt.. lala dulu lg la menduga kesabaran. nangis smpai x tido mlm akak..

    ReplyDelete
  4. Dah nak sbln pun blh bentan ye?ngerinya..

    ReplyDelete
  5. salam.. hi rara.. mama pun masa pantang ranea dulu pun bentan juga.. memang sejuk badan tak tau nak cakap... gila2 sejuk.. terus minum kopi dan kawan mama kata buh bawang kat ibu jari kaki ke apa.. dh tak ingat dh.. hehe.. tapi bila kawan tanya, ada duk gunting apa2 ka? baru teringat malam tu mama gunting kertas.. sebab nak buat gift untuk kenduri kawen adik.. baru tau pantang org tua.. tak leh menggunting masa berpantang... tak tau la kan kebetula ke apa.. :)

    ReplyDelete
  6. hujung2 masa berpantang pon boleh bentan erk..so sepanjang masa berpantang kena jaga le eh rara..take care rara & baby..seriau bce entry rara nie..

    ReplyDelete
  7. take care.. pasni mesti lagi carefull kann

    ReplyDelete
  8. Akak pernah kena masa bpantang ank ke 3.. memang sejuk gila2 punya. Sampai menggigil...akk cepat2 suruh hubby buatkn milo panas. Pas dh minum tu bru rasa ok sikit.
    Jaga diri elok2 yer rara..

    ReplyDelete
  9. anak akak pun akak bg puting ..tak larat la dia asyik nak bergantung je..sampai sakit belakang ni..

    darah tak kering lg ye rara.akak dah..cepat pulak kali ni..masa maisara dulu 3 hari nak habis pantang baru darah kering..

    ReplyDelete
  10. mimi br je alami nye..smpi demam2 coz sjuk sgt..pastu my mom bg mnum milo pns2 n telan panadol..alhmdulillah skang dah ok sket..

    ReplyDelete
  11. gadis pun ade rase mcm tu jugak hari tu..tapi darah still normal..
    tapi mmg kene jaga-jaga jugak...

    mak n ayah gadis pun ckp..kalau org berpantang ni lagi dh nak habis lagi kene jaga-jaga sbb kalau bentan n tumpah darah maka kene sambung balik tempoh berpantang...

    fuhh mmg x sanggup dh ..
    tu yang lepas demam je terus jaga-jaga..

    apa-apa pun take care yer...^_^

    ReplyDelete
  12. jangan minum air sejuk.. minum air suam je.. urat tak kecut lagi tu sbb tu bentan.. jaga kesihatan baik2 ye!

    ReplyDelete
  13. skarang ni sy tengah bentan.ya allah sjuknye.ta blh mkn ubt than sakit ke.sampai stu bdan lenguh n kbas dek krna trlmpau sjk

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com