09 November 2012

BUASIR semasa dan selepas mengandung

malu sebenarnya nk cite pasal benda ni,mcm membuka aib diri sendiri,
tp nk share je dgn ibuu ibuu lain.sharing is sexsay kanssss! hehe.

nk kata dr dulu aku ada buasir x jugak,
tp keluarga aku mmg ramai yg kena buasir ni,
adakah buasir penyakit keturunan,tu aku x tau.

aku ingat lg start aku sakit B ni sejak aku
kena mkn IRON TABLET yg misi bg masa mengandung dulu.
bila mkn Iron Tablet kan kite punya poopoo jd keras kan.
i nk kata teran x jugak,tp bila dh lama x poopoo mana tahan kan,
nk tak nk kena gak buang air besar.

last last berdarah dan terkeluar sikit B aku tu,
aku biarkan je,aku tahan sbb masa tu x teruk lagi.

lepas bersalin,aku mengalami susah membuang sbb
aku risau kan czer aku,sakit nk teran,bayangkan dgn sakit B
kena mkn Iron Tablet lg,makan lak nasi kosong.
fuhhh mmg keras lah poopoo aku kan,
aku paksa gak,then apa lg,lg teruk B aku,
makin lama makin sakit,makin lama makin sakit,
sampai lah ke hari ni aku sampai menanges bila
aku nk buang air,aku tahan je,
last last aku g jumpa doktor,bila jumpa doktor 
korg paham jelah kan,mmg kena tonggeng lah.

aku dh lah fobia bila kena tonggeng tonggeng neh,
last last laki aku kata nk sakit ke nk tunjuk ke doc,
last last aku akur je,kena gak bukak sua tunjuk bont*t kat doc,
maluuuu,tp terpaksa,pas tu doc kata ada sikit terkeluar,
dan aku kata knp masa nk poopoo tu sakit sgt,
doc kata sbb dlm tu dh luka,tu sbb even poopoo lembik
pon still sakit,so doc bg ubat kecut kan buasir,
ubat sembelit,roket and tahan sakit.

masalah nya skrg,aku fully BF anak,doc kata ubat ni kuat,
xleh bg anak susu dulu.kena bg FM dulu,aku dh serba salah,
bila bincang ngan suami,suami kata xpelah,nk buat cane dh aku sakit,
no choice,bukan nya FM tu teruk sgt,takkan nk bg anak jugak kan,
kalo aku dh mkn ubat.tp doc kata dlm sehari dua je bg FM,
pas tu dh boleh susukan balik dh.

so td g lah ke giant beli susu FM Anmum kat princess,
hope princess boleh minum FM,
ibuu mintak maaf,ibuu sakit syg...

kalo ibuu x sakit ibuu takkan bg anak ibu minum FM,
sedihhh plak rasa.

and satu pengajaran bg ibuu yg mengandung,
kalo xnk mkn Iron Tablet masa mengandung,
boleh je makan ubat lain yg function dye mcm iron tablet,
tp x keras kan poopoo,so xde lah kena buasir masa
preggy,ingat taw! 

kalo dh start kena buasir,
masalah lain pulak nanti.mcm aku lah.
heeee.

p/s : masalah buasir masa preggy adalah masalah biasa
and ramai yg mengalami nya,no worries,hehe

21 comments:

Mimie Najib said...

takutnya dgr kak..seriau!..

Ima said...

Sebab tu pantang melayu ikut mana yg baik je. Yg tak baik jgn ikut. Lepas deliver badan needs a lot to recover, so kena makan benda2 berkhasiat, makan sayur, buah, banyak minum air. Kalau amek diet seimbang, a lot of fibre, mmg takkan sembelit. Org melayu suka bagi nasi kosong ngan ikan bilis/ikan kering, padahal those dried, overprocessed fish dah takde nutrient. So ikut mana yg relevant je, be it from Islamic or medical point of view. Islam sendiri menyuruh kita makan makanan yg berkhasiat kan.

najihahfara said...

takut pulak masalah buasir ni huhu

fifi tiez said...

I plak kalau makan iron tablet tu confirm cirit birit..cuma dah bsalin ni,salu sembelit tp i amalkn makan sunsweet

CikPuanHaLia said...

Betul kata ima. Akk pn dulu doktor pesan semua blh mkn unless yg bisa..tajam n berangin. Dia kata kita menyusukn bby..mcmana bby nk dpt khasiat klu kita asyik mkn ikan kering/bilis..sayur n buah kene mkn. Kene minum a lot of water..
So..akk berpantang mana yg logik jer....huhuhu

Fara Fadzil said...

salam kenal..
buasir memang mengerikan..been there n experienced that..we need iron sbb nak menten kan HB supaya both baby n us cukup darah..tapi risikonyer tulah..sembelit! sampai boleh jdk buasir..
cuba awak amik ostematrix untuk lembutkan najis..ostematrix nih calcium magnesium..so no harm kalau makan masa menyusu atau mengandung pun..n mmg kita perlukan pun kalsium masa2 tuh kan?
kalau dah berdarah2 tuh kne amik zinc..bole sms/whatsapp saya 0123579599 for more info.. :)
sorry..bukan sengaja nak promote..tp dah terbump kat entry nih..hehe..tapi mana yg baik kita patut share kan? ;)

Suria said...

i pun sejak preggy ni, dh mkn iberet tu sembelit subhanallah..rasa nk membuang tp xleh kua..sampai cramp perut, nk teran takut..hehe last2 sampai berdarah², g jumpe doc. dia ckp normal sbb mkn iberet tu..so dia bg ubat sembelit dgn buasir siap² takut kang nti pas beranak terjadi lebih teruk. tp masalah skrg ni dh mkn ubat sembelit tu asik nk membuang smpai x kira masa..tensi betol!

ieda said...

uish buasir ... kalau tu , kena makan sayur sawi masak air dgn lada hitam sikit .. makan sehari dua utk elak sembelit dan buasir .. cubalah dik ..

pasal ikan pari , x boleh makan dlm pantang kerana ikan pari sejenis ikan bisa ada sengat .. so x boleh makan . Ikan yg boleh makan seperti selar , kerisi , selar kuning ..
insyaallah .. dan kalau makan buat bakar ye .. dgn lada hitam , kalau dah ada sayur air lada hitam , x perlau lada hitam dah .. yumx3 ;)

Chekgu Azrine said...

saya pun ada masalah gini jgk..tp not that serious la..mkn baik sbb sapu gel kt tmpt isi tu keluar..hmm..saya dpt pun ms meneran bersalin hari tu..huhu..xyah citer la..nk poopoo..mmg hazab!!

skg mkn produk HPA..alhmdulillah..najis lmbik dan saya mkn byk sayur dan buah2an..n elakkan mkn nsi dgn lauk kering..

Gadis said...

mase pregnant hri tu pun mmg keras poo poo...
time tu ok la kan..
bila betul2 rase nk poo poo bru pegi jamban...

bile dh deliver baby,hospital bg iron tablet tu lgi..
gadis mmg x mkn sbb dh tau mesti poo poo keras..
dh la sakit jht bawah terase lgi,inikan berak dgn poo poo yg keras...
tuhan je yg tau waktu tu..

last2,gadis berak dgn cara berdiri n melutut..
sampai nangis2 dok dlm toilet..

gadis x pgi klinik pun..
pgi farmasi jek..
Alhamdullillah dh ok

adnil linda said...

effect mkn iron tablet tuh laen2 kot..ikot org..kalo linda,lg laju nk poo poo bile mkn iron tablet tuh..hehehe...

tp,pas berslin mmg ad buasir sikit pn..mmg seksa r nk poo poo tuh...

Wawa said...

Samelah mase preggy dulu kne buasir. Tp tak teruk kot sbb tak sakit.
Bila dah bersalin semua ok. :). Cuma seriau bila nak berak kat tandas cangkung lg. hehehe. Pegi mane2 cari tandas duduk je.

mas saari said...

minum byk air kosong rara! mmg perkara ni normal untuk mengandung dan lepas bersalin..

KAMIHIDUP said...

Hmmm.

Fara Fadzil said...

new entry on buasir..hehe
www.naturally-vitamin.blogspot.com :)

Syima Syaz said...

i setuju sgt dgn ima, sbb masa pantang ada certain makanan yg berkhasiat tp tak blh makan... nasib my mum jenis tak ikut sgt.dia suruh i try n error..alhamdulillah semua boleh

1 lagi kan, org kata jgn kerap mencangkung...berak cangkung tu tak elok, senang kena buasir.ORANG KATA LAH.my dad pun penah kena buasir, lepas buang...trus tukar jamban duduk.

apa2 pun, penyakit ni takde la memalukan pun rara...we take it positive.hope u sihat cepat ek..

Anonymous said...

Kak diana..
(mls nk log in...hehe)



Sebelum ni rara x de buat stok ebm ke?buat la sikit utk kecemasan time2 gini.akak dok umah pun buat stok ebm sbb takut hal2 gini la...mana la tau tiba2 sakit kena mkn ubat dan x blh menyusu blh jgk guna ebm yang dah simpan tu...

Ramai kata klu mkn iron tablt tu susah nk berak.lain pulak dgn akak.x mkn ubat tu,mmg akak x blh berak.

HuNnybee's said...

same ngn i la rara..! since preggy susah sangat nak buang air besar..ade satu hari tuh,bile nak buang air besar sakit teramat sangat.then,ade kuar darah sikit.pergghh..sikit punye takut bile berdarah.

Tapi bile google n tny mmbr2 yg dah ade experience nie dorang cakap sembelit n buasir time pregnant n lps bersalin is Normal.

Tp skrg,i amalkan byk minum air kosong,makan pisang,mkn betik n segala jenis buah la..hehe..pastuh mkn sunsweet jugak...:)

Syaz Rozelt said...

syaz pon ada family yang ada buasir..risau jugak nie..huhu

p/s: lama x jenguk blog ibu rara nie..harap sihat ye ibu n princess..hihi

Anonymous said...

Cuba amalkan Minyak Kelapa Dara mudah mudahan membantu
boleh dapatkan disini

amir azlan said...

http://herbaramuantaufiq.blogspot.com/ penyembuhan buasir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...