Image and video hosting by TinyPic

04 November 2012

mandi Nifas

aku xtau lah sama ada org lain ada tak yg mcm aku,
darah nifas turun lama gila,rini dh hari yg ke 58,
baru stop darah aku,then waktunya untuk mandi hadas besar.
aku runsing sebenarnya dgn darah aku yg turun lama sgt ni.
purata aku tanya org,paling lama lepas pantang je dorg dh
xde darah dh.dh boleh solat dh,tp aku,nk dekat masuk hari ke 60,
baru nk habis,suami aku kata dye mmg nk cukupkan betul betul 60
hari kot.hehehe.tp aku lak pulak yg risau,dh banyak dh darah aku
habis ni.heee.

td aku google niat mandi nifas ni.
banyak version rupanya kan,yelah,anak pertama,
mana nk tau sgt,nasib ada google,senang cite,
aku baca kat satu blog ustad ni,dye kata,
darah nifas ni sama mcm hadas besar,
so boleh je niat mcm mandi wajib biasa,
tp diniatkan mengangkat hadas nifas masa
air dijirus di kepala.mcm mandi wajib biasa lah.

cite pasal darah nifas aku,
lepas 1minggu bersalin,darah aku dh tinggal sikit sikit je,
then tiba tiba masuk minggu ke 2,darah aku tiba tiba banyak
balik,sampai keluar ketul ketul besar tu.aku xtau knp,
berlarutan sampai 2 minggu,then baru sikit balik,
bila dh sikit tu,aku dh lega,tp tiba tiba balik keluar darah balik,
tapi kali ni x keluar yg ketul ketul,keluar darah saje,
darah merah pekat tu,x de tanda tnda mcm nk kering pon,
aku mula lah stress,tapi bila stress lg lah darah x nk benti
kot kan,so aku relax je,lantak lah,mls pk sbb aku tanya doc pon,
dorg kata kalo lepas hari ke 60 banyak lagi baru dtg balik.
so aku bia je.

then dh sampai harini,nasib dh kering.
Alhamdulillah lah,ptg td aku mandi,then dh boleh solat,
tapi malangnya,masa nk solat isyak td,tiba tiba
ada lg sikit yg coklat coklat tu.adehhhh frust!
sok nk kena mandi lain.
korg mst biasa alami jugak kan! hehe.
jgn tipu lah.

so pengalaman bersalin anak pertama ni,
hmmmm agak senang lah,dan tension bila
darah keluar balik,then tanya org lain,darah dorg sume
dh stop.tu yg agak tension sket.yg lain lain ok kot.hee.
sape yg penah dgr pasal darah nifas turun lebih dr 60hari?
selalu nya sbb apa eh????

buah hati!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 comments:

  1. i dah 45 hari x pnah lak kua smp berketul2..sikit2 je cuma de last few weeks kua darah merah tp xpnuh pad..skg pn da coklat2..xtau ; la sok lusa cane..nana kata dia nifas cukup2 60 hari kalau xsilap..klo lebih 60 hari kira istihadah kot?

    ReplyDelete
  2. I masih kuar yg coklat2 tu jer..xsuka kan pakai pad lama2?rimas..

    ReplyDelete
  3. Nanti nak suruh bini baca blog ni. Hee.

    ReplyDelete
  4. rasanya biasa tu dik .. masa akak dulu lebih dari hari berpantang juga , anak ke 2 ... dan anak yg last seminggu lepas pantang dah habis ..

    rasanya normal .. sebab apa darah kuar lama dan bersangkut2 macam nie x lah p[ulak akak tahu , sbb kata mak akak normal je .. cuma bila dia dah berhenti kena berjaga2 lah
    kalau bersama mudah lekat , dan kalau tuu kena mulakan teknik2 pencegahan ..

    ReplyDelete
  5. tak tau la.x pernah jd pulak.akak hari ni habis pantang,hari ni dah kering.rasanya la sebab sampai sekrang x de rasa darah keluar dah...
    Masa maisara dulu 3 hari sebelum habis pantang,dah kering.

    ReplyDelete
  6. Ain lak... 2minggu pertama drh byk kua..lps tu da xde kua drh smp habis pantang 44 hari..selang 3 hari..kua drh lg..byk..xtau la drh priod ke ape..smp skg da 53 hari drh ade..kjp byk kjp sikit...time tgk drh da xde kua tu..siap mandi wajib...da sudah mndi tgk2 ade drh...konfius je skg ni sme ade drh nifas atau haid..

    ReplyDelete
  7. rara tak bertungku kan sbb operate sbb tu darah lama turun.. macam akak dululah masa anak first! 60 hari darah nifas..

    ReplyDelete
  8. amboiii geboinya tangan dia!!!



    *erk, lagi la taktau rara....huhuu

    ReplyDelete
  9. salam sapura...
    pe kbr? wahhh lma x review blog sapura neh ehehhe...waa dh 60 hari eh lama gak tuh darah nifas sapura nk hbs kan...ju ngam2 30 hari hbs darah nifas pastu terus mandi wajib nifas...alhamdulilahhh :) now ju dh hbs cuti skrg baru masuk keje yehaaaaaaaa :)

    ReplyDelete
  10. COMELNYA BUAH HATII DIA..:)
    SINGGAH FOLLOW AWAK...;)

    ReplyDelete
  11. x semua org cepat habis darah nifas..elok dia keluar habis..at least dia cuci perut kita tu...akak dulu pun sama jugak..60 hari...kalau x sure sgt tanya doc ye...takut ada msalah plak nanti kalau lama sgt..

    ReplyDelete
  12. 60 hari...memang bebetul lamer tuh... macam ty ni..kejap jer..hurrmm..rara ade tanye tukang urut tak..kekadang derang ni tau gak kenape..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com