Image and video hosting by TinyPic

07 November 2012

menghadapi anak kembung perut!

harini rajin update sket sbb dh x boleh tido,lepas subuh td aku
xlena tido sbb anak asek merengek je,selalu lepas subuh,lepas
mak aku keluar g keja,aku susukan anak,and kami tido ber-duet sampai
kul 10 lebih,tp rini x,princess asek nanges je,bg puting xmo,
bg tekk lak minum dgn mengamuk ngamuk,dh lelap
xsampai 5 minit dye jaga and nages balik.fuhhhhhh,
aku marah dye jap,hehehe,bukan marah cane,
aku ckp " knp x nk tido ni,knp nanges ni,kepala ibu dh sakit pala ni "
then dye diam jap,dye tegok jeee muka aku,sian aku tgk dye.
tak sampai hati lak rasa,aku dukung jap,nanges lagi.

lepas dh ok! mak aku bg tido meniarap.then dye kentut kentut ag.
kul 11am,aku bg mandi,bg mandi dye diam 
sbb princess suka mandi,hehe,then bg pakai baju sume,
ngamuk balik.aku dh lapa,makan belum ag,last last aku call jugak
mak aku suh balik,nk buat cane,sian anak asek nanges je,
mak aku pon balik,sapu minyak yuyi kat perut princess,
then dye sendawa sket,kentut sket,

then mak aku g kedai pulak,
bli kan GRIPE WATER,aku x tau air apa tu,
tp mak aku kata masa kami kecik kecik mak aku selalu bg
air ni,bg senang burp,mmg betul,lepas bg princess minum sesudu,
dye kentut kentut.lega rasa hati,then trus dye boleh tido.
Ya Allah,sayu rasa hati tgk anak tido,sian dye kembung perut.
1st time mengalami benda ni sepanjang princess ada,
nasib lah mak ada,kalo xde ntah lah.mau
menanges princess sampai ptg.

bg korg yg anak kembung,leh lah try
gripe water ni.bagus,anak trus kentut kentut and ok.
so ibuu ibuu,jaga lah pemakanan anda ye.hehe.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 comments:

  1. Rara..anak i everyday masa nk malam my mum bg gripe water sbb kata my mum baby malam2 sng kembung..pas minum ni alhamdulillah la kembung kurang and kentut2..:) Mula2 refuse gak sbb kononnya nk exclusive BF kan..tp xkan nk bia anak nangis2 kembung gitu kan?

    ReplyDelete
  2. laaa sian princess..sayu je tgok die tido niarap mcm tu..

    ReplyDelete
  3. setakst ni ank akak x kembung lagi.klu menangis ngamuk2 tu mesti sebab x nk bedung.bukan kembung..hehe...

    ReplyDelete
  4. Xpenah lg try gripe water ni..kalo ank kembong perot biasenye ain sapu myk yuyi je..lpsni leh ar beli gripe water ni..simpan..nnti leh gune kalo dy kembung perot..

    ReplyDelete
  5. Kentut baby takde bau kan.... =)

    ReplyDelete
  6. Sejak Naurah lahir, memang gripe water ni my mum beli siap2. Asal dia kurang kentut, nmpak dia xselesa, terus bg gripe water.

    ReplyDelete
  7. kesian princess kembung. semoga cepat ok :)

    ReplyDelete
  8. untung dekat dgn mak.. mcm akak ni, memang lebih besar dugaannya bila lala meragam nangis x nk tido. mak jaga masa pantang jer.

    ReplyDelete
  9. akk mmg bg dr ank 1st sampai ank no4..

    ReplyDelete
  10. anak aty si qaleef dulu tu pon mase masuk 2 bulan selalu kene kembung perut...tak ley tido..kaki terangkat2..memang sangaat2 kesian..aty tak tau buat ape..sampai gi klinik...dokter ajar macamane nak urut perut sampai kentut2...dan lagi meniarapkan die bagai lah...lepas tu..aty terus tak henti pakaikan barut..[sebelum2 tu aty malas] pakai sampai 4 bulan tau...gigih..sebab kesian kat anak..dan lagi..dokter mase tu cakap..sebab anak fully bf n df..so aty kene jage makan...jangan makan sebarang dan jangan biarkan perut kosong biler nak susukan anak...alhamdulillah..sekarang dah tak pernah...memang susah hati kan..kesian kat die satu hal..kite ni pon tak ley gak tido satu hal gak..;p

    ReplyDelete
  11. selalu nya baby ni pakai minyak yuyi je . hehe

    ReplyDelete
  12. baby kentut ni comel..hehe.. pasni rara xla risau ye ada air tu..

    ReplyDelete
  13. Rara...
    Gripe water dan minyak yuyi adalah sahabat baik bayi...mesti kena ada selalu stok tuh kt umah jgn putus bekalan ptg tuh ye utk elak anak kembung...ju dh melaluinya mmg seharian anak menangisss je rupanya dia mmg kerap kembung rara...so lepas je bg mandi baby terus bg gripe water dan sayu minyak yuyi baru bg susu badan...ulang 2x setiap ari...insyaAllah anak x mudah kembung perut...amalkan setiap ari...aminnn

    p/z qaiser ilman sekarang x kembung perut sbb hari2 2x sehari minum grape water dan sapu minyak yuyi lepas mandi...best tgk bb tido nyenyak tanpa rengekan :)

    ReplyDelete
  14. aloor siann princess ...
    kembung perut rupenya ..

    zaman anak2 akak , kalau kembung perut , dia memang x akan baring terlentang , dia akan menangis sakit ... soo letak minyak yuyi di belakang badan dan betis bb lepas tuu telengkupkan dia di paha kita sambil urut2 belakang dia .. nanti dia akan berhenti nangis dan akan kentut .. itulah amalan akk ..
    sbb masa akak dulu x kenal air nie ... ;)

    ReplyDelete
  15. erna xpenah lagi bagi iman minum air ni. erna sapu minyak telon banyak-banyak kat punggung, perut, betis, tapak kaki. memang baby tak selesa kalau kembung perut

    ReplyDelete
  16. rissa pun cenggitu juga.bagus ke gripe water ni? nak beli lah..sebab adik2 i dulu pun guna ni. i jer yg degil x nak anak sendiri pakai

    ReplyDelete
  17. kesian baby. perut banyak angin. tu yg dia tak selesa.

    first time kite dengar gripe water tu. huhu

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com