Image and video hosting by TinyPic

01 November 2012

Pavlova untuk Suami!

haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lama x update blog kan?
biasa lah bila malas dh melanda,malas,ngantuk,penat,
xcukup tidur.sume tu faktor faktor utk malas update.
hehehe.so rini rasa nk update sikit lah.nk story pasal pavlova.
atcually 28/10 lepas anniversary kami yg pertama,
but agak hambar sket anniversary kami,
no cake,no candle light dinner,no sursprise,no prezzie,
and no no no.but its okay! aku paham keadaan aku,
dgn baru lepas pantang,dgn anak kecik,cane nk g sambut kan.
cukup lah dgn wishes dr suami aku,ckp lah dgn kisses yg
dye bagi kat aku,and aku bg kat dye,and cukup lah dgn
doa agar kami kekal ke akhir hayat! Amin.

kebetulan hari raya aidil adha ritu,
kami ke rumah uncle suami,masa tu dorg buat pavlova,
masa tu lah 1st tyme aku mkn pavlova,1 word! SEDAP sgt!
aku suka,rasa belah lua yg crunch and dlm yg lembut.
manis dan dimakan dgn buah yg masam,mmg combination
yg sedap sgt aku rasa! aku suka,dan yg paling best
bila suami pon suka.suami aku ni lain sket.
dye x minat sgt mknan yg pelik pelik.
tapi pavlova ni dye kata dye suka.and aku decide
nk buatkan utk dye sempena anniversary kami.
heee. <3 p="p">

mmg lah lama nk buat pavlova ni.
tapi x berkesempatan,ritu mengandung.lepas tu pantang.
and skrg ni lah baru nk try resipi resipi ni pon.
aku mmg minat baking,xtau knp.walaupun apa yg aku
buat xsesedap mana,tapi aku suka sgt nk cuba lagi.

semalam,lepas suami balik keje.
kami trus ke tesco cr bahan,balik trus buat.
sbb jenis x sabo kan,so trus buat lah.semangat gila nk bg
suami mkn ni.tapi frust skit dgn tesco sbb bahan yg ada
sgt lah terhad.mencikkkkkkkkkkk!

tapi Alhamdulillah menjadi pavlova aku.
mmg sedap! menjadik lah.tapi masalah pavlova aku,
dye kurang crunch kat lua,lepas ni kalo nk buat lg.kena bakar lebih
sikit sampai permukaan luar dye jd kaler brown.
baru lah dpt texture yg luarnya crunchy and dlm yg lembut.
and silap aku jugak sbb masa pukul bahan tu,
aku selamber je masukkan semua,bukan nk masuk sikit sikit.
hahaha.nasib jd meringue aku.kalo x,menanges!

kalo korg nk buat,
korg amik resipi kat blog neh.
aku mls nk taip resipi nya,
kalo copy paste kang rasa berdosa lak,
korg g kat LINK ni eh.ada cara cara buat.
korg baca betul2 bila nk buat taw.jgn jd derhaka mcm aku.
aku ni suka x sabo,sume nk cpt.tp nasib menjadi.
lepas ni nk buat lg pavlova tu.heee.sedap sgt.

bg yg kata pavlova tu manis,
korg boleh kurangkan gula dye.
so xde lah manis,and lg satu,pavlova ni akan
menjadi kurang manis bila korg mkn dgn buah skali,
salah satu faktor buh buah strawberri and kiwi sbb
nk hilangkan rasa manis tu.bila makan dgn buah buah cm tu.
rasa dye akan jd sebati dan sedap sgt!

 so ok lah.tu je update kali ni.
nanti update lg k.heeee.daaaaa~

ni lah pavlova mlm td.hehehe.pavlova untuk suami.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 comments:

  1. lawa nya pavlova dia, Happy Anniversary ! ")

    ReplyDelete
  2. Wahhh! Menjadi pavlova awak eh? Yummeh!

    ReplyDelete
  3. pnh buat gak...tp mmg manis betul..

    ReplyDelete
  4. dah habis pantang teruss buat kek. good job la rara. hehe hana je masih bermalasan msuk dpur, hehe

    ReplyDelete
  5. yummy! minta tlg poskan pade saye plis..hihi

    ReplyDelete
  6. ala..oven rosak..bila entah nak beli baru..hehe..rara la buatkan utk akak.:p

    ReplyDelete
  7. tgk je dh terliur nie..
    peberett :D

    ReplyDelete
  8. mengancam..dah lama juga try nak buat..tak berkesempatan lagi

    ReplyDelete
  9. sedapnya..xpenah mkn pavlova nih..

    ReplyDelete
  10. teringin jugak nak buat pavlova ni. tapi sebab tak pernah merasa sendiri kesedapannya, maka tak bereani buat lagi. kawanlah sibuk dok cakap sedap sedap. huhuu

    ReplyDelete
  11. mmg kene kurangkan gula la ye. sbb i pnh mkn manis sgt sgt terus i fobia nak makan haha. tp nampak sedap je pavlova u. lawa pulak tu kemas :D

    tapi kan bab tesco tu mmg btul. i lg suka pg giant dr tesco mmg tesco murah tp carik barang je mesti takde. pekerja dia malas refill ke apa eh. geram je so dr husband bising2 baik i pg giant sume ada haha

    ReplyDelete
  12. beshnya leh buat sndiri..nanti nak try gak =)

    ReplyDelete
  13. teringat masa sem 3, buat drama pasal pavlova love . hewhew :D

    ReplyDelete
  14. amboi rajin nye rara... yna sejak dh ade anak ni.. pemalas giler nk masak.. haha

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com