05 December 2012

jangan samakan anak aku dgn anak kau

aku penah ckp kat suami aku. " syg, knp anak kite belum bla bla bla, selalunya anak org lain dh bla bla bla masa waktu cm ni " dan suami aku pon kata.knp nk sama kan dgn anak org.ank kite lain.anak org lain.


bak kata fynn jamal jugak.setiap baby berbeza cara dorg membesar.stop comparing.


then baru aku paham.dan aku jugak x boleh aspect yg anak aku 3 bulan dh kena meniarap mcm org lain.no no no.itu salah.aku tamak kan.aku nk anak aku cepat cepat meniarap.cepat cepat gemuk.aku x bersyukur.tp tu dulu.skrg xlg.aku just enjoying every second wif my baby.aku nk capture setiap berbuatan baru yg dye belajar.xnk comparing dgn anak org lain.anak aku dgn cara anak aku.aku xnk stress.


dan aku harap kwn kwn aku yg ada anak sebaya dgn aku pon jgn lah stress.just let ur baby grow up.jgn mintak lebih dr apa yg dorg mampu.cukuplah dorg sihat dan boleh tersenyum.cukup lah.kita doa kan anak anak kita membesar dgn sihat.Amin.


aku x bermaksud nk post post pic anak aku untuk jeleskan semua.niat aku hanya untuk tunjuk pada suami aku yg jauh mencari rezeki dan yg rindukan anaknya.itu saja.


sedih bila baca status status kamu yg sedih tu.hmmmm .......


Published with Blogger-droid v2.0.4

26 comments:

Nailah Azman said...

Assalamualaikum.

Betul dalam bab jangan samakan anak yang kita punya dengan anak orang lain. * even akak belum punya lagi, inshaAllah satu hari nanti. *
Kawan-kawan keliling yang ada anak, ada juga yang suka comparekan macam tu.
But it is ok sebab kdg2 naluri ibu ni tak dijangka.
Tapi kalau sedar setiap sifat bayi itu berbeza, syukurlah.

Semoga baby puteri membesar dengan sihat dan sentiasa mendoakan kebahagiaan ibu dan ayah dia dunia akhirat. ;)

FUZY said...

betul...anak sy dan ank awak mmg berbeza....sy dan awk juga berbeza...hihihihi enjoy the moment k....jnj anak kita membesar dengan sihat...

Anonymous said...

hye awak. nak tgk baju2 n murah. jom tgk page ni :D
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.120356758126353.23017.119276174901078&type=1

n@D3iR@H said...

betul rara..nanad dlu pon gitu, nape ank org lain rajin sgt meniarap, tp zahra pulak mls nak niarap, skali skala je..tp ade bende yg die lbh dr ank2 yg lain..pas kne tegor dgn en husben br nanad prasan...hehehe, baik tgk ank sendri lg bgs..same la kite, amek gamba ank byk2 utk hubby yg dok jauh..sodihh..

S.n.Fariza said...

:) tiap2 baby lain kan. apa boleh buat, mulut org, yg dlm perut ni pun dh ada yg kata. sedih skit. rasa nak cili je mulut tu.

Asz Miza said...

aaa...rara betul tu..ada jugak yang kawan i sms semata2 nak tanya anak i dah pandai buat apa and dia bagitau anak dia dah pandai itu ini..tak semua progress baby sama ikut umur..

Hana Soffelia said...

hana faham keadaan rara. kita sama. Thats y hana pun buat video n upload bnyk pic baby sbb husband jauh kan. weekend je blh jumpa. And perkembangan baby cepat sgt, so tak nak dia miss every moment.

mama leen said...

sabo rara... bersykur dengan kelebihan anak kita.. jgn dgr cakap org.. :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

tak perlu banding2.. terima seada nya kan :)

::EIDA:: said...

Ye. bersyukur lah dgn apa yang ada. lain anak lain perangainye kan rara.. kami kami ni lagi laaa... tengok saje anak orang.. sob..sobsss....

MizzTina said...

setuju, setiap anak xsama... sbb tu agak menyampah bila ada org kata, "eh, anak aku umur mcm anak ko skang dh pandai jalan laju dh".. "eh, anak aku bla..bla..".. mmg akak belum kawen, tp annoying bila dgr ada parents yg mcm tu..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak pn kdg2 stress bila org compare anak dia dgn anak kita. Lala dh setahun 3 bln tp baru belajar nk menapak.. anak org lain dh berlari. merungut jugak dengan asben.. asben akak jawab best jer.. belajar berjalan bukan macam belajar memandu. hantar gi skolah mandu, lepas sebulan dua dh blh drive. Sbb tu kdg2 mls nk buat entri pasal lala. mls org compare sbb dia lambat berjalan. tp bila ada permintaan tu buat juga la. yelah.. ada yg ikuti lala dr sejak dlm perut lg kan

TERGAMAK BAGI MAK MAKAN DAGING BABI

Gadis said...

betul tu..
kiter sbg ibu layankan je dgn perkembangan anak2..
hihihi..

maybe tu perasaan je kot..
abaikan je perasaan tu..
Insyaallah setiap baby berbeza cara pembesaran nyer..
^_^

faraherda.razalan said...

Jgn didesak. Lain anak, lain cara membesarnya. Anak sy, lambat pandai duduk. Tak merangkak. Tapi org dok tanya2. Tapi sy buat tak kesah. Lantaklah. Anak aku, cepat lambat....janji dia sihat. TAkut jadik mcm kes anak UPSR yg lari dr sekolah sbb die pk die tak dpt 5 A. Tu seme sbb mak bapak dah tekan anak. Mst dok ngugut mcm2. Tu yg anak takut. Aduhai...jauhlah kita membesarkan anak dgn menekan mereka.

=(

Aeen said...

betul tu rara..stiap baby beza cara dorang membesar..xyh nk compare2..lambat atau cepat xkesah..

LuN@_aiDi said...

yes dear! completely correct!
don't compare ur babies with other babies.
every babies develops in different ways!
just enjoy this moments^____^

merahitujambu said...

manusia memang xkan puas dgn apa yang dia miliki

Amanda Suria said...

yea betul tu,x semua baby sama...slow2 eh rara..insyaallah rara akan terima keadaan ni mcm xde pape berlaku...tau2 anak kita dah pandai mcm2..

cikpingu said...

sbr tau... dhia pun slalu gak kne beza2 kn ngn anak org lain... its ok lah klu anak kite lmbt ckit dr org lain... msing2 ade kelebihan dan kekurangan...


senyum ok..

aimi adilah said...

sabar lah ye kak =)

Yaya Azura said...

kita layan anak kita jer la..jangan dibandingkan dgn anak org..bikin stress je.

Munnafendy said...

betul la rara...kekadang pernah jgk dlm hati mbandingkan anak2 buah...errmmmm

tengs for sharing :)

ieda said...

yee slow2 .. perkembangan setiap budak x akan sama ..
soo kita ibu bapa monitor sahaja .. ada yg x kena rujuk org tua2 @ dr ..
take its as biasa2 sahaja ..

tapi akk x heran bila rara risau sbb this is ur 1st bb ! .. ;))

diana said...

ye rara..jangan sama kan dengan anak orang..kalau ada yang sama kan rara cakap je "itu anak awak..bukan anak saya..anak awk lain,anak saya lain.."kalau tidk memang stress la..masa maisara dulu kalau ada yang compare kan maisara dengan anak orang tu orang ni memang siap la akak basuh..dulu mulut tak de insurance..heheh..sekarang ni tak de jumpa lagi yang cakap anak akak gitu gini,mungkin depa takut kot..hahah

mas saari said...

tak perlu stress rara.. peduli apa org nak kata.. yg penting anak kita membesar dgn sihat dan aktif..

Chekgu Azrine said...

Bangga dengan ank sendirikan..klu asik nk kompare2..stress!!hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...