29 June 2012

pagi pagi kena tgk benda sedap!



salam jumaat kawan kawan!
pg ni i x marah marah.pg ni i hepy jeeeee,
heee sbb nya kejap lagi nk balik IPOH.yeay!
sgt xsbr taw,lama sgt rasanya x balik.last balik masa
seminggu lepas i balik Aussie ritu.lepas tu x balik dh.
sgt rindu dgn family.huaaaa rindu jugak masakan mak!

harini i ingat nk mintak halfday.
hope bos berpekenankan permintaan i lah.
Amin.

pg pg kena tgk benda sedap sedap tol x.
tgk kat fb pg td,maaduu post pic ni.coklat!
sedapnya nya coklat.i suka sgt mkn coklat.
kalau bg hari hari pon takkan jemu.confirm!

kelmarin i dh siap msg my mum,
i nk suruh my mom buat pulut kuning n rendang daging.
teringin sgt! ritu mmg mengidam pulut kuning.tapi xdpt mkn.
minggu ni balik nk jugak suruh mak buat.sedapnya kan.dpt pulut kuning tu.
dgn rendang.mcm nk raya pulak rasa.heeee.

neway,kawan kawan doakan i selamat sampai eh.
i drive sorg harini.slow slow lah drive.KL - IPOH
selalu i drive 2jam je.heee.tp rini nk slow slow je,sbb perut pon dh makin besar.
asalnya suami x bg i drive,tapi pada i dr naik bus baik i drive.
naik bus penat sbb nk naik tangga turun tangga pudu tu.
dgn beg nya lg.letih nt.naik kereta trus je balik.duduk je kan.
smlm i dh ready jajan jajan utk dimakan.hope x mengantuk.

moga i selamat sampai.heee Amin!


selamat menjamu mata.pulut kuning #kreadit pic mat gebu
Read More ->>

28 June 2012

puasa dan preggy.dh sedia ke?!


22 hari kita nk menyambut bulan ramadhan.
bila dh nk sampai ramadhan kita mst pk raya kan.
best nya! i kalau raya mst ingat rendang n lemang.
nasi impit n kuah kacang,ya ampun yummeh nya.
dye kalau mkn lemang tyme raya ni feel dye agak lain sket taw.
rasa mcm best sket dr hari hari biasa.

tahun ni cabaran berpuasa agak lain.
i berpuasa dgn baby dlm perut.heee.sgt teruja,mcm xcaye.
sebelum sebelum ni i dh cuba puasa dgn baby,sbb nk habes kan puasa
ganti i.Alhamdulillah i boleh lah puasa sampai habes,
tapi bila kul 9pg and kul 1pm time dh biasa mkn tu dye akan
rasa lapa sket n pening,baby pon tendang tendang mcm bg isyarat suh g mamam.
hehe,tapi bila pening i trus tido jap and trus g solat zuhur,
lepas tu dh segar sikit ok lah.

mlm pulak sebelum tido i dh ckp kat baby.
sok kita puasa,baby jgn mintak mamam taw.hehehe
boleh pulak ckp cm tu kan.

so i harap tahun ni boleh puasa penuh lah.
InsyaAllah if xde aral melintang,i akan usahakan puasa sampai habes.
mmg niat xnk tinggal puasa,heee~ 

p/s : org ada kata,kalau kita puasa penuh anak akan bijak.
betul ke? heee~ org kata lah.i xtau.


Read More ->>

my third trimester! hello!

hai 3rd trimester!
7bulan.yes 7bulan.rasa mcm baru haritu i update pasal 6bulan.
rini dh 7bulan.seyes mmg pantas masa berlalu.
7bulan org kata dh boleh ready apa apa barang basic baby.
sbb 7 bulan ni lah boleh jugak ada yg dh beranak kan.
( hope i ok je,boleh bersalin cukup bulan,Amin )

org kata 7 bulan jgn lasak sgt,kena jaga jaga sket.
jgn ingat awal awal bulan je kena jaga,
dh masuk 7 bulan pon kena jaga lg.
tapi mcm aku ni selamber je naik turun tangga laju laju.
mcm bukan mengandung,tambah ag kalau dh lambat,
nk berlari pon ada,yelah dh biasa kan.jalan nk laju aje!

haissshhhh dh nk masuk 7 bulan pon boleh cm tu lg.
lagik 1 i ni kalo tidur suka menggeliat.xpe ke eh?
x effect ke kat baby kalau kita menggeliat.dh biasa lah dr anak dara.
kalo dpt menggeliat tu puas hati rasanya.sampai now terbawak bawak.

dh masuk 7 bulan ni kat bawah perut tu kdg kdg sakit bila bangun.
tambah ag kalau kat opis kita duduk banyak kan.
bila bangun nk kencing sakit kat bawah.tp x lama,
bila dh bangun tu dh ok.cuma mula mula bangun tu je mcm ngilu sakit.
dorg kata sbb baby dh kebawah,yeke?

now pergerakan baby pon dh makin aktif n makin rasa sgt sgt.
dlm perut kadang kadang mcm rasa mcm baby joget lambak kat dalam.
berkocak je perut.kalau tendang pon bukan sket sket.sampai terbonjol perut ibu.
kalau pakai baju yg nmpk bentuk perut lg best.nmpk setiap pergerakan baby.
even rasa ngilu n kadang kadang sakit.xpe,i suke,hapy sgt sgt!

rasa nk terkencing skrg ni jgn ckp lah.
jalan sket je mmg nk kencing,tp bukan nk kencing sgt pon.
g toilet ada lah 2 3 titik je kencing.haihsssshhhh~

solat pulak i masih ag solat mcm biasa,
cuma badan dh rasa berat sikit.ada org suruh solat duduk.
tapi i mcm xpelah,boleh ag solat cm biasa,so solat cm biasa lah.
kalau dh xlarat sgt baru duduk kot.tapi masa nk sujut kaki kena kankang kan sket
sbb nk bg laluan kat perut.heee.boleh ke mcm tu?
konpius jugak neh.sape tau leh bg tau eh =)

see my pp n hidung! heee~


Read More ->>

marah!

org kata xbaik marah pg pg kan.
tapi nk marah gak.xde sbb nk marah actually!
just marah dgn diri sendiri,pg ni bgn mcm biasa,
cuci muka,gsk gg,solat.
g keje mcm biasa,awal sket dr biasa.
ikut jalan yg biasa,selalu ok.
tapi rini jem.ingat nk sampai opis awal.
tapi lewat gak!
on radio,DJ sume cm hampeh!
nk puasa,tp xjd sbb x bangun sahur!
salah diri sendiri.tapiiiiii! hmm xde mood.
bye~
Read More ->>

27 June 2012

ww : hamster pon ada kereta taw!



kredit : FB
Read More ->>

my niece wif walker.excited nya dia!




smalam ibu zara bli walker baru untuk dye.
sbb skrg dye dh pandai mengesot mcm ulat bulu.
kalau lepas sume brg atas karpet dye nk kutip.
last last bli walker.

masa mula mula masuk walker muka dye pelik.
tp lama lama dh pandai pegang sume mainan yg ada atas tu.
pusing sana pusing sini.pas tu senyum senyum sengih sengih.
lepas tu pusing blakang pulak,sentuh sentuh seat blakang nya.
maybe sbb kaler merah,dye excited.
zara mmg suka kaler kaler terang!

tp dye xreti nk move kan kaki nya lagik.
last last dh puas pegang sume mainan kat atas tu,
dye mula merengek.nk tido! hehehe.
zara zara.kelakar.muka mengada je selalu!
tapi comels! gerammmmmmm~
Read More ->>

sifat ibu semasa mengandung mempengaruhi sifat anak dlm kandungan

selamat pagieee,heee punya lah panjang aku punya tajuk pagi ni.hee.
yelah,tajuk ringkas sgt kang org x paham pulak kan!
bia tajuk panjang panjang,baru best nk baca entry nya kan.

mcm biasa,pg pg dgr suria,tapi suria topik pasal olimpik london.
ah busannnn,trus switch ke Sinar Fm,mmg bersinar sinar lah pg ku!
tambah pulak ada datuk Dr Fadzilah Kamsah pulak.
mmg fav dr dulu dulu ag,heee~

ada satu caller ni mengadu,suami nya dlm masa berapa bulan eh,
lupa dh.asek tukar keje je.dye mcm xboleh stick dgn satu kerja,
asek lah nk bertukar,balik rumah je.ada je masalah yg diadukan kat wifenya.
and now wife nya pon tgh preggy.suami nya pulak asek bertukar kerja.
bila DMFK tanya,anak sulung ke bongsu.dye kata laki nya anak sulung.
( anak sulung ngan anak bongsu ni mengada sket ) * DMFK ckp eh,bukan aku.hehe
then wife nya mintak pendapat lah.mcm mana nk buat ngan suami nya ni.

DMFK kata,sifat anak yg lahir ni kadang kdang lahir dr sifat ibu nya yg sedang mengandung.
kalau masa preggy tu ibu nya sensitip,asek cepat terasa,asek nanges.
so mcm tu lah jd nya anak yg lahir nanti.bila lahir,anak nya akan jd cm tu.
salah sikit terasa n sensitif.tapi bila dilihat balik,
mmg betul pun,ramai yg aku tgk kalau mak nya masa preggy anak
asek nanges je,then sket sket mengada ke apa.mst akan turun ke anak.

terus aku pon terfikir pasal diri sendiri,
aku ni mcm mana pulak.aku pon sama lah.
sket sket nk terasa,then nanges je.salah ckp sket nanges.
hopefully anak aku x mcm tu.hope anak aku kuat!
heee.

then DMFK kata suami tu kena banyak dekatkan diri dgn Allah.
banyakkan lakukan solat solat sunat.and selalu baca doa untuk
memulakan tugas agar segala tugas sewaktu kerja akan lancar.
dan x akan tukar kerja lg.banyak kan bc doa.
tu je.

ni i ada copy doa memulakan tugas.
so leh lah amalkan tiap tiap pg ye! =)

Read More ->>

26 June 2012

set TILAM KEKABU anak!

hai korg! sape yg belum bli set tilam anak LITTLE DJE dh bukak 
album 7 dye.sape yg belum bli g lah bli cepat eh! cantik cantik design dye.
i dh perkenan sati design ni.mcm pic kat bawah ni.nice sgt i rasa.
turqoise n merah! TAPIIIII!!!!!!!!!!!!!!

pic from little DJE

tak diperkenan kan oleh suami.
hati perasaan sedih!

tapi xsedih sgt lah.logik gak apa yg suami i kata.
roadtax i baru mati ritu,bulan 7 roadtax dye pulak mati.
bulan 7 dh puasa,nk raya bulan 8,bulan 9 i nk bersalin.
so bulan ni kena saving sket,dh kena tolak tolak duit nk raya,
n duit baby,so suami suruh hold dulu beli tilam comels ni.
lg pun harganya 230rm.huaaaa sentap mak nokkk.

kalau ikut kan hati nk je bli pakai duet sendiri.
tapi xleh nk selfish sgt kan.kena gak pk betul nya ckp suami.
ritu baru je lepas order rocker,takkan nk trus bli tilam ni.
puan rara sila jgn ikutkan sgt hati dan perasaan ye!

suami kata tgu dulu,bulan bulan depan kita beli pulak.
ye i percaya suami i,dye kata bulan depan,bulan depan dye akan tunaikan.
tapi bulan depan tilam ni mst dah sold out! huaaaaa + + sedih lg.
xpelah,suami kata tgu design lain.huaaaaaaaaaaaaaaaa~

takpelah.dgr jelah ckp suami kan.
nanti x masuk syurga ko nak ke?!
aku x nk,aku nk masuk syurga.hehehe.

so bg yg blum bli tu korg g lah tgk kat website little DJE eh.
korg bli lah.mst best! tilam dye tebal.
Read More ->>

jari jari ceria,selamat pagi!







comels kan semua jari jari ni.
kreatif sungguh mereka mereka ni.
i paling 2 gambar 2 dr atas tu.
comels jeeee.

rini actually xde benda sgt nk update.
cume minggu ni a bit happy sbb minggu ni nk blk ipoh.
kursus ke PD tak jd,so boleh balik ipoh n attend my cousin wedding.
hepy sgt sgt,kalau x xdpt nk attend.fuhhhhhh~
so cepat lah jumaaaatttt~

have a nice day uollllsssss.
Read More ->>

25 June 2012

kawan kawan blogger dh bersalin.

pg pg bukak fb tgk anak blogger moon,Ya Allah sgt tembam,
putih gebu mcm ibu nya,moon pon kalau tgk dr picnya mmg putih.
kecik kecik moon pon baby dye 3kg ++ jugak.tahniah moon.
im hepy for u,nk pinjam pic baby eh.heee~


lepas tu borak dgn sista yg i kenal tru fb lak,
dye due 27june ni.lg 2 hari nk due date.
sgt hepy untuk dye,dye pon mcm i,hidup pjj ngan hubby.
sgt kena berdikari,g check up harini pon sorg sorg.
moga k.aty ok ok je,n dpt bersalin dgn mudah oke!
bila sembang sembang pasal nk bersalin,i pulak yg over excited.
nk kata takut x jugak,nk kata x takut,xjugak.just excited nk
tgk baby kecik yg selalu tendang tendang kita ni.heee.

td baru baca blog ekin n liyana.
liyana dh 40 minggu,tapi x bersalin ag.
baby dye masih bersenang lenang ag dlm perut.
kalau x bersalin jugak nk kena induce,huaaaa takut.
mereka mereka kata sakit.to liyana,jgn dgr ckp org.
maybe bila turn u x sakit.gud luck liyana!

ekin pulak dh bukak 1.5cm.
kalau xde pape sok dh boleh bersalin,
senang nya ekin,best nya ekin dh nk bersalin,
ekin i kenal lama jugak,dr mula mula dye lepas kawen.
sampai dh nk bersalin,banyak info from ekin.
alih alih dh nk bersalin kan.cepat nya masa berlalu.
sob sob! sedih pulak rasa.

i pulak,rabu ni dh masuk 7bulan.
2bulan lg nk jumpa si princess noty ibu ni.
moga princess ibu sihat sihat je kat dlm tu.
ibuu sayang awak!



Read More ->>

ibuu mengidam pizza!

haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.alamak,satu entry je rini? sorry lah.
ni sume pasal LOVE RAIN.i nk habes kan 2 episod lg.
dh habes dh pon.tu yg terbiar je blog ni.best ooo cite love rain.
sape x tgk g tgk cepat! sgt romantik tawwwww~

cite pasal pizza lak,semalam baru dpt mkn pizza baru tu.
punya lah lama mengidam.nk dekat sebulan gak.
i dh lama meleleh je bila tgk pizza baru tu.apa namanya?


hah yg ni lah.cheesy bites steak.eceeeeehhhhh~
actually smalm i puasa,without sahur.
huaaaaa xterbangun sahur smlm,tp ingat nk puasa je.
gamble,tp suami lak kata,xsahur,risau i kena gastrik,
so dye jet jet suh buka,i diam lg,sayang sbb dh tgh hari,
skali dye kata, " jom syg banje pizza,g siap! "
muaaaahahaha dgn sepantas kilat siap.terok kat aku!

so smlm sempat lah santap pizza steak ni.
sedapppp taw,siyes sedap.i pilih daging sbb i suka daging.
tp daging nya ada lah 2 3 hiris,i mkn sampai 4 slice.hehehe.teruk ibu ni!
suami i x mkn pizza,sbb dye x mkn cheese,so kalau mkn
pizza,dye kena lah mkn chicken wings n yg lain lain.
sian kan dye.


sape yg x mkn lg pizza steak ni try lah mkn.
mmg sgt yummeh.sila abaikan muka yg x semenggah tu eh.
heeee~
Read More ->>

gaji DAY! pay Day!

Assalammualaikum,
pg ni bialah kita mulakan salam dulu untuk berbicara
pasal apa apa pon kan.pg ni i sampai sampai opis dh kena terjah
sbb bukan salah i sgt pon.salah org lain actually,tp biasalah,
bila salah kita ni nmpk je,salah org lain tutup sebelah mata.
sabar jelah.i xsempat nk duduk pon lg terus kena terjah.sentap mak nak!
tapi xpelah,sbb puasa harini,better sabar jelah.


hati terubat sket sbb rini pay day kan?
sape yg gaji jugak rini? ce angkat tangan tinggi tinggi.heee.
fuhhh bulan ni mencabar tol nk tgu gaji kan,sbb betul betul hujung bulan.
minggu depan dh masuk july,belanja pon ngam ngam minggu ni je.
kalau bulan bulan lepas ada lah lg balance nya.bulan ni nan hado.hee.

selalu nya bila gaji korg akan buat apa?
masa dgr sinar Fm pg td topik nya pasal gaji,
apa yg korg akan buat bila dpt gaji.
perkara pertama?

mcm i perkara pertama yg i akan buat bila dpt gaji.
i akan byr sume bil bil i,fuhhhhh berpeluh taw,
kete,bil tepon,broadband,bg mak n papa i,n last
ada balance baru belanja untuk diri sendiri.
huaaaaa sedih,hampir separuh gaji bayar bil bil.

kalau lah xde all this bils,mst banyak duet yg i boleh enjoy.
tapi nk buat cane,kalau x byr kete kang kena tarik lak.
ada yg naik lrt g keje kang.hehehe.xpelah,redha je.
kalau rasa xcukup mintak kat suami sket.heee.

bulan ni nk suh suami belanja apa eh?
oppppssss xboleh lah,roadtax baru dihidupkan last week.
allowance kena potong.teeeeettttt sabo jelah!


Read More ->>

22 June 2012

aku tak suka! blogger lelaki update cara lelaki!

huh aku mmg bengang n marah,
xlah marah n bengang sgt,tapi malu n marah sikit,
nk tau pasal apa?

aku tak tau knp ada sorg blogger lelaki ni skrg selalu
sgt update pasal wanita,mula mula update pasal nk banyakkan
susu lah apa lah,pasal preggy lah apa.

now yg terbaru pasal bengkak susu,siap boleh publish 
pic breast yg bengkak tu.mata aku yg tgk jd bengkak sbb malu.

wei MALU tau,benda tu ada kat kita dan di publish kan oleh lelaki.
aku tau ko ada anak bini dh,n rasa nya ko xperlu lah update pasal wanita ye.
bia kami yg wanita wanita ni je yg update,ko tak yah.ko update lah pasal bola
je ke,hape hape benda lain,dulu sebok update pasal bunga lah,buah lah
kebun lah,now sebok pasal ibu ibu lak knp? nk jd search engine ke?

hello brader,kalo dh blog tu x laku,tak yah nk buat entry mcm tu.
yg tak tahan tu kadang kadang blog ni siap buat entry lucah lucah.
aku mula bia je,tp mcm dh melampau sgt,so harus lah ditegur kan.

aku xpaham ngan org cm ni.
org nk buat blog dye pon nk buat blog.
tapi update cara sendiri lah,yg cool.
tak yah nk update pasal ibu ibu sampai nk
letak pic breast n nipple segala!

huh nk unfollow lah.sakit mata!
Read More ->>

panduan ibu mengandung : cara memilih baju mengandung

alahaiiiiii nk mengajar org lah pulak ibu rara ni.heee.
actually i bukan nk mengajar,tp bagi para para bloggger yg mahu
merancang menjadi ibu atau baru di awal awal bulan pregnancy,
i nk share pengalaman sket pasal baju mengandung ni.

cerita nya begini,masa diawal mengandung,
i banyak bli blouse yg yg labuh takat lutut tu.
i bli size besar sbb ingat kan boleh pakai sampai 9bulan.
tapi ITU SALAH ye kawan kawan.

lepas 5bulan,perut kita akan membonjol ke depan sbb baby
akan membesar dgn jayanya,dan saya mengalami kesukaran itu.
kesukaran bila,baju lepas didada akan tetap sangkut diperut.
akibatnya,bila lepas mkn akan terasa bertambah tambah ketat diperut.
huh kesian princess i xleh bergerak bebas,
and last month pon i bli lg blouse tu.dgn harapan
bila dh amik size XL mybe muat.tapi tak jugak.
sangkut jugak bahagia perut.sayang je bli blouse banyak banyak.
tapi mmg xleh pakai.

n moral or da story,sejak dr awal preggy,korg bli lah siap siap baju preggy,
sekurang kurang nya korg ada banyak baju nk rotate,sbb baju mengandung selalu nya
ada tali di bahagian belakang kan,so kalau perut dh besar pon leh adjust.
sampai 9 bulan pon boleh pakai.kalau i tau,dr awal preggy lh i dh bli baju preggy.
huh! menyesal sgt!

and baru last week i berjinak jinak bli baju preggy,
sbb dh xlarat nk pakai baju sendat.so selamat bershoppink
baju mengandung,i sllu bli kat scarlet je,baju mengandung dye cantik cantik gak.


kalau pakai blouse cm ni leh gak,tp nmpk cekci sbb
dye ikut betul2 perut kite.maluuuuuu~


Read More ->>

21 June 2012

cara DIET berkesan Eric Leong

now i dh boikot HOTFm,sbb skrg ni dorg rombak DJ yg bertugas,
DJ pg bertukar tukar,i rasa xselesa kalau x dgr suara Fara n Faizal.
kalau org lain i trus tukar channel lain,kalau Hot Fm berterusan cm ni
i rasa rating dorg akan lg turun sbb skrg ni Sinar Fm tgh naik.

sbb pg td ada Leya n Suraya kat hot,i trus tukar SuriaFm.
i dh lah mmg xminat sgt dgn Leya n Suraya tu.so mmg xnk dgr lah.
on je SuriaFm topic best lak,then tetamu jemputan Eric Leong pulak.
lagik lah best.

mula mula dorg cite pasal diet Eric,
dorg Surprise dgn berat eric yg dh menurun,
dah makin kurus,tp mmg betul pon,
masa i jumpa dye kat KLIA ritu,mmg dh kurus,lain sgt.
sampai x cam muka dye,heeee~

dye kata cara dye diet senang je,
dye x amik nasi selama setahun setengah,
dan hasilnya mmg kurus,vaaaahhhhh xamik nasi.
tak dinafikan,kalau kita x amik nasi,mmg boleh kurus,
tgk mcm aizat,xmkn nasi 6 bulan je,mmg kurus kan.
i pon masa diet dulu i x mkn nasi.kurus jugak,
belas belas kilo turun taw!

nampak sgt lah nasi ni boleh buat gemok kan.
tapi nk buat mcm mana,lahir lahir je jumpa nasi dulu,
mcm mana lah nk biasakan diri bila x mkn nasi,mmg payah.

eric kata,even dye x amik nasi,
dye still amik noodle,roti and yg lain lain.
dye kata jgn bg badan kite terkejut sgt nk diet.
slow slow mula,then lama lama akan ok sendiri.
kalau nk mkn tgh hari pon,mkn lauk je,
JANGAN AMIK NASI!


boleh?
Read More ->>

20 June 2012

Naming ur baby!

today i 26weeks and 6day.hee~
sok dh masuk 27weeks,and next week
i dh masuk 28week,dh masuk 3rd trimester.

mcm xpercaya,mcm mimpi dh masuk 3rd trimester.
pantas sungguh masa berlalu kan.baby pon i rasa dh makin
membesar skrg,sbb every single of my princess movement i dh boleh rasa.
ada xrasa mcm tibe tibe perut bergegar,lama gak rasa tu dlm 5second.
i tak pasti tu knp,baby tgh buat apa.i rasa tu rasa baby sedu kot.
sbb dlm baby center kata,dh masuk 26week kita dh boleh rasa baby sedu.
alolololo so sweet anak ibuu ni sedu.

skrg ni,i rasa sgt hepy.
i rasa bila Princess gerakkan tgn pon boleh rasa,
bila Princess berpusing lagik lah boleh rasa,kejap perut senget sana.
kejap perut senget sini.sampai lah mlm td i risau sgt.
start dr kul 11pm sampai pg i tak rasa baby move.
i jd xlena tido.pelik kan,i ni terbalik,kalau baby gerak gerak
i jd hepy je.lena tido.kalau xgerak i xlena nk tido.
mlm td mmg xlena,xsbr nk tgu pg nk gerak baby suh bangun n main.
i dh nk nanges,call suami x angkat lah.

masa otw nk g keje,tgh drive baru dye gerak gerak.
tu pon sket sket je lepas i pujuk pujuk dye.ckp ckp ngan dia.
huh! cuak sgt,masuk tgh hari dh aktif balik cm biasa.

huh princess,tolong jgn buat ibu cm tu lagik.
xsenang duduk tao! sampai rasa nk nanges pon hade.

yg buat i cuak tu bukan sbb apa,
selalu bila tidur,if i mengiring ke kiri dye pon akan ikut n akan tendang
tendang i sbb maybe dye marah i alik posisi tidur,
tp mlm td xpun,i golek kiri kanan kiri kanan dye buat dekkkkk je.
xde pon tendang tendang,senyap sunyi je.mau x risau kan.
selalu pantang i golek dye akan tendang.hee mcm mcm peel baby ni.
dr dlm perut dh tunjuk protes kan!

harini kalau nk di ikutkan list dlm baby centre,dye suruh buat name list
for baby,heee.actually awal awal lg i dh ada nama baby,cuma xdecide lg.
mana x nya,papa nya nk nama klasik klasik,ibu nya pulak nk nama moden.
heee,tu yg asek berbalah je.

nama anak perempuan i dh ada nk dekat 10nama,
lelaki dlm 5 nama cm tu je.

but bila dh scan baby ritu,dh decide dh nama Princess kami.
P_ _ _ _ _ S _ _ _ _ _ ******** heee.
2 patah nama depan dh dpt dh.cuma nama belakang xdpt lg,
papanya kata papanya nk cr,tp ntah dh dpt ke blum xtau lah.heee.
nak tau nama nya? tgu baby keluar dulu eh eh.heee~


eh eh,syok sgt menaip,dh panjang sgt dh rasa ni.ok lah.bai~
Read More ->>

madagascar 3 : Princess suka sampai berjoget dlm perut!


sape dh tgk madagascar 3?
angkat tangan laju laju!
saye dh tgk saya dh tgk.heee.
kalau xkerana MIL n adiks ipar i maybe x g tgk jugak.
jumaat lepas mereka ajak dinner kat pavi,then alang alang adik
ipar i ajak g tgk wayang,dye kata nk tgk tgk madagascar 3.
i pon ok je.i mmg selalu ok kalau tgk kartun ni.
( sejak preggy mmg suka tgk kartun,dulu pon suka.tp skrg + + suka )

lepas mamam mamam dinner.
kami trus naik,bli pop corn.peberet i pop corn kat wayang.
sbb pop corn kat wayang sedap,manis n panas.heee.

sebelum masuk wayang,baby ok je.diammmm je.
wayang start dia dh mula gerak gerak,
awal awal cerita M3 ni bosan gak,
MIL i and adik ipar i sempat tidur,tapi i xtidur pon,
mmg mengantuk,tapi gagah kan mata sbb baby gerak gerak.
lepas dh masuk part best,saat saat geng M3 ni jumpa geng circus
dah mula best,mmg semangat lah nk tgk.

and korg tau x,tyme dorg dh start buat circus,
tyme kua lagu katy perry tu,Firework,
baby pon ikut joget taw.i xpenah rasa mcm tu dlm perut.
rasa mcm baby buat shuffle dlm tu.
kiri kanan atas bawah perut i goyang,mmg kelakar sgt rasa
masa tu.sonok sgt.ni 1st tyme i tgk wayang masa preggy ni.
selalu ajak suami,tapi asek tertangguh je.sadis.kalo g ngan adik ipar i
ok,terus je on.hehehe.

rupanya Princess ibu suka eh tgk kartun.
lain kali kite g tgk kartun lagik k syg!

so rasanya ibu balance lah kan.
kadang kadang bg tgk kartun,
siang siang tgk korea,mlm dgr org ngaji quran.
heee.moga anak ibu balance dlm semua hal ya.

korg dgr lagu ni best,
afro circus afro circus.hehehe.

Read More ->>

19 June 2012

salah paham dlm entry!

maaf kalau ada yg marah pasal entry saya sebelum ni.
anda mungkin ada yg tersalah faham,maksud saya melayu dlm entry sebelum ni
bukan saya kata org melayu yg mengkhinati perniagaan tu.
maksud saya dlm entry tu selagi nama peniaga tu adalah melayu.
selagi peniaga yg berbangsa melayu.

saya pun xtau bangsa apakah yg mengkhianati perniagaan 
abg yg kedai terbakar tu.tapi saya x tuduh melayu,
saya cuma kata,kesian kepada peniaga melayu.

maaf diatas kesalah fahaman.
heee boleh ke ayat tu.pape jelah.
sorry eh =)
Read More ->>

selagi namanya MELAYU

korg penah tak rasa mcm semalam nk g mkn kat kedai tu.
tapi sok sok kedai tu tiba tiba dh xde,bukan dh xde sbb apa,
sbb terbakar.

mmg terkejut sgt sbb kat kawasan umah MIL i,
ada satu kedai melayu,kedai nasi lemak n burger.
mmg kami selalu mkn kat situ n org yg dtg mkn mmg ramai sgt,
tiap hari mmg penuh kedai tu.penuh sgt lah.and dr sudut hari kecil
kami bangga sebab kedai melayu tepi jalan yg maju cm tu.

tapi bila dan selagi namanya melayu mmg x lari lah dr dengki kianat.
mlm ahad kelmarin kedai tu terbakar,hangus dijilat api.
takde satu barang pon yg dpt diselamat kan.

dan bila i baca dr fb wife tuan kedai tu dia kata,
bila polis buat siasatan polis kata ada unsur unsur dengki kianat.
ada nmpk botol n petrol di tepi kedai.
memang knp lah melayu kita x leh maju kan,
baru nk maju dh dibakar kedainya.
baru nk maju dibomohkan kedai nya.

mcm mana melayu nk maju?

cina cina kedai sebelah sebelah jual menu yg sama,
xde pon dorg nk bomoh sesama mereka,
tak pulak dorg nk bakar kedai jiran dorg.
aman je.

tapi mcm i ckp td,selagi nama nya melayu.
cm tu lah adat nya.moga tuan kedai tabah menerima
dugaan dr Allah.mungkin ada hikmah disebalik kejadian.


p/s : pg td masa nk otw g keje pon ada lg satu kedai tepi jalan
terbakar.haiiissss yg tu lagik lah,sebelah nya bengkel kereta.
hangus gak terbakar sume.
Read More ->>

18 June 2012

taknak makan NANGKA dah!

semalam petang suami punya aunty aunty dtg,
dorg dtg bawak nangka n pelam epal.
dr jauh suami i dh jerit,dye kata ada pelam epal eb,
sedapnyaaaa.then masuk dlm rumah,mula lah sesi kupas
mengupas nangka n pelam.i pon xlari dr memakan seulas nangka.
hanya seulas je i makan,sbb nmpk sedap + i suka gak nanga and cempedak ni.
masa i nk amik mkn tu suami dh jeling,dye kata eb jgn mkn nanga,nanti angin.
tapi i ckp nk mkn satu tu.taw taw.heee.nangka tu sgt manis,seyes mcm mkn ngan gula.

tapi kemanisan tu x kekal lama,dh masuk petang sket nk ke magrib perut aku
dh rasa lain mcm, + mkn durian plak 3 ulas,manggis n pelam lg.huaaaa rasa nk nangis gak.
gagah jugak mandi n solat n react cm biasa,hope boleh ok.lepas dinner
perut rasa semakin tegang,kepala pulak makin sakit.suami pulak dh nk balik manjung.
i decide nk gosok baju cepat cepat n solat.lepas solat perut rasa makin tegang,
baby pulak tendang tendang,risau sgt masa tu.rasa nk nangis,tapi xnk nangis.kena kuat.
sape suh mkn gak nangka tu.tp i mkn seulas jeeeee.huaaaa sadis taw!

sebelum suami pulang,dye bg i mkn ubat yg mcm kapur tu.
kaler putih tu,masa i kena gastrik dulu doc bg mkn ubat ni,
dlm hati takut gak nk mkn,tapi risau melarat mkn jugak,then trus tido.
mula susah gak nk tido,last last terlena sendiri,bangun pg Alhamdulillah 
perut dh rasa back to normal.Ya Allah,nasib x pape.risau sgt masa tu.
lepas ni seyes,n tobat mmg x nk dh mkn nangka.sedap hanya sekejap.
sakitnya,huaaaa xtahan nk tanggung.

to all preggy momies yg angin tu,jgn lah mkn nangka,nt jd mcm saya yg degil ni.
makan mmg sedap.bila dtg angin tu.xsanggup rasanya.

Read More ->>

Tolong jgn letak gambar MAKANAN!

hehehehe apekah???? suka hati lah nk letak pic apa pun dlm blog kan.
heee~ ala tapi jgn lah letak,kalau korg letak nt mesti i terliur.
actually harini i puasa,banyak lh yg belum berganti,dh lah last year 
paling banyak i xpuasa sbb asek kena food poisoning je,
masuk tahun ni lak preggy.masa awal awal preggy dulu mcm takut nk 
puasa sbb asek lapa je memanjang,n now baru lah kelam kabut nk puasa sbb
mcm dh lewat sgt dh nk mengganti.

mlm td i dh pesan awal awal kat baby,
" baby,sok ibu nk puasa,baby jgn mintak mkn ya,ibu sahur,then mlm baru mkn,oke ? "
heee~ saje nk pujuk dye,takut dye terkejut lak knp i xmkn tetiba.selalu mkn je.
pg td dlm kul 5.15am i bangun sahur,minum susu n roti 3keping.3keping kauuuu~
hehehe.now dh kul 10 lebih i rasa ok lagik,tapi baby tendang lain mcm jugak td,
nk tergelak rasa,dh biasa mkn kul 9am,tetiba ibu nya buat bodoh je pulak.
mengamuk kot,tp dh tidur balik dh tu.

hope rini i berjaya habis kan puasa,
dorg ckp insyaAllah ok,cuma i kena kuat semangat lah.
MIL i kata xpe,kalau xlarat bukak je,jgn paksa.
yg i takut sbb i ada gastrik.tapi hope Allah permudahkan jalan i.
Amin,cepat lah kul 7.hehehehe~

p/s : xnk tgk pic makanan!
Read More ->>

15 June 2012

hospital bersalin Hello Kitty









salam jumaat,rini xbanyak idea nk update.
i banyak BW n baca pengalaman bersalin org je.
heee~ maybe i mcm M2B yg lain,xde idea.
tapi bila dtg idea mcm mcm nk taip.

tapi untuk harini korg layan pic ni jelah eh.
i actually xminat sgt Hello Kitty,
maksu i je yg minat sgt! tp yg i suke sbb pink!

walau pon masa preggy ni i tak minat sgt pink,
i tetap akan pilih barang kaler pink,ntah lah,
maybe sbb dh terbiasa kot.

and for my Princess nt pon pasti semua nya pink!
of course!

tp rasa nk add on kaler lain jugak untuk Princess.
rasa nya turqoise ok kot utk all stuff dye.
sbb baby kan mmg suke tgk kaler kaler striking.

hospital hello kitty ni ada kat hong kong ke korea,
ntah lah lupa dh.tapi yg pasti takde lg kat malaysia,
kalau ada kat malaysia best kan.mst tenang je rasa hati
lepas bersalin.
Read More ->>

apa yg kamu suka pada org yg kamu cinta ?!

kalau ditanya pada aku,siapa yg aku cinta,
mestilah suami,sape lg lah yg kita nk cinta selain suami kan.
( cinta dan sayang pada Allah dan family tu sudah pasti )
pg pg mcm biasa lah,hot chat,cite pasal cinta,apa yg kamu suka
pada insan yang kamu cinta,dlm hati terus tersenyum.
apa yg ada pada suami aku? dan knp aku cinta dia?

satu ketika dulu,masa kami mula mula bercinta.
kami rasa kami lah pasangan yg bahagia,bercinta satu kelas.
i and suami satu kelas masa belajar dulu,g kelas sama sama,
balik kelas sama sama,makan sama sama,study sama sama,
semua sama sama lah senang cite.

1st impression yg buat aku suka pd suami aku adalah sbb dye peramah.
dye sgt peramah n banyak mulut,suka buat lawak bodoh.dan yang paling penting
masa aku kenal dye dulu dye kurus! not really kurus lah,but sedap sedap.
sbb nya i xsuke org yg kurus sgt,rasa xselamat bila bersama dgn org yg kurus sgt ni.
hehehe.jgn marah eh!

sifat dia pulak,dye adalah +ve bg i yg negative ni.
korg paham x? maksud nya,sikap i yg negative,
sume dibaiki oleh dye yg +ve. i jenis org yg suka marah marah,
dan dye org yg sgt cool dan xsuka marah marah.
i sorg yg sgt boros dan suka membazir,tapi dye tak,dye akan kaji
sedalam dalam nya benda tu elok atau x untuk digunakan kemudian hari.
dan kalau suami i -ve,i pulak jd +ve.mcm tu lah kami.

biasa lah,manusia kan x perfect,
so senang cite like kami complete each other lah.
heeee~ ni bukan sesi puji suami eh.hehehe.

dan paling i suke bila dye akan cuba sedaya upaya 
untuk memenuhi kehendak i,tu yg paling i suka.sape x suke kan.
mesti semua org suka.dan kalau dye x mampu nk lakukan sesuatu,
dye akan bg tahu awal awal.dan xmemberi harapan palsu.
moga cinta kami kekal ke akhir hayat.

walaupon badan syg dh terlebih sedap dr dulu.
i still love u.heee~

zaman bercinta dolu dolu.hehehe


Read More ->>

14 June 2012

cara cara menumbuk sambal


idea ni dtg masa aku tgk pic mokcik kat atas ni menumbuk sambal.
muahahahaha aku teruk tersenyum sendiri,peristiwa berbelas belas tahun lepas
menerjah fikiran *ecehhhh ayat!

aku ingat lg dulu masa aku kecik,xkecik sgt lah,
dlm sekolah menengah x silap i,my mom penah suruh tumbuk sambal
or bawang,i paling x suke tumbuk sambal sebabnya nanti kalau biji dye
terbang mst akan masuk dlm mata,xpon kalau air air nya
terkena mata mst pedih,sampai nanges nanges,
salah satu cara yg i buat nk elakkan kena mata,
nak tau x i buat apa? i amik pinggan yg jenih tu tutup muka.
muahahaha,zaman dulu kan mak mak kita pakai
pinggan yg jenih tu,so still boleh nmpk cili n pasti x percik kena mata.

kalau dh lenguh sgt pakai pinggan,
i akan pakai spek mata sambil tumbuk cili.
tu lagik hebak kan.heee~

tapi tu lah kenangan masa zaman kecik kecik
dulu yg xboleh dilupakan,sgt indah bila dikenang kembali.
ada kah anak anak aku akan buat perkara yg sama?
ntah lah.mak nya pon xpandai masak,cane lak anak nk masuk dapur.
haiiiissss pitam jap pk.tp maybe mak mak skrg banyak guna blender je kan 
untuk buat sambal,dah xyah guna lesung batu dh.blender mudah dan pantas.
heeeee~
Read More ->>

main poker untuk mengasah minda dan kisah saman neelofa

aku nk tergelak baca blog beutifulnara td,
yang sorg ni main poker sbb nk mengasah minda,
yg 2 org artis wanita ni dh sebuk sebuk kua statement 
xpuas hati kat majalah,then bila dh nk kena saman baru menggelupur
and mintak nk berdamai lak,aduuuuuhhhh seyes x paham dgn artis artis ni.
nasib aku bukan artis.muahahahaha.


Saya menyertai permainan itu sebenarnya secara kebetulan sahaja dan menganggap ia satu permainan psikologi. Biarlah orang nak buat macam-macam tuduhan terhadap saya kerana saya bermain daun terup bukan kerana mahu mendapatkan duit, tetapi sekadar ingin menguji pengetahuan. Cakap pun tak guna, kerana orang akan tetap mengkritik. Asalkan saya dan Tuhan tahu niat sebenar, itu sudah cukup - artis yg bermain poker tersebut! korg tau kan sape.

yg si pemain poker ni tetap nk pertahan kan diri,
konon nya mcm main poker ni tak salah kalau kite x letak duet.

wehhhh lg skali aku nk bg tahu,
ko ni mst xdgr ceramah ustaz azhar idrus kat you tube pasal main poker kan.
UAI kata main poker di FB pon actually x elok sbb boleh mendorong kite
 ke permainan betul betul.ni pulak bila dh betul betul pegang daun terup ni.aku dh jangka dh,
dye mesti akan keluarkan statement yg bengong utk membela diri.adoooiiiii

yang artis perempuan ni pulak,
ritu aku tgk pompang pompang sgt kata si artis fofular
ni mengata dye,mengutuk dye,last last tuptup si artis ni amik 2 org peguam,
nk saman,n suruh bg bukti,udah menggelupur,udah nk mintak berdamai pulak.
apa kes beb! kalau betul lawan lah,buat apa nk takut,
i bukan nk batu api,tp i pelik,kalau dh tau takut di saman,
knp nk keluar kan rasa x puas hati ko kat media,senyap je dh lah.
tak payah lah nk luahkan rasa x puas hati tu.ich sian lah korg ni.
artis tu pengaruh nya besar.dye boleh buat apa saja.
lepas ni mintak maaf,lepas tu lagik lah artis tu senang senang nk
pijak ko,sbb nya nmpk sgt ko buat cite x berasas.ich.
sabo jelah korg korg ni wahai artissssssss.

Benda ini perkara kecil sahaja. Boleh dibawa berbincang. Tak perlulah nak saman menyaman. Saya hairan juga kenapa saya seorang yang ingin disaman. Kenapa tak saman akhbar yang terbitkan cerita itu sekali? Industri ini tidak besar mana pun. Saya tidak kisah untuk bersemuka dengan Lofa, memberi penjelasan dan meminta maaf untuk tidak memanjangkan cerita. Saya terima dengan hati terbuka untuk berbincang secara terbuka.

Photobucket
suka baju ni,cantik kan? boleh kah aku kembali kurus cm ni lepas bersalin???



Read More ->>

hari derma darah sedunia!

oh i baru tau harini hari derma darah sedunia,
yg jd tau pun sbb dgr hot pg td,nak tau x,
seumur hidup i,i tak penah derma darah.kejam kan!
i tak tau knp i tak pernah derma,dulu kat sekolah xde pon
misi dtg buat kempen derma darah,and dh besar ni pon,
kalau g sopim mall selalu je nmpk org buat kempen derma darah,
tapi xtau knp xde hati nk derma,bukan xde hati,ada lah jugak.
tapi takut.tu yg betul nya.TAKUT.

takut bila time misi nk masukkan jarum.
aaaahhhh that part lah yg buat aku pk  2 3 kali nk derma darah.
aku x suke rasa bila jarum masuk dlm badan.sakit taw!
kalau jenis misi yg expert,dye letak ubat bius tu,
dye cucuk mmg xrasa,ni kalau misi yg xreti tu.
iccchhhhhh x sanggup rasanya.

sedangkan masuk air pon sakit.ni pulak saje saje serah diri.
huh jahat nya i ckp cm tu kan.tapi InsyaAllah,
satu hari nanti maybe akan dtg kekuatan tu untuk menderma sbb
masa preggy ni dh selalu sgt dh derma darah bg kat misi,hehehe.
badan ni dh mcm merelakan diri dicucuk sana sini.
so lepas ni maybe boleh tahan kot.InsyaAllah.

Read More ->>

13 June 2012

berat ibu je naik sbb ibu xajak baby mkn!

sape yg baca entry lepas i,mesti tau kan berat i naik 4KG bulan ni.
i dh agak dh berat i akan naik,tapi i xsangka yg naik sampai 4kg.
nk kata i makan beriye x jugak,hanya biasa biasa,tapi ramai yg ckp maybe sbb
i banyak mkn nasi,aah mmg pon i suke mkn nasi.
dan maybe lepas ni kena kurangkan nasi tu.sesenduk je maybe.

dan org mesti akan tanya,baby besar x?!
masa scan sabtu lepas,berat baby i hanyak lah 700gram,
dan doc kata berat baby i normal dan x besar sgt.
tapi berat i je melampau lampau sgt.

masa chat chat dgn kawan i kat fb siang td,
dye tanya jugak berat baby i bape.and i ckp lah normal.
then dye gelak,dye kata sah i tak ajak baby mkn skali,
tu baby x besar sgt,ibu je besar.yeke? eh yeke?

tp mmg ye pon,aku selalu dh settle mkn baru teringat nk ajak baby mkn,
tapi masa tu makanan dh habes,cane?hehehe
selalu masa minum susu je aku ckp kat baby,baby minum eh susu ibu
minum ni,amik khasiat dia eh.heehhe,tu je,masa makan selalu lupa jemput baby.
terukkan aku.

korg selalu kalo buat pape ajak x baby buat skali?
Read More ->>

kisahnya check-up 26weeks

ok,monthly check-up.mcm biasa appointment kul 9am,
tapi aku dtg awal sbb takut parking xde,dtg dtg rupanya banyak lagik parking.
aku sampai 830am,xpelah,tunggu dlm 30mint,then misi panggil nama,
bg num,tapi korg tau aku tunggu bape lama? 1jam30minit taw,baru nama
aku kena panggil.aku dh nk pitam,pening.aku mkn bihun pg td,beli kat depan KK
tapi lupa nk bawak air,dan x minum air.dh lah bihun pedas,aduhhh mana nk cr air ni.
tapi xjumpa air,aku tahan,panas,aku lari ke tempat yg ada kipas,
rasa ok sket.tunggu punya tunggu last last nama aku kena panggil.
tapi lepas beberapa org lepas aku yg dtg lambat dr aku dh balik dh pon.

arrrrggghhh bengang sgt,aku msg kat suami aku,aku bengang lah,lama sgt tgu,
tapi suami kata sabar sket.ok fine! sabar.

lepas misi panggil,
aku kena timbang berat.ok mcm biasa,
aku takut mesin timbang tu,dan Al-Kisahnya aku naik bape kg
nk tau x? ce teka ce teka! 4KG! 4KG! sebut betul betul 4KG
dlm masa sebulan.misi punya lah terkejut,sampai dye suruh aku timbang 2 kali.
ingatkan mesin penimbang tu salah,tapi timbang kali kedua pon sama.
dan disebabkan berat aku naik banyak sgt,aku kena dtg KK selang sehari lepas
ni untuk misi monitor tekanan darah aku.padahal tekanan darah aku ok je.

actually aku pon xtau knp berat naik banyak sgt.aku bukan 
asekkkkk nk mkn je,tapi aku suka mkn nasi.hehehe.sekali mkn nasi 3senduk kot.
muahahahaha.saya suka mkn nasi! aduhhhhh mmg seyes lepas ni kena kurangkan
makan nasi,suami pon suruh kurang kan.addoooiiii boleh ke ni nk kurangkan nasi.
takpe lah,cuba dulu.lg pon dh nk dekat puasa ni.kena practice.

then yg tak best nya lagik sekali aku kena cucuk kancing gg.
ahhhhh sakit tao! then disbbkan misi dh lama x amik darah aku,
dye decide untuk amik darah aku lg harini,
so kiri cucuk,kanan pon cucuk,tangan kejang!

adddooiiiii aku ni bersabar lah banyak banyak.
dorg ske ske nk cucuk kan,huaaaaaa rasa nk nanges,
tapi apa kan daya.

so far,baby ok! jantung ok! aku pon ok!
cuma BERATTTTTT berlebihan,terlebih muatan.
mcm mana nk buat neh!

Read More ->>

12 June 2012

kenapa sume blogger MALAS update?!

kenapa kenapa kenapa?
kenapa sume blogger malas update?
bialah aku sorg je yg malas update,
tapi aku boleh baca entry baru korg.
i rasa harini paling sadis skali,
refresh refresh x de pon entry baru.
huaaaaa sgt bosan!

korangggggggggggggg
rajin rajin lah update taw.

gambar sekadar hiasan.
Read More ->>

Merancang Jantina Anak



Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain
(Hadis riwayat Al-Qudhi)

Benih lelaki menjadi penentu jantina bayi kerana benih2 tersebut ada
yang membawa keromosom X dan Y. Sedangkan telor/benih isteri hanya
membawa keromosm X.

Bergantung mana yang bercantum “ XY (anak lelaki) “ XX (anak
perempuan).
Ciri-ciri benih lelaki berbeda “ benih Y lebih cergas dan laju
begerak tetapi lebih cepat mati berbading dengan benih X yang lambat
bergerak tetapi hidup lebih lama. Benih Y lebih tahan dalam cecair
yang beralkali , sedangkan benih X lebih tahan dalam cecair asid

Merancang Anak Lelaki

Makanan yang asid saperti buahan2 limau, nanas, mangga, cuka,
minuman gas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencoba. Makanan
laut adalah digalakkan, zat2 logam kalsium dan magnesium juga
diperlukan.

Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri
( ovulation) adalah penting. Untuk mengetahui tentang kaedah-kaedah
mengesan waktu penetsan telor, sila rujuk laman `Kesuburan dan
Kemandulan'.

Menukarkan cecair faraj kepada alkalin dengan melakukan `douching'
atau basuh dalam faraj dengan satu alat khas. 20 ml. Air bikarbonet
dimasukkan kedalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum mengadakan
persetubuhan. Cecair bikarbonet (sodium bicarbonate ) boleh dibeli
dari farmasi.

Kaedah suntikan benih lelaki ( artificial insemination) satelah air
mani suami menjalani peroses `layering'. Atau menjalani rawatan bayi
tabung uji (IVF) dan dipileh embryo yang telah disahkan lelaki untuk
dimasukkan kedalam rahim. Kedua2 kaedah tersebut tidak perbolehkan
jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki. Tetapi
diperbolehkan jika sabit ada penyakit baka bila melahirkan anak
perempuan.

Merancang Anak Perempuan

Digalakkan memakan makanan yang asid saperti limau, asam , nenas,
cuka, air minum bergas dll. Pantang makanan laut.

Persetubuhan dialakukan sebelum penetasan telor isteri(ovulation).
Jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari `ovulation' yang
boleh dikesan dengan ujian2 subur. Sila rujuk laman `Kesuburan dan
Kemandulan'.

Melakukan `douching' dengan menggunakan cecair asid (very dilute
lactacyd) 2 jam sebelum persetubuhan dilakukan.

Kita hanya merancang, Allah swt yang akan menetukan. Allah yang
memberi rezeki kepada maanusia dan setiap pemberian Allah kita
terima dengan syukur Alhamdulillah, dan ia mengandungi hikmat dan
nikmat yang tertentu


( akan tetapi,segala ketentuan semua dtg nya dr Allah SWT,
jgn terlalu mengharap.kita hamba hanya mampu berusaha )



credit to : mama
Read More ->>

11 June 2012

hati menangis gembira.

lepas scan baby mlm sabtu ritu i tak nanges,
malah i n suami terkekek keke gelak,
and asek senyum je sepanjang mlm sbb terkenangkan gelagat baby kami.
i saje letakkan pic baby atas almari make sbb bila i bangun dr katil or
masuk bilik i akan selalu nampak pic baby kat almari makeup.

tapi harini,lepas beberapa hari tenung pic baby,
i still rasa x jemu,i merasakan sesuatu yg sangat menakjubkan.
dan sampai lah tgh hari tadi,i msg sesuatu kat suami.

i msg dye yg i sgt hepy,i hepy dan sgt sgt bahagia.
sampai mengalir air mata ni sambil menaip msg,
bukan menanges sedih,tp menanges gembira,
YA! air mata gembira,sgt gembira sbb kami dikurnia kan 
seorg Princess yg comels sihat dan sempurna.
keadaan baby pon normal.Alhamdulillah.
aku memanjat 1000 kali syukur kepada Allah.

suami aku pon terkejut baca msg mcm tu dr aku.
tapi xtau nk diluahkan bagaimana rasa bahagia tu bila anak
kita sihat,ya,skrg baru rasa nk nanges.sebelum ni xrasa pon.
heeee.

# ada kah mom to be lain pon rasa yg sama mcm i rasa?

Photo: lepas scan baby trus g bli baju girlishh girlishh untuk baby.muahahaha.boleh gitu!!! http://instagr.am/p/LuDiHXJYQF/
lepas tau bb gurls.trus cr baju pink.heee~
Read More ->>

sah gender baby ibu!


Assalammualikum kawan kawan ibu sayaaaaa.
saya nk tunjukkan diri saya ni.tapi saya tunjuk diri dimulakan dgn kaki.
hehehehe.hebakkkk anak ibu ni,bagi org tgk kaki eh.

haiii uollllssss,seperti yg diwar war kan last week.
i g scan baby,heee sabtu ritu dgn penuh debarnya i g scan.
sblm g tu mkn dulu kenyang kenyang,n minum air laici,
sbb dgn harapan nk tgk muka baby puas puas,n hope baby akan
tunjuk muka dye yg comels tu.akan tetapi,baby ibu ni pemalu orgnya.

mula mula masuk,dh baring sume,
baby ibu bg surprise,dye bagi kaki dulu kat ibu dye,
tau x dye tutup muka dye dgn kaki,bukan dgn tangan ye kawan kawan,
tapi dgn kaki! adoiiii anak ibu.
tak cukup dgn tu,dye xnk jugak tunjuk muka dye,
tutup ngan tangan lak,lepas doc tepuk tepuk perut,
pujuk pujuk,baru lah dye pusing sket,sket je pusing nya,
tunjuk muka yg masam dye tu kat ibu.muka berkerut kerut.
marah sgt lah tu kena kacau.haissshhhh anak ibu ni.
kami dh terkekek kekek gelak taw.


ni je satu pic yg jelas nmpk muka dye,
yg lain sume dye nyorok,seyes mmg payah sgt nk tgk muka.
malu sgt anak ibu,bagus lah jd pemalu ye syg!.hehehe

lihat lah hidung nya,
bila family i tgk,sume kata sah mcm muka
suami i,hidung nya mcm suami i,mulutnya,cara tidurnya tu sebijik
mcm suami i,heee,mst comels anak ibu nanti.
sejuk hati bila tgk pic anak,tak tau nk ckp mcm mana,
terharu sgt.mcm ni lah perasaan seorg ibu kot kan.

pic muka ni jezz print kan bg kat kami,
niat nya nk bli frame letak pic baby,tapi terlupa lak nk bli.
takpelah.minggu depan ibu g bli frame eh,letak pic baby.

last skali pose yg baby ibu bagi,pose ni.


dye melambai lambai kat ibu.
sampai ckp " bye ibuuuuu,lg 3bulan kita jumpa "
hehehe.lihat lah jari jemarinya yg panjang tu.mmg ikut jari i n suami,
jari kami mmg jenis panjang panjang.haissshhh geram,
rasa nk geget geget je jarinya tu.

n lepas scan scan sume,
jezz tanya,dh tau ke sex baby,kami pon pantas ckp BELUM!
then scan scan,rupanya salah sangkaan semua org yg mengatakan
i punya baby baby BOY! bukan eh.SALAH,
my baby is PRINCESS . its a GIRL!

hehehehe,semua teka salah,yg teka betul hanyalah
my mom,my mom teka betul.dye mcm dh tau tau cucu sulung
dye ni girl.punya lah excited my mom mlm tu.xsbr nk bli baju katanya.
heeee.lepas ni mst banyak baju Princess ibu ni.hehehe.

and yg pasti,lepas scan baby,
kami trus ke kedai manjaku baby,n trus borong baju kaler pink,
hehehehe.sabo jelah dgn ibu n papa yg gelojoh ni.
yelah excited lah katakan dpt baby girl.mst lah nk pink sume.hehehe.

and yg tak tahan,kami sume dh siap siap
pilih nama untuk baby,tapi nama depan nye lah,
yg belakang belakang belum lagik,

so,dh tau gender baby,
dh boleh lah meneruskan sopim baju baby + sediakan nama.
3month ++ to go.wahhhhh excited!
Read More ->>

Alhamdulillah,masih bernafas.

salam pagi,salam isnin,salam keberkatan.Alhamdulillah kita masih sihat,kuat cergas
dan masih bernafas dibumi Allah kan.

knp i bermadah pg pg ni? actually mlm td ada perkara yg tak diingini terjadi.
abg n kakak ipar i terlibat dlm kemalangan,dan Alhamdulillah tak de pape,
just kereta je xboleh jalan.masa tu dorg otw balik rumah,BIL i mengantok dan maybe hanya
terlelap beberapa second je,dye dh langgar divider.dah lah masa tu ada zara ( anak sedara i )
zara n SIL i tidur masa tu,and masa accident tu dorg terkejut dan terus terjaga.

Ya Allah,masa tu kami mmg terkejut gila.
kebetulan i n suami x de kat rumah,kami g tapau makan,
dan dan masa tu jugak lah i tak bawak fon,selalu i akan bawa fon kemana
mana je i g,tapi dan dan tak bawak.ptt lah rasa x sdap je hati.
balik rumah,rumah dh berkunci sume,suami i trus g tgk fon dye,
tgk tgk ada banyak miss call.kami dh cuak dh masa tu.
dlm fikiran macam macam ada.

bila dh tau apa yg jadi,kami trus g tempat accident.
tgk sume ok.Alhamdulillah.Ya Allah mmg takut sgt.
perut i rasa dh sakit dh masa tu.maybe sbb tekanan kan.
baby i pon masa tu diam je.maybe dye pon risau kot.heee.

dan skrg kakak ipar i masih ag fobia dye kata.
mau x fobia,kalau i pon i fobia gila.ichhhh.takut sgt.

lepas ni beringat lah masing masing,kalau drive,
dan rasa mengantuk,berhenti lah,tidur ke.
sama sama lah kita beringat ya!

p/s : pagi ni jalan jem,sbb dh start sekolah kan.
tapi even jem pon,i tetap hepy sbb dh tau gender baby.heee.


Read More ->>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...