29 September 2012

selamat hari jadi SUAMI ku!

29/9 satu tarikh yg agak bermakna buat aku sbb tarikh tu adalah tarikh lahir suami ku.
tak sangka,tahun ni kami akan sambut buffday suami aku ngan princess kami.amat bermakna.

kali ni aku sambut buffday suami aku dlm keadaan aku berpantang.hahaha.even berpantang pon
aku nk jugak buat surprise kat suami aku.yelah,aku rasa xbest kalo x buat pape.jd lah dgn hanya beli kek.

mlm td aku berpakat dgn mak n adik suruh dorg beli kek,and kul 12am pasang lah lilin.
aku xtau lah jd ke tak surprise tu sbb suami aku mcm xterkejut pon.rasa mcm dye dh nmpk kek
dlm peti ais umah mlm td.hahaha.

tp xpelah,if dye rasa x surprise pon.aku rasa sonok dpt beli kan kek kat suami aku.
again! selamat hari jd suami ku yg ke 26,moga panjang umur and murah rezeki.
we love u so much!

terimalah hadiah,seorang anak yg tiada nilai nya dr isteri mu ini.hehehe

Add caption
Read More ->>

25 September 2012

bila anak ko jd Burung Hantu

mlm td 1st tyme suami aku x balik lepas aku bersalin kan Princess,xbalik tu maksud nya suami aku keje,
mlm td keje dye habes lambat and aku kata tak payah balik lah,tido je kat hostel dye. ( suami aku keje kat
lumut,aku kat ipoh.kami PJJ.korg tau kan? hehe ) 

actually aku xsampai hati nk ckp kat suami aku x payah balik umah,
aku nk sgt dye balik.tapi aku kesian kat dye gak,sejak aku bersalin dye mmg kurang rest.
ulang alik tiap tiap hari dr ipoh ke lumut ( 2jam ) kul 6am dh kena keluar rumah,
then ptg nk dekat kul 7pm baru sampai umah balik.kesian sgt kat dye.tapi bia lah
suami aku rest sket,so aku kata kat dye mlm td xpayah balik.

aku risau kan jugak anak aku,sbb selalu,sblm dye tido,
dye akan main ngan papa dye,papa nya rajin melayan,kul 12 je papa dye
akan main ngan dye sblm 2 2 terlena.so Al-Kisahnya mlm td,anak aku celik
mata sebesor besornya mcm burung hantu start dr kul 12am.

mula nya kul 10pm tu aku tgk dye dh lena dh lepas nyusu,aku pon lega lah.
boleh aku tido.mak aku pon siap selimutkan anak aku ngan kain pelikat suami aku.
tapi tup tup kul 12am dye bangun,aku salin pampers dye,nyusu kan dye,mula pejam,
bila aku letak kat tilam,dye bukak mata,aduhhhhh nk gelak aku dibuatnya.
mulanya aku layan gak,tapi lama lama aku pon terlelap,dye main sorg sorg.
ek ek ek,aku pon bangun,nyusu kan lgik,salin pampers ag,tapi letak je
kat tilam,dye celik mata,berulang lah benda tu sampai kul 5am.

dh kul 5am,dye tido jap.then kul 6am dye bangun ag,
kul 7 pon bangun lg.alahaiiii anak ibuuuu,nk nanges aku dibuat nya.
aku xtau sama ada dye rindu papa dye or x selesa or kenapa.nk kata dye nanges,
xjugak,dye x nanges pon,diam je,tapi xnk tido yg merisaukan aku.

mungkin kah anak aku akan jd rapat gila ngan papa dye,
adakah dye takkan tido mlm bila papa dye xde,
adakah anak aku mmg suka berjaga mlm?
ahhhh persoalan yang bermain di fikiran aku.

kalau lah anak aku xnk tido bila papa dye x de,
jenuh lah aku bila balik KL nanti.takkan nk berjaga mlm,
mau aku lak yg jd burung hantu lepas tu.hahaha.

tak pelah,kita tgk mlm ni pulak cam ne,
korg mengalami masalah yg sama cm aku x?

kalo anak celik mmg best.kalo celik tgh mlm agak pitam gak lah.kan kan.

Read More ->>

anak Jaundis sgt memilukan aku!

hari ke 3 lepas bersalin aku dh boleh keluar wad,prosedur lepas operate,patient kena tahan
48jam baru boleh balik rumah,tu pon kalo xde masalah pape,Alhamdulillah aku xde masalah pape lepas operate,anak aku pon Alhamdulillah ok.tapi dlm kul 5am hari ke 3 tu misi suspect anak aku kuning,
kena lah amik darah pg pg tu,then kena letak bawah lampu biru tu.

masa kena letak bawah lampu biru tu,anak kena bogel kan,xboleh pakai apa pun kecuali pampers je.
apa perasaan aku masa anak kena letak bawah tu??? menanges lah apa lg!

tp mula mula aku tahan je bila tgk anak aku kena bogel,tp bila dye asek nanges je sbb sejuk,mula lah aku pon nanges sama,tp aku sedih x lama sbb doc dtg bg tau yg kuning anak aku x tinggi lg masa tu.then kami boleh balik.Alhamdulillah.sonok nya rasa hati ni.

tp keesokkan hari nya misi KK dtg cek kami berdua kat rumah,kata misi tu anak aku kuning ni,sok kena dtg KK amik darah.ye kuning anak aku naik lg, 15 tak silap aku masa tu,tapi x kena tahan wad,doc suh dtg lg esok nya,then naik lg kuning anak aku,16. aku diam ag,doc kata x pelah,sok dtg lagi.

mlm tu kami iktiar mcm mcm,bg sengkuang cina,then ada org kata bg air serbuk mutiara,then mandi air kucai,tapi semua x menjadi,kuning anak naik lg tinggi,18 x silap aku,then kena tahan wad.

so berkampung lah aku 3 hari 2 mlm kat wad,siksanya rasa diri ni kena duk wad dgn anak yg kuning dlm keadaan aku czer and payah bergerak.tangan anak aku jgn ckp lah,kiri kanan kena cucuk,kaki pon kiri kanan dh kena cucuk,menanges jgn cite lah,air mata ni menjurai jurai dh sbb sedih sgt tgk anak kena cucuk je.

bukan takat tu je,bila dye bogel duk bawah lampu tu lg lah aku nanges sbb dye sejuk,dlm wad tu dh lah mmg sejuk.sedangkan aku pon menggigil,apa lah lagik baby yg bogel tu.mst korg ckp,lampu tu panas lah.tapi seyes,lampu biru tu xpanas langsung.seyes,xpanas pon.aku letak tgn aku bawah tu x panas.

kaki anak aku dh biru,sejuk gila masa tu.hari pertama duk wad kuning dye turun sket je " 270 " so aku x boleh balik,kena tahan lg 1 hari, mlm ke 2 tu aku nekad,xpelah anak aku sejuk sket duk bawah tu,asalkan kuning dye turun.

mlm ke dua tu aku bg anak aku susu banyak banyak sampai kenyang,then letak dye bawah lampu,bila dye nanges lg aku bg lg susu,then letak balik bawah lampu.tp dye still nanges nanges gak,aku pujuk dye,aku usap usap badan dye,aku genggam tapak kaki dye bg dye rasa panas tangan aku,dye senyap jap,then nanges balik,menanges balik aku dibuatnya bila tgk anak aku nanges cm tu.

suami aku pulak jgn ckp lah,2 hari tu dye ulang alik dr umah ke spital.hantar barang kat aku,mlm mmg aku x tido.aku mmg lemau sgt.mmg lemah sgt,xcukup tidur,mkn pon aku x selera.mmg aku risaukan anak aku je.

hari ke 8,masa kat wad.sedih gila rasa.
hari ke 3,doc amik darah anak aku lg.Alhamdulillah kuning dye dh turun sampai " 230 ", dan kami boleh balik.aku rasa nk meloncat.sementara nk menunggu result darah anak aku tu.hati aku berdebar debar sgt.mcm rasa nk amik result spm masa tu.aku nk sgt balik.aku dh tak nk duk spital,aku x nk anak aku kena amik darah ag.

balik je rumah,aku mandi,anak mandi,then kami tidur marathon.lena sgt tidur,lain sgt rasanya dpt balik rumah ngan duk spital.huh x suke duk spital.tapi malangnya kuning anak aku masih ada,tak turun habes,kami bagi susu kambing pon sama je,bg mandi air kuning pon sama je,xturun.

kami kena ulang alik kk balik utk amik darah anak,sampai lah hari ke 14.doc kata dh xpayah amik darah dh sbb baby dh keluar dr tahap bahaya kuning dye,tahap bahaya kuning baby dr hari ke 6 - hari ke 10.lepas tu kalau kuning di kira ok sbb mungkin anak aku jenis kuning yg panjang and nanti akan baik sendiri.

tapi sebelum nk happy,kami kena g hospital balik sbb kena jumpa pakar pulak,jumpa pakar kena amik darah lg sbb dorg nk tahu punca knp kuning anak aku lama,pulakkkk dahhhh.kena amik darah ag,esokkan hari nya kami g spital.jumpa doc,doc suruh amik air kencing anak n amik darah lg.

nk menunggu air kencing anak punya lah payah,baby bukan mcm kita senang nk di suruh suruh kencing,hahaha.kami terpaksa tunggu dye kencing.kena tadah ke bekas tu sambil tepuk tepuk bahagian bawah perut dye.masa anak aku kencing tu kami kelam kabut tadah.hahaha sgt kelakar masa tu.

nk amik darah pon sgt memilu kan aku.bayangkan tangan yg kecik comels tu kena amik darah.3 tabung kena amik. ( tabung yg kecik tu ) korg tau x misi tu x jumpa urat anak aku,boleh dye buat anak aku mcm anak patung.dye keluar masuk keluar masukkan jarum tu kat tangan anak aku.x sanggup aku tgk.kesian sgt.ntah lah.aku mls nk ingat dh.rasa nk nanges.tp anak ibuu kuat.cuma ek sket je.then diam je.huh! kesian anak aku!

so jumaat ni kami kena g lg spital.nk tau result air kencing and darah tu pulak.hopefully x de pape lah kat anak aku.Aminnnn.

kalau anak kuning ni mmg sedih kan,bukan sedih apa,sedih sbb dorg kena amik darah je,habes kaki tangan sume,ada yg kata sbb kuning ni sbb ibuu masa preggy mkn mcm mcm supplement.ada yg kata sbb mkn makanan x berkhasiat.aku pon tak tau mana satu lah.tapi yg aku tau mmg kebanyakkan baby skrg mmg kuning.xde yg kata x kena kuning.cuma kuat and panjang ke tidak je kuning nya.

tapi xpelah.mungkin tu dugaan buat kami.moga kami diberi kekuatan utk menempuhnya.moga anak aku sihat sihat selalu.Amin.

princess day 18,dh pandai menari Oppa gangnam Style.haha
Read More ->>

24 September 2012

my breastfeeding journey yang menyentap!

disbbkan aku czer,kaki aku xleh gerak terus,kesan ubat bius separuh badan tu sgt kuat,lepas czer aku kena rest selama 6 jam utk bg ubat bius tu hilang.lepas 6jam baru lah aku rasa ubat bius tu hilang n aku dpt rasa kaki aku balik.dlm pukul 8am cm tu aku dh boleh angkat kaki,dan dlm kepala hotak aku,aku asek ingat anak aku je,anak aku nanges ke,anak aku dh minum ke,anak aku lapar ke.dlm hati aku mst anak aku akan nanges dan lapar,dan andai kata misi bg anak aku minum susu formula dulu pon xpelah,aku redha je,sbb aku mmg xberdaya nk dgr anak aku nanges dan dlm keadaan aku yg xde susu lg tu,cane aku nk susukan anak aku.

mlm sebelum bersalin tu,aku ada test guna manual breast pump yg suami aku belikan kat anakku,tp susu aku still xde,aku sedih,tapi aku dh baca kat blog blog ibuu,dorg kata utk anak 1st,susu mmg xde,tp hari ke 3 susu akan mula keluar,so jgn stress.

dlm kul 9am lepas bersalin tu,misi dtg hantar anak aku ke bilik.teruja nya aku bila tgk anak aku,sonok rasanya tgk anak sendiri,seronok tgk budak yg menendang nendang aku dlm perut dulu,dh ada depan mata,anak yg sempurna sifat nya,Alhamdulillah,aku sgt kagum dgn ciptaan Allah SWT yg tiada tandingan nya.sempurna dr segala sudut.aku bersyukur di dlm hati.aku belek tgn,kaki,muka segala sudut bdn anak aku,tgk muka,Ya Allah,sejibik muka papa dye.hehehe.

masa anak aku dtg kat aku,aku still xleh bangun,aku baring je,sakit bahagian jahit dh mulai terasa,sbb ubat bius semua dh hilang.demi rasa hati yg kuat nk dukung anak aku,aku berusaha bangun,aku suruh mak aku naikkan kepala katil bg aku duduk,sbb aku nk sgt dukung anak aku.sakit! tp aku lawan.aku lawan sakit tu demi anak.Alhamdulillah aku dpt dukung anak aku,dan perasaan tamak mulai menonjol.lepas dukung,aku teringin nk susu kan anak aku pulak.aku xnk tau yg misi dh bg anak aku susu formula,aku x nk tau! yg aku tau aku nk susu kan anak aku.

tapi masa tu anak aku tidur,dye x nk menyusu,so aku diam je.dlm masa yg sama,aku picit picit nipple aku.aku nk bg anak aku minum kolestrum aku.aku nk sgt bg anak aku merasa kolestrum yg sgt berharga tu.aku picit picit keluar cecair warna kuning.mulanya cair,then keluar yg pekat.Alhamdulillah,seronok sgt aku rasa.

mlm pon menjelma,anak aku dh mula merengek rengek,lapar agaknya,nk menyusu,aku mintak anak aku kat mak aku,aku kata aku nk susukan dye, ( ptg tu aku dh gagahkan diri aku bangun,aku nk kencing,sbb misi pesan,kalau nk bukak tiub kencing tu,awak kena duduk,baru saya bukak,so lepas aku duduk tu misi bukak tiub kencing.aku x suka pakai tiub kencing tu.sakit! masa mula mula aku bangun nk ke toilet tu.aku mengucap panjang! sakitnya Allah yg tahu,rasa perut ni nak jatuh ke bawah.bayangkan lah,rasa nk jatuh,aku smpai terpaksa ampu perut aku guna tangan utk kurangkan rasa sakit tu )

aku cuba bg anak aku susu,tapi aku xtau cara yg betul nk pegang baby masa tu.mcm mana posisi yg betul.aku rasa nk nanges,masa tu aku dh mula rasa stress.aku rasa nk nanges dh.anak dh nanges nanges dh masa tu.susu pulak xde,xkuar pon.aku cuba bg belak kiri lak,same! xmau gak,anak still nanges and susu x kuar pon.

last aku mintak mak aku panggil misi,suh misi ajar aku cara nk susu kan anak dgn betul.misi pon dtg ke bilik aku,sblm nk ajar tu standart lah kan.mst kena dulu sedas! misi ckp " anak sulung ke? xpegi kelas ke? knp masa mengandung x belajar sume sume,kalau saya dulu anak sulung,excited nk belajar mcm mcm pasal anak.ni awak cara nk menyusu pon tak tau " korg nk tau aku buat apa? aku buat BOHHHHHHHH layan jeeee.aku mls nk menjawap.kalau aku mejawap lain pulak jd nya nanti kan.so baik aku diam n tunggu je dye ajar aku cara menyusu yg betul.

bila dye tgk cara aku pgg baby,dye dh kata salah.celah ketiak tu x boleh ada lubang dye kata,then perut baby kena rapat dgn perut kita,so aku dh tau teknik yg betul.sukanya aku,tapi aku ada masalah lain pulak.susu aku pulak tak nk keluar.huh! aku dh mula mengeluh bila baby makin nanges.aku sedih. misi picit nipple aku.ada susu,tp sikit sgt! lepas misi keluar,aku bg jugak anak aku isap,tapi nmpk sgt xde susu bila anak aku still menanges.

mlm makin lewat,anak aku tidur jap,then nanges,tidur then nanges.mak aku g tanya misi nk buat mcm mana,last last misi bg susu formula dlm bekas,and kena suap pakai sudu. aku pasrah! aku pasrah sgt sgt bila tgk anak aku disuap susu formula.aku mmg xnk ada setitis pon susu formula dlm bdn anak aku,tapi mampu pulak ke nk tgk anak aku menanges kelaparan? aku x sanggup.aku bukan ibu yg kejam.aku tgk je mak aku suapkan anak aku susu formula.dlm hati aku,hanya Allah yg tau sedih nya.

sok pg nya hari kedua,aku try pump pulak susu aku,tapi xkeluar jugak susu,cuma keluar cecair yg pekat warna kuning.aku rasa tu kolestrum.tp mcm mana aku nk bg anak aku.aku blur.aku lap kan je cecair tu.lepas tu lain yg jd,lepas pam pam,nipple aku pulak luka.Ya Allah azab nya bila puting luka.sakit yg hamat korg tau x.aku sgt x tahan.bila baby isap lagik lah sakit,pedih,rasa nk nanges,aku bg gak baby isap sbb nk ransang susu.

nipple belah kiri lak anak aku langsung xnk isap sbb tenggelam sket,dye xnk pulak.plus dye pon baru belajar nk hisap kan,bila dh xde and susu pon xde,lg lah dye mengamuk,yg belah kanan pulak,boleh isap,tapi luka pulak,susu pon aku x pasti ada ke x masa tu.aku rasa xde,kesian anak aku isap puting kosong je.mlm kedua still lg bagi susu formula.aku menanges,aku dh tak tahan sgt masa tu,aku menanges sepuas puasnya bila tgk anak aku minum formula,aku usap usap badan anak aku,aku mintak maaf kat dye sbb aku xdpt bg dye susu aku,aku mintak maaf sbb biarkan dye berlapar.aku xsanggup.aku menanges sampai mak n suami aku marah.mak aku risau aku nanges banyak takut bentan n meroyan lak.tapi mmg aku xleh nk bedung perasaan sedih aku tu.kalau lah korg berada di tempat aku.mst korg paham.

hari ke 3,aku dh boleh keluar wad! yeay! sgt x sbr nk balik umah.3 hari kat hospital cukup buat aku mendap! bosan ! pg pg hari ketiga tu aku dh rasa miss B aku membengkak,aku rasa besar gila.dh berat mcm lesung batu! xlarat aku nk bawak.hahaha.dlm hati aku melonjak suka sbb aku tau tu bengkak susu,mst banyak susu aku lepas ni.tp di sbbkan bengkak,aku rasa sakit jugak dlm masa yg sama,sampai je rumah,aku trus suruh mak aku panggil bidan utk urut miss B aku,aku xnk mlm kang aku demam sbb bengkak susu.ahhhh aku dh cukup baca pengalaman blogger lain yg bengkak susu,dorg kata sakit sgt.tu yg aku tak nk.

ptg tu dlm kul 6pm aku dh start mengurut.Alhamdulillah berkat kesabaran aku,lepas megurut miss B aku mengalirkan susu mcm air hujan,menitik nitik susu aku,aku dpt rasa panas nya susu tu.aku rasa nk nanges.terima kasih atas kurniaan susu tu Ya Allah.and sejak dr hari tu,aku tolak sekeras kerasnya susu formula.aku xnk susu formula lagik.hehehe.

so pada ibuu ibuu baru,jgn stress bila xde susu.jgn nanges2 mcm haku ni.korg kena sbr je,
hari ke 3 mesti akan ada susu gak.kalo xde korg try lah urut taw.mst akan ada,yg penting mindset korg.
if korg mmg nk breastfeed baby korg.InsyaAllah akan ada susu.

ok lah.bye!

nanti aku cite cane nk baikkan nipple yg luka dgn cpt oke!

princess day 15,naik penimbang dgn penuh gaya!
Read More ->>

22 September 2012

" mak takut kamu BENTAN "

harini,hari ke 16 aku berpantang,aku dh mula rasa bosan,mula nya aku rasa pantang tu best.
xpayah buat keje umah,xyah buat pape,just menyusukan anak,mkn,tido.hahahaha.aku suka tu,
tapi bila dh masuk seminggu,dah masuk 2 minggu,aku mula rasa semacam.
aku dh mula rasa bosan.aku bosan dgn makanan,aku bosan ngan diri aku yg rasa x kemas,
aku bosan sbb xleh mandi lama lama,xleh sabun banyak banyak,xleh nk pakai seluar 
( kena pakai kain batik ) and x boleh mcm mcm lah.

bila berpantang dgn mak aku,lagik lah mcm mcm pantang larang nya,masa baring nk angkat kaki
x boleh,kaki ke straight je,kena pakai baju lengan panjang ( tp aku ignore je sbb panas gila,mana leh pakai baju lengan panjang ) lepas mandi lak kena pakai bedak sejuk ( yang khas utk org pantang,makcik aku buat kan,baunya agak busuk lah,tapi best sbb rasa tegang je muka ) mandi pon kena mandi air suam,tp aku bantai je mandi air sejuk.hahaha ( mmg dasar org degil kan ) kalau bab mkn pulak,jgn harap lah kau nk mkn mcm mcm.menu kau just nasi putih panas,ikan bilis,ikan merah potong goreng,air kopi,air suam,and ptg ptg boleh cicah kopi and biskut lemak.dan waktu ni lah aku rasa lain lain makanan tu sgt sedap.

kdg kdg aku rasa nak nanges,tapi apa kan daya,takkan pasal x leh nk buat mcm mcm pon nk nanges kan.tapi aku seyes bosan.aku nk mengemas rumah,aku nk basuh baju anak aku,aku nk menyapu.tapi pgg penyapu pon pantang mak aku kata.hasiiihhhh.

aku bukan merungut,aku paham apa yg mak aku buat tu utk kebaikan diri aku jugak.yg mak aku selalu ulang, " mak takut kamu BENTAN " tu je mak aku ulang,takut dye,and selalu dye kata " ibu jari kaki tu jaga elok elok " and mak aku siap pesan kat adik aku, jgn bg kakak mkn pape kalo mak xde,kalo kakak mintak jgn bagi.ahhhhhhhhhhh sabo jelah kan.hahaha.

korg tau x bentan tu apa? mak aku kata bentan tu kalau mcm ibu jari kita ni,terlanggar sesuatu yg keras,nanti kita akan turun darah,darah tu banyak sgt,then nanti kita boleh hilang darah banyak,and boleh mati.tu lah yg mak aku pesan and yg dye takut sgt.

tapi xpelah.demi kebaikan aku jugak,aku sabar jelah.lg bape hari je lagik dh nk habes pantang,tapi habes pantang pon banyak jugak benda yg x boleh mkn,and suami lak suh tambah ag pantang sampai 100 hari.sooooo kena tambah ag hari berpantang.hope dgn kesabaran aku ni,boleh lah aku kurus balik.hehehe.

semoga aku berjaya habes kan pantang dgn jayanya! yeay! hehe

my princess day 2.adik aku kata muka aku kecik kecik cm ni lah.
Read More ->>

20 September 2012

akhirnya bertemu dgn tuan Puteri ( kronologi part 3 )

part 1 & part 2

sampai je ke pintu masuk LR,suami aku kena tahan,xboleh ikut sekali.masa tu aku tinggal lah sorg sorg kat tepi dinding LR tu.aku xtau apa perasaan aku masa tu.mmg xtau,aku rasa kosong.kosong sgt sgt.pasal anak aku dlm perut pon aku x pk.before masuk LR,dorg transfer aku naik katil lain.again aku kena angkat bdn aku sendiri,and plastik kencing aku yg tersangkut tu,sgt lah x selesa rasa kat bawah tu bila bergerak.aku risau tercabut je plastik kencing tu.aku tanya misi, " plastik ni x tercabut ke? " hehehe misi kata x tercabut.jgn risau!

lepas transfer katil,aku masuk dlm LR,pengalaman yg paling aku tak boleh lupa.dpt masuk LR,yeay! hahaha gila! LR tu x besar mana pon.muat muat utk satu katil,kiri kanan tempat letak barang barang dorg utk operate,atas ada lampu bulat bulat yg mcm kite selalu tgk kat tv tu.aku sempat pandang keliling.jakun lah katakan sbb x penah masuk LR kan.lepas je pintu LR tu aku sempat kerling jam kat dinding tu.aku masuk LR tepat kul 12am.satu pengalaman yg jarang utk org lain dpt.

masa masuk LR tu misi misi yg kat LR pulak mmg dh get ready barang barang aku sume,mata aku mmg xlepas pandang jam kat dinding.setiap apa yg dorg buat kat aku mst aku akan pandang jam.

07092012 jam 12.05am : doktor bius masuk,doktor bius tu terkejut tgk aku yg jd patient dye sbb dye baru je interbiu aku ptg tu,and masa tu dye tgk aku tgk makan pizza nasi grg and macam macam ag.hehehehe.segan rasanya. ( ptg tu my mom blanja pizza,last lah konon mkn sedap before pantang.hehehe ). doc bius tu siap perli aku " eh u know,i baru nampak this patient mkn sakan ptg td,siap mkn pizza lg.rupanya mau operation ya " hehehe aku pon tersipu sipu malu.hehehe.wekkkkkkk!

aku rasa doc bius tu saja nk bg aku hepy sbb dye tgk aku mcm stress. ( doc bius tu pompuan singh,sgt cantik dan baik,suka sgt tgk dye )

lepas dye borak borak ngan aku,rupanya dye dh nk start cucuk ubat bius kat aku.dorg suh aku duduk and dorg kata i nk start cucuk belakang u ni,u lembut kan badan ye.aku dh cuak dh masa tu.again rasa nk nanges sbb aku takut sakit.dorg tekan tekan tulang belakang aku.dorg suh aku lembut kan badan.aku rasa aku dh cukup lembut kan badan.tp dorg kata badan aku still keras ag.aku xtau nk lembut kan badan sbnrnya.sbb aku nebes sgt kot.last last aku nekad utk kosong kan fikiran aku,mls pk pape,aku lembik kan badan aku.lembik selembik selembiknya.aku mmg belajar dr kesilapan buat VE and masukkan tiub kencing tu.aku mmg lembutkan badan aku tol tol.Alhamdulillah masa masuk ubt bius tu mmg xrasa pape,sgt x rasa.tau tau dorg dh siap suntik aku and suruh aku baring balik.dorg tny aku,eh x sakit ke? aku ckp x,xsedar pon.

slow slow aku dh tak rasa sakit kat bawah tempat masukkan tiub kencing tu.and langsung x rasa apa lepas tu.dorg pegang pegang kaki aku,dorg tanya ada rasa x? dorg tanya boleh angkat kaki x? then aku geleng,mmg xrasa pape.masa tu baru aku tau,mcm ni lah rasa bius separuh badan.

07092012 jam 12.15am : dorg dh siap tutup muka aku sume ( buat penghadang mcm yg kite tgk kat tv tu ) kan mmg nk operate kena tutup separuh kan.korg tau kan? aku dgr dorg kata ok kita dh nk start operate.masa aku dgr ke dorg ckp cm tu,aku rasa lost lg skali.aku xtau apa yg aku pk.aku ingat kan suami aku kat luar,apa lah yg dye buat,aku teringat mak,papa aku,and dlm masa yg sama aku x sbr nk jumpa anak aku.and doc bius bisik kat aku,ok kita dh start operation ok.u pejam mata,u doa banyak banyak ya. ( bagus sgt doc singh tu! ) lepas tu aku mengucap,baca segala doa yg terlintas dlm hati.aku x pejam kan mata sbb takut nanti x celik dh.hehehe.teruk kan aku ni.

sikit demi sikit aku rasa perut aku kena toreh,selapis selapis aku dpt rasa perut aku kena toreh,aku rasa perut aku di goncang goncang,last sebelum baby keluar dorg tekan bahagian atas perut aku,lepas je dorg tekan tu,aku terus rasa nk muntah,aku panggil dorg,aku kata nk muntah nk muntah.tp sume mcm kelam kabut,aku pon muntah je.mls pk,dh x leh nk tahan sgt.sume mknan yg aku mkn ptg tu kua semua. ( rugi mkn pizza )

rupanya dlm sibuk aku nk muntah tu,anak aku dh keluar,aku x tau pon sbnrnya,aku dgr dorg ckp 12.30am,12.31am,12.35am,aku x tau apa benda yg dorg ckp kn tu.last last dorg decide kul 12.31am.aku masih blur.apa benda yg 12.31am,lepas tu aku tgk doc bius tu kelam kabut ke depan ke blakang,ke depan ke blakang.nk amik sarung tangan,tak lama lepas tu aku dgr suara baby nanges.Ya Allah,suara anak aku.Ya Allah,suara yg dh lama aku nanti nanti kan.akhirnya keluar jugak princess aku.rupanya dorg kelam kabut td sbb anak aku x nanges.dh lama sket baru nanges.tu yg dorg sume cuak tu.

lepas aku dgr suara anak aku,aku nmpk misi bawak bayi ke sebelah aku.mula dye tanya awak punya anak,anak apa? aku kata girl.confirm girl? aah! aku jawap.then misi bg aku tgk ke"girl"an baby aku.mmg sah girl! hehehe.then dorg bg aku tgk muka anak.sebijik mcm yg ktorg buat 3d/4d tu.meyerlah nmpk hidung dye.hehehe.yg aku perasan satu je,dagu lekuk anak aku,xsangka dye mewarisi dagu lekuk aku.hehehe.

lepas tu dorg bawak anak aku pergi,tinggal aku je,doc bius dtg kat aku lg.dye kata sume dh settle,dh nk start menjahit je.aku x ingat duration dorg jahit aku bape lama sbb yg aku tau masa dorg nk jahit tu aku dh rasa mamai,aku nk tidur,aku ngantok sgt.tapi aku tahan mata,tapi x boleh.kepala aku dh naik pusing.aku ingat mcm aku nk mati.aku takut sgt.aku tak nk pejam mata,tapi last last aku terlelap,dan aku terjaga balik.Alhamdulillah aku masih bernafas and dorg dh siap jahit aku.dorg bukak penghadang yg hadang aku tgk dorg operate aku,then aku rasa dorg cuci badan aku.aku mmg x berdaya,yg aku tau dorg tolak aku,dorg tarik aku,kesana kemari dorg buat aku.sian sgt kat diri aku masa tu.huaaaaaaa~

lepas siap semua,dorg angkat aku lg ke katil ke wad.aku mmg x boleh tolong diri aku.dorg angkat aku.aku cuma boleh angkat kepala je.dorg tolak aku keluar,aku nampak suami aku tgh dukung anak.rupanya dorg bg baby kat suami suh qamat kan anak.suami aku pon sbnr nya terkejut lg masa tu.hehehe.xsempat aku nk tgk dye qamatkan anak =(

papa baca yassin kat princess

lepas tu aku dgr suara mak aku panggil panggil aku,ye mak aku dtg,papa aku and adik aku ada,papa aku usap pipi aku,rasa sedih,nk nanges,tapi aku xberdaya buat apa pon selain senyum.badan aku lemah,sejuk sgt,mengigil gigil.sampai je kat wad,aku tgk anak aku,tapi aku x leh nk tatap lama anak aku sbb doc suh aku tido sampai ubat bius hilang. ( kesejukkan kat dlm LR adalah sgtttttttttttttttttttttttt sejuk,seyes! )

lepas tu sampai keesokkan hari nya baru aku dpt jumpa lg anak aku.so tu jelah pengalaman bersalin aku.semua perasaan bercampur menjadi satu,dr saat saat genting nk melahirkan,sampai lah sesudah melahirkan.walaupun aku x merasa nikmat bersalin normal,tapi pengalaman di czer sudah cukup mengajar aku erti pengorbanan seorang ibu,aku sgt insaf,betul!

ok lah,sampai 3 part kronologi aku.hahahah hamek kau,hari ke 12 baru siap cite.maaf lah lambat update.anak aku kena kuning teruk.nanti update ag eh.heee.thanks to yg wish congrats!

p/s : total hospital bils aku sebenarnya 800rm,sbb aku duduk 1st class wad,masuk je aku kena bayar deposit 800rm,tapi sbb aku ada GL ( staff gov ) dpt half je,so suami byr rm400 je,then lepas 3 hari duk spital,aku dpt refund balik rm160. so total bils aku kat spital rm240 je for 1st class wad.even wad 1st class pon x bape mcm nk 1st class sgt,tp adalah selesa untuk aku,suami boleh teman,and bilik air kat belah dlm.ada aicond,cuma tv je tak de.hehehe.

p/s : sbb aku kena buat VE,cek bukaan bawah sbb mlm tu baby aku dh start mengeras,consistent. doc takut bukaan aku bukak lg banyak and nt nk bersalin normal x boleh,nk operate x boleh.sbb bawah dh bukak jugak.hope korg faham lah eh.hehehe.

boleh pulak dh nk kuar kuar hospital,baby kena kuning pulak.
Read More ->>

19 September 2012

sakit ke kena seluk? ( kronologi bersalin part2 )


lepas je misi kata baby mengeras every 10 minit,aku diam je,misi keluar,suami duk balik depan aku,and kami borak borak ag.gelak gelak,sembang sembang. actually kami masih x percaya yg aku dh nk bersalin. i will miss saat2 aku mengandung dulu.Alhamdulillah sepanjang mengandung kan princess,sgt senang and x banyak masalah.tp rasa kalau nk bersalin ag hmmmmm lambat ag kot.fobiaaaa.hehe

my hero,my love,my everything

before misi masuk nk monitor jantung baby td,suami dh mcm xkeruan,i tak tau knp,mula nya dye nk tido pakai kain pelikat,tp dye mcm xselesa,di tukarnya pakai suar pendek,pas tu x jd,tukar lg pakai sua panjang.siap pakai belt.aku pon pelik,aku tanya " takkan nk pakai mcm ni tidur? smart gila! "
then dye kata xpelah,rasa mcm xselesa pakai kain pelikat.aku pon ok lah,xpelah dh dye selesa mcm tu.punya lah kuat instinct dye,rupa nya aku nk bersalin mlm tu jugak,ptt suami aku mcm xsedap hati je,buat apa sume x kena.

aku pulak,lepas misi keluar tu,dh nk terlelap dh.tiba dr.wong masuk,doc yg sambut aku masuk wad petang td,dye kata " suami boleh keluar x? saya nk buat VE " aku terkejut sgt? hah VE? nk buat apa buat VE? then dye kata sbb baby dh mengeras consisten.nk kena cek ada bukaan ke x.Ya Allah,malu nya aku hanya Allah yg tau.mengangkang depan org lain.dr cina,and sorg lg misi.

misi tanya " seluar dalam pakai ke? " aah " aku jawap.then misi kata " lepas ni jgn pakai seluar dalam dh,bukak je " aku pon ikut lah.huh pelik nya rasa x pakai seluar dalam.

lepas tu doc pulak kata, " kankang ye puan,maaf ye puan " hah? kangkang,aduhhhhhh malunyaaaaaa.nk tak nk kena kangkang gak.lepas tu doc sapukan air apa ntah,sejukkkk je,then dye seluk satu benda keras,ahhhhh sakitttttttttttttttttttt! sebabnya aku keraskan kaki aku,aku keraskan sbb rasa malu yg amat n xbiasa.yelah,1st time nk bersalin kan,mana nk biasa kan.hehehe.but seyes rasa sakit.lepas seluk doc keluar,xbgtau aku pon ada bukaan ke x.

then suami aku masuk balik,dye tanya doc buat apa.aku pon cite,dlm masa yg sama sakit lg bawah aku tu.terngiang2 rasanya.then aku gelak gelak kat suami cite aku kangkang depan org.hahaha.suami aku pon senyum je.nk buat cane kan.bukan boleh nk request2 nk doc pompuan.

11.45pm ( 06/09/2012 ) : aku baru nk lelap balik,tiba tiba doc pompuan lak masuk,kelam kabut.sume misi masuk bilik aku,aku pun cuak,ingat knp,rupanya doc pompuan tu nk buat VE lagik.hah VE again dlm hati aku.tp kali ni aku dh belajar dr yg sebelum,aku kena lembut kan kaki aku,then buat VE kali ni aku lembutkan kaki,Alhamdulillah VE kali ni mmg xsakit.rasa smooth je.

moral : korg kalau nk buat VE lembutkan kaki taw.jgn keraskan kaki.kalau keraskan kaki,akan rasa sakit sangat.

then result VE nya ada bukaan 2cm,and doc decide Emergency Operation.huh! aku seyes terkejut.nk nanges sume ada,tp aku tahan.aku bersedia utk operation sok pg.bukan mlm ni jugak.

misi dtg salinkan baju aku.pakai kan baju putih kat aku.korg tau x punya lah aku takut sampai nk terkencing taw.and aku ckp kat misi, " boleh x saya nk kencing jap " korg tau x dorg  x bg aku kencing? dorg kata " eh eh xpayah nk g kencing,baring sini,saya nk masukkan tiub kencing,nt awak kencing dlm tu je "
huh again? nk masukkan benda bawah tu? seumur hidup aku x penah masukkan tiub kencing dlm kemaluan,kali ni aku merasa,aku pon baring balik kat katil.dorg masukkan tiub kencing tu.again aku keraskan kaki,sakitnya yang hamat.aku rasa nk nanges.misi kata, JANGAN keraskan kaki,nanti tiub x masuk.aku cuba lembutkan,tp sakit sgt.aku mengucap panjang.last last boleh gak masuk.tp rasa kat bawah tu sgt x selesa,xsuka gila!

lepas masukkan tiub kencing,suami aku masuk dlm bilik balik,tgk aku dh masuk tiub kencing and salin baju.aku ckp akt suami,aku x ready,aku nk nangis,and mmg aku menanges.bila tgk muka suami mmg aku nanges terus.tp dia tenang kan aku,dye kata xde pape lah.dye ada tunggu aku.aku tgk dye pon mcm nk nanges n terkejut.dye pon mcm xtau nk buat apa dh.mcm blur,nasib borang operate sume dh sain ptg td.

saat genting bila aku nk ditolak ke labour room.aku naik atas katil tu,kena pakai topi.kena tolak.dorg sume kelam kabut sgt sbb takut bukaan aku bukak lg.aku tgk je muka suami aku masa kena tolak tu.ada lah perjalanan nk ke labur room dlm 10 minit.aku x lepas tgk muka dye,dlm hati aku,aku nk tgk muka dye puas puas,andai kata aku x dpt tgk dye lagik lepas ni.sampai ke situ aku pk. ( sgt drama ) tp seyes weeehhhh,kalau korg pon,mst korg pk 2 benda je,korg selamat or ada masalah and korg mati.seyes!

tapi aku dh serahkan segalanya kepada Allah.apa pon jd aku redha,suami aku sempat call mak aku n aku sempat ckp ngan mak aku,mak aku pon dh nanges nanges kat umah.aku lg lah nanges.aku x nk ckp lama lama ngan mak aku.nt lg teruk aku nanges.

masa dh nk sampai ke LR,aku nk mintak maaf kat suami aku,aku nk bercakap ngan dye,tapi x boleh,x boleh sgt.mulut aku mcm terkunci,aku x tau lah knp.aku x tau knp aku xleh nk berckp.aku nk mintak maaf ngan dye,aku nk ckp kat dye yg aku sygkan dye sgt sgt.tapi x boleh.ntah lah.aku pon xtau nk describe cane.tp aku tau,andai kata aku x mintak maaf pon,aku tau suami aku dh mmg selalu maafkan kesalahan aku.Alhamdulillah aku dpt suami yg mcm dia.sanggup berkorban apa saja demi kami.

aku rasa dh panjang sgt aku taip ni.sambung ag nanti eh.air mata pon dh berderu keluar neh!
Read More ->>

17 September 2012

Kronologi Lahirnya tuan PUTERI

haiiiii sambung lg update blog sementara Princess tgh tido.sejak bape hari lepas anak ibuu ni dh pandai marathon menyusu dr kul 2am sampai kul 6am,fuhhhh siang mmg ternga nga lah ibu tidoo kan!

meh lah nk cite sket mcm mana i bersalin,mmg aku ni jenis buat sume benda kelam kabut,sampai nk bersalin pon kelam kabut.mmg kelakar sgt.


ni lah msg last i kat fb sebelum kena EMERGENCY OPERATE jam 12am
7/09/2012 haritu.

khamis,060912012 - pg tu kk call i suruh i refer hospital besar ipoh sbb dorg scan baby i songsang (38w)
aku tgh sedap sedap tido,kul 8.30am dorg call, aku dgn terkejut nya bangun and buat buat suara dh lama bangun,padahal lepas subuh tu tido balik.hehehe. bangun and siap siap,kul 9am trus g kk amik surat refer ke hospital ipoh.

sampai hospital ipoh,dlm jam 10am,cari parking punya lah payah,akhirnya park je tepi jalan n trus g ke DAY CARE kat hospital raja permaisuri bainun,utk scan perut.i tot g cek perut je,rupanya ada sesatu lain yg lagik terkejut akan diberitau lepas tu.

masuk Day Care,dorg suruh kencing sume cm biasa,and duk kejap.nanti dorg panggil ( mcm biasa lah kan,kena tunggu,tapi xlama sgt.sbb aku dtg pon dh tgh hari,sume org lain dh settle )

lepas nama aku kena panggil,masuk dlm,aku pon cite lah pompang pompang,dorg tanya xtau ke baby songsang,aku kata xtau sbb kk cheras baru mmg x scan aku,dh scan 33w kat swasta baru tau,but ingat baby akan turun,but cek kat kk tak jugak turun turun,doc kat sana sume terkejut.sbb dh 38w aku masih x tau kedudukan baby.

lama jugak dorg nk solve kes aku,lepas cek jantung baby,g scan lagik skali,kali ni nk sahkan betul betul kedudukan baby aku,lepas scan mmg confirm baby breech, ( songsang lipat pandan ) songsang yg atas nya kepala,punggung bawah kaki pon dua dua kat atas, ( hope korg paham lah ) hehehe.

so masa dgr doc kata confim baby aku songsang n x boleh normal tu aku rasa agak sedih,but xsedih sgt sbb aku dh sedia fizikal and mental aku dh,mmg aku dh solat,dh berdoa kat Allah bahawa nya kalau ditakdirkan aku czer,aku redha,aku bersedia,and masa aku dgr doc explain tu aku mmg sedih sket je,and ak dh bersedia dh.

lepas scan tu doc bagi aku 2 pilihan,sama ada aku nk pusingkan baby or nk czer.kalau pusingkan baby aku ada peluang utk bersalin normal.tapi kawan aku dh pesan,kalau kata dorg suh nk pusingkan baby sila berkata TIDAK sbb sakit sangat!

doc cerita lah apa risk nk pusingkan baby ni,risk nya : if pusingkan bukan 100% boleh baby keluar normal,semasa nk pusingkan baby tu,rasa nya agak sakit.tapi dorg kata bukan agak sakit,tapi sakit sgt! lagik satu bila tgh pusing kan tu,jantung baby boleh drop. ahhh tu yg aku tak nk dgr tu,kalau boleh aku x nk langsung ada apa apa jd kat baby aku! tu je.

and doc kata kalau xnk pusing kan kita czer je,czer lak xde pape,mcm biasa, 3 tahun x boleh mengandung sbb nk jaga luka dlm,kalau anak kedua ada peluang normal boleh normal,kalau x kena czer gak,and kalau czer max anak aku leh 3 org je. and aku bersedia utk czer,xsanggup nk pusingkan baby,sbb baby aku pon dh mengeras ngeras masa tu.

settle penerangan sume,jumpa lg doc kat bilik dye,and yg aku lagik terkejut dye kata,kalau x de pape esok or isnin kita operate,ptg ni masuk wad.aku punya lah terkejut.terkejut berukkkkkk! so fast! aku ckp kat doc " huh? esok? isnin? " and doc kata, " yup, Y? esok u dh boleh pgg ur baby "

aku terkejut sampai nanges,trus call suami,aku ckp kat suami yg ptg ni dh kena tahan wad and sok kena operate dh.Ya Allah,aku tau aku bersedia,but aku ingat minggu minggu depan ke baru operate,ni esok jugak kena operate.mmg terkejut! dlm masa yg sama mmg teruja nk jumpa baby.heee.

suami terus amik half day masa tu,sbb doc suruh aku masuk wad kul 3pm ptg tu jugak,sbb dye kata kalau masuk pg sok aku kena g amik darah sendiri,jumpa doc bius sendiri,drpd penat baik masuk wad ptg tu jugak,doc akan dtg wad je amik darah aku n cek aku.so suami sampai ipoh dlm kul 3.30pm and kul 4pm aku masuk wad.

Alhamdulillah sampai sampai spital ada 1 bilik 1st class wad kosong,and aku dpt duk 1st class.heee.best duk 1st class sbb suami leh teman kita.rm800 untuk deposit 1st class,sbb aku ada GL,dpt rm 400 je.masuk je wad apa lg,tukar unipom lah.hehehe.kena pakai unipom pink,hee aku mcm xcaye kena pakai unipom tu.dulu tgk org pakai,now aku lak.heee.aku tgk diri aku kat cermin,aku senyum sorg sorg,heee.

start je duk wad tu,mula lah kena cucuk cucuk dh tangan,mula dorg dtg amik darah aku,banyak jugak amik darah,yg bengang nya dorg amik darah aku sampai tertumpah tumpah darah aku ke lantai.huh! nasib aku baik,kalau x dh lama aku complain. 

lepas kena amik darah,mula lah mcm mcm doc,misi dtg wad aku.interbiu itu ini.mcm mcm dorg tanya,aku pon dgn senyuman yg paling manis menjawap semua soalan.lepas tu every 2hour xsilap aku misi akan dtg monitor jantung baby and cek tekanan darah aku.

ni dh saat saat klimax taw!

6/09/2012 jam 11.00pm aku tgh sonok berfb, ( mcm dlm pic kat atas ) bg tau kawan kawan aku dh masuk wad.mintak maaf sume! and masa tu aku dh rasa baby keras keras,and agak consisten,but aku buat tak tau je sbb aku tau aku czer,takkan nk beranak kot bawah kot kan.

11.30pm suami suh tido,dye kata rehat sket sbb nk operate sok.bia aku bertenaga sket.dye rampas Galaxy Note kat tangan aku,hp aku sume simpan.aku pon ok lah,rest lah.dh nk bersalin pon takkan nk degil gak kan.hehehe.tgh tgh borak,gelak gelak ngan suami aku,misi pon masuk,mcm biasa cek jantung baby sume,and misi tanya ada perut keras keras x,aku kata ada,then dye pon pgg perut and monitor,lepas cek dye kata baby keras every 10 minit.aku pon diam je.sambung balik borak ngan suami,gelak gelak,tiba tiba doc masuk,nk buat VE,aku pon terkejut gilaaaaaaaaaaaaaaaaa.seyes,nk czer pon kena VE ke.

apa rasa bila buat VE?sok sambung ag eh....heee~

Read More ->>

08 September 2012

saya dh bersalin!

konon nya nk amik cuti 2 minggu nk berehat lah.nk enjoy enjoy
last last time masa preggy,nk get ready barang barang princess yg belum bli.
tapi last last nya lepas buat entry pasal baby breech before entry ni,
rupanya haku bersalin trus.hehehe.sabo jelah kan!

saya bersalin mula nya dirancang operation sbb baby breech,
tapi tiba tiba kena bersalin EMERGENCY OPERATION! 
elok elok kena bersalin kul 6pg jumaat 7/09 akhirnya bersalin 
jam 12.31am 7/09 tu.korang bayang kan betapa kelam kabut nya haku
and betapa nebes nya bila tiba tiba kena bersalin.

MENANGIS? mmg opcoz lah menanges,
aku get ready utk bersalin jam 6am,tibe tibe tgh tgh malam
tu jugak kena bersalin.haiiissshhhh baby ibu ni mmg saje kan.
sbb apa i kena Emergency Operation.nanti lah i cite eh.

entry ni entry nk bagitahu kawan kawan yg i dh bersalin je.
heee.nanti mst ada yg tertunggu tunggu tanya i dh bersalin ke belum kan.
heee. *poyo gila.

mempersembahkan my Princess 
PUTERI IMANN SOPHEA BINTI MUHAMMAD FADHLAN
mulanya nama baby nk letak Puteri Sophea je,tapi MIL
nk nama Iman,so kami letakkn iman di tenggah tengah,
moga Princess menjadi anak yg beriman,menawan dan bijaksana
ye syg!

princess day 1

princess day 2

perasaan? mmg seronok gila tgk anak sendiri.
mmg lega gila.xtau nk ckp cm ne.

next entry i cite pasal chronologi i bersalin pulak eh.
Read More ->>

05 September 2012

kenapa takut baby BREECH?

haiiii saya x bersalin ag,tu lah ayat yg saya ingin nyatakan kat sini.hehehe.
yelah,due pon 20/9 kan,now baru 5hb,so opcoz lah belum bersalin.
but bila dh rasa sakit sket sket tu hati ni mula gelabah,but be cool.
tunggu lagik,lepas tu hilang sakit,huh! mmg false alarm tol!

semua tau kan,i dh balik ipoh untuk bercuti lama,
i amik cuti awal 2 minggu,sbb lg pon mmg dh xlarat nk keje,
dr rumah i nk ke rtm tu boleh tahan jauh,perut ni dh x sampai nk pgg stereng,
kalau kedepan sket perut mesti sangkut.tu blum ag kalau jem.
haissshhh,so i amik lah cuti awal.lg pun suami mmg suruh rehat b4 bersalin.
so saya yg menurut perintah jelah.heeee.

so cerita pasal baby breech ni.meh nk cite sket lah.
hari isnin ritu i continue check up kat kk sini.
mula mula g set appointment lain,so dorg suh dtg hari rabu.
means harini.tu nanti lah kite cite lain eh.kite cite pasal baby dulu.
lepas u buat appointment lain kat KK,i trus g klinik utk scan baby.

i nk tau pasal air ketuban,uri baby and berat baby,
and paling penting nk tau baby i dh turun ke belum.

so result nya,baby i still BREECH lagik!
jenis songsang nya songsang B,mcm dlm pic kat bawah ni.
FRANK BREECH. dlm BM sonsang pandan.ntah!
aku pon x penah dgr,but hasil google n apa yg doc cite.
mcm gambar B kat bawah ni lah.


mengikut kata doc yg scan aku,
frank breech ni banyak yg terjadi.dan yg best nya
songsang jenis ni boleh bersalin NORMAL,
dgn syarat baby kecik dan x terlalu besar.

doc kata dye dh sambut banyak baby cm ni.
aku pon lega dgr,doc kata senang sambut baby cm ni,sbb dye kuar
punggung dulu.cuma bila sampai tang kepala tu ibuu kena push kuat sket.
and mengikut pengalaman makcik i pulak,dye pernah sonsang jenis ni.
senang je bersalin,and kena kuat sket.makcik i suh i banyak mkn bendi,
supaya licin baby nk keluar nanti.i pon apa lg,start rini mkn bendi
jelah.hehehehe.

mula nya aku naik strees jugak bila pk kan pasal
baby x turun lg.tp lepas google2,ramai yg kata ada yg sampai 39w
baby baru turun,so now x yah risau lg baby belum turun ke hape.
just chill.and aku pon skrg mmg berdoa banyak banyak hope baby turun,
and andai kata ditakdirkan aku czer,aku redha.redha sgt sgt.
mungkin tu ujian bg aku!

rasanya ramai lg ibu lain yg czer,
bukannya aku je sorg yg penah kena czer,
ramai lg yg lain penah kena czer kan.so just chill.
suami pon x bg i stress2.sian kat anak katanya.
so same goes to me,i pon x nk anak stress,
cuma skrg mmg banyak berdoa and sembang dgn baby.
dr pg td baby asek mengeras je,tapi xrasa sakit pape lak.
risau pon ada,ada yg kata baby mengeras pon tanda tanda contraction.
but i xsakit lg.cane eh? hmmmmm.....

banyak benda yg i tak tau.
sedihhhh! 

berat baby now dh 2.9kg.
uri kat atas,ok je uri,
air ketuban pon cukup for baby.
so xde benda dh yg nk dirisaukan.
tunggu masa je neh.heeeee.

ni ada sket info pasal baby sonsang.
layannnnn~

Extended breeches bila kedua-dua kaki lurus dengan pergelangan kaki berada sebelah kepala mereka. Jadi jika kita periksa dari bawah,kita dapat merasakan punggung mereka. Fesyen ini paling ramai (70%). Jenis ini juga bayi bolih dibersalin secara normal.
Flexed breeches bila kedua-dua kaki berlipat di sendi lutut dan bila diperiksa dari bawah kita dapat merasakan kedua-dua pergelangan kaki dan punggung,Jenis ini cuma 15 %  sahaja.
Footling breeches bila satu kaki berlipat di sendi lutut dan satu kaki lagi lurus atau kedua-dua kaki lurus kebawah, Pemeriksaan dari bawah terdapatnya pergelangan kaki di pintu rahim. Jens ini Cuma 15 % sahala. Jenis ini memerlukan pembedahan caesarean kerana kuatir tali pusat akan turun kebawah bersama air ketuban. Ini dipanggil ‘cord prolapse” dan risiko kekurangan oksigen pada otak bayi amat tinggi.



kredit to : kelinik wanita


Read More ->>

03 September 2012

bermula lah cuti 90hari

Alhamdulillah.selamat sampai ipoh.khamis lepas i dh start bercuti.and esok bermula lah journey i bercuti dan menanti saat saat Princess dlm perut ni keluar.ohhh sgt excited.takut pun ada.


lama kan i dh start cuti.nk menunggu lg 2 minggu b4 due date.ada yg kata kalau ditunggu tunggu nt xkeluar baby.sayang je cuti.tp xpelah.sementara nk menunggu baby keluar,boleh lahni get ready apa apa yg patut.leh lah selalu selalu mengaji.sembang sembang ngan baby.hope baby senang keluar nanti.


doakan i ye kawan kawan.InsyaAllah baby dh keluar i update lg.heee.


Published with Blogger-droid v2.0.4
Read More ->>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...