Image and video hosting by TinyPic

31 January 2013

Pure marine collagen gred AAA sedap ke?!

Kalo kat fb tu ngah meletop2 satu satu product.aku ni x kurang jugak gediknya nk mencuba.tambah2 bab yg boleh mencantikkan dan yg mengorgeose kan aku.hahhhhha.ini sume POYO! skrg kan tgh malatop pure marine collegen ni.so aku pon xnk lah ketinggalan mencuba.ada akk kat fb tu jual kat aku sekilo rm55.aku xtau lah ada jual 100gram.aku bantai beli 1kilo.tp xpe.leh tahan 4bulan.

Aku masak PMC td.tp aku rendam dr smlm.masa rendam tu kembangnya semangkuk.then baunya.haishhhh korg jgn lah hidu ye.boleh hilang selera mkn.tp MIL aku selamber je mkn mentah cm tu.dye kata x rasa apa.hehe.bila skali tgk mcm sotong pon ada.

Lepas rendam aku basuh and masak atas api.masa masak tu aku tinggalkan.pas tu aku g kacau.rupanya PMC ni dye cair.mcm kita masak agar agar.sama je.lepas sejuk tapis lah.masa tapis tu bau nya.Ya Allah.hanyirrrrr.mcm aku ngah rebus ikan nk buat laksa lak gayanya.tp lepas aku campurkan sunquick.bau hanyir tu hilang.heee lega sket.

Td aku dh try mkn sesudu.mmg mcm agar agar.lembut gila.and xrasa apa.rasa sunquick je.and x hanyir pon.tp aku take time nk telan sbb terasa rasa hanyir masa masak td.tp ok je.so nk mkn 2 minggu.nk tgk kulit best ke x.hehehe.

Sekian.quick review pmc.

28 January 2013

ImannSophea suka carseat!

28/01/2013
1st journey aku and imannsophea.kami balik kl rini.minggu depan aku dh nk keje.sedih sebenarnya nk balik kl.dh lama sgt cuti kan.lg sedih sbb nk hantar imannsophea g nursery.mcm mana lah budak tu.skrg ni aku ajar dye jgn dukung dukung.bia je letak bawah.nt kat nursery xde sape nk melayannya.ahhh malas pk.sedih.bila aku ckp ngan suami.suami aku kata " semua parents akan mengalami benda yg sama " hmmm diam saje lah aku kan.aku paham sume parents akan mengalami.tp bila masa nk alami tu sedih sgt.ahhhh dh lah.mls pk.aku nk cite pasal carseat ni.

Cite pasal carseat lak.Alhamdulillah anak aku mau duk dlm tu.cuma cuma cuma.... Kalo dye tido and diletakkan dlm.carseat xboleh.dye akan jaga dan nangis.myb sbb kereta berwap kot sbb panas.kalau nk letak dye bia dye jaga and dye lelap sendiri dlm carseat tu.hee.tu peel nya.baru belajar td.dh lama buat kaji selidik actually.

Mcm td.aku saja x nk bg imannsophea tido.bia dye penat main.agak agak dh nk gerak.baru angkat letak dlm carseat.sblm tu aku bg dye minum susu kenyang kenyang dulu.hehe.so dr umah.sampai tol ampang dye main.lepas tol ampang sket.aku sumbat puting.ekon kasi kuat sket.gosok gosok kepala dye sket dgn sblh tgn.then zzzzzzzz...... Dye bantai tido sampai rawang.fuhhhh lega.then masa terjagantu dye jebik jebik sbb terkejut bunyi hujan lebat.and x nmpk aku kt sblh dye.hehehe.sumbat puting balik nasib dye diam.agak2 dh nk ek ek ek aku sumbat susu.hehehe.susu plak dh buay siap siap.dye lak dh pandai pgg botol sendiri.so senang lah.dye diam je minum.mula dye ek ek ek.pas tu sembang sembang ngan dye bg gelak.agak mencabar jugak bawak anak dgn carseat ni.but kena ada caranya.dan cara yg ni berkesan.so pas ni sng lah nk balik ipoh dgn imannsophea ber2.

Actually papa imannsophea follow kami naik moto dr belakang.sbb barang banyak sgt.nk jimat space n nt senang lah papa nk.balik lumut.dh bawak moto skali.tp sian papa kena hujan td.

So.bermulalah kehidupan kami di kl.new chapter begin.aku agak takut gak.tp hidup kena tempuh.hope papa cpt cpt cr keje kat kl.moga Allah permudahkan jalan kami.amin.

18 January 2013

Anak dara aku dh sunat wei.

Isnin lepas bersunat lah sudah anak dara aku tu.dh masuk 4bulan baru nk sunat.opah nya dh berentam rentam marah knp x di sunat sunatkan lg anak dara aku tu.hahaha.yelah,mana nk sunatnya.aku nk drive payah.car seat xde.nk tgu papa nya kena tgu free.papa nya dh masuk shift.and kalo nk g time papa cuti mmg klinik x bukak.sbb hari ahad.so kekdahnya 4bulan lah baru sunat.

Lg pon.banyak version pasal sunat ni aku dgr.ada yg kata 5 bulan baru boleh lah.6 bulan baru boleh lah.mcm mcm cite.padahal bila aku g klinik sendiri baoe bape bulan pon boleh sunat.kalo kat kampung kampuang.lepas pantang dorg dh sunatkan anak dorg ye x.hmm tu lah.dgr lg ckp org.lain kali g tanya sendiri.hehehe.yelah, kdg kdg dgr ckp org ni berguna.tp kdg kdg banyak yg x guna dr berguna.kennnsssss.

So masa princess sunat ritu aku cuak jugak.apa yg dipotongnya.xtau pon aku.risau gak.kang aku yg nangis.tp masa tgk doc buat tu.alahaiii kejap nya buat.sikit sgt potongnya.mmg kecik je.princess pon x nangis.ek ek sket je.pas tu meleborrrr je senyumnya.hahaha kelakar.ibuu yg seday lebih.anak xde pape pon.

Kos sunat anak just rm20.ipoh lah.area lain aku xtau lah kan.kl maybe mahal sket kot.so now xyah risau pasal sunat dh.dan alhamdulillah princess x demam lepas sunat.ada yg kata nt anak demam.nt nasib princess x.

#counting days utk balik kl.

P/s : ni entry dlm.draft.xtau lak ada.hehehe

17 January 2013

Anak aku xboleh duduk dlm rocker!

Peristiwa minggu lepas masih menghantui aku.sejak dr kejadian tu mmg aku campak rocker ke tepi.xberani dh letak princess dlm rocker.aku fobia.aku takut.aku menyesal.kalau jd pape kat princess masa tu aku takkan maafkan diri aku.takkan.takkan.

Princess skrg dh pandai protes bila org buat tak tau je kat dye and kalau dye nangis.org diam je xangkat dye.dye akan jerit kuat kuat.then kejadian tu berlaku masa aku amik nasi lemak kat dapur.aku tgh isi air dlm tupperware.aku letak dia dlm rocker mcm biasa.mulanya aku tgk dye ok je main main dlm tu.lepas tu aku terdengar bunyi pelik.bunyi mcm org xboleh bernafas. Huuuuhhhh huhhhhh huhhhhhhhh cukup 3 kali aku terus jenguk ke depan.xsedap hati.

Sampai je aku kat depan aku tgk princess dh senget.kaki terkeluar dr rocker.kepala dh senget kat tempat yg sepatutnya tempat tu untuk punggung dye.yg tempat melengkungku.aku harap korg dpt bayangkan.jantung aku laju.aku terus angkat dye.dakap dye kuat kuat.aku takut.lutut aku menggeletar.bibir princess dh putih.tgn dye sejuk.Ya Allah.aku nk nagis sgt masa tu.aku peluk tenangkan princess.dia xnangis.tapi aku tau dye takut sbb dye x boleh bernafas.andai kata aku bia lama sket.ntah apa jd ngan anak aku.huh nk nangis lak aku taip entry ni.

Aku baru sedar mcm mana leh jd cm tu.b4 ni mmg aku selalu tgk dye angkat2 punggung masa dlm rocker.so kejadian tu jd myb sbb dye angkat2 punggung dye and lonjakkan kaki dye.so sket2 dye turun ke bawah and stuck.aku ngat bila letak dlm rocker selamat lah.rupanya x.bagi anak yg dh pandai melonjak and yg dh nk meniarap.jgn lah letak dlm rocker dan tinggal kan dorg sorg2.mmg bahaya.mmg pengajaran buat aku.

And td plak.aku sidai kain kat lua.aku letak dye kat playmat dye bg dye main.mula dye gelak gelak main sorg sorg.sekali aku dgr satu benda lain mcm lg.aku pon jenguk dlm umah.tgk tgk princess meniarap sambil muka dh tersembam kat karpet.lg skali berderau darah aku.aku cpt cpt angkat tgk tgk muka dh merah.air liur dh penuh kat mulut.myb dye dh letih meniarap then nj rehat and telangkupkan muka kat karpet.haihhhhh anak.mmg lah kan.korg penah x jd cm ni.

Aku fobia sgt nk bia dye sorg2.ntah lah mcm mana kat nursery nanti.bila pk pk aku mst nk nangis.moga princess selalu di lindungi Allah.Amin.

07 January 2013

Beza je checkup anak di klinik kerajaan and swasta

Harini last month aku bwk princess checkup kat kk ipoh.bulan depan princess dh kena checkup kat kl.hujung bulan ni aku dh nk balik kl.sedih sbb nk tinggalkan ipoh.sonok sbb nk keje balik.rindu dh dgn workstation aku tuh! Hehehe.

Rini aku bangun lambat.mlm td princess batuk and selsema.makin teruk.so masing masing x ckp tido.kul 830am baru sampai kk.till now 1150am masih ag kat klinik.aku terpk,boleh x kat kl nk bwk baby g swasta.mintak pendapat suami.dye kata dos ubat yg swasta bagi xsama ngan kk.ubat kk lagi bagus actually.maksu aku pon ckp cm tu.

Td sementara tgu princess kena panggil.borak jap ngan akk sebelah aku.dye pon merungut sbb lama sgt kena tgu.anak dh merengek.aku tny dye pasal checkup kat swasta.dye kata swasta ubt xbagus.and swasta bg dos xsama ngan kk.lg pon swasta x dos 3 serangakai.aku x pasti 3 serangkai tu ubat apa.tp akk tu kata ubat yg kk bg ubat bagus.ubat mahal.so hasrat hati aku nk cek kat swasta terbantut ag.buat apa kalau kite bayar tp anak x dpt dos yg bagus kan.

Tp mcm biasa lah.yg aku geram ngan kk.sbb keba tunggu lama.bukan lama sikit.lama banyokkkkk.hmm kalo kite sorg xpe.ni dgn anak.lama kena tunggu.sian anak.

Sape ada suggestion or comment ttg checkup anak kat swasta???

06 January 2013

Syurga cinta kami

Tiada apa lg yang aku mahukan lg didunia ni selain kesayangan kesayanganku ada di sisi.suami ku! Insan yg paling banyak berkorban untuk melihat kami bahagia.kami tersenyum lebar.walaupun bukan rumah banglo 2 tingkat yg disediakan untuk kami.tp kami tetap bersyukur.walau banyak dugaan yg mendatang.lepas satu satu masalah yg dtg.suami aku tetap boleh tersenyum.tiada siapa yg akan menjadi suami setabah kamu wahai suami ku.walaupun aku kdg kdg moody,maafkan lah aku.aku tetap menyanjungi kamu setinggi tinggi alam selepas Allah.aku sayang kamu wahai suami ku.

Tanggal 4/01/2013 menginaplah kami dirumah baru.rumah yg dibeli atas nama suami aku.Alhamdulillah.rumah teres setingkat jd rumah rasmi kami.kami stilk keje kl.tp rumah tu mak aku yg duduk.banyak dugaan nk masuk rumah ni.tp diatas ketabahan suami aku.segalanya dipermudahkan.Amin.satu permulaan yg gembira sekali tahun 2013.moga segala perjalanan kami dipermudahkan lg.Amin.

Princess dh nk masuk 4 bulan.banyak akai and dh bijak.seronok tgk perkembangan anak.tp yg x seronok bila nk kena masuk keje dh.sedih.ahhhhh malas pk pasal keje ag.just nk enjoy dh moment wif princess dulu.yeay! Gudnyte love ♡♡♡

02 January 2013

Post 1st 2013

Yeke pertama.rasanya ye kot.heeehe.Assalammualaikum semua.selamat tahun baru.apa azam tahun baru korg? Kalau tny aku aku myb xde azam.hahaha.mls nk berazam sbb last last mst xde jd pape pon.tmbh ag kalo berazam nk kurus.last last sampai hujung 2013 mst kedebab gak.mls ahhhh.kalau nk kurus,kurus jelah.mls nk azam azam.hahhhaha.terukkan.

Alhamdulillah awal 2013 kami dimulakan dgn sesuatu yg indah.apa yg indah? Indah sgt bila kita dpt menjejakkan kaki kedlm umah sendiri.best kan.Alhamdulillah suami dh pon beli sebijik umah kat ipoh. (tp kami masih keje KL) kumpul aset lah katakan.hee.mak aku akan duk kat umah yg kami beli tu.

Semalam sesi mengecat dan cuci rumah.tp aku ni baru je cat separuh pagar penatnya mengalahkan org cat 1 rumah.huh penat lah weh.so last last suami kata ahhhh kita upah org jelah.so last last harini dtg lah org lain utk cat umah and cuci umah.

So now tugasnya kami nk mengemas barang nk masuk kotak.bapak malas nya.banyak gila kot barang! Tp nk buat cane.mls mls pon kena jugak kemas.bukan brg tu boleh kemas sendiri ye dakkkk.xpelah.demi rumah ku heaven ku tu.kemas lah dgn penuh semangat ye.

Cadangnya jumaat ni kami angkat barang.InsyaAllah sabtu pindah sepenuhnya dan ahad baru duduk sbb nk panggil org masjid dtg bc doa dan yassin.nk bwk masuk baby kan.risau gak.hope xde pape yg jd.doakan kami ye.Amin.

Princess batuk batuk and flu dr smlm.tp xdemam.kami cpt cpt bwk g klinik td.hope cpt sembuh ye anak.

01 January 2013

2013 vs 26tahun

Selamat tahun baru kawan kawan ibuu.

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com