17 January 2013

Anak aku xboleh duduk dlm rocker!

Peristiwa minggu lepas masih menghantui aku.sejak dr kejadian tu mmg aku campak rocker ke tepi.xberani dh letak princess dlm rocker.aku fobia.aku takut.aku menyesal.kalau jd pape kat princess masa tu aku takkan maafkan diri aku.takkan.takkan.

Princess skrg dh pandai protes bila org buat tak tau je kat dye and kalau dye nangis.org diam je xangkat dye.dye akan jerit kuat kuat.then kejadian tu berlaku masa aku amik nasi lemak kat dapur.aku tgh isi air dlm tupperware.aku letak dia dlm rocker mcm biasa.mulanya aku tgk dye ok je main main dlm tu.lepas tu aku terdengar bunyi pelik.bunyi mcm org xboleh bernafas. Huuuuhhhh huhhhhh huhhhhhhhh cukup 3 kali aku terus jenguk ke depan.xsedap hati.

Sampai je aku kat depan aku tgk princess dh senget.kaki terkeluar dr rocker.kepala dh senget kat tempat yg sepatutnya tempat tu untuk punggung dye.yg tempat melengkungku.aku harap korg dpt bayangkan.jantung aku laju.aku terus angkat dye.dakap dye kuat kuat.aku takut.lutut aku menggeletar.bibir princess dh putih.tgn dye sejuk.Ya Allah.aku nk nagis sgt masa tu.aku peluk tenangkan princess.dia xnangis.tapi aku tau dye takut sbb dye x boleh bernafas.andai kata aku bia lama sket.ntah apa jd ngan anak aku.huh nk nangis lak aku taip entry ni.

Aku baru sedar mcm mana leh jd cm tu.b4 ni mmg aku selalu tgk dye angkat2 punggung masa dlm rocker.so kejadian tu jd myb sbb dye angkat2 punggung dye and lonjakkan kaki dye.so sket2 dye turun ke bawah and stuck.aku ngat bila letak dlm rocker selamat lah.rupanya x.bagi anak yg dh pandai melonjak and yg dh nk meniarap.jgn lah letak dlm rocker dan tinggal kan dorg sorg2.mmg bahaya.mmg pengajaran buat aku.

And td plak.aku sidai kain kat lua.aku letak dye kat playmat dye bg dye main.mula dye gelak gelak main sorg sorg.sekali aku dgr satu benda lain mcm lg.aku pon jenguk dlm umah.tgk tgk princess meniarap sambil muka dh tersembam kat karpet.lg skali berderau darah aku.aku cpt cpt angkat tgk tgk muka dh merah.air liur dh penuh kat mulut.myb dye dh letih meniarap then nj rehat and telangkupkan muka kat karpet.haihhhhh anak.mmg lah kan.korg penah x jd cm ni.

Aku fobia sgt nk bia dye sorg2.ntah lah mcm mana kat nursery nanti.bila pk pk aku mst nk nangis.moga princess selalu di lindungi Allah.Amin.

33 comments:

cha said...

huish nasib baik u cepat. lepas ni hati hati ye u. kene tengok selalu la risau plak kan

mas saari said...

mmg bahaya rara biarkn anak yg dah nak pandai meniarap sorang2 camtu.. kalau nak pi jemur kain ke letak je dlm stroller pastu bwk sekali.. akak dulu buat camtu lh.. senang dia dpn mata kita..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

rara.. sbb akak takut sgt jd benda2 cmni dr lala kecik smpai dh setahun lebih ni akak kalau nak mandi ke, nak buat kerja yg jauh dr lala memang tggu dia tido. kalau nk masak utk lala pn akak pastikan akak nampak dia main2. Nak2 lg lala skrg lasak yg amat. 2 hr lepas bibir luka jatuh.. tu pn x smpai 5 minit akak paling muka. Apapun rara.. baby yg tgh nak belajar skill2 baru ni kita kena selalu perhati. Tu la kan bila kita takde pilihan nak jaga sendiri trpaksa hntar nursery trpksa tawakal jer.. Insya Allah semoga Allah lindungi Puteri dr perkara2 yg buruk

ros_reeza said...

takut juga saya baca entry akak ni. tak tahu macam mana perasaan akak yang alami sendiri.. moga princess baik-baik saja.. Akak jangan sedih sedih ye..

safiyyah osman said...

Rara..klu princess kepala xkuat lgi n bru dok bljaq meniarap..rara jgn tggai k..tggu dia tidoq bru rara buat keja..piya dlu pun msa adelia xpandai angkt kpala n nk meniarap mmg xtggai sbb tkut ..tggu dia lena bru la buat keja umah..

Piya pun beli rocker tp simpan ingt nk juai hahaha sbb last guna msa adelia umuq 4blan kot.

Take care rara n princess.

najihahfara said...

kesian princess..sy pulak yang takut..

~ yus ~ said...

comelnya princess...

pengalaman akak, dah 4 orang anak ni, memang tak pernah letak anak dalam rocker. Tak pernah beli pun benda tu, rasa kalau nak letak anak dalam tu, biar masa kita ada di sisi dia kot, kalau tak baik jangan.

Satu lagi, pesan dari misi yang pernah akak jumpa kalau anak masih baby, mereka sebenarnya tak perlukan bantal.Akak tengok gambar princess yang atas tu bantal dia bukan main besar lagi, biar letak dia atas tilam saja yang rata, so kalau dia mula belajar meniarap pun, dia tak terjatuh dari tempat yang tak sama level, bantal tinggi sikit kan, tilam dah lain level.

Masa tidur pun baby sebenarnya tak perlu bantal, nanti takut dia lemas dengan bantal, bantal sesuai di perkenalkan pada bayi bila umur mereka dah menginjak setahun lebih ke atas.Ada artikel pasal ni tak silap, cuba rara cari.

Apa pun memang kena hati-hati selalu, InsyaAllah takde apa2. Ni kira proses kita belajar juga menjaga baby dengan lebih baik. Akak tahu rara memang seorang ibu yang perihatin.

diana said...

akak baru teringat nak pesan kat rara jangan letak baby dalam rocker masa tengok gamba princes kat insta kemarin. lagi baik letak baby kat bawah je..bila letak bawah dia lebih cepat dan senang untuk bergerak..tambah2 bila baby dah 2 bulan ke atas dia dah nak pusing2 untuk meniarap.

memang waktu macam ni kita tak boleh tinggal baby sendiri.bahaya.akak kat umah memang tak tinggal Mikhail sendiri.masak pun tak.kalau ayah dia ada kat umah baru masak.kalau tak de memang beli je.

kalau akak nak mandi time dia tidur akak suruh maisara tunggu adik dia.takut kalau2 susu meleleh pesan siap2 panggil ibu cepat2..heheh..

jaga anak ni memang banyak yang kena kita perhatikan.tak mudah sebenanya.kena lebih berhati2 la lepas ni..

Mimie Kamisah Wahed said...

Ya ALLAH.. takutnye bile bace entry Rara kali ni.. Sebelum ni terfikir jugak nak beli rocker sebab tak nak biasekan baby yang bakal lahir nanti gune buai.. terfikir jugak kalau baby dah besar sikit, kan baby ni suke gerak2 kan, bahaye kalau letak dalam rocker tanpa pengawasan. Tapi bila dah jadi kat princess Rara, rase tak nak pulak nak bagi baby dok dalam rocker.. Semoga princess Rara dilindungi ALLAH selalu.. Amin..
Oh ye Rara.. leh tak bagi review breastpump yang Rara gune? sebab sekarang ni sedang sebok survey2 breastpump yang mampu dimiliki.. hehhehe.. tq Rara. :)

Aty_Fared said...

Mmng risau bace..dulu qaleef pernah tertonggeng kuar dr rocker mase die brmpandai nak merangkak..sejak tu aty trs simpan..takut ape2 jd..

combi said...

mulatnye mate!

Veelara Shamsyul said...

Bhya kan. I klu nk buat keje memang x berani tingalkn die sorang2 ms die bru2 meniarap tu. Lgsatu ms die tdo pun kene ht2 sbb budak tgh nk blaja meniarap ni, dlm tdo pn meniarap taw. Klu die pandai pusing bdan smula xpe. Takut die tsemban muka die kt tilam....

Klu lrh elakkn byk kain or selimut sekeliling die...bantal pn cari y x tengelam..ht2 k

LuN@_aiDi said...

mcm2 kan rara, bby mmg xleh nk biarkan sorang kan?
nk plak yg baru nk belajar meniarap
mmg kena slalo perati..huhu
kdg2 sampai xleh buat aper2 pun.. :p

fifi tiez said...

eh,tak tahu lak benda gitu boleh jadi..risaunya..anak i pun cepat jer..baru lepas tukar pampers,tetiba dia dah tertiarap..tp rocker bahaya yer..hmmm..

With Julia said...

Rara...bukan setakat rocker je menjadi masalah punca risiko keselamatan anak2...bahkan baby cot pun sama gak..oooo semua yg berkaitan dgn barang2 disekitar mereka adalah risiko utk mendapat kemalangan...tips julia ialah biar anak tido dulu baru buat kerja lain2...kerja2 umah mmg ptg tp anak lg penting kan rara...if anak x mo tido siang its ok, beli je mkn rara...kalo nak sidai kain ke apa2 sekali pun biar anak dkt ngan kita...mcm buh dlm storller pun selamat...yg ptg mata kita senantiasa sesaat bersama mereka...ya allah lindungilah anak2 kami sekalian...amin :)

Nursaila Norman said...

nasib baik xjadi apa2 rara..baby baru nk belajar sume benda kan..tengah lasak..jaga baby baik2 ye rara..

Siti Nursyamimi said...

seriau dgr cite rara ni..br plan nk beli rocker tp bila fkr2 balik Safiyya dh pndai meniarap semua tu trus off nk beli..tkt jadi cm baby rara gak..take care ye dear..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

anak2 kecik ni kena bg lbh perhatain kan sbb dia tak pandai cakap, mintak dijauhkan perkara buruk

MizzTina said...

bahaya btl..mujur rara cepat.. pasni ltk je kt bwh..klu nk ltk dlm rocker pun, ms rara ada sebelah dia..

Cho Zila said...

membacanyerjer akak dah seriau... nasibler kan.. lakukanlah apapun asalkan mendatangkan kebaikan pada anak2 kitakan..

Munnafendy said...

rara...mmg dh byk dh baca pasal bhaya rocker ni...pls la jgn letak lg k. buang terus je lah rocker tu.kalo bg org pun, bhyakan ank org. pls rara...no no.

mama leen said...

hati2 rara.. jgn biar baby sorang2.. adui.. naseb baik cepat..

Aeen said...

Mmg risau sgt....Raees pun setiap mlm kalau tidur tiba2 dy myiarap muka dah tersembam kat atas katil...tidur malam hari2 xlena coz nak kene tgk dy jer...

mOoN said...

huhuhu.. sib baek rara cepat.. minta dijauhkan dari perkara-perkara yg x baik..

moon skang pun mmg x letak aisya dlm rocker lg sebab ari tu boleh pula dia meniarap kat dlm tu.. rasa cam x selamat dah.. huhu.. kadang2 masa nak bagi makan je duduk dlm tu..

erna said...

fuh....erna yang baca ni pun rasa debar debar. walaupun rocker tak setinggi buai, tapi tetap bahaya kalau baby kita jatuh. iman sejak dah mula pandai gerak gerak memang erna x berani nak letak atas rocker melainkan kalau eerna ada dengan iman atau ada org lain tolong tengok. nasib baik rara..

FUZY said...

jadi pengajaran jg untuk fuzy....sgt risau if bnda jd bby yg kta sedang jaga..sejuta kekesalan pun xgunakan...so Apa sj nak buat kena fikir safety first... alaihaiii anak...

Bazilah (^0^) said...

alamak. takut plak. moga kejadian ni jadi peringatan buat bazi jgk

~~Ticer Wann~~ said...

anak ticer pun penah telngkupkan muka kat tilam time dia meniarap.. memang cuak jugak la.. dah la sensorang kat sini.. pepun kita sama2 hati2 la okeh?? :)

sabella mohamad said...

ya Allah bahaya nya kak . bella yg dengar ni pun rasa takut . hm lepasni mmg taleh biarkan dia sorang-2 la . kene ada yg tengokkan selalu .

ct kektus said...

nasib baik kak.
mudah-mudahan tak pape lah masa kat nursery nanti. :)

Pn. Sheila said...

erm... kena jaga2 kan bila baby dh pandai meniarap... hope princess sihat selalu :-)

Pearl Haya said...

comeynye anak kakak :)

eh visit here please visit mine back ..
www.lovelyguccigucca.blogspot.com
done follow urs :)

Yazidane shaha said...

Ambo ado jual baby rocker ...harga rm165 je...nak info lanjut di sini ye... http://bagaimana.com.my/fisher-price-rocker-murah-newborn-to-toddler/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...