Image and video hosting by TinyPic

28 February 2013

cuba lah untuk berSYUKUR!


aku amik pic ni dr blog kakak aku,
k.diana, aku kesian gila,aku rasa sedih.simpati.
xtau nk ckp cane,aku fikir pulak tentang mangsa mangsa
banjir,skrg kan hujan je,3 4 buah negeri dh banjir teruk,
bila hujan,aku tarik selimut,aku selimut kan anak aku,
aku peluk dia,dan aku teringat org org diluar sana,
sejukkah mereka,ada ke dorg selimut,
ada ke dorg bantal yg empuk,tilam yg empuk
untuk tidur.aku rasa kesian sgt.

aku rasa kita kena sgt belajar bersyukur,
syukur dgn apa yg ada,
xsemua org senang mcm kite,
kite ni bertuah,bertuah sgt sbb selesa,
di beri keselesaan yg sgt selesa,
tgk mcm pic kat bawah ni.
korg nk umah cm ni?

kalau umah flat kat pantai dalam tu pon
dh rasa sempit,apatah lg umah cm ni,
haishh,ntah lah.xtau nk ckp apa.

sama sama lah kite bersyukur dgn apa yg ada.


tengok la dengan keadaan kotor nye...ermmmm...




















Parlimen Bubar!

hahaha,aku x sbr nk tunggu parlimen bubar,
ntah kenapa.maybe sbb tahun ni 1st time aku mengundi,
so aku xsabar,erti kata lain excited.

aku banyak benda nk cite ni,
nk cite pasal kenanga,
pasal anak aku,pasal kursus,
pasal pil perancang,pasal cuak loya loya,
pasal mcm mcm ag lah,
tapi x berkesempatan sbb aku kursus,
seminggu,so xleh nk duk depan pc lelama,
nk update kat umah lak,
anak aku xsihat sgt,
batuk dan selsema,
mlm pon dye x lena tido,
so time dye tido lah aku nk tido.

mcm mlm td dye meragam sket,
xlena tido,aku pon sedar2 jam dh 6.30am,
nasib lah jam aku cepat 15mint,
so xlah kelam kabut sgt.

weekend ni kalau xde pape aku update eh.
hehe.rindu nk BW jugak.huaaaaaa.
ok lah bye,mata ngantok.nk lelap jap.
bye!


23 February 2013

sabtuDay!

whooaaaaaa awal nya bangun rini.
siap boleh up entry ag.hehehe.
sementara tunggu air princess masak,
nk bg mandi,boleh kot update jap.hehehe

semalam aku g KENANGAWHOLESALE tu,
banyak baju best.aku cite kat MIL aku,
then rini dye ajak kami g lak,
tu yg bangu awal tu.

g awal awal sng,cpt balik.
hehehe.

nanti aku update pasal kenanga eh.
tunggu taw.heeee.

bye! air dh masak kot.

pic malam td.heeee.

22 February 2013

Gambar terbaru zain saidin dan cik TA!

Romantis uolsssss.
Kawen jelah eh.
I suka tgk.
Kalau uollssss kawen.
Lg i suka.heee

Lelaki China Saman Isteri Kerana Lahirkan Anak Berwajah Hodoh


Seorang lelaki di China telah menyaman isterinya akibat mempunyai wajah yang hodoh dan menang kes saman terhadap isterinya itu. Si suami, Jian Feng berasa ragu akan isterinya itu selepas dia melahirkan anak perempuan mereka.

Feng menuduh anaknya yang baru dilahirkan itu tidak mempunyai wajah yang sama seperti wajah mereka berdua. Dia menyifatkan bayi itu sebagai "amat hodoh". Pada mulanya, dia menyangka isterinya telah menipu dirinya dengan mempunyai hubungan sulit dan bayi tersebut bukan anaknya.

Pada suatu ketika, isterinya mengaku yang dia pernah membelanjakan lebih daripada $100,000 pada beberapa pembedahan plastik sebelum dia bertemu dan berkahwin dengan Feng.

Selepas tahu mengenai pembedahan tersebut, Feng mengambil keputusan untuk menyaman isterinya. Dia membuat dakwaan bahawa wanita itu menyakinkan diri nya untuk berkahwin dengannya di bawah dakwaan palsu.

Pihak hakim bersetuju dengan dakwaan Feng dan mengarahkan si isteri membayar ganti rugi sebanyak $120,000.

1st step INTRODUCE ANAK KE SOLID FOOD

Iman Sophea dah masuk 5bulan 1minggu 6hari.
hehehe.gigih kira.

aku tgh menghitung hari nk bg solid food kat dia,
jenuh aku study mcm mcm,sampai naik pitam,
masa study nk final exam dulu pon x cm ni rasanya.
hehehe.google sana sini,masuk group sana sini,

NEBES?
ya aku nebes,mcm masa nk nikah dulu.
aku takut anak aku boleh ke makan.
kembung ke nanti,cirit ke nanti.
paling fobia cirit lah.

EXCITED?
tapi dlm masa yg sama aku excited gila.
mmg excited nk pgg sudu,nk bg anak makan.
hehehe.stakat ni mmg princess x mkn pape selain susu,
nestum beras pon aku bg sikit sikit DULU!
tapi lepas tu stop.mmg minum susu je.

PAPA?
papa pon excited gila nk bg princess mkn,
papa siap nk beli steam cooker,
baby bullet.blander,mangkuk,sudu,
sume nk beli baru.demi anak lah katakan.
sanggup tu.

baby bullet.omeikan.heee


aku dh kata,tak payah beli blander,
pakai je yg kite dpt hadiah kawen tu.sama je,
tapi dye tak nk jugak,
nk jugak beli khas utk anak dye.
sabo jelah! ikut papa lah,duet papa,
ibuu suka.hehehe

then aku nk beli food feeder kat princess,
leh aku letak buah dlm tu,
bg je dye pegang dan mkn.mst best tgk muka dye.
hehehe.


and papa ngan ibuu yg beriye nk bg solid food,
tapi anak aku dh ready ke?
hmm jom cek.dia dh ready ke blum

aku rasa nk aku dh betul betul ready,
sbb nya,masa aku baca kat baby centre,
kalo nk tau baby tu dh ready nk mkn ke belum,
tgk reaksi dye,bila tgk kite mkn,
( anak aku kalo tgk org mkn,menjejes2 air liur )
( nk makan jugak )
( kalau amik benda,sume masuk mulut )
( then dye mcm xpuas minum susu )

so aku rasa anak aku mmg ready nk mkn!
yeay! sgt x sbr.hehehe




Kek PELANGI panjang!



aku dh lama nk try buat kek pelangi ni.
tp masalahnya xterbuat buat.
renyah cara buat kek pelangi ni.
banyak step.
bahan pon banyak.
kalau nk senang,
xyah buat,
beli je.hehehe.

tapi cantik kan kek yg ni.
terliur.haish!

eh rini jumaat,jom g jalan! rehat panjang.

ImannSophea : Kena gigit kat School

school tu merujuk kepada nursery,
aku biasakan anak aku dgn school.
hehehe.and pengasuh dye teacher,hee

semalam balik dr school
imann sophea poopoo,
aku dh tukar susu dye,
aku try bg dutch lady,
Alhamdulillah poopoo dye dh kuning.
so tgk lagik harini cm ni.

selalu lepas nyusu dye akan poopoo,
so asal balik dr school je akan poopoo,
asal dgn aku je nk poopoo,
kat school x nk pon poopoo.

lepas dh cuci poopoo dye,
aku nk lah pakai kan pampers,
biasalah ImannSophea,kalau nk pakai
pampers je skrg ni mmg berperang dgn aku.
dye pusing sana,pusing sini.

masa dye pusing pusing tu aku tgk ada kesan merah
kat belakang dye,merah cm kena gigit binatang,
besar jugak tompk nya,
kesian anak aku,mst kena gigit semut tu.
aku bubuh lah mopiko.
aku rasa mst dr school,
sbb aku baru je amik dye,
tapi wallahualam lah.

pas tu pg td aku ckp kat teacher dye,
yg bdn dye merah.mcm ada kena gigit.

aku actually serba salah nk ckp,
takut nanti teacher tu kata aku poyo lak,
kena gigit sket pon xboleh.
tapi kalo x ckp kang,
mst dorg x sapu bersih bersih tempat baby tu,
dan myb princess akan kena gigit lg kan?

hmmm serba salah aku dibuat nya.
hope akk tu x salah anggap lah dgn aku.
aku xnk jd ibuu yg fussy sgt,
takut kalau dia marah kat aku kang,
dia balas kat anak aku,
tapi benda benda mcm tu kena lah bagitau kan.

ke nk diam je eh?
hmmm....

ni pic semalam,sian gila tgk muka,tp kelakar.hahaha

Tiba Tiba Keluar SUSU Badan balik

salam Jumaat,kejap je dh jumaat.
sonok kan.sok cuti YeaY!

semalam,adalah satu perkara yg paling
terkejut buat aku,
dgn masalah yg aku alami selama ni,
aku buntu,
kami buntu,
tak tau nk buat apa.
lepas cirit ritu,kami try susu soya,
susu isomil,similac,tapi!
poo poo princess still bukan normal.
kaler nya tetap coklat dan berlendir,
minum dh nk masuk 2 tin.

so aku rasa susu tu x sesuai utk princess.
aku berdoa,kdg kdg rasa nk nangis.
aku berdoa pada Allah,bg lah petunjuk,
apa yg harus aku lakukan,
apa yg patut aku buat.

semalam,
aku mandi,tiba tiba tergerak hati ni nk picit nipple,
aku dh rasa mcm nk BF balik princess.
tu je pengubat nya.aku picit,
tiba tiba ada keluar cecair putih,
putih pekat,
aku picit lg sebelah,sama,keluar jugak.
hah biar betul aku ckp.

aku penah picit dulu.tp mmg xde lagsung susu keluar.
aku ingat susu aku dh kering.

lepas tu aku keep on picit.mmg ada.
mmg dpt lah 2 3 titik,
aku try bg kat princess.
bg dye DF,

tapi mmg harapan lah,
xde nya dye nk,dye wek wek kan je,
dye buat main,xnk isap.
sedih nya hati,
mcm mana nk ada susu balik,
cm ne nk ransang susu kalau princess xnk isap.
aku sedih lg.

hmm ntah lah.
xtau nk ckp apa.
mmg xtau.aku xde solution utk masalah ni.

dlm lubuk hati aku,
aku mmg nk BF balik princess.
tapi harapan tu aku rasa susah nk lakukan'sbb dye
dh biasa dgn botol.dan mmg dye tolak sambil 
nangis nangis.huuaaaaa ibuuu pon 
rasa nk nangis ni....

Tanda Tanda Terkena Sihir


Tanda-tanda Terkena Sihir
  1. Sakit kepala selepas waktu asar keatas.
  2. Badan terasa berat dan malas.
  3. Sukar mendapat jodoh.
  4. Badan terasa bisa-bisa.
  5. Sakit ketika ziarah orang meninggal.
  6. Sukar tidur malam.
  7. Sakit pinggang tanpa sebab.
  8. Sakit dada bila waktu asar keatas.
  9. Mimpi melihat binatang seperti ular dan sebagainya.
  10. Bermimpi bayi atau menyusukan bayi.
  11. Bermimpi di tempat tinggi.
  12. Bermimpi di tempat yang kotor.
  13. Sakit anggota badan tertentu seperti kaki selepas waktu asar.
  14. Ada terasa benda bergerak dibawah kulit.
  15. Bayi kerap menangis.
  16. Suami isteri kerap bertengkar walau perkara kecil.
  17. Sayang melampau-lampau pada orang yang baru dikenali.
  18. Malas beribadat.
  19. Nyanyuk ketika usia lanjut.
  20. Panas baran.
  21. Sikap berubah secara mendadak.
  22. Gelisah dan panas ditengkuk bila dengar al-quran.
  23. Suka melakukan tabiat buruk.
  24. Kerap sendawa bila mendengar al-quran.
  25. Kerap keguguran.
  26. Gagal melakukan hubungan kelamin.
  27. Mengantuk bila dengar al-quran.
  28. Bermimpi seram yang menakutkan.
  29. Darah haid turun lebih 15 hari.
  30. Batuk yang berpanjangan.
  31. Selalu ditindih ketika tidur.
  32. Kuat berangan.
  33. Terlalu rasa rendah diri dan tidak berkeyakinan.
  34. Nafsu seksual yang melampau.
  35. Selalu melihat kelibat dirumah.
  36. Terasa diri selalu diperhatikan.
  37. Mandul.
  38. Kerap mendengar sesuatu bisikan.
  39. Melihat jin secara terus.
  40. Sakit mental atau gila.

CARA MENGATASI GEJALA SIHIR
Apabila telah disahkan seseorang itu terkena sihir samada dari segi fizikal, mental atau spiritual, maka dalam dalam konsep Islam, tiap-tiap yang bermasalah ada penyelesaiannya. Tiap-tiap penyakit ada penawarnya. Islam telah membuat beberapa peraturan untuk mengatasi penyakit disebabkan sihir. Terutamanya setelah kita melihat fakta yang jelas bahawa Nabi Muhammad s.a.w. pernah terkena sihir dalam kisah yang terkenal dengan Labid bin A'sam. Peristiwa ini berlaku untuk memberitahu kita bahawa terdapat ayat Al-Qur'an yang dinamakan Al-Mu'awwizat, iaitu beramal bersungguh-sungguh dan yakin dengan ayat-ayat itu sehingga ia menjadi penawar.

Begitu juga dengan ayat Kursi dan memang dari kaedahnya ayat tersebut adalah pengubat dan penyembur sihir. Malah Nabi Muhammad s.a.w. telah menyebut secara terperinci bahawa sihir itu boleh diubati dengan membaca enam ayat pertama surah Al-Baqarah, tiga ayat daripada surah Al-Baqarah iaitu ayat 255, 256 dan 257 dan tiga ayat terakhir daripada surah tersebut. Ayat-ayat ini hendaklah diamalkan dengan penuh yakin bahawa Allah S.W.T. boleh menyembuhkan sihir.

Ayat-ayat tersebut adalah seperti berikut :- 
1.)    Surah Al-Baqarah 2 : 1-6 
2.)    Surah Al-Baqarah 2 : 255-257
3.)    Surah Al-Baqarah 2 : 284-286

21 February 2013

world's cutest kitten

Ball of fluff: Daisy has secured fans all over the world after these cute pictures were posted online

Sitting pretty: I've been warned not to spill kitty litter over their new carpet - it's a Persian, naturally

Feline frisky: I'm so tickled by this feathered fancy, I could play with it all day

Dish of the day: Hopefully they'll take the hint and open a tin of Whiskas

Narrow squeak: You can't be too careful when there's a mouse in the house

Cat in the hat: This beanie's a bit too big, but it's just right for peek-a-boo

Purrfection: I feel a song coming on - 'A-tisket, a-tasket, it's a cat in a basket'

CUTE SANGATTTTT!

kuasa PELUKAN



Hebat betul kuasa pelukan ni kan,
tambah lg pelukan ibuu,mmg best.

kalau aku lak,
bila suami aku peluk,
rasa manja sgt,
manja kat suami,
*mengada kan!

kalau peluk anak,
aku rasa anak aku manja sgt dgn aku,
tambah ag kalau anak aku pandang je muka aku.
aku suka.mcm tgh nk bgtau sesuatu.

TAPI!
kalau tgh demam kuat nk peluk,
mmg x lah aku rasa,mau rimas,
anak aku kalau panas lg lah.kalau boleh.
sampai nk bogel.xnk org peluk dia,
suami aku pon sama.
aku pon sama.hehehe.

kdg kdg peluk ni membantu.
kdg kdg x jugak! hehehe

Imann Sophea : suka Nganjing Ibuu

rindu kat anak dara aku.
rini aku tertinggal puting dye.
kelam kabut aku call nursery sbb nk bgtau
puting dye ada kat aku.dia biasanya
kalau nk tido je isap puting.
tapi kalau jaga,dia buat main je.
hehehe.

ImannSophea suka buat aku tersenyum sendiri.
dan dia jugak buka buat aku yg nk marah ni
xjd nk marah.heee. ( ibuu rinduu incesss lah )

apa yg dye suka buat sampai aku x jd marah?

1. masa aku dodoikan dye.mulanya nampak mcm nk tido sgt dh.
tapi bila aku dh ralit nyanyi,gosok kepala dye,aku pon naik ngantok.
dia boleh pandang tepat muka aku,dgn mata yg bulat,then SENYUM.
hahaha.aku rasa mcm aku di hanjing kan oleh anak aku sendiri.
hahaha.

2. masa minum susu,
kalau time lapar tu.
menangis nangis,jerit jerit jerit
mcm ada org pukul dye sambil lambung
lambung kan dye.TAPI.
bila dh kenyang,kalau susu tu ada balance ag,
dye akan main dgn susu tu.letak botol dlm mulut,
isap,then luahkan semula susu tu.
sambil main main buat buih.
( dgn ada suara lg.aaaaa aaaa uuuuu aaaa )
adoi! tepuk dahi.

3. tido mlm.biasa kalau penat sgt play,
imannsophea akan tido kul 10,
tido tu mcm lena sgt dh.mcm tido sampai besok pg.
tapi sampai je kul 11,or 11.30.bayang kan tibe tibe
dye boleh celik mata besar besar,
sambil senyum kat aku.sedangkan masa tu,
AKU BARU NK LANDING NAK TIDO!

4. bila berak,imannsophea suka nganjing aku gak,
aku ni sedaya upaya ni salin pampers dye,
lap bersih bersih bontot dye,tapi belum sempat
aku nk pakaikan pampers,boleh dye kentut sambil
terkincit lg.hahaha.perkara tu aku baru kena pg td.
sadis kan! kena cuci semula.

5. ImannSophea skrg dh x nk baring,
kalau kita baringkan dye,dye akan sedaya upaya bangun.
bangun mcm nk duduk terus,kalau menirap pon kejap je.
pas tu nangis.bila dpt nangis,nangis jerit jerit cm kena cubit.
geram aku,then aku cepat cepat dukung dye,
korg tau,bila aku dukung.aku diri kan dye,
dye boleh senyum senyum kat aku.
aahhhh geram.rasa nk geget pipi.


tapi perkara yg aku suka dgn ImannSophea ialah,
bila kami bangun pg sama sama,
( pg x pg sgt lah sbb dia suka bangun tgh hari )
bila bangun je.celik mata,
aku trus akan wish 
" Good Morning ImannSophea anak ibuu "
dye pun pandang muka aku,
tepat dlm mata aku sambil senyum.
aku dpt bayang kan yg dye pon wish good morning kat aku.
ohhh sweet.berbunga hati ni.

jgn kalau bapaknya wish goodmorning,
pengsan ibuu bau mulut.hahahaha.
#gurau je papa

banyak ag nk cite sbnrnya.tapi cukup lah ni dulu.
nt kalau panjang berjela,jenuh lak nk baca kan.
hehehe. xo bye!

Mahathir Mohamad.Inspires.safura,stop dreaming!


pagi td masuk masuk opis,
aku dh kena bebel.machine gun.
pom pom pom pom pom.
aku senyum.aku x melawan cm dulu.
mungkin salah aku.bukan mungkin.
tapi YA,salah aku.

" safura ni banyak berkhayal lah "

mmg betul pon aku banyak berkhayal.
aku ingat kan anak aku yg selsema,
yg still x kena ngan susu yg di minumnya.
dan aku tgh gila balik ber blog.
aku kalau dtg gila update entry,
mmg boleh buat 10 entry sehari.
cuba kalau malas.
4 tahun x mengadap blog pon xpe.

aku nekad,
masuk kerja tahun 2013 ni.
aku nk berubah,
aku x nk jd mcm 2012,
aku yg suka melawan bos.
ingkar ckp bos.banyak main.
hahaha.aku nakal kan.

tahun ni aku nk jd sorg yg akur,
rajin.
patuh ckp bos.
bermulut manis.
senyum even kena marah.

hahahaha.
nampak fake gila kan.
tp aku cuba.
aku nk jd yg terbaik.
bukan baik sgt.tp ckp lah jd 
perkerja yg mendapat gaji yg HALAL.
bukan dtg kerja,tanpa buat apa apa,
tapi depan bos buat buat sibuk.
pandai ckp.
then kesalah sendiri org lain yg tanggung.
huh! sadis!

knp org selalu suka yg FAKE?
knp bila kita jd diri sendiri org tak suka?
hmmm biasa lah manusia.

artis pakai sua dalam n bra sambil berenang di
pulau mabul.dikatanya cantik.
bukan kah dosa.
bukan kah fake namanya tu.

mcm Mahathir,
masa dia memerintah dulu.
ramai yg xsuka,
tapi bila dye dh x memerintah,
ramai yg rindu dan kata 
" sekurang kurangnya Mahathir lebih bagus "
hah tau pon! adoi.

dh mmg kita mcm ni kan.
nk buat cm ne.

sorry lah korg kena baca bebelan aku.
tapi aku pon xtau apa yg otak aku pk.
aku cuba buat sesuatu tu dgn baik.
tapi salah jugak.
aku pelik.
tapi org lain,buat salah terang terang.
depan mata.knp x kena?

pelik kali ke 2.

xpelah.
aku dh ckp td.
aku nk berubah,jd org yg chill.
apa pon org buat kat aku,
aku ckp dlm hati.

" rilex lah,xyah pk sgt "

pujuk diri sendiri.
moga aku berjaya.





KATE MIDDLETON preggy pon comei!



alaaaa comei je perut dye kan.
suka aku nengoknya.
teringat lah masa aku preggy dulu.
tp aku x secomei kate lah kan.hehehe
aku comei cm dotty.hee.

Resipi Thin Crust Pizza CEPAT MUDAH SIMPLE



PERHATIAN : doh pizzah tu hanyalah menggunakan TORTILLA ye.
anda penah lihat tortilla? mcm kat bawah ni rupa dye.mcm capati.
boleh beli kat supermarket.dh siap ada ye kwn kwn.


Bahan untuk sos tu, x silap aku adik ipar aku just guna :

Masakkan : sos Preego,Ayam cincang Ramly,Tomato puree.
gula garam mcm biasalah secukup rasa.



dah siap masak sos,
potongkan dadu :
hotdog,cendawan,lada benggala,buah zaitun,nenas

sapukan rasa sos atas tortilla,
letak bahan bahan,then letak mozarella.

then bakar 180celsius, 10minit - 15minit.
ikut lah korg nk masak mcm mana,kalau lama sket
dye jd lg rangup.



MUDAHKAN!
sorry resipi x proper sbb taip sendiri,
xcopy mana mana blog.
tapi korg paham kan.hehehe.

kalau x paham tanya eh.
tapi mst paham punya lah.heee.

Pembantu Rumah Dibelasah Hingga Koma

Kuantan: Seorang pembantu rumah kini bertarung dengan maut di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) selepas dibelasah dengan kayu sepanjang satu meter hingga koma oleh seorang penyamun yang memecah masuk rumah majikannya di Lorong Sekilau 61, Taman Perdana, Jalan Haji Ahmad di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 10 pagi itu, Bahriah Amaq Limah, 30, dari Lombok Tengah, Indonesia, parah di kepala, muka dan mata kanan akibat dihentak dengan kayu sebelum penyamun berkenaan melarikan diri bersama hasil rompakan dianggar bernilai RM7,000.

Difahamkan, ketika kejadian mangsa tinggal berdua dengan ibu mentua majikannya yang berusia 70 tahun dan sedang melakukan rutin harian membersihkan bahagian atas rumah dua tingkat itu manakala warga emas berkenaan berada di dapur.

Majikan mangsa yang mahu dikenali sebagai Hee, 37, berkata wanita yang baru tiga bulan bekerja dengannya itu kini terlantar di ICU HTAA dan masih tidak sedarkan diri - metro

Foto

Ya Allah,kesiannya.

 moga Allah selamat kan dia.
walaupun ada amah yg memukul anak kita,
buat benda jahat kat kita,
tapi x semua amah mcm tu,
ada jugak yg mempertahankan
majikannya.

simpati.

selamat pagi!

20 February 2013

Ikan ini mengeram anaknya didalam MULUT!

Thoroughly modern: The Cardinal Fish is a mouthbrooder, where the males carry all the eggs in their mouth for weeks, unable even to eat until they have hatched

punyalah sayang nya ikan ni kat anak anak dia.
dia sanggup mengeram anaknya didalam mulut
sampai berminggu.

ikan Cardinal ini sanggup x makan semata mata tidak mahu
keluarkan anaknya dr dlm mulut sehinggalah telurnya menetas.

gambar ini diambil oleh sorg polis di UK
semasa menyelam di waktu malam di New South Wales.

Ready to pop: Mr Terry, 51, a retired policeman from the UK, took the shots on a night dive at Mosman, New South Wales in Australia

Terry berkata,sepanjang dia mengambil gambar di laut dalam,
dia belum pernah lg berjumpa dgn spesis ikan seperti ini.

actually telur telur ikan ni dh hampir nk menetas.
boleh nampak ikan kecil kecil dlm mulut ibuu ikan tu kan.

Mouthbrooder: Females release an egg mass close to the chosen male after the he fertilises the eggs, he will take them into his mouth to carry them during the incubation period, until the fry are ready to hatch


Walaupun menggunakan kaedah pembiakan untuk 50 tahun juta tahun yang lalu,
Ikan Cardinal boleh terdedah kepada pemanasan global.
Mereka cenderung untuk tinggal di tempat yang sama di bawah batu karang,
tetapi laut pemanasan membunuh dan pelunturan karang.

Di atas ini, suhu air yang semakin meningkat bermakna
mereka perlu bernafas lebihsukar apabila mulut anda
adalah benar-benar penuh dengan telur

hish,teruja aku tgk ikan ni.
sayangnya dia kat anak nya.
sanggup x makan?

tp sayang aku kat anak pon aku sanggup xmkn,
betul x?






TOP 10 : SPESIS Haiwan PELIK


10 - OLM
Ini dipanggil "bayi naga". Ia biasanya dijumpai di dalam gua Eropah. Ia adalah spesies pelik dan benar-benar buta. Tetapi alam telah memberikan rasa yang luar biasa, yang mendapat sekitar dengan menggunakan bahan kimia dan isyarat elektrik di dalam otak yang ditipu oleh reseptor di dalam badan. Terdapat satu lagi Olm Hitam keluarga wujud serta mempunyai wajah yang pelik.



9 - BLANKET OCTOPUS
Kita semua tahu tentang sotong tetapi terdapat sotong sangat pelik ditemui di dasar laut dipanggil Octopus selimut. Ia mempunyai tiga hati, paruh seperti burung nuri dan menghasilkan air liur beracun. Ia juga mempunyai keupayaan untuk menukar warna dan sesuka hati mengikut persekitaran atau dalam erti kata lain untuk selamat ia daripada bahaya atau penipuan musuh-musuh mereka. Itulah sebabnya orang yang dipanggil "senjata pintar", ini adalah makhluk yang sangat pelik yang hidup di lautan dalam.



8 - GLASS FROG
Ini adalah katak Amerika mempunyai kulit yang telus dan dipanggil katak kaca. Kerana kulit telus seseorang boleh melihat usus, jantung dan hati sempurna. Walaupun mereka mempunyai kulit lut tetapi adalah serupa dengan katak pokok dalam sifat mereka.


7 - BLOB FISH
Sebagai kelakar namanya berbunyi "ikan tompok" sebagai lucu mulut adalah, saya rasa ibu-ibu yang hanya boleh menyukainya ini mungkin dipanggil penghuni daripada air. Mereka yang ditemui di Australia dan Tasmania. Mereka mempunyai kuasa tidak otot keluarga ikan yang lain supaya mereka tidak suka berenang di air. Ia adalah lebih baik untuk memanggil mereka "kemalasan laut". Ia adalah penting untuk menyebut bahawa mereka tidak adalah spesis yang boleh dimakan.


6 - ASSASSIN SPIDER
Assassin labah-labah adalah spesis yang sangat menyeramkan. Seperti yang anda lihat dalam gambar bahawa mereka mempunyai leher yang sangat panjang yang membantu rahang yang besar yang dilengkapi dengan fang beracun. Tetapi mereka tidak berbahaya bagi manusia dan hanya mahu makan labah-labah kecil dan serangga lain.


5 - HATCHET FISH
Ini spesis sangat pelik tergolong kepada keluarga ikan. Ikan Kapak hidup di lautan yang mendalam dan sejuk. Mereka menghabiskan seluruh hidup mereka di Lautan mendalam dan gelap. Panjangnya hanya beberapa sentimeter dan mereka adalah mesra manusia. Mereka mempunyai keupayaan untuk menghasilkan organ-organ di sebelah yang menghasilkan cahaya dalam cara ini mereka boleh melindungi diri mereka.


4 - HAIRY CRAB
Ini Ketam beracun dipanggil "Yeti Ketam". Ia mempunyai bulu yang kelihatan seperti sayap yang membuat ia berbeza dari ketam keluarga yang lain. Memandangkan mereka menghasilkan racun yang membantu mereka untuk menjadi makan malam spesis laut yang lain. Mereka adalah buta warna dan menghabiskan seumur hidup dalam kegelapan.


3 - LEAFY SEA DRAGON
ikan menyerupai dengan kuda laut dan seolah-olah seperti rumpai laut. Ikan adalah malas dalam alam semula jadi dan berenang sangat perlahan. Itulah mengapa ia tidak melihat kepada pemburu. Saya rasa ini sebab utama hidup di lautan. Ikan betina adalah digunakan untuk bertelur pada badan lelaki dan dia menjalankan sehingga mereka menetas. Ini adalah tabiat pelik ini spesis yang membezakan ia dari keluarga ikan lain. Asal ikan dikatakan adalah Australia.


2 - SNAKE CATTEPILLAR 
Ini adalah spesis pelik dari Mexico dan Amerika Tengah yang dipanggil Hemeroplanes ulat. Walaupun kelihatan seperti biasa tetapi mempunyai keupayaan untuk menukar pelbagai warna untuk penipuan pemangsa mereka. Ia kelihatan seperti ular kecil. Ia kembali kaki dan membuat bahagian muka badan mereka yang lebih besar. Dari situ, ia bersedia untuk menyuntik racun dan kerana penglihatan ini banyak haiwan tidak akan walaupun cuba kucar-kacir dengan ia.


1 - Satanic Leaf-Tailed Gecko
Ini adalah juga sangat pelik spesies yang kelihatan seperti daun reput. Mereka yang ditemui di Madagascar. Kerana badan mereput seperti mereka jarang dimakan oleh pemangsa mereka dan ini adalah sebab utama kelangsungan hidup mereka. Walaupun melihat mereka menakutkan tetapi mereka adalah tidak berbahaya kepada manusia.

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com