22 February 2013

1st step INTRODUCE ANAK KE SOLID FOOD

Iman Sophea dah masuk 5bulan 1minggu 6hari.
hehehe.gigih kira.

aku tgh menghitung hari nk bg solid food kat dia,
jenuh aku study mcm mcm,sampai naik pitam,
masa study nk final exam dulu pon x cm ni rasanya.
hehehe.google sana sini,masuk group sana sini,

NEBES?
ya aku nebes,mcm masa nk nikah dulu.
aku takut anak aku boleh ke makan.
kembung ke nanti,cirit ke nanti.
paling fobia cirit lah.

EXCITED?
tapi dlm masa yg sama aku excited gila.
mmg excited nk pgg sudu,nk bg anak makan.
hehehe.stakat ni mmg princess x mkn pape selain susu,
nestum beras pon aku bg sikit sikit DULU!
tapi lepas tu stop.mmg minum susu je.

PAPA?
papa pon excited gila nk bg princess mkn,
papa siap nk beli steam cooker,
baby bullet.blander,mangkuk,sudu,
sume nk beli baru.demi anak lah katakan.
sanggup tu.

baby bullet.omeikan.heee


aku dh kata,tak payah beli blander,
pakai je yg kite dpt hadiah kawen tu.sama je,
tapi dye tak nk jugak,
nk jugak beli khas utk anak dye.
sabo jelah! ikut papa lah,duet papa,
ibuu suka.hehehe

then aku nk beli food feeder kat princess,
leh aku letak buah dlm tu,
bg je dye pegang dan mkn.mst best tgk muka dye.
hehehe.


and papa ngan ibuu yg beriye nk bg solid food,
tapi anak aku dh ready ke?
hmm jom cek.dia dh ready ke blum

aku rasa nk aku dh betul betul ready,
sbb nya,masa aku baca kat baby centre,
kalo nk tau baby tu dh ready nk mkn ke belum,
tgk reaksi dye,bila tgk kite mkn,
( anak aku kalo tgk org mkn,menjejes2 air liur )
( nk makan jugak )
( kalau amik benda,sume masuk mulut )
( then dye mcm xpuas minum susu )

so aku rasa anak aku mmg ready nk mkn!
yeay! sgt x sbr.hehehe




12 comments:

maszmadi said...

wah, tumpang excited nieh..... hehe

~AmyLiana86~ said...

suap baby la paling best..selalu suap anak buah makan nestum aritu..kadang2 xcukup g buat lg..hehe

mOoN said...

hehe.. aisya pun sama cam tu.. bila tengok org makan mulut dia pun ikut mengunyah jugak.. slalu bagi dia rasa sikit2 supaya x berliur.. :)

CAHAYA MATA said...

yeayyy..!! excited jugak... hehehehe..

selamat main makan-makan dgn princess ye.. sila la sedikan kain banyak2 utk lap mulut, lap meja, lap lantai..hehehehe..

princess makan banyak2 ok..biar demokkkss.. :)


Mommy Aisy said...

Samaaaaa... Sgt nebes mcm nk viva. Semua bnda x kena. Mmy belikan aisy bby bullet tu..haha. Comel kot. Food feeder pun, bli dri mama anaila..hihi

Nor Suhaiza said...

sama la macm aqil time abah n mama die makan.kalo time kita makan smbil pegang die,ternganga2 mulut die.ingt kita nk suap die.aduhhh...sgt rsa kesian :( ... serius xsbar nk bg aqil makan.. :)

najihahfara said...

yey lepas ni princess dah boleh jadi orang besar hehe

cik chinta said...

bc pon da xcited

FUZY said...

sama la kita...tp bb sy muda skit dari iman sophea...tengok reaksi bb cam dah nak makan...so giat mencari ilmu solid food for bb...tak tau nak start introduce apa dulu...ibu excited sgt

ArELeEz said...

upload la gambar dia tgh mkn. sure comel! he3..

mas saari said...

itulah saat paling excited.. nak pulak anak berselera mkn apa yg kita masak utk dia..

Nieyxzha Hassan said...

Anak first memang excited..asyik kira je kan umur dia..hehe...try kasi puri untuk memula...bagus untuk baby kenal rasa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...