20 February 2013

Ikan ini mengeram anaknya didalam MULUT!

Thoroughly modern: The Cardinal Fish is a mouthbrooder, where the males carry all the eggs in their mouth for weeks, unable even to eat until they have hatched

punyalah sayang nya ikan ni kat anak anak dia.
dia sanggup mengeram anaknya didalam mulut
sampai berminggu.

ikan Cardinal ini sanggup x makan semata mata tidak mahu
keluarkan anaknya dr dlm mulut sehinggalah telurnya menetas.

gambar ini diambil oleh sorg polis di UK
semasa menyelam di waktu malam di New South Wales.

Ready to pop: Mr Terry, 51, a retired policeman from the UK, took the shots on a night dive at Mosman, New South Wales in Australia

Terry berkata,sepanjang dia mengambil gambar di laut dalam,
dia belum pernah lg berjumpa dgn spesis ikan seperti ini.

actually telur telur ikan ni dh hampir nk menetas.
boleh nampak ikan kecil kecil dlm mulut ibuu ikan tu kan.

Mouthbrooder: Females release an egg mass close to the chosen male after the he fertilises the eggs, he will take them into his mouth to carry them during the incubation period, until the fry are ready to hatch


Walaupun menggunakan kaedah pembiakan untuk 50 tahun juta tahun yang lalu,
Ikan Cardinal boleh terdedah kepada pemanasan global.
Mereka cenderung untuk tinggal di tempat yang sama di bawah batu karang,
tetapi laut pemanasan membunuh dan pelunturan karang.

Di atas ini, suhu air yang semakin meningkat bermakna
mereka perlu bernafas lebihsukar apabila mulut anda
adalah benar-benar penuh dengan telur

hish,teruja aku tgk ikan ni.
sayangnya dia kat anak nya.
sanggup x makan?

tp sayang aku kat anak pon aku sanggup xmkn,
betul x?






9 comments:

ISs said...

fuyooo....1st time tgok....
x termakan ke nanti..

Jom ke sini :

Baru : Petempatan Paling Sejuk Di Dunia
Update : Keretapi Ferrari
Gempak : Muzium Sains Miami Lengkap Dengan Tangki Jerung
Seram : Kuasa Air Membelah Jalan
Popular : Gua Ais Terbesar Dunia
Pelik : Ombak Membeku Secara Tiba-tiba
Aneh : Banjir Buih
Serius : Jambatan Nabi Musa

Dan banyak lagi di Green Life..

najihahfara said...

uniknya subhanallah..

*azni* said...

terbaik la..

nuyui a.k.a miss YUI said...

nmpk comel ikan ni..

Sue-Rya Qistina said...

subhanallah..indahnya ciptaan Ilahi. x pernah tgk pun ikan camni. thanks for sharing ya!

Nieyl said...

cantik la ikan nie..
see..ikan pun sayangkan anak2 nyer...:)

Ibu Lala said...

Eiii cam geli pulak. Tp sangat kagum..

umma sharifah said...

SUBHANALLAH...MAHA BESAR ALLAH...setiap ciptaanNya mmg mengagumkan.

Ratu Hatiku said...

Subhannallah indahnya ciptaan Tuhan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...