13 February 2013

Kronologi susu formula imannsophea

Imannsophea stop bf sejak umur 4bulan.atas faktor2 yg sgt x dpt nk dielakkan.aku xsalah kan doktor yg bg ubat tu.aku yg naif.xkaji dlm dlm.kenapa ubat tu.mungkin ada ubat lain.tp xpelah.anak yg num 2 nanti aku dh tau.mungkin kesilapan yg sama takkan berlaku.kesian imannsophea.dpt rasa sekejap je susu ibuu.xckp imune yg ibuu bg.ibuu mintak maaf.

Lepas stop bf.aku bg anmum kat princess.mula poo dye ok sbb aku sulam kan sket ngan susu aku.tp makin lama makin dye xnk susu aku.dorg kata fm ni manis.and susu kita ni kosong xrasa apa.tu baby xnk.so bila minum anmum poo dye likat.dia terpaksa teran.kesian sgt.then kami decide tukar susu dutch lady.ok.tp beraknya  6 7 hari sekali.gila ko.risau aku knp beraknya teruk sgt.lama beno.kalo bf dorg kata xpe if 10 hari xberak pon.tp kalau fm.bahaya.

So kami tukar susu lg.pakai balik anmum.bila pakai anmum mmg berak hari hari.tp taik nya keras gila.sampai satu tahap dye meneran sampai nangis.aku trus bawak g klinik.doc masuk ubat bontot.trus berak.sian imannsophea.tp apa kan daya.kami tukar pulak susu dumex.mak aku dh kata dumex tu panas.tp aku bg jugak.berak ok.tp naik merah kat leher.pipi.haishhhh and gatal mybe.sbb dye garu je muka.habis calar segala muka.sedih tgk nya.

And decide tukar dutch lady balik.mula ok.masuk harinke 5.bdn dye lemah.3am start cirit.sampai warded.bayangkan lah.sampai kena drip.poo poo imannsophea jd berlendir.sampai tahap berdarah.aku xtau sbb susu or virus.tp kali ni kami tukar lagi.lama kami duduk depan pelbagai jenis susu tu.sampai tanya tanya org.last last kami try susu similac tanpa lactosa tu.huh! Hopefully ok.xtau lg result nya cm ne.tgu dan lihat jelah.

Lepas ni kalo x ok.kena try s26,nan pro,snow,enfalac.sampai lah betul betul serasi.haiii anak.kalo lah boleh ditanya apa susu yg kamu nk kan senang.hehehe.

10 comments:

Nurul Aziz said...

Baby sy minum s-26 gold, okayla untuk dia.. tapi tak semua baby okay dengan s-26 gold tu.. agak panas sikit.. huhu.. susah nak carik fm yang sesuai.. tapi sekarang dah setahun, tukar enfagrow, pun alhamdulilah okay jugak..

Bazilah (^0^) said...

doc bg ubat ape rara? kesian imannsophea..kwn bazi kate susu snow elok, lg satu ilham rsnye name susu tuh pon elok jgk..

Mimie Najib said...

susah juga kan kak nak pilih susu baby ni..bila dia tak tahan ngn susu tu, mula perut dia meragam..sian tgk..

Asz Miza said...

susu badan manis taw..pernah rasa tapi rasanya susu fm lagiiii manis..tu sebab kot..

Cho Zila said...

anak2 akak memang takder masalah ngan susu formulani.. syukurler tak payahler me'nery' banyak2 susu.. skl cuba dah serasi...

Riana said...

susu ibu sedap..yana pernah compare rasa s26 ngan susu sendiri..peh..mmg best susu sendiri..hahahaha..betul..kesian baby..baby yana pun tgh cari susu sesuai..tp skrg 90% bf..berak 4 5 hr sekali..risau tp poo poo dia ok walaupun awal2 agak likat..minum lactogen..da try s26,nan,semua mcm sama je..serius sedih bila baby nangis sbb poo poo..semoga berjaya cari susu yg sesuai..sama2 kita doa =)

mas saari said...

anak2 akak minum dugro bila start tukar ke fm.. alhamdulillah ok!

Aty_Fared said...

Asalkan terbaik tuk anak..:-)

diana said...

Rara dah bawak ke pakar kanak2 tak?nampak macam dia alah dengan susu lembu.cer try bawak dan mungkin depa boleh cadangkan susu yang sesuai dengan anak.kesian dia rara kalau kita asyik cuba bagi je.

Ezza Z said...

Anak ezza minum isomil tu.cuba rara try bagi susu soya plak mana tau serasi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...