14 February 2013

SMECTA : hentikan cirit bayi

Photo: Try bg ni kat princess.mlm td bru bg sekali.1 hari 2 kali.utk baby besar princess kena bg half half.and no worries.yg ni mmg ubat cirit utk baby.dh seach kat blog ibuu ibuu mmg byk bg  tgk baby sendiri boleh terima ke x.

masa princess cirit ritu,aku jenuh cr penawar untuk princess,
hehe,penawar lah sgt,untuk org jaman jaman dulu myb lah jumpa dukun,
bomoh cr penawar kan,tp aku,mak mak jaman skrg ni xyah kot cr dukun,
aku google je solution utk masalah aku.skrg ni banyak benda yg
aku google je,masalah aku,masalah baby,ubat,resipi sume google jelah.
senang kan,segalanya di hujung jari,tapi pastikan hp ada internet ye.
heee,lepas google google aku ada tgk 1 blog ni yg mengalami masalah
yg sama mcm princess,anak cirit birit gak,akk tu ank nya dh cirit nk dekat sebulan.
kesian sgt,buat benda sama mcm aku,tukar susu,pakai susu soya,
tp x ok gak,and akk tu ada try bg SMECTA kat anak dye,
so aku mcm tertarik dgn smecta ni,ianya dikatakan boleh stopkan
cirit baby,so aku teruskan mengoogle pasal smecta,
ramai jugak rupanya ibuu ibuu yg gunakan smecta.

so lg yakin aku nk pakai smecta ni sbb tiba tiba,
SIL aku ckp try lah guna smecta sbb niece aku,zahra
penah jugak cirit birit and dorg guna smecta,Alhamdulillah ok.
so smlm adik ipar aku tolong belikan kat pharmacy,
harganya korg dh nmpk tu kan, rm1.20 je,murah kan.
dye ada perisa vanilla-orange.

so smlm aku bancuh susu and masukkan dlm susu princess,
yg peliknya,kejap je dye habiskan,aku rasa mst sdp.sbb mmg kejap
gila princess habiskan susu tu.aku buat 5oz,xsampai 5 minit dh habis kot.
aku tgk peel princess,dye mmg suka minum air berperisa,
kalau bg air masak dye xnk,kalo yg ada perisa dye suka gila.
contoh nya masa kat wad ritu,aku bg air masak kt dye sbb risau dye
dehydrated,tp dye xnk,and aku try bg air garam kt dye,tapi dye boleh
habiskan air garam tu.bayangkan lah.hehehe.kelakar gila.

mlm smalam aku dh bg 1/2 sachet kat princess,
and half lg aku bg kat nursery untuk bg kat princess pg ni.
pg td masa aku salin pampers princess sblm hantar nursery,
dye x cirit pon.selalu pg pg dye akan cirit.
so tgk harini pulak mcm mana,kalau ok.Alhamdulillah.
kalau x ok,iktiar lain lak.tp hopefully berkesan lah.
kesian dh tgk dye.but cirit skrg dh x sekerap dulu.
montot pon dh x merah dh,sbb buh krim yg hospital bg
masa kat wad tu.krim tu mmg elok sgt.buh harini,soknya dh hilang
merah.sape kata ubat hospital x elok? hehe

so baby sape ada masalah cirit,try lah bg ni eh =)

7 comments:

Cik Puan Tqah said...

bagus untuk future reference..thanks sharing :)

careno said...

biasanya kalau g klinik mmg diorang bg smecta gak... dah penah try dan ok...

[PCL] said...

salam , gud info jg utk para ibubapa muda dan masih baru..yg dah lama boleh tak berbaby nih 'flashback jap' mengigatkan kembali masa sesama berjaga malam bila anak meragam...hehe.

Sue-Rya Qistina said...

mase breastfeeding dulu, smecta ni la yg saya minum utk pulihkan cirit birit. sbb kandungan dia sesuai utk baby. hehehe

erna said...

TQ sharing rara :)

so far iman x penah lagi cirit ni

tp next time..mana nak tau kan? boleh la try

zana said...

Saya br ajer balik dr hospital sebab followup anak dah seminggu cirit.
Doktor suggestkan SMECTA inila..hopefully anak saya akan sihat sprti sediakala,insyaallah

Nana Natasya said...

Sis nk taya krim apa yg sis guna yg leh sembuhkan merah2 celah kangkang baby ye?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...