22 March 2013

Bubur Apple pulak



semalam aku buat bubur apple lak untuk princess,
mula nya nk buat puree je,tp anak aku ni xleh mkn buah saje,
perut melayu mcm mak dye,sok kena ada nasi.
atau dlm istilah baby.kena ada bubur.
mula aku mcm pelik nk bg dye mkn bubur ngan apple.
tp xpe lah.kite try n error jelah eh nak oi!

aku beli apple fuji ritu,
apple yg rangup tu,pink pink sket kulit dye,
aku ingat manis,tp smlm aku rasa mcm masam masam manis.
hmm xpelah,try dulu.

aku potong potong dadu,
rebus apple dulu bg empuk,
agak agak cucuk ngan garpu dye leh tembus,
baru aku masukkan serbuk beras,
serbuk beras mcm biasa,bancuh dulu ngan air sejuk ye
kawan kawan.heee.

then dh siap,
sejukkan then blender je kasi lumat.
apple tu leh je lecek lecek sbb dh lembut,
tp emang dasar ibu RAJIN,so blender je eh.
senang cepat pantas!

dh siap,
buh dlm magkuk princess,
buh FM sket,sbb nk kasi rasa masam manis lemak,
kalo masam masam sgt kang princess xnk lak.
so lepas buh FM,rasa dye lg sedap taw,seyes,
aku dh rasa,mmg sedap.mcm puri heinz tu.

princess pon suka mkn,
and result dye lepas mkn bubur apple,
dye poopoo kul 4am td,
haiiii trima kasih lah anak,
lepas tu xnk tido.nk dekat kul 6 baru nk tido.
tapi aku x pasan bila dye tido,
sbb aku tertido.hahahaha.kesian anak aku.
redha jelah ye nk.ibuu letih lah.

pg td masa angkat nk bwk g school tido gak.
ngantuk lettew,sape suh main sampai subuh.hee.

ok lah bye!
nk g perhimpunan agung puspanita jap.


22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
salam jumaat yang indah
singgah pagi :)

JUK DIN said...

salam. first time tengok menu bubur epal..mcm mat salleh gitu punya menu. kena try ni

:: Mrs.Eady :: said...

rajin mama ye!~

diana said...

agaknya dah makin besar dia ok kot dengan makanan lain..,mungkin dulu perut belum biasa kot..tu yang kembung je..

Ratu Hatiku said...

Sedapnya....bak auntie sikit boleh :P

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Heinz home made :)

Sue-Rya Qistina said...

hohoho..saya tak pernah lagi try buat bubur apple. ape rasanya ye? hehehe

Nafisa81 said...

rajinnya ibu...alhamdulillah,..bertuah princess

faraherda.razalan said...

Amboi! Sedap tu bubur apple. Dulu abang aydin, suke benor bubur cmpr apple puree ni. Hahahahahah!

ieda immi said...

wah ! akak lak telan liuq ekekek

fazilzura said...

heheheh hambek .s akit perut le tu .. skali po po awal pagi ..
phtu kejut mama nye main ye

Mooniqueen said...

Rajin betul rara ni.. Time anak MQ kecik dulu, mmg jarang nak puree2 ni.. sesekali je..selalu pun bubur n instant je..tp tu la xelok sbnrnya instant tu..ingatkan no 2 ni nak start blk rajin mcm rara ;)

KhaiRin : anies said...

kreatif betul mommy imann ni

With Julia said...

bestkan buat puree...rajin lah mama rara...tabik springg kt rara...yehaaaaaaaaa

mas saari said...

mmg seronok pelbagaikan makanan anak ni.. akak tak sabar nak tunggu airis 6 bulan!

Munnafendy said...

rara...sila bykkan lagi entry solid food ni ya..mmg tak terjangkau dek akal den..hahaha

cha said...

wah ni mak budak pun boleh makan kan haha

Marya Yusof said...

As salam Ara,

Sedap betul akak tgk princess awak tdo kat atas tu! :))

Masa Iman dulu akak tak berpeluang nak experiment dgn makanan dia... insya'Allah nnt nak try resepi Rara ni.. mesti comel jadinya bb nnt macam princess ara jgk! :))

Golden Rose said...

bestkan berexperiment dgn makanan utk anak ni...semata-mata utk pastikan mereka dpt yg terbaik

Aty_Fared said...

uurrmm..dap....:)

leeza said...

hahaha.. same dgn umar perut melayu, nak bubur br kenyang :) puree apple ade dlm peti tu nnt boleh lah buat bubur ;) tp bile puree apple tu simpan lame die jd masam la, umar xsuke..

najihahfara said...

SY PULAK YANG TERLIUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...