Image and video hosting by TinyPic

22 March 2013

Bubur Apple pulak



semalam aku buat bubur apple lak untuk princess,
mula nya nk buat puree je,tp anak aku ni xleh mkn buah saje,
perut melayu mcm mak dye,sok kena ada nasi.
atau dlm istilah baby.kena ada bubur.
mula aku mcm pelik nk bg dye mkn bubur ngan apple.
tp xpe lah.kite try n error jelah eh nak oi!

aku beli apple fuji ritu,
apple yg rangup tu,pink pink sket kulit dye,
aku ingat manis,tp smlm aku rasa mcm masam masam manis.
hmm xpelah,try dulu.

aku potong potong dadu,
rebus apple dulu bg empuk,
agak agak cucuk ngan garpu dye leh tembus,
baru aku masukkan serbuk beras,
serbuk beras mcm biasa,bancuh dulu ngan air sejuk ye
kawan kawan.heee.

then dh siap,
sejukkan then blender je kasi lumat.
apple tu leh je lecek lecek sbb dh lembut,
tp emang dasar ibu RAJIN,so blender je eh.
senang cepat pantas!

dh siap,
buh dlm magkuk princess,
buh FM sket,sbb nk kasi rasa masam manis lemak,
kalo masam masam sgt kang princess xnk lak.
so lepas buh FM,rasa dye lg sedap taw,seyes,
aku dh rasa,mmg sedap.mcm puri heinz tu.

princess pon suka mkn,
and result dye lepas mkn bubur apple,
dye poopoo kul 4am td,
haiiii trima kasih lah anak,
lepas tu xnk tido.nk dekat kul 6 baru nk tido.
tapi aku x pasan bila dye tido,
sbb aku tertido.hahahaha.kesian anak aku.
redha jelah ye nk.ibuu letih lah.

pg td masa angkat nk bwk g school tido gak.
ngantuk lettew,sape suh main sampai subuh.hee.

ok lah bye!
nk g perhimpunan agung puspanita jap.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 comments:

  1. assalamualaikum
    salam jumaat yang indah
    singgah pagi :)

    ReplyDelete
  2. salam. first time tengok menu bubur epal..mcm mat salleh gitu punya menu. kena try ni

    ReplyDelete
  3. agaknya dah makin besar dia ok kot dengan makanan lain..,mungkin dulu perut belum biasa kot..tu yang kembung je..

    ReplyDelete
  4. Sedapnya....bak auntie sikit boleh :P

    ReplyDelete
  5. hohoho..saya tak pernah lagi try buat bubur apple. ape rasanya ye? hehehe

    ReplyDelete
  6. rajinnya ibu...alhamdulillah,..bertuah princess

    ReplyDelete
  7. Amboi! Sedap tu bubur apple. Dulu abang aydin, suke benor bubur cmpr apple puree ni. Hahahahahah!

    ReplyDelete
  8. wah ! akak lak telan liuq ekekek

    ReplyDelete
  9. heheheh hambek .s akit perut le tu .. skali po po awal pagi ..
    phtu kejut mama nye main ye

    ReplyDelete
  10. Rajin betul rara ni.. Time anak MQ kecik dulu, mmg jarang nak puree2 ni.. sesekali je..selalu pun bubur n instant je..tp tu la xelok sbnrnya instant tu..ingatkan no 2 ni nak start blk rajin mcm rara ;)

    ReplyDelete
  11. bestkan buat puree...rajin lah mama rara...tabik springg kt rara...yehaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  12. mmg seronok pelbagaikan makanan anak ni.. akak tak sabar nak tunggu airis 6 bulan!

    ReplyDelete
  13. rara...sila bykkan lagi entry solid food ni ya..mmg tak terjangkau dek akal den..hahaha

    ReplyDelete
  14. wah ni mak budak pun boleh makan kan haha

    ReplyDelete
  15. As salam Ara,

    Sedap betul akak tgk princess awak tdo kat atas tu! :))

    Masa Iman dulu akak tak berpeluang nak experiment dgn makanan dia... insya'Allah nnt nak try resepi Rara ni.. mesti comel jadinya bb nnt macam princess ara jgk! :))

    ReplyDelete
  16. bestkan berexperiment dgn makanan utk anak ni...semata-mata utk pastikan mereka dpt yg terbaik

    ReplyDelete
  17. hahaha.. same dgn umar perut melayu, nak bubur br kenyang :) puree apple ade dlm peti tu nnt boleh lah buat bubur ;) tp bile puree apple tu simpan lame die jd masam la, umar xsuke..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com