13 March 2013

cerita lepas mkn PUREE PEAR dgn CARROT


eh aku dh cite ke pasal puree pear yg aku buat
untuk princess ritu?
belum ke? ntah lah lupa dh.
aku ni bila dh byk sgt idea nk up entry,
tp last last lupa gak.haishhh.

ok lah,aku cite pasal puree pear dulu lah.
cheghite pasal puree pear ni,
aku xtau lah masalah apa yg aku hadapi,
aku ni x kenal buah lai n pear,
hahaha,yg aku tau,pear yg warna kuning ni.
hahaha.so aku dgn konpiden nya beli lai ni.
pas tu baru nk search tenet,
betul ke ni pear,pas tu dorg kata ni bukan pear,
ni lai,buah pear yg kaler hijau tu.
aduuuhhhh sabo jelah kan.

korg paham x cite aku ni?

tapi aku tgk blog blog lain,
boleh gak pakai buah lai ni,xde msalah.
tapi dye berbiji sket.
tu yg aku rasa cm x best tu.

princess suka mkn lai ni,
tapi masalah nya,princess x poopoo,
2hari baru poopoo,means smlm baru poopoo.
masa aku basuh poopoo dye tu,
ada biji biji mcm dlm pear tu.hahaha.
kelakar,hana dh ckp,biji tu mmg akan keluar balik.
so ok,lah.dh poopoo,tp keras sket poopoo nya.


then lepas bekal puree pear habis,
aku bg princess mkn carrot pulak,
smlm aku buat puree carrot,
sedap rupanya puree carrot ni,
bau cm ubi,aku bancuh then aku campur FM sket,
1scoop,so lg rasa sedap.
princess mkn habis.lepas habis tu sampai nangis.
hahaha.tp xleh bg banyak.nt kenyang sgt lak.

tp yg aku mushkil tu,
lepas mkn puree tu,kul 3am perut princess kembung,
aku xtau sbb puree carrot tu or sbb aku bg air kosong smlm.
aku x bg air suam oke! air kosong,yg sejuk.
atau pon sbb tu? aku pk logik balik,
boleh ke puree carrot menyebabkan kembung.
aku rasa x mungkin.

apa pendapat korg?
ada x korg dengar baby kembung lepas mkn puree?
aku dh fobia sbnrnya nk bg princess mkn puree.
rasa nk bg mkn nasi je.
hmmm cane eh?
tp kembung nya xde lah sampai teruk sgt
anak aku melalak,tp kesian lah kat dye kan.


princess nampak nya mcm suka sgt mkn,
aku suka tgk dan suka bg dye mkn,
tapi aku xtau lah knp perut dye kembung.
hmm ke xleh mkn carrot.
sok aku nk try labu lak.

20 comments:

Hana Soffelia said...

carrot tu tanaman underground kan ra.Setengah org ckp makanan bwh tanah ni kadang2 bwk baby kembung perut. like potato, keledek, carrot, pumpkin. Cuba rara bg lg ari ni, kalo mlm kang berterusan kembung, yelah kot tu sbb carrot.

faraherda.razalan said...

Pttnye takde pape mslh. Mmmm....takpelah. Try mende len lak. Avokado pun ok je.

Asz Miza said...

ada certain baby yg tak sesuai ngan carrot kot..tapi ada baca kat mana tah kalau bagi air kosong kena less than 2 oz /day..tak ingat baca mana..satu lagi carrot tu ada kandungan nitrate sama cam air kosong..

http://wholesomebabyfood.momtastic.com/nitratearticle.htm

tapi dia tulis safe for baby above 3 months..tahle..

Golden Rose said...

sha rasa utk budak2 yg suke makan ni better bg sayur/buah dgn bubur nasi yang diblend halus...diaorg tak cukup dgn puree je....cube balik bg puree carrot if princess kembung perut lagi maknanya dia tak sesuaila...kesian bila budak2 kembung perut ni...bukan diaorg tau ckp..

fazilzura said...

alahai cian nye dia..

ke dia xselesa.. aduyai sedih tui tgk muke dia tu ..

try kasi benda lembut2 dlu le .. myb carot tu agak keras even dh blend. try kentng ke dlu

e k i n ♥ y u s r i said...

zara penah kembung perut mkn puree pear
lepas tue trus ekin x bg dah
tuelah 1st dan last zara mkn puree
pastu trus die x suke dan xnak puree

Nurzakiah Hanum said...

ala tomei2

sal ya said...

ada la tu yang tak sesuai dgn perut dia.

mama leen said...

makan nasi pun boleh kot.. blend beras dulu.. pastu masak.. eh.. saya pun baca dari blog org jek.. hehe

SweetLikeWhat said...

mungkinlah princess tak tahan carrot..hannah makan puree pumpkin kembung..lain baby lain penerimaan dia..anis 6 bulan 2 minggu dah bagi hannah bubur nasi..sebab kesian bagi buah je kat dia..haha..

LYS said...

ikut lar 4 days rule..kalau kembung jugak hari ke 5 bole try keledek ke epal ke..chaiyuk! :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. cer try bagi makan lain. mungkin benda lain yang buat dia kembung perut tu..

Fifi Nadhrah said...

bagi pear dan lai buah yang same.. kenape fifi cakap macam tu? bile search kat google image.. pear.. buah pear pon keluar.. lai pon keluar.. ade macam2 warne dan bentuk.. bile tengok entry ni.. fifi pon teringat yg fifi tak buat lagi entry red pear puree untuk ufairah..

UmmiZulaikha said...

alolololoh comeynye princess tu..
cuba u bg lg..tgk dia cm ner.. air kosong yg sejuk pun boleh jd jgk.. cuba bg air suam plak.. akk i pernah pesan..bila dr baby dia nk mkn..bg je dia mkn.. sbb nanti dh besar ade setgh budak xnk mkn..cm anak dia..skrg xnk mkn..minum susu je...

FUZY said...

puree carrot buat princess kembung ke? maybe la kan...sy pun ada suggest nk kasi dea makan puree sweet potato, mak fuzy bising dia cakap ubi2 ni buat bb kembung sian perut depa...bagi mkn poridge je..perut melayu hehehe...kena sebijik ngn mak....

lizz said...

mungkin dier kembung makan carrot kot...mungkin perutnyer alah ngan carrot

Mooniqueen said...

lepas ni dah ade bb pandai makan, dah kene start buat mcm ni balik.. dah puas berehat 3 tahun... hehehe

♥ Wina ♥ said...

berlalu sudah zaman buat puree untuk anak² dulu hikhikhikkk

NM03 said...

akak kalu buat, masa lepas rebus, dah sejuk tu lenyek2 terus bagi. sebab perut qausar tak tahan mkn benda yang dibekukan.. atau mungkin perot anak dara awak pun mcm qausar?

CAHAYA MATA said...

ermmm...kesian jgk kt princess perut kembung malam2.. :(

nak bagi advise akak takde pengalaman lagi..hehehehe..

tapi akak suka baca komen2 di atas..baguskan bila kita ada ramai kawan boleh bagi advise tentang hal2 mcm ni.. at least, kita dpt idea apa nk dibuat seterusnya...hehehehe.. akak senyum je baca komen2 kt atas ni.. rasa excited sbb ramai rupanya mengalami masalah yg sama.. :)

teruskan berusaha demi princess okeh.. chaiyokkk...!! :)


.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...