Image and video hosting by TinyPic

06 March 2013

Dorg bg susu 1scoop je kt anak aku


selamat pagi,
hai!
aku nk luahkan perasaan lg ni.
korg nk baca x?
xnk xpelah,majuk.hehe.

ok ok nk cite gak.
korg ingat x entry aku smlm?
pasal anak aku,
korg nk tau x sambungan cite dye,

masa nk amik princess balik dr school,
aku pon risik risik lah teacher dye.
mulanya aku ckp yg aku nk bekas susu princess,
nk tambah kan susu lg.

then korg tau x aku terkejut sgt bila tgk susu
tu banyak lagi,seyes banyak.
mmg x logik sgt lah.1kg je,
bukan banyak pon.

then aku tanya,
banyak ag susu ni,
princess x kuat minum susu eh kat sini,
pas tu teacher kata, " eh kuat,2jam sekali "
then aku ckp " aah sama lah mcm kat umah,2 jam skali "

then teacher tanya " puan,susu dye mmg bg 1SCOOP je ke? "
hah?!!! aku terkejut gila bila dia tanya cm tu,
pas tu aku tanya lah, " kenapa? selama ni bg 1 scoop je ke kat dia "
pas tu dia kata,ha'ah,tu yg jd kemuskilan tu,
kawan kawan sy sume tanya,betul ke 1 scoop.

aku rasa nk pengsan masa tu,
mengucap panjang aku,
ptt lah anak aku balik umah je lapa
bagai nk gila,minum susu 6oz pon xckp,
rupanya dorg bg 1scoop susu dan banyakkan air,
Ya Allah,siannya anak aku.

actually masa cirit dulu mmg aku suh cairkan susu,
tapi skrg ni dh ok.dh bg mcm biasa,
kalo di ikutkan logik,
takkan lah dorg x leh pk kan.
yang aku pon x tanya and x bgtau,
( yelah,mcm mana aku nk bgtau,
aku ingat benda simple mcm tu dorg tau,
xsangka lak dorg leh bg 1scoop susu dekat budak
yg dh nk masuk 6bulan )

can u imagine?
sian sgt kat princess,
smlm pon balik,duk dlm carseat,
nangis,mkn mainan yg dlm kete,
lapa sgt kot.

aku balik,trus bg pisang montel kat dye,
sonok sgt dye mkn,nganga nganga mulut.
habis separuh pisang,lepas mandi
bg pulak susu 5oz,habis jugak,
pas tu tido dlm kekenyangan.
kul 8.30 baru bangun,
aku rasa nk nangis,tapi aku tahan.
sedih sbb anak aku lapa,
bia aku lapa xpe,jgn anak aku lapa.

pg ni aku hantar susu baru,
aku pesan,bagi 5oz susu dgn 5scoop susu,
then tgh hari bg pisang yg aku bekalkan,
bg separuh je,jgn lupa lecekkan.
so kena detail,sume benda kena bgtau.
fuhhh,kdg kdg benda yg kite ingat simple tu lah org tak tau kan.
dan kena bgtau.kena tanya apa yg mushkil.

pengajaran,lesson for today.
hope pas ni x jd dh.Amin.

bangun tido lepas makan dgn kenyang.

main pulak dgn gembira.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 comments:

  1. ya allah satu scoop je ke...siannye princess lapa..ni anta kat mana ni Rara..means area mana school dia..

    ReplyDelete
  2. mungkin pengsauh tu takut nak pandai2... cian kat dia.. lapa ek... dah boleh mama dah tu.. mesti montel lagi pasni..

    ReplyDelete
  3. @Asz Miza dekat ampang,kedat ngan umah mentua.

    ReplyDelete
  4. @mama leen betul jugak kak,takut nk pandai2,tp nasib sy terdetik hati and rasa pelik.hmm xpelah,amik sbgai pengajaran je.

    ReplyDelete
  5. ciannyeeeee... sabar ye comel aunty... :)

    ReplyDelete
  6. kesiannya....kalau anak i,memang sedih sangat.tapi tulah kan,lenkali apa-apa pun kena bagitau selengkapnya kat diaorang.cakap ulang-ulang pun takpe..

    ReplyDelete
  7. Allah kesiannye..erm nasibla rara siasat..kalau tak mau sampai setahun dorang bagi 1 scoop jer..

    Erm takpelah..lepas ni tau dah dorang tuh nak kena cakap satu-satu baru paham..

    ReplyDelete
  8. alahai siannye princess..

    tapi kata taska, patutnya ade pengalamanlah kan? takkan nak bagi budak minum susu 1 scoop je? hurmmmmmm

    xpelah, sekarang dah clear kan? hopefully lepas nie princess balik rumah dengan perut kenyang :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum
    singgah pagi rabu
    semoga diri sentiasa ceria selalu:)

    ReplyDelete
  10. walker baby sama dengan my baby punya... :) poor baby bg 1 scoop jer..

    ReplyDelete
  11. rara.......sedih umi Qaiser dari kejauhan nih...menitik air mata auntie tgk sofia lapar...kalo ju huhhhh x taw nk ckp apa...ada bg 1 scoop? Ya Allah, xkan diorg x baca label kt susu...umur 6 bulan sah2 dah 5 scoop sama ngan Qaiser gak...patotlah balik ye sofia meraung lapar....bgus rara, lepas nih selalu2lah tanya dan buat spot check...moga sofia kuat dan tabah hadapi dugaan ini...Umi Qaiser doa sofia kuat! :( mommy rara, kuat semangat ye.

    ReplyDelete
  12. patutlah,, lebih air je mana nak kenyang kan. Silap2 boleh kembung perut.. mungkin diorang pun serba salah. harap2 pasni okey dah

    ReplyDelete
  13. alaa cian princess..same goes to me la bile anta anak kat nursery..seme menda nak kene bagitau waima menda kecik n assume dorang reti dan paham...bukan apa..bila kita dok explain itu ini nti dorang dok pikir plak doang tak reti buat keje kan..haaaiii...cakap salah..xckp pon salah...serba salah..

    ReplyDelete
  14. akak bagi 3 scoop utk 5oz.. memang lala x minum susu yg pekat sgt. Tp x tau la akak rasa susu lala 3scoop utk 5oz sejam sekali tu dh rasa sedap.. bergantung jenis susu kot.. pasal 1scoop utk 50z rasa mcm minum air jer.. memang confirm la budak tu tak kenyang

    ReplyDelete
  15. laa... mengucap i... bkn ke kalau salah scoop blh buat anak tu sakit..takkan lah pengasuh tu tak tau lngsg? dia tak amik training apa2 ke atau amik course apa2 ke? atau atleast ringan2 lah mulut tu bertanya... nasib u cpt rara, kalau tak nanti princess kurang air dlm badan....

    kalau i pun i emo...eh i lagi emo

    ReplyDelete
  16. siannye princess...mesti kelaparan...takkanla diaorg tak tau pemakanan budak2 ni...pelik...mcm mn nak urus school if menda kecik ni pun tak amik tau...if musykil tanyala....kesian bb tak ngerti apa2 jadi mangsa kejahilan...

    ReplyDelete
  17. dugaan jugaq kan nak kasi org jage anak kite ni, huhu~

    ReplyDelete
  18. hmmm..gitulah rara kalau hantar anak kt taska. kita nak kena terangkan secara details. anak saya pun pernah terima nasib yg sama sampai jatuh sakit n warded sbb kena rotavirus. dpt jangkitan dari taska. tp diorg x maklumkan pun anak saya kena cirit birit n muntah2. bila tny baru nk bgtau

    ReplyDelete
  19. Alaaa.. Ciannya iman.. Bekas susu aisya tiap2 petang bawa balik.. Tiap2 hari topup.. Huhu

    ReplyDelete
  20. lor siannyer princess nie..lepas ni kena ajar satu2 kat pengasuh tu..ingatkan die..sshkan bila org jaga anak kite..xtau la nati baby amy cmne..huhu

    ReplyDelete
  21. aduhai..sedih kenangkan anak tu kan.
    takpela, amik pengajaran je. tak jadi gini, tak tau pulak.

    ReplyDelete
  22. kalo anta kt mne2 pn..seeloknye kne pesan sedetailsnye..mmg la kite rse bende tu cm boleh pk...tp,diorg pn kdg2 takot nk buat lebih2..so,diorg akn buat ap yg dipesan shj...

    ReplyDelete
  23. kesiannya princesss...lapar sgt tue.nasib baek tergerak hati nak tanya..alhamdulillah dah ok

    ReplyDelete
  24. kesian betul minum susu cair. kadang kala kita kena ingat benda yg paling basic.pada kita simple..tapi orang x dapat nak fikir

    ReplyDelete
  25. tak kan tu pun tak tau..cemana boleh dapat lesen taska??huhu...

    ReplyDelete
  26. taska mmg camtu rara.. seme kena remind dan kita kena selalu ingatkan diaorg..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com