05 March 2013

kenapa DIA boleh? kenapa KITA x boleh?

aku selalu fikir,
dr dulu lg,
kenapa dia boleh,
kenapa kita xboleh.

contohnya,
kenapa org tu boleh pandai,
kita x pandai,
sbb kita malas belajar,
malas berusaha,
malas bangun pg.

kenapa org tu kaya,
sbb dia berani,
berani amik risko,
gigih berusaha,
xtakut kalah.

kenapa org tu boleh hidup senang.
sbb org tu pandai menipu,
pandai mengampu.

kenapa org tu pakai handbag mahal.
sbb dye keje bagus,
sbb dia suka paw laki dye,
even laki dye x mampu.
sbb dye kuat merajuk.

kenapa org lain boleh bg yg terbaik untuk anak dye,
sbb dye kurang tidur,
berusaha kesana kesini,
cr info,
cr bahan,
simpan duet agar dpt bg anak yg terbaik.
less is more.

fikir mana yg penting,
yg kena buat dulu.

kita kemudian.
jgn asek nk pk
" ala org dulu tu boleh je makan "
tu org dulu,kita org sekarang,
otak lain,byk sumber,boleh pk.

aku rasa aku kena gigih lg.
gigih sediakan mcm mcm untuk anak aku,
gigih berikan yg terbaik.
aku boleh.aku boleh.kena kuat!

12 comments:

mOoN said...

penah fikir cam ni jugak.. but try jadi +ve sebab x semua org nasib dan takdirnya sama.. just skang ni cuba sedaya mungkin jadi yang terbaik untuk anak,, suami, diri sendiri dan keluarga.. mcm husband selalu pesan,, x payah bersusah payah nak jadi macam orang lain..

fazilzura said...

emm kdng2 trpk gitu jgk .. tp pk balik , bior la susah skang senang2 kemudian tui dak ??

*** oh bby dh 6bln yew.. aci je kasi .. tp kne kasi pure2 dlu b4 nestum ..

amni 22hb baru 6bln

Chekgu Azrine said...

Allah maha adil..dia hanya bagi setiap orang rezeki yang berlainan, dugaan yang berlainan.. sebab tak semyua orang mampu lalui benda yang samakan??

UmmiZulaikha said...

ye awak boleh.. pasti boleh..cube try sekali..pasti nk buat lg.. acctually i dulu pun rase boleh ke xboleh.. sekali dh buat..punye la sng.. contonye msk singgang.. masa ada anak ni la br buat singgang ikan tenggiri..rupanya sng sangat..campak-campak je..

u can do it dear.. :)

SweetLikeWhat said...

yeaa kena semangat mummy!
kite bile dah jadi ibu kena cuba jadi super dalam semua benda..
semoga kita sama2 boleh jadi ibu yang terbaik buat anak kite..
caiyokk!!!

Aeen said...

chaiyok2 rara..jangan bandingkan diri kite dengan orang lain..kene percaya kat diri sendiri yang kite boleh..rara pasti boleh...:D

syiela said...

selalu pikir camni gak... cuba dan yakin pada diri... In Sha Allah boleh ^_^

Amanda Suria said...

setuju ngan Aeen, kita jangan bandingkan diri kita dengan apa yg dorang ada or mampu..kita ikut kemampuan kita..kita x tau org tu dpt dari cara yang macam mana kan..thats y akak just letak wishlist..sesuatu yg akak target akak nak reward diri akak...dah tercapai..ok..bagus..if belum...work hard and kumpul duit to make my dream comes true

mas saari said...

setiap org ada kelebihan masing2.. so jangan putus asa

najihahfara said...

x de ape yg mustahil. x pe kak,kite kene kuat. kite mesti pikir kite boleh :)

Golden Rose said...

betul tu....anak adalah amanah dr ALLAH utk kita....jika salah bentuk maka kita juga yg kena jwb denganNya t....sha lebih prefer dahulukan anak dlm segala hal such as pakaian, pelajaran, makanan rather than utk sha....sha tak pakai brg berjenama takpa janji keperluan anak tersedia

diana said...

semua orang tak sama..cara hidupnya tak sama..yang penting kita kena guna cara yang sesuai dengan keadaan bila kita nak dapatkan sesuatu..jangan ikut orang.lain orang lain kemampuan..itu je akak amalkan dari dulu..kalau nak ikut rentak orang habis la..semua tak dapat nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...