16 March 2013

Mana mana nk atasi baby batuk?

Hai semua.
Lama x update kan.
Bz.anak demam + batuk + selsema.
Now demam dh ok.tinggal selsema and batuk je.
Kesian sgt tgk princess batuk.
Xtau nk buat cane.
G klinik doc bg ubat batuk.
Tp aku search tenet kata xelok bg.
So mmg aku xbg.
Search search ag,dorg kata bagi madu sawda.

Tp kat mana lak nk cr.
Hmm xtau gak.
Rasa nk sepak diri sendiri.
Semua x tau.terukkan aku.
Kdg kdg aku rasa aku ibuu yg teruk sgt.
Xdpt bf anak even sampai 6 bulan.
Bf smpai 4 bulan je.
Pas tu kasi anak solid food pon xreti.
Anak sakit pon xreti nk cr ubat.
I feel so bad.
Ahhhhj tidak.
Sian anak aku.

Korg tolong lak aku.
Apa aku nk bg kat princess ni.
Bila mlm lg truk batuk nya.
Aku hanya mampu usap belakang.
Buh vick n bg minum air masak je.
Yg lain xtau.
Nk nangis rasanya.

Please help.

10 comments:

mas saari said...

mmg bagi madu elok..
jgn ckp camtu rara, belajar yg terbaik untuk jd ibu.. pasti rara boleh!

diana said...

akak yang ada anak dua ni pun banyak tak tahu la rara..semua nak tanya mak..dah la masa maisara dulu pun banyak mak yang jaga ni pun tanya mak lagi..biasa la tu kalau tak tahu,,.anak pertama..kan?

Mikhail pernah batuk,selsema masa umur 2 bulan.badan tak kuat lagi dah sakit.bila dia batuk akak yang menangis sebab tak tahan tengok.suami pun tak tahu nak buat cemana..

bawak pi klinik doktor bagi ubat.dah hilang punca akak suap jugak ubat tu..tapi bagi sekali je..esoknya batuk dah kurang..lama2 dah ok..sampai sekarang..

berjaga2 akak ni takut adik batuk lagi.,.maisara balik sekolah terus suruh basuh tangan,cuci kaki.takut dia sakit adik pun sakit.

ubat memang tak bagus.tapi bukan la bagi kesan tak baik sampai boleh bagi kesan besar.kalau idak tak le doktor bagi..kan?/itu yang nurse kk cakap kat akak.kalau tengok ubat yang dia bagi pun sikit je.dos yang kecik .yang masih selamat untuk bayi..jadi jangan risau ok..

nini said...

sapu minyak jerslin pun okey kak...=D

Ina Haireina said...

saya pun anak batuk bagi madu.. bancuh ngan air suam.. kat umah ni cume ade madu kaula.. bagi tu je la.. Alhamdulillah.. lepas beebrapa kali bagi.. batuk makin kurang dan terus hilang..

najihahfara said...

insha Allah princess akan sihat :)

fifi said...

Takpe ra.banyakkan cari ilmu ye.prepare siap2 camna kalau anak sembelit,demam,selsema suma..supaya nanti bila kena,kita ada sikit persediaan..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

susah gak jadi mak budak ni kan.. relaks ar sis.. xpayah lah salah kan diri sndiri.. biasa la.. kita belajar dari pengalaman.. xde pengalaman cm ne nk tau..

Aty_Fared said...

Aty pon selalu tak tau ape nk buat kalau anak batuk..hurrmm..ni qaleef still demam on off...

With Julia said...

Betul ckp nini...sapukan minyak jerselin oil kt dada, belakang badan, bawah lutut dan tapak kaki baby...sapu sambil selawat nabi ye...insyaAllah pelan akan surut batuknya...pastikan buat sementara nih jgn dedahkan sofia pada public...tuh doktor selalu pesan julia bila Qaiser selsema dan batuk terukk...

p/s...mama sofia...ubt batuk dan selsema baby xd lah teruk seperti yg diuar-uarkan...nak baby kita cpt baik dan sihat ikut dos yg di berikan oleh doktor...tp kalo doktor suh bg 3x sehari ju kurangkan dos kepada 2 kali sehari je...itu utk pertama kali mkn ubt sbb xnak dia terkejut...pastu guna minyak jerselin lg mujarab...ju doakan sofia cpt sembuh ye

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Rara, mana boleh down camni.. belajar dan terus belajar. google pun banyak membantu. pakai madua biasa boleh kot, tak semesti nya specific brand je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...