05 March 2013

Nestum xbagus untuk anak?

ramai yg bg feedback pasal entry aku yg lepas.
hmm aku pon x terpk sebenarnya,
knp aku bg anak aku nestum,
kalau dh dye nk mkn,
knp aku x bg puree trus,
paling simple bg buah pisang dulu.
senang cr,and lenyek je.
hmm apa lah aku ni!
sabo jelah.
thanks syima!

aku tau nestum x bagus sgt,
tp otak aku dh blank,aku tak tau apa yg aku pk.
dgn badan x sihat sgt,
tp gagah kan badan ni.
disbb kan anak aku lapa,
aku bgkan je nestum tu.
tp nasib lah bg 2 3 kali je.
hmm...

xpelah anak,
balik ni ibuu gagah g cr pisang dulu oke!
ibuu bg balik school ni ok.
baby bullet dlm process nk order.
so yg lain lain kita cr pelan pelan eh.
ibuu pon xde gaji lg ni.
kena slow slow.
kang x dapek lak nk isi minyak kete.
hehehe.

balik ni i nk g tanya pasal susu princess.
and tanya bape kali dye minum susu,

hmm keje banyak.xsempat nk BW,
nt i jengkuk2 balik eh.bye!

layan lah video ni.heee




16 comments:

UmmiZulaikha said...

xpe.. mula2 memang macam tu.. dulu I pun mcm tu jgk..ade time kita blank kita jd xtau nk mula mcm mana kan..

umma sharifah said...

amzar dulu 4 bulan sha dah kasi nestum xp yg halus tu...campurkan dgn susu formula...ye amzar hanya minum susu ibu slama seminggu je tu pun dr bottle cos die tak nak minum direct...sha caeser & problem bertimpa-timpa time tu maka sha tak fokuskan sgt pasal susu ibu kat amzar...my mistake...sib tak meroyan...wotever....once amzar cecah 5 1/2 months my mum dah bg bubur nasi yg diblend halus dgn ikan/ayam + kismis/kurma (pemanis) + sayur...of cos tanpa garam/perasa tambahan....berselera amzar makan....but kdg2 diselangseli gak dgn nestum, biskut yang dihancurkan campur susu, biskut budak2 spy dia tak muak....kdg time v all makan terliur amzar tgk so sha akan hancurkan makanan dlm mulut/tangan & suap secubit...juz nak bg amzar rasa....mmg kena bg varieties of food spy budak2 tak memilih t....plg penting lebihkan sayur + ikan

♥ Wina ♥ said...

mesti sofia enjoy makan puree jugak! :)

fazilzura said...

awak , nape kasi nestum .. lum 6bln kut huuhuh ... cian perut bby kene keje keras nak cerna mknan ..

amni selagi lum 6bln jgn hrp la nk kasi makan, tp kalau kitrg makan saje calit2 kt mulut dia...

faraherda.razalan said...

Sy mmg tak sesekali bg anak mkn makanan instant mcm nestum. Klu tak nasi, sy gantikan dgn oat. Variety tp wajib berlauk. Heee~

mOoN said...

aisya ari tu pun memula bagi cerelac je.. huhu

Sue-Rya Qistina said...

dulu saya bagi jugak nestum. tp lama2 tgk baby buang air x brp elok. terus tukar pd buah2an cam pisang. then blend nasi+sayur+ikan/ayam.

Wawa Yusoff said...

hehe. rara, as long princess sihat ok dah. elman haritu ade satu fasa yg dia x mo makan puree langsung. mak nye dah buat mcm2 puree, mcm2 bubur. tetap dia reject! last2, try cerelac prune, lelaju sungguh dia makan!

UmmiZulaikha said...

@umma sharifah

i pun ceazer jgk dear.. i paham.. sabar ye dear..skrg u dh boleh mula kan solid food.. banyakkan google atau msk solid foodnye group..in sya ALLAH dipermudahkan demi yang terbaik untuk anak kita..

if dah bg nestum tu.. tak pe la.mende dah lepas.. tak guna dikenang.. kita as a mother still cuba belajar macam-macam kan... belum terus pandai dan tau segala bende..now u cuba cari masa google dan buatkan anak u punye sendiri makanan.. Ada banyak cara untuk mudakan kita..

SweetLikeWhat said...

lepas ni mama sophea kena rajin cari resepi best2 la nak masak untuk sophea.. ;)

Aty_Fared said...

Iyerr..biler nk kene bg anak mkn mmng kene extra gigih kan..:-)

Mooniqueen said...

maybe ade ms kite xtau nak fikir nak bagi anak mkn apa.. takpe learn from mistake kan dear ;)

Hana Soffelia said...

Bg puree je ra lpas ni. Hana pun bg nestum mula2 tu tp blum sempat hbs 1 tin. Kita ikut je apa kata org tua, dh suruh bg nestum. Kang tkt kecik hati plak. Dh alang2 dia mkn, hana bg cous cous. Sihat utk naurah. Tok ma dia pun suka sbb cucu dia tak berlapar. Hehe

mas saari said...

anak2 akak yg dah besar semua mkn nestum.. alhamdulillah takde apa masalah pun..

diana said...

betul2..nestum tak bagus..nurse kat kk kat sini pun kata.."tengok kat tv pun dah tak de iklan nestum bayi.."...dia kata baik bagi bubur nasik kalau tak nak bagi puri.mak akak pun kata jangan bagi nestum..kalau dia tak mau puri bagi je tepung beras yang dimasak dengan air dan gula tak pun bubur nasik..

CAHAYA MATA said...

alaaaa..
comelnya video yg ketiga tu..lapar sungguh muka..hehehehe.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...