05 March 2013

Resipi Pavlova PALING MUDAH!



aku mmg gila buat pavlova.
aku suka makan pavlova.
kalo kata skrg ni aku buat pavlova mmg pejam mata je.
hahahah belagak kan.poyo je.
tapi benda tu betul lah.hehe.

dh xboleh kira dh,
bape juta kali aku buat pavlova.
hahaha.sedap.suka,manis.manis buah.

kalo korg x reti sgt nk buat.
meh aku ajar cara palingggggg mudah.

1st : panaskan oven, 15minit sebelum buat sume benda. ( 150c )
 ( jgn lupa keluarkan dulang dr oven,t panas lak )

2 : lapik dulang dgn baking paper,yg kaler brown tu,
putih pon boleh. JANGAN masukkan pavlova dlm acuan,
tolong! nt mcm mana korg nk keluarkan.
sapu majerin atas baking paper td.

3 : masukkan PUTIH TELUR 4 BIJI ( jgn ada kuning,even sikit )
pukul putih telur sampai jd texture,MASUKKAN GULA AISING
1/2cawan,kalo x 1 cawan,tp aku x nk manis,so kurangkan.
bila masukkan gula,dye akan jd berkilat,
MASUKKAN pulak CUKA 1SUDU,TEPUNG JAGUNG 1SUDU,
and last sekali ESSEN VANILLA 2 3 titik.

pukul sampai jd meringue,bertanduk,
kalau korg cedok dgn spatula,
dye akan jd bertanduk,kalo terbalikkan mangkuk,
xkan jatuh adunan tu.

pas tu letak adunan atas dulang,buat lah rupa mana
korg suka,aku bantai je.hehehe.

then masukkan dlm oven,
turun kan suhu ke 130c,bakar selama 1 jam,
agak lah,kalo korg nk crunch lg kat lua tu,
bakar lama sket,aku suka crunch,
ritu aku bkr smpai 2 jam,hehe sedap.

lepas 1 jam,tgk texture dh brown,
jgn terus keluar dr oven,
bia dulu pavlova tu sejuk dlm oven,
then baru keluarkan dan hias.

sementara tunggu masak,korg leh lah potong buah,
buat strawberry,kiwi and berries.
pilih buah masam,sbb nk lawan dgn pavlova yg manis.

kalo pilih buah manis,mmg double double manis lah
pavlova korg.ok! take note ye!

ritu adik ipar aku buat mini pavlova,comei taw,
aku suka.pas ni nk buat 2 layer pavlova lak.heee.


selamat mencuba! good luck!

26 comments:

mas saari said...

bula cuba ni.. tak penah lg mkn pavlova

combi said...

btol!senang aje

ros_reeza said...

thanx share resepi. n caranya sekali. harus mencuba ni :-)

cha said...

yeks i tetap tak suka pavlova and i pikir camnela org boleh makan pavlova yang manis sampai ke kepala tu huhu >.<

najihahfara said...

yummy sedapnya..

Niza Romli said...

ermmm...nmpk shedap ngat! nk try jgk. thanks rara.

izzaty sidrus™ said...

sedapnya nak sikit !!

izzaty sidrus™ said...

sedapnya nak sikit !!

Marya Yusof said...

As salam Rara,

Nyum..nyum... teringin nak buat tapi penyakit M bersarang lama nak membaking ni! Akak simpan resepinye ye! Mintak halal! TQ darling~

e k i n ♥ y u s r i said...

waaaa....
teringin nak mkn dan buat sendiri
tp xde oven
huhuhuhu

Lynda Che Lah said...

hehe..malas sbnrnya sbb mcm renyah kan keje dia..tp suka makan!

SweetLikeWhat said...

dapnyeeee..suke jugak..nak kena belajar jugak ni.. ;)

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg mudah buatnya =)

diana said...

buka kedai la pasni..heheh

::EIDA:: said...

dah boleh berniaga dah ni rara ;)

Anonymous said...

salam.. sy cuba tp kenapa dia xjd bertanduk tu ek?

Anonymous said...

gula aising yang macam epung tu kan

Anonymous said...

gula aising tu yang halus macam tepung kan

Anonymous said...

Cream putih tu plak pgil pe? Cream cheese ke? Xtau nme pe...nk p kdai pn xtau nk tnye pe dia..
Thanks

Myra Jay said...

Ok, raya ni nak buat pavlova ;)

Anonymous said...

Assalamualaikum...sy cuba buat tp kena dia naik then jd leper...rasa ok sedap...tq

dalila said...

woww..sedapnye..simple je caranya..dh lame nk wat..nnk try la..tq sis..

Anonymous said...

Nape saya bt pavlova ni,dia kembang dlm oven then mengecut jd nipis

liza said...

L

::Cik Azie:: said...

rara guna api atas bawah ke or bawah sahaja..?

Umi Nazrah said...

nmpk mcm senang. tapi kalau byk penyakit MMMMM tu memang takleh nak buat apa jgk la. hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...