03 April 2013

imann sophea : bubur ikan tenggiri


anak baru nk masuk 7bulan ahad ni.
tp dh sibuk nk bg anak ikan.hahaha
aku kan mmg ibuu yg gelojoh.
aku search ikan apa yg boleh bg,
ada yg kata ikan merah.ikan tenggiri n salmon.
ada yg kata xelok sgt bg ikan lg.
sbb kandungan merkuri yg tinggi.
xboleh bg selalu.
tapi smlm aku g kedai,
ingat nk beli carrot.
tapi gatai g tanya abg tu,

" ikan tenggiri ada x bang,yg mana eh "

aku kan buta ikan.hahahaha.jenis x kenal ikan.
then abg tu bg aku seketoi yg panjang tu.
mana maunya nk banyak2,ingat aku nk meniaga ke.
hahaha.aku ckp nk sikit je,
nk bg baby mkn,
abg tu bg aku 2 potong,
harga 8hengget lebih.
ok lah.

pas tu aku nmpk saderi.
ntah apa bengongnya aku ni nk bg saderi kat anak,
dlm pemikiran aku,saderi + ikan tenggiri masuk dlm bubur
mst sedap. ( buat makanan anak ikut tekak aku ) boleh?!

sampai umah,aku cpt cpt rebus ikan,
potong saderi,buang urat urat tu,
then masukkan dlm beras.
so beras n saderi masak sekali.
ikan aku rebus and buang tulang.
aku x blender,aku masukkan seketoi2 tu dlm
ice cube,sok nk guna trus amik masuk dlm bubur.
agak agak dah masak semua n sejuk,aku blend.

hmm bau sedap.aku rasa sedap.cuma tawar sket.
rasa nk je buh garam.tp no no no! hahaha.

princess makan habis,suka dye.
plus dye mmg lapar kot.
pas tu belah mlm,
princess xlena tidur,
aku tepuk tepuk perutnya,hah kembung neh.
tapi dye x nangis.
tu yg aku sedih sgt tgk anak aku.
( walaupon sakit dye bukan jenis nk nangis melalak )
Alhamdulillah,syukur Ya Allah.

aku cpt cpt buh minyak yuyi kat perut,betis n tapak kaki,
aku gelekkan perut atas kepala.
then nmpk ok sket.dye tidur,nk dekat subuh dye kentut kentut,
dlm hati aku lega sangat sangat.

tapi dlm kelegaan tu,
time aku nk g keje dh,dye poopoo lak.
hahahaha.hai anakkkkk.xpelah.janji awak sihat.

aku xpasti sama ada princess kembung sbb ikan atau saderi,
aku rasa myb sbb saderi.dan mungkin saderi sangat xsesuai utk
diberi pada princess lg.

ok stop saderi.bg yg lain dulu.
ikan,habis kan yg ni,pas tu stop pulak.
hmmmmm nk bg apa lg pas ni =(
pening.


8 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

mgkin angin kot saderi tu.. takpelah cuba jgn bagi saderi lg

Mooniqueen said...

kita serupaaa... Memang tak kenal ikan sangat..

Khai♥Rin : anies said...

mama yg kreatif ;-)

Hana Soffelia said...

Atas budak kot ra. Macam Naurah tak ada kembung pulak bila makan saderi. Kita kena try and error ra makanan untuk anak. Jgn cepat berputus asa tau. Cuba bagi parsnip pulak.

mommy aisy said...

tere la princess.. dh mkn ikan.. aisy mmy bg puree buah n sayur je.. bru 3hri start mkn bubur nasi. mmy tu smua takut smua takut..

Aty_Fared said...

Tp ikan jugak bagus tuk otak tau..:-) aty tak pernah try ikn tenggiri...

dya said...

cm saderi leh tukar kpd carrot atau brokoli lah kak..(cewah cam lh kite ni dah de ank kan???)hihihi..but dya baca blog org lah..just sharing jekk.. ;P

SweetLikeWhat said...

hannah lak kembung kalau makan bayam..saderi tak pernah cuba lagi ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...