30 April 2013

nak cerita pasal nursery lagi!

Assalammualaikum.

hai,aku nk mengadu lg ni.
smlm update sikit,rini update lg.
selain suami,fam,fam in law,adik beradik,
blog ni lah tempat aku meluahkan segala.
yg bukan terlalu private,
aku banyak tahankan diri aku dr update benda yg xelok pasal
nursery princess,sbb aku x nk aibkan org,tapi lama kelamaan,
aku jd x tahan,sampai lah kejadian ptg semalam,
aku kecewa sgt sgt.ntah lah.aku malas nk marah,
sbb bila aku naik marah,aku akan hilang kawalan diri,
aku xnk jd cm tu.suami aku paling xsuka bila aku merepek repek.
sbb suami aku lah seorg yg mempunyai tahap kesabaran yg
paling tinggi! seyes. tapi bukan aku.

sblm ni bontot princess merah sampai luka,
aku diam,aku sapukan ubat kat anak aku,
kena gigit semut tiap tiap hari.
mst ada jugak yg kena gigit,kat kaki,
tangan,jari,betis,belakang badan,mst ada,
aku diam,sampai tinggal parut kat bdn anak aku.
aku senyap je.mls nk ckp pape.

balik aku amik anak aku,cium bau masam,
aku diam,balik aku mandikan balik anak aku,
dlm penat penat,aku sonok mandikan anak aku,
xpelah,aku tutup sebelah mata.

dye bagi anak aku mk telur,aku diam,
aku nasihat kan,jgn bg mkn yg bukan bukan.

mesti ada yg kata,alah benda kecik cm tu pon ko nk
jd kan issue kan.aku bukan nk jd kan benda ni 1 isu,
tapi masalahnya,ni anak aku,aku bayar rm300
taw,aku bukan nk anak aku dilayan mcm PUTERI raja,
even nama anak aku mmg ada puteri,aku cuma nk anak aku sihat,
xdigigit,bontot x merah,masa aku amik anak aku senyum,
sihat,xmenangis.tu je,xnk lebih pon.

lately anak aku mcm takut takut,xtau lah aku knp.
ke mmg dye dh makin manja,aku pon x pasti lah.

ok cite balik kes ptg smlm.
aku amik anak aku mcm biasa,
hujan,aku pegang payung sendiri,
bawak anak aku masuk kereta,
byg kan dlm hujan,mcm mana ko nk pgg anak,
pgg payung,dgn princess nya yg nk pgg payung jugak.
haih! aku letak,dye nangis.selalu nangis kejap je,
ni nangis teruk,sampai menjerit jerit.mcm ada bend yg x kena,
aku xpenah lah drive sampai kena dukung princess,tp smlm aku terpaksa
amik dye letak kat aku,tp masa tu aku x gerak lg.
then aku terperasan tangan anak aku.
Ya Allah,penuh kena gigit semut.
nk dekat 5 6 biji kena geget.naik bengkak.

ni aku dpt snap sikit je,sbb anak aku tarik tarik tangan.bukti nk mengadu kat laki aku nanti.
belah kiri punya kena geget x sempat nk snap.and aku sampai hati nk tgk.bila tgk mst sakit hati.


belah kanan,kiri pulak kat jari pon ada,
adik aku cek mlm td,kat telinga pon ada,korg bayangkan lah.
anak korg.kena geget semut sampai 5 6 butir.apa korg rasa,
sedangkan kita kalau kena geget semut pon rasa sakit kan,
ni kan pulak kalau baby.aku x dpt byg kan cane anak aku nangis.

aku xpuas hati.aku terus masuk balik dlm nursery,
aku tanya terus teacher dye,knp tangan cm tu.
knp kena gigit teruk sgt ni.naik pucat gak muka techer dye,
and dye boleh ckp mmg dr pg td ada bengkak tu.
Ya Allah,berdesing telinga aku dgr,korg banyangkan dye salah kan aku lak.
aku ckp,aku jaga anak aku elok je,dye x nangis x hape.
mmg xde bengkak apa,dye boleh ckp bengkak tu dr rumah.
mmg melampau.dye mati mati x nak mengaku.

last last aku malas nk panjang kan cite.
aku ckp je, " xpe lah.Allah tahu segalanya "
and aku trus blah.aku mmg sakit hati sgt,
jantung aku berdegup laju sgt.
tahan marah yg hamat.

balik rumah aku cite kat adik aku,
dye pon terkejut,dye pon kata mana ada kena geget smlm,ok je,
mmg xde bengkak bengkak pon.
xde pon kena geget semut pon.mmg xde.aku pos pasti.
xde.and lagi satu,merah merah tu nmpk baru sgt lg.
mmg merah bengkak yg baru,bukan dr pg.

tapi masa aku ckp ckp ngan teacher dye tu.
mmg muka dorg cm cuak lah.aku ckp boleh buat report.
lg ah dorg cuak kan,tp aku mls nk pjg cerita.sakit hati.
harini trus aku x hantar dh ke nursery.
trus adik aku yg jaga kan.mmg aku nk bg adik aku jaga princess,
adik aku yg bongsu,xkerja tetap lg.sambung blaja pon belum lg.
so bialah dye tolong jaga anak aku,

aku nk ucapkan TERIMA KASIH banyak banyak kat adik aku sbb
sudi jagakan anak aku,sanggup benti keje sbb nk tolong jagakan anak aku,
bukan lah sampai bila bila.tapi sampai princess boleh jalan,
bila dh boleh jalan,aku nk hantar kan ke nursery kat RTM ni je,
nursery kat sini nmpk cm bersih,sonok,ada aircond.yg penting bersih.
tu yg aku ok sket.n berkeyakinan sket dr yg lain.

moga Allah selalu lindungi anak n adik aku dirumah tu.
Amin.hope lepas ni anak aku xde lah dpt kesan kena geget geget ni.
kesian sgt aku tgk. =(

princess n mashu! thanks mashu.

26 comments:

Phat said...

ish ish tu yg mak phat x berapa nk bg syaza dok kat nurseri

fifi said...

truknya!! i yang besar ni pun tak pernah kena gigit semut banyak tu.melampau betul lah nursery tu.

Ros Anis Rusli said...

rara, naty princess dok cumi ciki tyme lunch je leh g tgk2 die kan..bes skit..hehe

Masya said...

ya allah .... x bersih ke nursery sampai ada semut...

Hana Soffelia said...

Ra, pasal alasan merah kena gigit semut tu buat hana teringat kes dengan pengasuh lama je. naurah kadang2 kat telingan and celah tangan merah. dia kata kena gigit semut gak tp keraplah tp xseteruk princess. Kat umah hana ada semut gak, naurah pernah kena gigit tp xjd mcm tu pun. so, hana rasa dia kasi mkan apa2 ni like kek yg ada telur or roti. maybe alergik makanan ni.

shaFazie said...

rara sbr tau,smga princess rara sht..
mmg tak patut nursery tu..grm lak

mama ila said...

alahai..macam2 kan..kesian baby..yerlah..kalau kita kena gigit semut..satu jer pun..sakit n gatal..nie kan baby..dahlah tu..bukannya baby pandai garu..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak baca pun sakit hati dah ni rara. Kalau asben akak rasanya dorang tu makan lazer dia je. Dah buat tak ngaku lepas tu nak salahkan orang balik. Mati hidup semula pun jangan hantar dah kat situ Rara. Cari je la nursery lain

UmmiZulaikha said...

raa soh la adk jaga dulu... bergenanng air mata kita tgk tau.. huhuhu.. sabar ye.. ni dugaan kita membesarkan anak dgn bekerja lagi nye kan..

Mimie Najib said...

oo..ni ke sebabnya.. baru paham.. orang xkan ambik anak dari nursery tnpa sebab kalau dh xhntar dah.. kesiannya.. tu la yng susah kan kak, kalau ibunya kena kje cari rezeki sama.. bila hntar kat orng, mcm2 jadi.. takutnya.. kita pun naik seram tgk ank akk smpai merah2 camtu..

SweetLikeWhat said...

senang hati ahli keluarga sendiri yang jaga..takde risau pape dah..

Siti Nursyamimi said...

sabar ye rara..
dgr cite skt ati plak rse..
klu sy mmg xleh sabar dah..
dh wat salah xnk ngaku plak kan..
smpi ati wat kat princes yg comey tu..huhu..

leeza said...

geram! memang patut tak yah hanta dah.. baik kamu email kat pengetua die,luahkan semua..

umma sharifah said...

Ya ALLAH kesian sgt kat princess...mmg sakit ati...kita jaga anak kita baik2 but bila org buat mcm ni rase nak tampar je muka org tu..dahla anak kita tak tau ckp lagi..better family sendiri yang jaga...kita yg bekerja pun lega takyah risau...if possible anta nursery yg femes cam smart reader, montessari...dorang mmg certified, tak yah risau walau kena bayar mahal..bersih & terjamin....sha tgk nursery chinese mmg lebih baik & terjaga cuma makanan je kita kena jaga....sib baik amzar dijaga oleh my mum & bila nak anta amzar gi kindy umur 5 tahun jenuh sha p survey satu2 kindy....kira buat lawatan mengejutla...ramai malays adv pilih nur cemerlang but bila sha ckp phone dgn cikgu tu trus sha tak yakin....kasar nak mampus...sha fhm budak2 ramai mmg kena garang but napa bila sha ckp dgn teacher smart reader, montessari depa bleh lembut even budak2 depa lagi ramai...kdg2 kita kena percaya kata hati kita...if awal2 kita dah sangsi dgn sesuatu tpt baik jgn pilih tpt tu...tak kisahlah bayar mahal janji anak kita selamat & kita tenang

Aeen said...

kesian princess la...adoii..teruk la cam tu kan...naseb la ade ade yg sanggup tolong jaga kan princess..kalau x lagi teruk la kene gigit je kat nursery tu..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hurm, benda2 camni yang buat kita berbelah bagi nak hantar anak ke nurseri kan. kalau betul aslah apa susah nya mengaku. koman2 kena sound je dengan parents, ataupun hilang customer. tapi bila kita berdendam simpan dalam hati ni berdosa dah dia. takpelah, Ashu ada tolong jaga kan. Harap2 princess kembali ok

Fizah said...

adoi sakit jugak tu kena gigit byk camtu...diletak kat tempat semut ke apa..huhu sabar yek..

n@D3iR@H said...

i yg nangis bile tgk princess mcm tu..sbb i faham klu ank i kne mcm mner la sakitnye...dah, bagi jer adik u jage rara..xmo dah, mcm u ckp, bkn nk lyn ank kite mcm ank raja, tp berpada-pada la ckit..hopefully princess membesar dgn bijak dn lebih selesa..Amin

cikpingu said...

ya allah... ksian puteri.. smpi cmtu skali tangan die... nasib baik ade adik leh tlg jaga kan puteri...
hope sumenye ok2 je..

Nafisa81 said...

nursery ada semut..?? pemalas benar teacher taska tu...

dya said...

akk,info akk ari ni membuatkan dya tersedar dri mimpi tentang penjagaan bayi,,takut pulak nak suwoh org jaga klu x iyer2 kan..
hope,akk bersabar iyer..
maksu comel lah.. :)

Wawa Yusoff said...

ya allah.. kesian princess..

bile jadi keadaan mcm ni kite as a mak mmg nak berhenti kerja kan.

Chekgu Azrine said...

akk baca akak yang bengang sis..haishhh,,geramnya..serius..

diana said...

aih,..boleh pulak dia tak ngaku.tak kan dia tak tau temnpat dia banyak semut..

mujur ada maksu..lepas ni princess tak kan sakit2 dah..tak dapat dah demam2..dok umah lebih selamat ...lebih sihat..

pagi2 tak yah susah2 princesss nak kena bejaga pi taska lagi..

mekasih makshu...:)

Byzura Mj (By) said...

Pengasuh anak By dulu pun macam tu.. penuh kena gigit semut...huhuhu. Skang alhamdulillah. Dah tukar, nampak yang ni bersih. Ok je tengok time kita balik kerja.

YanaUjang said...

ishh ape mslh nursery tu?? report kt bos dorang lah yunk! klu i buat gitu je..ckp dgn pekerja² mmg dorg akn dolak dalih..i prefer call je owner taska terus and report je psl teacher² yg jaga...jgn berdiam..fight for your daughter please...siannya dia!! waaa~ kejam tau nursery tu..grrr oke emo..rs nk cincang² je tgn teacher2 tu... -.-'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...