30 April 2013

ubat SELSEMA dan BATUK untuk bayi

sejak duk nursery,anak aku x penah xkena selsema,
baru je baik,pas tu kena balik.baik then kena balik.

kesian sgt.mcm yg kite tau jugak,baby yg selsema mmg xboleh mkn ubat.
kalau boleh dijauhkan,jauhkan lah bg anak mkn ubt.hmmm.
tapi kite merancang,Allah menentukan kan.

mcm mummy Ju penah ckp kat i,jgn memandang rendah sgt
dgn ubat ubatan,sbb kalau lah teruk sgt ubat tu dipandang,knp ianya
dicipta utk bayi,ubat bayi ada dos nya.kita ibuu bapa pon kena amik taw.
jgn terlalu bagi je trus kat baby,kena tau dos and banyak mana kena amik.
hmm eh,termembebel lak kan.hee.biasa lah i kn suka emo.

buat masa ni,
princess baru 2 kali kena selsema dan batuk yg teruk,
batuknya sampai nk terkeluar anak tekak,sampai
dye pon nangis bila lepas batuk,kalau tidur tu sampai boleh terjaga dr tidur.
kesian kan,pity my baby.kalau selsema lak,mst dtg skali dgn batuk,
aku sampai xsenang duduk,aku bangun solat nangis nangis
bia batuk tu transfer kat aku,bia lah aku yg tanggung sakit tu.
aku tak sanggup sgt bia anak aku batuk.

kahak n hingus pon banyak masa tu.
aku bwk g klinik,lastly!
aku kena bawak jugak,mmg x tahan tgk dye,
doc bagi nebulizer,nk cairkan kahak katanya, (1st tyme kena nebulizer)
princess x nangis masa kena nebulizer,cume dye peluk aku kuat kuat,
dye xnk menda tu,xselesa kot.kesian sgt masa tu aku tgk dye.sedih.
lepas kena nebulizer,trus tertidur sendiri,lepas kena tu myb
dye rasa lega n boleh tidur kot kan.hmmm.sbb b4 tu mmg dye x tidur lgsung.
tidur masa aku tgh cakap cakap ngan doc,doc pon kesian tgk princess.
kalau korg tgk princess masa tu.mst korg kesian gak.

pic yg adik ipar aku sempat amik.

balik tu doc bg ubat,
ubat batuk,selsema,sakit perut and air garam.
masa tu princess ada berak berak gak.
( princess suka taw minum air garam tu.hehehe )

ubat selsema tu berwajah cm ni.

ni bukan lah ubat makan,
tapi untuk dipicitkan dlm hidung,
ubat ni boleh melegakan hidung sumbat and leh keringkan hidung.
i penah tgk blogger Intan Norazam guna kat cha cha,
i trus tanya dye cane nk guna,hee thanks intan!

sebelum guna,korg kena pastikan hidung anak korg
kering dr hingus taw,kena sedut or lap,
pas tu korg trus picit kan 1-2 drop dlm kedua dua
belah lubang hidung,and lepas tu korg akan tgk hidung anak korg
kering dr hingus.Alhamdulillah.lepas 2 hari hingus dye trus hilang.
Alhamdulillah.lega sgt sgt.Allah je yg tau happy nya hati ni. ♥

tapi,menurut kwn FB i pulak,
dye kata jgn pakai menda ni lebih dr seminggu taw.
sbb boleh memudarat kan.lebih je seminggu xok selsema,
korg kena bawak anak korg jumpa doc balik k.
jgn trus guna menda ni.ingat taw!

untuk batuk lah.
aku bg ubat batuk kat princess,tpi tetap x jalan.
kesian tgk dye batuk.kahak bunyi kuat sgt bila tidur.
hmmmmm.mmg pity my baby,
and solution dye,
aku bg anak aku madu,

mmg ramai kata,and aku baca kat blog blog lain,
jgn bg anak madu,jgn bg madu,
tapi kalau madu tu yg elok utk anak aku hilang batuk.
knp aku xleh guna? tp sblm guna tu kena selawat lah.
tawakal kan.

TAPI,
guna madu yg telah di process,
jgn madu yg betul betul amik dr sarang,yg tu mmg x elok.
mcm aku,aku guna madu khaula.madu ni mmg elok.
korg leh beli kat kiosk kiosk mcm kat tesco ke giant ke.
mst ada,tp masa aku bli tu stock sgt limited.
ramai org beli madu khaula ni.

suami aku bagi princess mlm sblm dye tidur,
sbb mlm paling teruk dye batuk,
bancuh lak korg kena buh sikit je madu,
dan bancuh dlm air yg banyak.
korg agak agak lah.aku pon xtau nk ckp cm ne.

contoh mcm madu tu korg colek ngan
sudu kecik,tapi amik hujung sudu je.
then bancuh ngan air suam dlm 3oz cm tu.
korg rasa lah sket.kalo rasa sgt manis madu tu,
tambah lg air.bancuh dlm botol susu ok sket,
senang bg baby minum.

MOM KNOW THE BEST kan.so korg agak agak lah eh.
mcm princess,aku bg 2 mlm je air madu.Alhamdulillah lega batuknya.
seyes,and x perlu bg ubat batuk.just bg air madu.aku mmg lega sangat.
skrg ni mmg hilang dh selsema n batuk.and aku jauhkan dye tidur depan kipas
and aircond yg kuat lg.mmg kena elakkan,sbb kalau terkena lebih aircond
or kipas,mst senang je selsema n batuk nk datang balik.

hmm tu je aku nk kongsi harini.
nt kalau ada lg benda lain aku kongsi kan lg.
eh eh.heee.

bye!

andai aku salah.sila betul kan =)






16 comments:

IdAmAn said...

Yg madu 2 mak sy pon ckp elok tok buang kahak... Tp klo bby mak soh letak kt bibir. Letak cket je bg die isap.... Adik sy pon btok trom. Lps pkai madu 2 trs elok... Ade org cina yg bgthu kat mak pasal madu 2....

diana said...

SEKARANG NI ADIK PUN BATUK DAN SELSEMA..
MASUK NI DAH 2 KALI JUGAK JADI..TAPI AKAK TENGOK HARI NI MACAM DAH OK LA SIKIT...BILA PAKAI NEBULIZER TU OK KE??DIA CEMANA YE..TAK PAHAM LA AKAK BENDA NI FUNGSINYA CEMANA..DIA MACAM SEDUT ANGIN KE APA??BAYI NANGIS TAK PAKAI NI??

MiSs NoRmaLa NorFiqZ said...

Kesian sangat...anak i pun suke juga selsema n batuk.Tapi xsampai hati nak kasi ubat selsema y picitkan ke dalam hidung 2..dia msti akan ngis..i try gak buat kat hidung i sendiri mmg pedih n ubat 2 pun pahit sgt bile masuk ke anak tekak.

Aeen said...

Raees pun masa selsema ain beli ubat spray ke hidung tu...alhamdulilah 2-3 hari dah ok...susah hati kan bila baby demam..nak2 lagi bila kena batuk ngn selesema sekali...aeen pun tgh risaukan Raees skg nie..mcm nak kene batuk je..huhu

Super Ummi said...

huhu... samelah hanafi pun asyik batuk + selsema..
Thanks rara bagi petua air honey tu...
lepas ni blh try lah..

Anonymous said...

Akak try la ubat homeopathy.saya amalkan untuk anak saya,alhamdulillah sgt jarang dmm,batuk atau selsema.pernah demam tumbuh gigi je,lepas bagi ubat homeopathy alhamdulillah kebah demamnye.selsema pn mmg cpt kering.insyaAllah tak salah berusaha kn...

syirayu said...

slm fura,sy pun bsimpati kat princess,hope die cepat sihat n boleh bermain lagi.

Chekgu Azrine said...

oo..ank akk pun sllu berjingus sbb jgkit ngn kakak2 dia..haru haihh

Asz Miza said...

Masa anak i kena selsema ngan batuk kahak tu i bagi jugak air zam2 + madu khaula sikit..Ubat mmg i bg sbb my mom pharmacist so asyik kena paksa bg ubat je..hahaha.iliadin tu xpernah tau sampai la bila Rara up kt instagram..pastu g guardian baru nampak..sebelum ni anak i pakai tonimer baby spray sbb nak bg clearkan idung je dari block. Tak tau plak yg iliadin ni boleh bg keringkan..

anw thanks Rara up entry pasal ni.

Byzura Mj (By) said...

Yes Madu Khaula memang terbaik!

Anonymous said...

Try la bg ubat homeopathy,,sesuai n selamat utk baby..just drop dlm mulut...my baby klu batuk or selsema mmg homeopathyy la ubatnye..

Anonymous said...

Madu tu mmg dlm quran ada sebut kebaikannya. Jgn bg credit pd cina pulak ye. Sekadar membetulkan:)

MamaHarriz said...

thanks sharing!

Anis Adilla Ghazali said...

Salam,my baby 10bulan boleh ke pakai ubat utk idung tu? Sbb selalu g klinik doktor akan bg ubat minum. Xsanggup dah bg cuz baby end up jd lali je mcm org bodo n tido.

Anonymous said...

terima kasih2 kwn2...anak sy harriz...selsema..batuk..chiken pox..batuk x hilang2...bg brp kali ye madu yg dicampur dgn air tu

Farhana said...

Selalu saya guna kaedah wapkan anak dengan bawang putih dan minyak zaitun. Selsema anak cair hanya dalam masa kurang dari 5-10 minit. Alhamdulillah menjadi sangat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...