13 May 2013

Booking 1st Dose Vaksin Pneumococcal for ImannSophea

ingat x entry pasal vaksin ni last week? LINK
lepas suami aku balik dr umrah,esokknya princess ada
follow up pasal kes batuk dye ngan doc,kami follow up kat
klinik fauziah je,sbb senang g 1 klinik yg dye dh tau kes anak kita.
rupanya husband aku mmg nk amik vaksin ni untuk anak aku,
cume dye xtau vaksin yg mana,
lepas aku story kat dye,
baru lah dye kata, " hah tu lah,syg ckp dr dulu lg "
eh tetiba je,hahahah.

so disebab kan princess kerap demam dan batuk selsema,
kami mmg nekad nk amik vaksin ni untuk dye,
vaksin ni boleh kuatkan anti body dan kalau baby batuk or selsema,
boleh sembuh dlm 1 2 hari je.InsyaAllah.
aku nk kan yg terbaik untuk anak aku.kesian tgk dye sakit.
xsanggup rasanya.hmmm.

vaksin ni aku dh tanya doc,kata doc halal.
dan dah disahkan oleh JAKIM.
so aku pon xragu ragu lg lah.
doc kata mmg ramai yg amik dose ni terutama yg duk nursery.
hmmm even skrg anak aku duk rumah je,aku tetap nk amik gak,
sbb kami selalu bawak dye keluar rumah,g jalan jalan.
so xpelah amik.heee.

even dh 8bulan.tetap kena amik 2 dose,
1 dose lagi lepas 1 tahun nanti.
harga kat klinik Fauziah,1 dose RM215
murah kan,yg aku survey lain lain ada yg sampai RM260
so murah lah yg ni.ada kawan aku ckp kat Hospital Pantai RM200 je
tapi sbb dye mmg Checkup anak dye kat Pantai,so sbb tu kot dpt murah,
aku lak malas nk g tanya kat pantai tu,sbb nt nk story mory lg kat doc lain.
kat Fauziah dh senang dh.xyah story sume balik.

kat klinik Fauziah,korg kena bayar habis baru dye akan order utk korg,
sbb dulu ada yg order order,tapi x dtg amik pon,so rugi lah klinik,
harga dose dh lah mahal.then leh tahan 6bulan je.
so nk elakkan pembaziran,doc akan suruh kita bayar terus.

sabtu lepas kami dh byr,
so tunggu seminggu untuk vaksin sampai.
nt lepas nk cucuk aku update lg k.
heee.

tu je kot aku nk cerita.
ok bye!

lil pricess.labayu!

15 comments:

Khai♥Rin : anies said...

mahal jg ye..hope princess akan sentiasa sihat slps ni

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Murah la kat tempat awk.. sya ambik dos nie utk Emir RM260 tau..tp next month dah last dos.. InsyaAllah lepas nie antibodi Princess pun akan kuat mcm Emir jugak..;p

Nurzakiah Hanum said...

bleh tahan kan

Intan Zulhilmi said...

nanti update lagi yer...akak xpnh amek lg vaksin ni utk anak2...

CikNaa said...

halal ek?
baru semangat nak bagi afiq ni..
selama ni takut2 je..

Anonymous said...

klinik fauziah kt mana ye? maap la tanye.

Mooniqueen said...

MQ pun tak ingat tmpt MQ berapa tapi over 200 la..lebih kurang je kot harga kat mana2..

Cik Puan Rara said...

@Anonymousdekat ampang =)

mama ila said...

alaaaa..ila pun lum amik lagi vaksin nie untuk hannani..tgh fikir2 jugak nie..dulu masa pergi klinik..diaorg xde stock

Ratu Hatiku said...

Semoga lps nie princess sihat2 hendaknya..

Suria Lekatlekitgurl said...

akak pun ada baca pasal vaksin ni tp x sure pulak. lala dah 1 thn 8 bulan.. lala jarang sakit. lgpun lala x cmpur budak2 lain sebab dia kt umah jer.. Vaksin doktor suggest utk budak yg kerap sakit je ke rara??

Chekgu Azrine said...

Ok..nti akk nak gi tnya kt klinik.yg biasa akk cucuk aish tu..

With Julia said...

Good job mama rara...ju baru lepas semalam suntik 1st penumococol Qaiser...alhamdulilah hari ini ok...x tau lah esk lusa ada tanda2 demam ke x...tp ubat demam dah standby awal2...syukur rara dah booking utk iman sophia...yeyy :)

Cik Puan Rara said...

@Suria Lekatlekitgurlaah kak,doc kata kalau duk nursery better amik,lala duk umah je xpe kak.kalo duk nursery kan selalu sakit kan.

fiqkbe said...

suntikan imunisasi yg dkt klinik kena cucuk tiap2 bulan tu halal x ek? yg sis amik ni vaksin utk apa? fiq blur jap :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...