Image and video hosting by TinyPic

02 May 2013

cara mandikan anak demam,selsema,batuk

Anak anda demam? Selesema? Batuk?

Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun dalam Sains ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.

Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. 

Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. (Tips dari Doktor Fairuz: bila kahak die dah longgar tepuk belakang anak everytym die batuk takpe die muntah lebih baik jadi semua lendir2 tu keluar)

Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.

Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.

sharing is caring,
aku mmg amalkan mandi untuk princess,
Alhamdulillah,mmg cpt sembuh.demam xlama sgt.

gambar xde kena mengena.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 comments:

  1. hari tu husband i demam panas pun i suruh mandi sebab abg i ckp kalau lg panas lg bahaya

    ReplyDelete
  2. Great petua...itulah asyik dgr ckp org jgn mandikan anak bila demam nanti lg teruk....mmg teruk lah bertambah panas...aiseymannnn...tq rara membuka otak dan minda umi Qi ...sofiaaaa lama x jumpa... :)

    ReplyDelete
  3. info yg menarik...thanks 4 sharing..:)

    ReplyDelete
  4. amboi princess makan popcorn mahal hehe

    ReplyDelete
  5. memang kena mandikan anak time demam.
    lagi tinggi suhu dia, lagi la kena mandi.
    buka baju dia, biar bogel, basah kan badan dia.
    then jgn lap, pakai je baju.
    sentiasa basahkan kepala dia.
    tips penting, nak mandikan anak demam start basahkan dari paras buku lali, naik ke paras lutut, then paras pinggang then dari bahu ke bawah. last sekali baru bilas kepala.
    in shaa Allah. anak-anak semua buat gitu. petua org tua-tua...

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com