20 May 2013

Effect selepas cucuk Vaksin Pneumococcal

hai,korg dh baca kan pasal aku bawak anak aku g cucuk
Pneumococcal dlm entry entry lepas,
now nk story pasal effect lepas cucuk pulak.
aku sbnrnya mood bercerita xdatang lg ni.
tapi nk taip gak sbb nk cite kat korg.

sabtu lepas klinik call.
nurse kata vaksin dh sampai.
dlm hati aku trus berdebar debar nk bawak anak aku g cucuk,
dh lah suami aku dh balik perak dh masa tu.
aku bukan risau apa,cuma risau kalau princess demam je lepas cucuk,
dh lah dye baru je baik demam batuk n selsema,
tapi aku kuat kan semangat,dh byr dh rm215 for vaksin tu,
xkn nk bia lama lama kan.lg pon aku pk,kalau cucuk sabtu,
sekurang kurang nya aku ada masa sehari untuk pantau
kesihatan princess,dlm kul 6pm cm tu aku bawak princess g klinik,
kejap je duduk,nama dh kena panggil.borak borak ngan doc jap.

doc yg cucuk princess ni doc lain,
bukan doc yg selalu follow up princess tu,
doc ni cina muallaf.biasa jugak lah kami follow up dgn dye,
tapi doc cina ni kelam kabut sikit.hehehe.aku x perkenan sgt.
lepas nurse dh sediakan vaksin,dye panggil aku,
suh aku niarap kan anak atas katil.
aku pon pelik.kenapa nk niarapkan,

rupanya nk cucuk kat punggung,
tapi lg satu aku tak perkenan ngan doc tu.
dye sgt lah kelam kabut.dye buh ubat bius kat punggung princess,
then tepuk tepuk punggung princess kuat kuat,then cucuk terus,
kejap gila,tapi dgn cara kelam kabut tu.dye buat princess terkejut,
aku pon mcm xbleh blah ngan stail dye.
sian anak aku.dose nya sikit je,
1.6ml je doc tu kata,aku tanya doc tu,
biasa nya anak akan demam x lepas cucuk?
dye kata x demam pon.ok je selalu nya.

so kurang lah kerisauan aku sikit.
tapi lepas cucuk tu,princess trus jd mcm mengantuk gila.
dye tidur je.minum susu then tidur,sampai lepas magrib jugak lah dye tido.
aku risau gak,aku gerak gerak dye bangun,ajak main,
aku risau gak tu simptom ke lepas cucuk,lepas dye bangun tu,
cerah je bijik mata,aku bg mkn n susu,bg mandi,
hah amek kau! cargas dr biasa! memanjat sana sini.
haih! lakonan semata mata kau ye nak!

mlm tu Alhamdulillah,princess x demam,cuma bdn cm dedor dedor sikit,
and masih aktif mcm biasa,syukur Ya Allah.

moga lepas ni anak ibuu akan jarang sakit.dan dilindungi dr penyakit merbahaya.
Amin.ibuu doa sgt sgt ♥

sebelum cucuk!


lepas cucuk.tido kemain.

lepas cucuk,mandi dan makan.
semalam.haih!






18 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

comel arrr :)

Nurzakiah Hanum said...

singgah sini

Aeen said...

lpas cucuk..princess naik tangga lak ek..heheh...amboii.pandai makan sndri yeh...good girl...:)

mama ila said...

alololo..comel sangat..makin aktif yer pas cucuk..hehehe

fifi said...

macam muka papa dia la..comey!

Khai♥Rin : anies said...

doc br tu kokt..tu yg kelam kabut ;-)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

harap2 Princess dijauhkan penyakit ye.

ieda immi said...

yelah ada budak kena cucuk demam terus .. atas budak lah
bagusnyee pewincess ..
macam anak2 akk , jrang demam dan nangis bila kena cucuk ;)
biasa mereka terperanjat aje ...

SarahSyafiq said...

yang penting sihat sepenuhnya lepas cucuk tu.aktif plak tu.comel aje.

Kakzakie said...

Ok juga tu walau kena pap ponggong dan kena jap tapi masih ligat lagi sebaik bangun tidur. Pandai makan sendiri lagi:) Cutelah - suka tengok:)

diana said...

InsyaAllah..harap2 lepas ni princess makin sihat dan sergas..tak mau demam2 dah..sian..

Chekgu Azrine said...

Ok.noted.nti nk cucuk aish plak sis..tq for the info

ros_reeza said...

Princess comel sangat..

With Julia said...

Syukur alhamdulilah....good job!....bgus mama rara bwk pi cucuk pneumococol...mmg lepas cucuk je akan mudah lena tido...cmtuh lah si Qi sebijik...lepas cucuk cerah mata apa lgi cargas dari biasa...syukur...alhamdulilah Qi x demam lepas cucuk vaksin nih dkt seminggu lebih dah...alhamdulilah...kita tggu next 2nd dos ye anak2

fazilzura said...

aritu ada tny jgk doc psl vaksin ni cz takut nak cucuk tuk bby ... then doc ckp kalau ikut kan xperlu tp tu just pilihan .. kalau nak bley , xnak pun xpew..

kalau g oversea pun diorg x tny psl vaksin ni , diorg akan tny psl vaksin dr kerajaan kasi tu je..

Azima Azman said...

Kalo cucuk vaksin ni masa anak selsema berkesan tak vaksin tu..tp selsema tu ckit je xla teruk..kalo xberkesan risaunyer

Azima Azman said...

Kalo cucuk vaksin ni masa anak ngah selsema berkesan tak vaksin.tp selsema tu ckit je..kalo tak berkesan risaunya

Azima Azman said...

Kalo cucuk vaksin ni masa anak selsema berkesan tak vaksin tu..tp selsema tu ckit je xla teruk..kalo xberkesan risaunyer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...