Image and video hosting by TinyPic

11 June 2013

aku x tau lah anak korg mcm ni ke x ?!

sejak dh masuk 9 bulan ni,anak aku dh mula menampakkan belangnya.
aku pon x paham knp.tu ke salah satu sifat baby,atau pon mmg anak aku je cm tu.
jom kite check sesama nak x?

1 : kalau skrg ni mandi bukan main payah.dulu masa baby kita masukkan je dlm bath tub,
tapi sejak princess 6 bulan,mmg dh x pakai bath tub,mandi bawah shower je.
so bila mandi bawah shower.mmg payah lah nk syampoo rambut kan.kdg2 terpaksa
letak je kepala dye bawah air,sambil tutup muka,tapi mmg susah,sbb dye sibuk nk tgk buih buih
sabun,and nk kejar buih tu.bg mainan masa mandi,asek nk mkn mainan tu je.aku bagi duduk
bawah lantai,bila dh bg duduk,xnk bangun lak.adoi!

2 : ni pasal makan pulak.aku baru je masak makan,panas lg.tapi dye dh nangis nangis nk makan,
bg makan,aku mesti dudukkan princess dlm bambo seat.kalau x mmg xboleh nk suap.
dye sebuk nk merayap sana sini.bila dh bg duduk dlm bambo seat.aku kena suap dye laju laju,
kalau lambat nt dye akan marah.dye jerit,buat buat nangis.lepas tu kalau mkn lak,
suka masukkan tangan dlm mulut,lepas masukkan tangan,lap tangan kat baju,
pas tu gosok muka,kalau dh kenyang,dye xnk makan dh,dye anak ngamuk,tolak sudu,pas tu
tarik rambut,habis sume makanan kena rambut.telinga.muka. *dh mula nk bg ibuu jd hulk

3 : lepas makan,aku akan basuhkan tangan.rambut.muka semua,baju opcoz lah kena salin,
sbb nya mmg habis kotor dh.bila masa basuh tangan tu.mst nk tarik semua pinggan,mangkuk,
sudu,pili air,habis ditariknya.aku xtau knp dye minat sgt ngan pili air tu.hahaha.kalau cekau senduk tu,
xpenah nya xdpt,sekali grab dh dapat teruk.huaaa.kdg kdg sampai ke ruang tamu dye heret senduk tu.

4 : kalau time main pulak.mmg suka sgt g kat depan TV,panjat almari tv tu.then main volume,
pusing pusing kasik kuat n slow kan volume home teater nenek dye tu.kalau rosak,jenuh nk mengganti.
pas tu MESTI,WAJIB nk g bahagian yg ada wayar berselirat.mst nk masuk celah celah almari.
mesti nk masuk tempat yg sempit.

5 : skrg ni princess dh pandai mengamuk.protes,hahaha.kelakar,kalau dye marah,or
dye dh bosan dgn sesuatu benda,dye akan campak benda tu.contoh kita bagi dye main mainan
tu kan.tapi bila dye dh bosan,dye akan campak.bila bg lg dye akan campak lagi.
kalau kita marah,dye akan kerut kan kening.nenek dye suka buat buat marah kat dye,dye akan
usha je nenek balik sambil kerut dahi.then jebik,kalau time tu dye nk tido,ngamuk sbb tido.
dye akan nangis n jerit sekuat hati.kalau mcm smlm.org marah suh tido.tapi dye xnk tido.
dye akan jerit.and campak puting.huaaaaa anakku,kau tu anak dara.xelok buat cm tu taw...

6 : dh pandai nk lebik lembikkan badan.korg paham x apa yg aku nk maksudkan.
anak aku skrg,kalau nk sesuatu,or xnk sesuatu,dye dh pandai nk lembikkan badan,
kite suh jalan,xnk,lembikkan badan tanda protes,suh kite dukung.xnk buat apa apa.

7 : kalau nampak makanan,mst nk.sampai nganga nganga mulut nk makan,even dh kenyang pon
kalau nmpk kita makan,dye mest nk makan jugak.huaaaa.sampai muak muak balik makanan tu
sbb kenyang sgt.

8 : kalau nk tido tu,dye nk jugak tido.kalau aku rasa magrib tu nk tahan,xnk bg dye tido.
xboleh.selagi dye x dpt tido,selagi tu akan menangis,xde mood,xnk main.nk tido jugak.
lepas dpt tido 30 minit,akan bangun,cargas mcm biasa,main,main main,sampai 2 3 pagi baru
nk tido.mcm mlm td.aku rasa bersalah sgt sbb terlelap.last last aku jaga,tgk dye dh baring.
tido sebelah aku.tido sendiri.sendihnya rasa....

hmm rasanya tu jelah aku nk cite.mmg baby sume cm ni ke,ke anak aku je?
aku risau kalo dye mmg akan jd seorang yg suka protes.aku xnk,aku x suka cm tu.
sbb aku bukan org yg mcm tu.

tapi xpelah.org kata baby ni ibarat kain putih kan.
kita yg corakkan nya.so ibuu akan sbr mendidik mu wahai anak.
Ya Allah.kuat kan hati ku.tabah kan iman ku agar aku boleh mendidik anakku
dgn baik dan menjadi seorang anak yg solehah.Amin.

main dlm gelap.sorg2.xtakut!

sneking.petang hari.

buah hati pengarang jantung.ibuu syg awak!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 comments:

  1. Hahahaha! Budak comel. Boleh thn garang awak ye? Buli ibu ngan papa eh? Heheheheh!

    ReplyDelete
  2. macam² ragam princess ye..biasalah tu

    tunggulah princess besar sket lagi, lagi geleng kepala awak nanti ehehehee

    ReplyDelete
  3. dah masuk zon nak bagi mak dia senaman la tu.. dah sebaya lala esok lagi letih rara. dalam umah pun nak berlari

    ReplyDelete
  4. sis..tu menunjukkan dia dah cerdik dan panjang akai..dia dah berpikir dan explore banyak benda sebab tu dia banyak karenah..bagus sebenarnya sis..budak kalau pandai marah..dia tahu maknanya dia pun ada hak utk marah..good girl la princess!!

    ReplyDelete
  5. Heheh..budak dah makin besar makin bnyk akal mmng mcm tu...:-)

    ReplyDelete
  6. anak nak mbesar kan, mcm2 dugaan. sabar ye..

    ReplyDelete
  7. Bab makan comot smpi rambut tu sama mcm Aisy.. Bab suka main kt wayar besilirat pn sama mcm Aisy. Normal la rara.. mmg bby nk mmbesar cmtu la tu..

    ReplyDelete
  8. makin besar makin banyak akalnya kak..hee nnt dah setahun lagi panjang akalnya..hee

    ReplyDelete
  9. nampaknya tak leh dok seumah dengan Mikhail..sama je perangai..bab ngamuk tu memang tak tahan..kalau dia nak itu,itu la kena bagi.kalau tak melayang remote tv,melayang mnainan habis jahanam pecah.

    t5engah malam kalau dia nangis,kita sumbat puting dia campak puting ke dinding.jenuh nak mencari gelap2 tu..

    bab makan pun sama..pantang dia la bila tengah makan kita sebut "habis dah".ngamuk je kejanya..

    tengok tv kalau iklan yang dia suka dah habis pun ngamuk..memang ikut kan nak je tampo2..

    ReplyDelete
  10. ahhahaha memang sebijik ngan perangai yaya..dh pndai merajuk n mengamuk sakan..menjerit2 cam kene cubit klu kemahuan dia dihalang..aduhaiii..

    ReplyDelete
  11. hihihi biasalah nak mula belajar macam2..kalau bby boy lagilah penat..uhuhuhu
    akk suka last pic tu..comey.. :)

    ReplyDelete
  12. makin dah besar makin byk ragam kan...bila makan gosok2 muka tu same la ngn Raees....habis muka penuh ngn makanan dia.....kite sbg mak nie kene la sabar ngn perangai anak kan..hehe

    ReplyDelete
  13. sy seriau btol kalu budak2 bermain kt belakang tv or pegang2 wayar yg berselirat tu...

    ooo makin notty ye princess

    ReplyDelete
  14. lebih kurang sama macam main doter, paham part yg lembikkan badan, tu mmg tak tahan sengaja die hehhe

    ReplyDelete
  15. Comel gambar last sekali rara...sofia sgt gojes cm mama rara...weeeeeeee

    Citer tang anak nih mmg lebih kurang sebaya je gan pengalaman umi Qi...lebih kurang serupa...tang mandikan pun x pakai bath tub dah...mandikan secara berdiri...pastu asik nangis plak...pelik bila pakai bath tub x nangis plak...makin suka...hehhe

    Yang part makan tuh mmg sebijik sama...bila nk suap mkn kena buh dlm walker...kalo x mmg susah nk suap makanan...memula je nganga luas 3 ke 4 kali suap...pastu x leh duk diam nk merayap main segala bagai...hahahhaha mcm2 kan...

    Sonok tgk keletah dia...makin besar makin byk ragam kan rara...sabar je lah

    ReplyDelete
  16. seronokm kan tgk perkembangan anak membesar...:)

    ReplyDelete
  17. Macam lebih kurang je... hehehe..
    Kadang2 tak rasa macam gegel.. Buasnya mengalahkan boboy...

    ReplyDelete
  18. Memang cenggitu kot ra..rissa pun dah start tunjuk perangai ska marah dia tu.sedangkan masa baby punyalah lemah lembut.. =.=

    ReplyDelete
  19. hehehe...syok bca entry ni....bby memang mcm tu ko....ank sya pn lebih kurang mcm tu gak dlu...skrng ni uda 2 thn 7 bln....mkin nakal....huhuhu..

    http://jumnutriblog.blogspot.com/2013/06/meal-shakes.html

    ReplyDelete
  20. semua lebih kurang macam umar.. ha! boleh geng tu.. mlm asyik tido lambat je... uwaaaaa

    ReplyDelete
  21. mesti princess nak soh ibu dia kurus ni.. hehehe... seme budak lain-lain..ada sama, ada xsama.. cm aniys..memang jenis tido pas isyak sampai pg sok br bgn..minta milk sambil pejam mata pastu tido balik... mkn mmg kuat makan.. bab mainan, mmg dia xsuka mainan diaorg, diaorg suka benda lain... accanner tu?

    ReplyDelete
  22. anak2 bila nak besar memang akan menguji kesabaran mak ayah die..akak dah lama jadi hulk.. naik hantu jugak kalau die buat perangai..hehe

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com