19 June 2013

Kaedah Mendidik Emosi Bayi mengikut Rasulullah


1 . Kucupan dan kasih sayang kepada anak.

Kucupan jgn cakap lah,rasanya setiap masa nk cium anak,
xkiralah bangun pg,tgh mandi,malam,tgh makan,
aku paling suka sgt cium princess bila masa aku tgh susukan dye,
masa tu rasa aku sgt manjakan anak aku.sampai papa pon jeles,
papa kata, " asek cium anak je,sudah lah tu " erk! papa jeles! hahaha

2. Bermain dan bergurau dgn anak

ni mmg selalu,even penat pon aku akan cuba main n bg dye gelak.
aku suka tgk princess gelak n happy.tu lah kebahagiaan hidup aku.
aku nk selalu tgk dye gelak n senyum. *tear

3. Memberi hadiah kepada anak.

ni aku xnk amalkan sgt.aku xnk biasa kan dye asik nk hadiah je.
kalau aku rasa dh lama x beli mainan,baru aku belikan.lgpn dye
kecik ag,mana paham hadiah hadiah ni kan.hehehe.
tapi lepas baik demam ritu kami hadiahkan dye mainan.
ooopppssss.heee.

4. Membelai kepala dan menyapu pipi anak

ni pon mmg selalu aku buat.kalo sehari x buat.
kalau x buat rasa xlengkap hidup.

5. Menyambut anak dgn mesra.

balik kerja,aku akan cari anak aku dulu.risau kalo xnmpk dye,
ptg aku selalu bawak dye g taman,tgk burung,tgk kawan kawan dye,
heee.tapi lately x leh bawak sbb panas sgt.ptg pun panas.takut demam lak.

6. Mengambil berat dan menenangkan anak dlm keadaan genting

Ni opcoz lah buat kan.gilo ko xamik berat pasal anak.nk mampuih lah tu
namanya! hahaha. 

7. Seimbang ( Adil )

InsyaAllah.kalau princess ada adik nanti.aku akan berlaku adil pada princess
dan adik adiknya.InsyaAllah.


ok korg.sekian tazkirah pagi.jom breakfast dulu.hahaha.
rini princess bangun awal.teman aku bersiap!

sayang ibuu




7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great share

ZazaMyMoon said...

ermm saya yg dah ada anak umur 8 & 9 tahun pun hari2 cium mcm dia masih baby.. hehe gerammmmms;)

Khai♥Rin : anies said...

kau lah madu kaulah racun... ;-)

Ratu Hatiku said...

Semoga kita sama2 menjadi seorang ibu yang terbaik di dunia! :D

Cho Zila said...

ituler semua guideline dah adakan.. setiap umur ada kelainan kaedahnyerkan...

faraherda.razalan said...

Haih...sy ni pun smpi ke hari ni. Tak buat rs tak sah. Heheheh! Rindu lak ngan aydin yg bam-bam tu.

MiSs NoRmaLa NorFiqZ said...

yup....memang e2 la rutin harian..cume nak bg hadiah je xjd rutin harian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...