04 June 2013

Perancang Keluarga.

hah,pepagi dh cite pasal perancang keluarga.
hehehe boleh kan? xsalah kan?
aku ni actually dilema,dilema lg dlm hal perancang keluarga ni.
princess dh nk masuk 9 bulan.kami masih merancang sendiri.
tp dalam merancang rancang sendiri tu.aku takut jugak.
tiap tiap bulan adalah penantian satu penyiksaan buat aku.
hahahaha.tapi bulan ni aku mls nk pk sgt,so senang je DIA dtg.hehe.
maybe sbb bulan ni aku x pk sgt pasal tu kot.sbb byk hal.
so senang lah DIA dtg.hehe.

tapi,lepas sembang sembang ngan suami,
dia kata baik lah g buat sesuatu,
sampai bila asek nk risau je.kami bukan xnk baby,
mmg nak,tp bialah princess besar sikit.sunnah pon 2tahun kan.
and lg pon aku czer,kena tunggu 3 tahun.
perut pon kadang kadang sakit ag,xtau lah knp.
myb sbb aku lasak sgt kot.buat kena,angkat berat sana sini.
so kami decide untuk tumpukan sepenuhnya kat princess dulu.
anak dara kami tu.hehehe.

aku mmg teringin nk anak lelaki.
tapi bia lah dulu aku rasa.

aku malas nk makan ubat.
ubat tu selalu nt lupa.kalau lupa mkn lagi bahaya.
and aku xtau ubat tu sesuai ke x ngan aku.
pas tu aku rasa nk cucuk.
cucuk yg 3 bulan 3 bulan kat KK tu.
hmm tapi cucuk tu kat bontot.aku takut sakit.huaaaaa.

kdg kdg hati ni rasa nk amik implan.
3 tahun ke,5tahun ke.lg best kan.trus x yah pk.
tapi implan pon org kata ada risk nya.
haih sume benda ada risk kan.
tapi aku rasa better aku g amik yg 3 bulan tu dulu lah
kat KK,nk try.sakit tu.maybe kena pejam kan mata je kot.
sakit sikit kot.

tapi seyes,lepas bersalin kan princess,
aku mmg sgt takutkan jarum.takut cucuk,dh mcm fobia lak rasanya.
yelah.bayangkan lah,sepanjang preggy,bape banyak kali kena cucuk,
kena amik darah.cucuk sana sini.sampai lah bersalin,
cucuk lagi.huaaaaaaaaaaaaaaa.seyes aku mmg fobia gila weh!
mst korg kata aku mengada kan.ni bukan mengada.tp betul betul.
mmg aku fobia sgt.tu sbb nya aku sampai skrg x amik pape suntikan lg.

tapi lepas aku dgr sorg sorg kawan aku preggy lagik.
tu lagiklah buat aku fobia.hahahaha.

so aku rasa aku kena protect diri,
even kami jarang ehem ehem sbb jauh.hehehe.
kalau x aku nk g cucuk td.tapi bangun lambat lak,
sbb anak dara aku boleh bangun mlm td and main sorg sorg,
haih! berani betul dye tu taw.aku ngan laki aku selamber je tido.
hahahaha.

xpelah.esok aku singgah jap kat kk.
g tanya dulu.sbb skrg tengah period.so ok lah.
kalau lepas period dorg x bg buat.kena tunggu tengah
period baru leh buat.nanti pape aku update ag k.hehe


21 comments:

Cik Aish said...

huhu..pengalaman pertama bersalin menentukan kt ni akan fobia atau tak..hehe..tkpe..klu da rezeli terima je ye rara.. mungkin ada hikmah sebalik rezeki yg tuhan bagi tu.. :)

cha said...

huhu kakak i makan ubat tapi lekat jugak. dah rezeki Allah nak kasik kan. tapi baik you buat somethingla dari duk risau tiap-tiap bulan tu haha :)

Asz Miza said...

Rara, i amek yg cucuk depo tu masa bulan 1, pastu period haywire gila sampai 2 bulan..pastu bln 4 patut dtg balik cucuk tapi lupa punya lupa sampai skg blm cucuk lg skali..hahaha..

i pn plan anak 3 tahun baru ada baby..luka czer i pun kadang2 pedih. maybe kita buat kerja berat kot? Hmm..

Siti Nursyamimi said...

mimi pn tgh fkr2 psl perancang ni..adoiilah..risau gak kan tkt terlajak..dulu excited bila period lmbt..skang risau plak if period lmbt..ehehe

Nurzakiah Hanum said...

suka baca entry sis

Khai♥Rin : anies said...

kalau demi kesihatan diri x mengapa kalu nk merancang..tp kalu da rezeki...x kn nk toloak pulak kn... ;-)

JUK DIN said...

salam. buat perancangan keluarga secara semulajadi la.. dlm kes sy beza umur anak sulung n kedua 3 thn...manakala anak ke2 dgn ke3 18 bln...jgn bimbang..kalau blom sedia jgn hamil lg. rasanya che suami faham kan?

Leeda said...

saya pon czer bln 2 yg lps..lps fikir2, saya sendiri decide nak perancang cucuk.pdhl x smpt bncg btl2 dgn suami. cis kat bontot. ingtkan kat bahu. tp siyes..x rasa apa pon. x prasan jarum masuk n kua. ke bontot tebal sgt.. haha. kalu ikutkan suami x bg rncg2 cara medical ni. ye lah lelaki. dia xpe. kita ni yg tanggung kalu ter eksiden. lps cucuk kali pertama, hubby x bg cucuk dh. sbb dgr2nya utk jgka msa pnjg, bhya. saya baca blog dr.zubaidi kalo lbh 6 thn akan sbbkan kerapuhan tulang. hubby ckp nnt rahim rosak. kne rncg sendri2..saya pon mcm x brni nk mkn2 pil prncg. haih mcm2 tkot. yela, kami pon lama tggu nk dpt sorg. 4 thn. terfikir awl2 tu nk implan. tp kat swasta je blh buat. kos rm600 gitu. saya x baca2 lg risiko n kesannya. asl2nya kalo brnk normal xnak rncg2. xpe ank rpt2 pon. dh kne czer kne tggu 2,3 thn kot. phobia brnk lom hlg lg.haih..saya rsa nk try refer bidan utk kaedah mrncg. mayb dgn air2 akar kayu ker.tgk dulu cmner. 21/6 ni jadual cucuk kali ke2. oh psl ksn cucuk tu, time cucuk x skt..lps cucuk pon ala..gitu2 je ..xde la skt sgt pon. cuma kdg mc gtl2 je nak garu haha. cuma lps2 tu mcm ade bonjolan dlm kulit tmpt cucuk tu. skrg ni krg sket kot. saya lupa nk check. ye la dah ade infant ni mandi pon cpt2 haha..

ieda immi said...

ye lah rara ,
rasa operate kan ..
eloklah nanti dulu
biar pewincess 3 tahun
barulah luka jahitan luar dlm baik sebaiknya ..
insyaallah lagipun rara masih muda
body nak pakai lama .. ;)

diana said...

akak tak de ambik apa2 ubat pun.rancang sendiri je,..akak cuma percsaya kat suami je..tak de la risau2 ke apa..maisara pun dah 6 tahun baru dapat adik..rasa cara ni macam berjaya jadi nak teruskan je la..

Khai♥Rin : anies said...

p/s

novel2 mmg byk tp kalu rara ckp ms KLIBF(bln 4/5) aritu, sy bleh tlg beli kn sbb diskaun mmg giler2 pastu siap dpt ori autograph drpd penulis... la ni pesta buku d seluruh m'sia da tamat...kalu ada kena tggu lps raya laa...insya allah..

lienda said...

apa kata pn cuba MAB (majun anngun Bistari)...insyaallah

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

eloklah merancang kan.. stabil dulu. lagipun suami Rara jauh, nanti nak handle anak 2org. cer suntik sekali, kalau sedap ambik lagi.. hahaha

Suria Lekatlekitgurl said...

akak buat alarm je makan pill tu.. kalau xde alarm memang tak ingat. akak still amik noriday sebab tak payah nak stop time period ke hapa.. senang. makan jer terus.. tak payah nak kira2 hari stop lepas tu nak makan balik. aip.. jgn biar baby main sorang2. bahaya.. akak kalau lala bangun terus bangun jer.. akak memang x kn tido kalau dia tak tido. malang tak berbau dik..

Ryn said...

kite serupe la rara...bila dah rancang sendiri...setiap bulan menanti penuh penyeksaan...hari2 dok berdoa supaya rezeki dtg bila tibe mase yg betul2 kite dah selelsa dan sedia....skrg delisha baru 5 bulan...cuak betol bile dtg lmbt..hihihi...klaka..:P

With Julia said...

Samalah ju pun merancang sendiri....ntah bila nk mkn ubat dan suntik bagai...hehehe...

Munnafendy said...

msa kt hosp..doc asyik tny je psl fmly planning ni..smp naik bosan..tp mmg kena pk gk kn..

fazilzura said...

sis pun czer jgk .. but now kmbali amal kan maajun warisan keluraga yg sis mkn + dealer sjk dr thn 2007...

xberani le nak rncg sdiri2.. dh le czer kan huhhhu tkuttt.. huby x kasi plak guna kaedah klink or hosp ..

Super Ummi said...

rara... kite plan manual je.. maklumlah jumap sebulan sekali aje. hehe...
ade sorang kawan kite ni.. die bersalin czer, anak die tak cukup bulan pun masa lahir.. kita nasihat die pasal family planning.. die kate takut kalau plan2 ni trus tak dapat langsung pulak nanti... hmm, ntahlah kan.. kite risaukan die, tapi die fikir dari sudut lain pulak.. ntah lah.

MizzTina said...

xtau la nk kata sbb blm ada pengalaman..tp kata org elok la plan..

Mimie Najib said...

wlpun belum kawin, tetap takut bab2 ni..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...