18 June 2013

resipi BISKUT baby

hai! heee.keudara lg.
nk share resipi Biskut baby ni.
i mmg dh lama nk buat.sbb tgk hana buat,
tapi sbb masa masa yg amat terbatas
so tangguh dulu.then last week tgk kat IG,
tgk Liza buat,dye kata amik kat resipi Kina,
so trus terjah IG kina.amik resipi dr sana.
heee.thanks kina! heee.

meh i nk share resipi meh.
i mmg follow 100% resipi kina.dan ada ubah sikit.
hehehe.

bahan bahan :

♥ 150g unsalted butter - aku xde unsalted masa ni,
                                     aku campur sket dgn butter biasa.hehehe
♥ 3biji kurma - aku guna 5 biji.sbb mcm x rasa je.lenyekkan jd puree.
♥ 1 titik essen vanilla
♥ 2 cawan tepung
♥ 1 sudu tepung custard
♥ 2 sudu tepung jagung
♥ secubit baking powder

cara-cara :

♥ pukul butter sampai kembang,masukkan puree kurma dan essen vanilla,
    pukul lagi!

♥ ayak semua tepung td,masukkan dlm bekas sampai jd doh.

♥ tekap ikut bentuk apa pon yg korang suka.
mcm aku ritu,xde cutter,aku amik tutup botol princess,
utk dpt bentuk bulat.hahaha

♥ bakar dlm oven selama 15-20 minit,suhu 180darjah,kalo rasa kuat sgt,
slow kan suhu 160darjah ke.ikut oven lah mcm mana.
( jgn lupa panaskan oven 15 minit sebelum )

aku buat biskut ni.dlm masa sejam dh siap sume,
siap basuh balik sume perkakas,aku suka,rasa pon sedap.
dgn aku pon makan skali biskut tu.hehehe.

pas tu utk aku,aku tambah kan coklat kat atas biskut tu.
sedap rasanya! hahaha.pas ni boleh buat utk raya.hehe.
ada sape sape nk tempah x? *haaa melampau kan!

ok lah.jgn lupa try,princess suka sgt!


tgk tu.suka dye mkn.


17 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Siti Nursyamimi said...

baru nk tnya resepi biskut tu td..tup2 dh kuar entry ni..hehehe..
thanks for sharing..blk nnt leh wat ni..:)

Mooniqueen said...

alahai rajinnye rara... tapi lagi elok pun bt sendiri kite tau apa yg kite letak n khasiat terjamin kan..

With Julia said...

Pandai arrr mama rara buat...xyah susah2 nk beli kan...see bila rajin semua leh jadi yer...umi Qi kena beli oven bulan dpn x kiraaaaa hahhaha suka tgk sofia pandia bergaya cm mama dia :)

Umie Artoqiemie said...

TQ. YUMMEYH2

lieyalatif said...

wahh best2..skrang dah mcm2 kan....puri baby mcm2 ....biskut baby pun ade hah....sonok dpt masak tuk anak2...

diana said...

OO..SENANG JE RUPANYA..KALAU MIKHAIL YANG TAKDE GIGI NI BOLEH MAKAN KE??
AKAK PENING NAK PIKIR APA MENU UNTUK DIA GIGIT2 SENDIRI.TAKUT TERCEKIK SEBAB DIA NI SEBATANG GIGI PUN TAK DE LAGI..

Sue-Rya Qistina said...

wahh...rajinnya rara wat biskut baby. salute la!

cik chinta said...

Lm lg ni ble try wat

fazilzura said...

amni xde gg lg ler plak .. so xleh mkn yg keras2 sgt .. tp gusi dia ayaakkkk sentapppp btl kalau dia menggigit oooo

ieda immi said...

alor2 rajinn ko dik ! ..
sedapp nie ;)

Chekgu Azrine said...

Rajinnya ibu dia..bestkan kalau ada pmbkar..hehe

Shakina Farhan said...

ur welcome! sedap kan? kl letak gula tabur atas die rasa mcm biskut butter danish tu..hehe..utk kita la..haha..baby mkn yg kurma je..hehe

PinKy MoMMa said...

untungnyer dia dapat mommy cantik dan pandai membakar2 ni hehehe...ni akak nuntut ilmu masakan dgn rara je la yer :)

PuanSyimaSyaz said...

bestlah ada oven... i kena korek tabung nak beli oven... sb nak buat kuih raya jugak..

erk mkn choc, princess tak sugar high ke?kalau aisya ni mau smp 4 pagi tak tido kot

Cik Eka said...

nyum nyum,ni bukan baby je suka ni. Kalo eka pun, eka suka jugak. hahahaha

eka dulu kecik2, mak bagi farley rusk. Penuh bekas farley rusk. Sedap nyum nyum. Dah bangka ni pun kekadang beli farley rusk. hahahahaha

Ummi Tiqah said...

kalo kita rasa cam plain je tapi untuk baby, memang elok sbb no salt, no sugar :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...